UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Czapliccy z Czaplic par. Krzynowłoga

Kącik poświęcony sprawom herbowym

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
maciejamarkowski
Podziękował/a: 31 razy
Podziękowano: 16 razy
Kontakt:

Czapliccy z Czaplic par. Krzynowłoga

Post autor: maciejamarkowski » ndz lip 01, 2012 8:29 pm

Od samego początku mojej przygody z genealogią nie jestem w stanie ruszyć się z moimi przodkami Zaruskimi. Wiem tyle, że pra, pradziadek Michał Marian (s. Mariana) urodził się w Rzewnie par.Różan w 1851 roku. A dokumentów tam brak. Chwytam się więc wszelkich poszlak. Poszukiwania są o tyle możliwe, że Zaruski to stosunkowo rzadkie nazwisko.

Jednym z wątków jest poszukiwań jest koligacja z Czaplickimi.
Legenda rodzinna głosiła, że siostra Mariana wyszła za mąż za Bogusława Czaplickiego. U Bonieckiego co prawda jest Amelia Czaplicka z domu Zaruska, niestety żona Ludwika (dziedzica Sutkowa w ciechanowskim) a nie Bogusława. Co więcej, Boniecki przypisuje ich do Czaplickich pochodzących z Czaplic par. Szczepanków. Była by to o tyle atrakcyjna koncepcja, że par. Szczepanków leży niedaleko Zaruzia, Miastkowa – miejsc, gdzie stosunkowo licznie występują Zaruscy (łącznie z babką Marii Curie Skłodowskiej).
Ale, matką chrzestną syna Mariana Zaruskiego – Ryszarda urodzonego w Czaplicach Wielkich par. Krzynowłoga w 1880 r. - jest znów Amelia Czaplicka. Jednakże ojcem chrzestnym jest Jan Czaplicki (dziedzic Czaplic Bąków) więc wciąż myślałem, że to jest przypadkowa zbieżność imion i nazwisk.
Aż w końcu znalazłem akt urodzenia Bronisława Pawła Czaplickiego syna Ludwika Józefa i Amelii Czaplickiej z domu Zaruskiej z roku 1879r. Bronisław urodził się w Czaplicach Furmanach (par. Krzynowłoga). Więc prawdopodobieństwo, że Amelia Czaplicka z domu Zaruska jest siostrą Mariana znacznie wzrosło. Z drugiej strony, ojcem chrzestnym trzeciego syna Mariana – Stanisława ur. W 1883 w Duczymnie (też par. Krzynowłoga Wielka) jest Bronisław Czaplicki! No, nie może to być ten sam, który urodził się parę lat wcześniej.
Wiem, że Czaplickich w tej okolicy było zatrzęsienie i bez szczegółowej kwerendy nie dojdę zależności pomiędzy Janem, Ludwikiem, Bronisławem a Amelią. Może jakimś (jakimś, bo pewnie byli tylko właścicielami cząstkowymi) ułatwieniem jest to że podano iż:
- Ludwikowi Józefowi Czaplickiemu w roku 1879 rodzi się syn w Czaplicach Furmanach,
- Jan Czaplicki w roku 1880 był dziedzicem Czaplic Bąków.
- Bronisław Czaplicki w roku 1883 był właścicielem Czaplic Wielkich i Furmanów.

Czy jest możliwość dojścia do czegoś bez szczegółowej kwerendy i zrobienia drzew wszystkich Czaplickich z okolicy?
Czy może ktoś już dotknął tego tematu i może się podzielić?
Czy myślicie, że Ludwik Czaplicki i Amelia z Zaruskich „od Bonieckiego” są tożsami z Ludwikiem Józefem Czaplickim i Amelią z Zaruskich z Czaplic Furman?
I co to za Bronisław Czaplicki włąściciel Czaplic Wielkich i Furmanów.

Pozdrawiam
Maciej Markowski

ewabo
Podziękowano: 39 razy

Re: Czapliccy z Czaplic par. Krzynowłoga

Post autor: ewabo » pn lip 02, 2012 5:53 pm

Piszesz, ze Zaruski to raczej rzadkie nazwisko, może więc Zaruscy występujący w gubernii łomżyńskiej też mogliby byc dla Ciebie interesujący. Wspomina Zaruskich Bogusława Szczerbińska w „Ziemiaństwie w gubernii łomżyńskiej na przełomie XIX/XX”, ja sama widziałam kilka grobów Zaruskich na cmentarzu w Lachowie (okolice Grajewa), wyglada więc na to, że było ich tam sporo.

Jeszcze jedna rzecz. Grób na Powązkach rodziny Zaruskich (Zaruscy/Markowscy) to pewnie Twojej rodziny. W tej samej kwaterze są jeszcze dwa groby Markowskich. Nie wiem, czy to rodzina (w moim akurat przypadku to reguła kilka grobów rodzinnych blisko położonych), ale Antoni Markowski wg. inskrypcji nagrobnej to b. obywatel gubernii suwalskiej, a ostatnio urzędnik D.Ż.W.W.

No cóż, były to raczej luźne uwagi informacje o tym, gdzie spotkałam nazwisko Zaruski, ale może Ci się przydadzą.

Pozdrawiam
Ewa

-- Post scalono 02 lip 2012, 18:54 --

Jeszcze jedna uwaga – kiedyś szukałeś, skąd przyjechał Zaruski, o którym napisano „z Gorzkich”. Myślę, że to literówka i że chodzi o Zaruskiego z okolicy Lachowa, bo oni mieszkali tam w Górskich – na zachód od Lachowa. Informacja pochodzi od przesympatycznego pana spotkanego na cmentarzu w Lachowie właśnie - „lachowianina od zawsze” czyli z pierwszej, można powiedzieć, ręki. Pan ów opowiadał chętnie o okolicy, ludziach itp., a Zaruskich, jak wspominałam, na cmentarzu trochę było – zwróciłam na to uwagę.

Ewa

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
maciejamarkowski
Kontakt:

Post autor: maciejamarkowski » pn lip 02, 2012 7:40 pm

Do niedawna w Polsce mieszkało 83 Zaruskich więc jest to stosunkowo rzadkie nazwisko – na pewno w porównaniu z Czaplicki – 2 tyś czy Markowski 11 tys.

Tak, te poszukiwane Gorzkie to najprawdopodobniej Górskie o których wspominasz - syn Karola - Tytus Karol Zaruski w 1844r. bierze ślub w odległej o 19 km parafii Grabowo. Karol i jego dzieci w tym Tytus są w wykazie wylegitymowany w KP. W parafii Grajewo też się pojawiają (wieś Flesze). Zaruzie – gniazdo Zaruskich jest koło Łomży. Stamtąd się rozprzestrzeniali.

Skoro piszesz, że na cmentarzu w Lachowie są groby Zaruskich to zmieniam trasę wakacyjnego wyjazdu aby tam wpaść. Ważna informacja. Czasem w kamieniu zachowało się więcej niż na papierze.

Jeśli masz dostęp do książki Bogusławy Szczerbińskiej o której wspominasz, byłbym wdzięczny za informacje z niej o Zaruskich.
Tak, grób Zaruskich/Markowskich na Warszawskich Powązkach jest mojej rodziny (i będzie mój). Poza rodziców spoczywającego tam Mariana Zaruskiego się nie cofnąłem.

Na Powązkach z moich Markowskich spoczywa mój tylko tata i dziadek. Dalej to kujawsko-pomorskie – Ziemia Dobrzyńska – tam doszedłem do 1777 roku.

Bardzo dziękuję
Maciej
---------------------------------
Maciej Adam Markowski
http://www.kimonibyli.pl/

Awatar użytkownika

gosiaczek51
Podziękował/a: 43 razy
Podziękowano: 171 razy

Post autor: gosiaczek51 » pn lip 02, 2012 7:59 pm

Macieju!
Ja nie o Zaruskich, ale o Czaplickim, Gabryel Czaplicki napewno żył w Pienicach, ba podobno mój pradziad Częścik Seweryn był u niego poddanym.
Z Krzynowłogi do Pienic niedaleko /ok. 20 km /
Spotkałam też nazwisko Czaplicka w Biernatach.
Pozdrawiam Gosia :pa:
Poszukuję:
Częścik, Gorczyca, Jurkowski, Lipka, Kalinowski, Malinowski, Miecznikowski, Stepnowski -
Krasnosielc, Gąsewo, Chojnowo i okolice;
Bażyk, Betlej, Kwaśniowski, Maziarz, Rączka, Stasiowski, Waśko, Wnęk, Urban-
Jasło i okolice;

ewabo

Post autor: ewabo » pn lip 02, 2012 10:05 pm

W książce p.Szczerbińskiej nie ma indeksu nazwisk, ja natknęłam się na Zaruskich w rozdziale „Przegląd majątków ziemiańskich”, gdzie autorka omawiając Drogoszewo wymienia Zaruskich jako tych którzy w XVIII w. nabyli je od Drogoszewskich. Od 1817 była to własność Gostkowskich. Oczywiscie może być gdzieś jeszcze cos, ale ja mogłam czytając nie zauważyć.

Co do nagrobków w Lachowie, Zaruscy sa po lewej stronie przynajmniej dwa czy trzy duże groby, a pod chojaczkiem jeden z żeliwną tabliczką (Wladyslaw 1862-1905). Napisy z pozostałych siegaja najwyżej końca XIX w., nie są więc bardzo stare. Tych starych już nie ma – tak przynajmniej zrozumiałam. Nie wiem jak w pozostałej części cmentarza, nie byłam na całym. Przy Zaruskich akurat prowadzilismy miłą rozmowę o Lachowie i parafianach. Ostatnie ich pochówki całkiem niedawno, a więc taka rodzina tam żyje.

Pozdr. Ewa

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
maciejamarkowski
Kontakt:

Post autor: maciejamarkowski » wt lip 03, 2012 3:48 pm

ewabo pisze:W książce p.Szczerbińskiej nie ma indeksu nazwisk, ja natknęłam się na Zaruskich w rozdziale „Przegląd majątków ziemiańskich”, gdzie autorka omawiając Drogoszewo wymienia Zaruskich jako tych którzy w XVIII w. nabyli je od Drogoszewskich. Od 1817 była to własność Gostkowskich. Oczywiscie może być gdzieś jeszcze cos, ale ja mogłam czytając nie zauważyć.
Wdowa po Franciszku Ksawerym Zaruskim Wyszła za mąż za Walentego Gostkowskiego. Chwilę póżniej zlicytowano ich za długi. Ich mam całkiem dobrze zidentyfikowach.
ewabo pisze:Co do nagrobków w Lachowie, Zaruscy sa po lewej stronie przynajmniej dwa czy trzy duże groby, a pod chojaczkiem jeden z żeliwną tabliczką (Wladyslaw 1862-1905). Napisy z pozostałych siegaja najwyżej końca XIX w., nie są więc bardzo stare. Tych starych już nie ma – tak przynajmniej zrozumiałam. Nie wiem jak w pozostałej części cmentarza, nie byłam na całym. Przy Zaruskich akurat prowadzilismy miłą rozmowę o Lachowie i parafianach. Ostatnie ich pochówki całkiem niedawno, a więc taka rodzina tam żyje.

Pozdr. Ewa
Dardzo dziękuję. Będzie łatwiej trafić.
Pozdrawiam
Maciej

-- Post scalono 03 lip 2012, 14:50 --
gosiaczek51 pisze:Macieju!
Ja nie o Zaruskich, ale o Czaplickim, Gabryel Czaplicki napewno żył w Pienicach, ba podobno mój pradziad Częścik Seweryn był u niego poddanym.
Z Krzynowłogi do Pienic niedaleko /ok. 20 km /
Spotkałam też nazwisko Czaplicka w Biernatach.
Pozdrawiam Gosia :pa:
Dziękuję.
Czaplickich "mam aż nadmiar". Tylko, że pojawiają mi się i znikają bez śladu.
Ale słusznie przywołujesz mnie do porządku, bo miało być o Czaplickiech, a ja tu się mądrze o Zaruskich.
Maciej
Maciej Adam Markowski

ewabo

Post autor: ewabo » śr lip 04, 2012 7:00 pm

Jeszcze słówko o cmentarzu w Lachowie. Przeglądałam teraz swoje materiały i na zdjęciu zobaczyłam grób nowy zupełnie, ale z przeniesionymi inskrypcjami. Jest tam również Zaruski – Edward zm. 1897 lat 67. I to na pewno było w zupełnie innej części cmentarza –po prawej trochę w głębi.

Pozdr. Ewa

apszczol
Podziękował/a: 46 razy
Podziękowano: 209 razy

Post autor: apszczol » pn lip 09, 2012 9:21 am

Ci trzej Czapliccy beda wedle mnie
synami Aleksandra dziedzica na Czaplicach-Furmanach z licznymi przyleglosciami,
wnukami Feliksa podsedka powiatu przasnyskiego za czasow Kongresowki i Jozefy z Olszewskich,
(ktory to Feliks byl rodzonym bratem Wujka Skenrusa),
pra Pawla i Barbary z Mlodzianowskich (od niej mozna ciagnac przodkow wstecz w nieskonczonosc),
prapra Grzegorza i jego pierwszej zony Anny z Karwowskich,
a praprapra Antoniego, ubogiego dziedzica czesci wsi Czaplice-Baki,
przez co dalej mozna dostac szalu w tlumie Czaplickich w parafii Krzynowloga Wielka,
gdzie sa 32 wsie o nazwie Czaplice i kilkadziesiat krzy z 5 roznych rodow
- Suchekomnaty, Doliwy, Boze Wole, Pobogi i Topory!!!

Ten Grzegorz, syn Antoniego, a potem jeszcze syn jego Pawel wykupywali w okolicy
wszystko co sie dalo i co popadlo. Tworzac folwark na Czaplicach-Bakach i Czaplicach-Furmanach,
kreujac wokol siebie przedziwna dysproporcje - w morzu Czaplickiej biedoty wyrosli na wielkopanstwo. :)
A potem jeszcze w XIX w. pokupowali dobra na Kujawach.
Mentalnosc w nich jednak pozostala swojska - biorac historie zycia Wujka Skenrusa.

To jeszcze tylko, ze Grzegorz Czaplicki z drugiej zony Magdaleny Doleckiej mial corke Anne,
ktora jest moja 5 razy prababka.
Adam A. Pszczolkowski
http://www.szlachta.org.pl
Pisze tylko w dziale Szlachta, herbarze, heraldyka.
Prosze nie slac do mnie wiadomosci prywatnych,
tylko zakladac nowe watki w powyzszym dziale.

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
maciejamarkowski
Kontakt:

Post autor: maciejamarkowski » wt lip 10, 2012 1:26 pm

apszczol pisze:To jeszcze tylko, ze Grzegorz Czaplicki z drugiej zony Magdaleny Doleckiej mial corke Anne,
ktora jest moja 5 razy prababka.
Ha! to jeszcze się może okaże, że jestem skoligacony z samym Adamem Pszczółkowskim ;)
apszczol pisze: A potem jeszcze w XIX w. pokupowali dobra na Kujawach.
To współgra z informacją Bonieckiego, że syn Ludwika, dziedzica Sutkowa w ciechanowskim i Amelii z Zaruskich, zaślubił 1897 r. Zofię Mieczkowską z Ciborza w Prusach. Tylko teraz szukaj wiatru w polu ich aktów zgonu. Ciechanowskie (Sutków? co to za parafia), Krzynowłoga czy Kujawy?

Jedna mimo, że
apszczol pisze: przez co dalej mozna dostac szalu w tlumie Czaplickich w parafii Krzynowloga Wielka,
gdzie sa 32 wsie o nazwie Czaplice i kilkadziesiat krzy z 5 roznych rodow
- Suchekomnaty, Doliwy, Boze Wole, Pobogi i Topory!!!
to
apszczol pisze: Ten Grzegorz, syn Antoniego, a potem jeszcze syn jego Pawel wykupywali w okolicy
wszystko co sie dalo i co popadlo. Tworzac folwark na Czaplicach-Bakach i Czaplicach-Furmanach,
kreujac wokol siebie przedziwna dysproporcje - w morzu Czaplickiej biedoty wyrosli na wielkopanstwo. :)
daje jakąś drobną nadzieję, że mimo wszystko uda się znaleźć tą Amelię Czaplicką z Zaruskich.
Nie będzie łatwo, ale czy ktoś to obiecywał ;)

Dziękuję
Maciej Markowski
Maciej Adam Markowski

apszczol

Post autor: apszczol » wt lip 10, 2012 8:39 pm

dziedzica Sutkowa w ciechanowskim
Tyle, ze w "ciechanowskim" takiej wsi nie ma.
Ani w ukladzie historycznej ziemi ciechanowskiej z lat 1377-1793,
ani w pow. ciechanowskim reaktywowanym w 1867 roku.
Adam A. Pszczolkowski

Awatar użytkownika

gabi
Podziękował/a: 16 razy
Podziękowano: 215 razy

Post autor: gabi » wt lip 10, 2012 10:13 pm

apszczol pisze:
dziedzica Sutkowa w ciechanowskim
Tyle, ze w "ciechanowskim" takiej wsi nie ma.
Jaka pewnosc, ze chodzi o Sutkow, moze Sulkow, Sułkow, Sułkowo ?
W ciechanowskim byly Sulkowskie Budy
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... Tom_XI/574
i Sułkowo
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... Tom_XI/582

Pozdrawiam
Gabi

apszczol

Post autor: apszczol » śr lip 11, 2012 12:57 am

Tyle, ze Sulkowo-Borowe i Sulkowo-Polne to z mojego punktu widzenia
to powiat niedzborski w ziemi zawkrzenskiej w wojewodztwie plockim. :)

Ksiegi hipoteczne obu tych wsi sa w AP Mlawa.
Adam A. Pszczolkowski

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
maciejamarkowski
Kontakt:

Post autor: maciejamarkowski » śr lip 11, 2012 11:09 am

apszczol pisze:Tyle, ze Sulkowo-Borowe i Sulkowo-Polne to z mojego punktu widzenia
to powiat niedzborski w ziemi zawkrzenskiej w wojewodztwie plockim. :)

Ksiegi hipoteczne obu tych wsi sa w AP Mlawa.
Pisane G wygląda jak S. Więc dodam sobie jeszcze Gutków (obecna nazwa) a Gutkowo w Słowniku Geograficznym - par. Łopacin.
Też AP. Mława.
Tylko, że w sąsiednim Sońsku Czaplickich znów bardzo dużo.

No i oczywiście Romanowo par. Węgrzynowo, gdzie mieszkał Bronisław Paweł Czaplicki ur. w Czaplicach Furmanach s. Ludwika Józefa Czaplickiego i Ameli z Zaruskich gdy się żenił w Warszawie w 1905 r. z Józefą Krośnicką.

Dziękuję
Maciej
Maciej Adam Markowski

apszczol

Post autor: apszczol » śr lip 11, 2012 10:13 pm

A ta Krosnicka byla z Choszczewki?
Adam A. Pszczolkowski

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
maciejamarkowski
Kontakt:

Post autor: maciejamarkowski » śr lip 11, 2012 11:07 pm

apszczol pisze:A ta Krosnicka byla z Choszczewki?
Wiksin pow.Ciechanów - pewnie par. Grudusk
do Choszczewki par. Dzierzgowo 7 km.
Maciej Adam Markowski

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze, heraldyka”