UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Opłata za odnowienie prawa do grobu - pytanie

Wolne forum wymiany myśli, doświadczeń i wiedzy

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
mopaol
Podziękował/a: 7 razy
Podziękowano: 4 razy

Opłata za odnowienie prawa do grobu - pytanie

Post autor: mopaol » czw lip 12, 2012 11:53 am

Do dnia wczorajszego ja i moja rodzina byliśmy przekonani, że grób mojej prababci na cmentarzu w Legnicy już nie istnieje i pochowany jest tam ktoś inny.

W roku 1967 wyjechała stamtąd cała rodzina, pozostawiając jedynie grób prababci. Kilka lat temu do rodzinnego miasta wybrała się moja mama razem z ciocią - ot taka sentymentalna podróż do miejsc z dzieciństwa. Odwiedziły wówczas cmentarz. Ale mimo poszukiwań nie odnalazły grobu prababci, jedynie bardzo podobny, w którym spoczywał ktoś inny. Wyszły więc z założenia, że po upływie 20 lat i nie opłaceniu grobu, został on zlikwidowany i pochowano na tym miejscu kogoś innego.
Ja również sprawdzałam poprzez grobonet ogólnopolski i dla Legnicy wpisując nazwisko i datę zgonu z aktu USC. Ciągle mi wyskakiwało, że nie odnaleziono poszukiwanej osoby.
Planuję podróż do Legnicy i chciałam odwiedzić tamtejszy cmentarz i zapalić znicz w miejscu spoczynku prababci. Napisałam więc do zarządu cmentarza o wskazanie dokładnego miejsca, w którym pochowano kiedyś prababcię, bo chciałam zapalić tam znicz.
I właśnie wczoraj dostałam odpowiedź. Dobrze, że siedziałam. :co:

"W odpowiedzi na Pani pytanie informuję, że grób Pani prababci nie został zliwkidowany. Miejsce spoczynku Śp. ... znajduje się na kwaterze ... Grób nie był opłacany, istnieje możliwość odnowienia prawa do grobu poprzez wniesienie dwóch opłat za 20 lat : od 1987 - 2007 i od 2007 - 2027. Na dzień dzisiejszy opłata na 20 lat wynosi 648 zł. brutto. ( 2 x 648 = 1 296 zł.) "

Wpisałam podaną lokalizację w grobonecie Legnicy i rzeczywiście wyskoczył mi grób prababci. :| Była inna data śmierci - zamiast 13-ty to 19-ty. W ogólnopolskim grobonecie jest błąd w nazwisku. A moja mama po prawie 40 latach widocznie nie dokładnie zapamiętała z dzieciństwa lokalizację grobu. Nie wiem tylko dlaczego będąc na miejscu, nie podeszła wtedy do zarządu cmentarza i nie zapytała o lokalizację grobu :rotfl:

Tak w skrócie przedstawia się historia z grobem prababci.

A teraz moje pytanie:
Czy ktoś się orientuje, czy chcąc opłacić grób prababci na następne 20 lat, faktycznie muszę zapłacić od chwili wygaśnięcia poprzedniej opłaty (1987 r.), czy wystarczy od roku bieżącego?
Różnica dla mnie kolosalna (648 zł)
Monika Magdziak z d. Nawrocka

Awatar użytkownika

krissto
Podziękował/a: 8 razy
Podziękowano: 6 razy

Re: Opłata za odnowienie prawa do grobu - pytanie

Post autor: krissto » czw lip 12, 2012 11:59 pm

Witam,

na wstępie to napiszę, ciesz się, że udało Ci się odnaleźć stary rodzinny grób! Ja na razie nie miałem takiego szczęścia...

Co do opłat, to niestety, ciągłość opłat musi być zachowana. Jeśli zapłacisz więc te 648 zł, najpierw zaksięgują je za poprzednie lata, i obecnie grób będzie nadal nieopłacony.
To i tak szczęście, że na na tym cmentarzu nie likwidują grobów, mimo że upłynęło już tyle lat.

Pozdrawiam
Krzysztof

Awatar użytkownika

whanak
Podziękował/a: 37 razy
Podziękowano: 41 razy
Kontakt:

Post autor: whanak » pt lip 13, 2012 5:52 am

Monika,

widzę, że niechęć do kontaktu (np. telefonicznego) z zarządcą cmentarza masz we krwi ;)
Oni niewątpliwie udzielili by informacji z pierwszej ręki.

Jest tak jak napisał Krzysztof - a dodatkowo odpowiedź masz w piśmie, które przytoczyłaś;

"...istnieje możliwość odnowienia prawa do grobu poprzez wniesienie dwóch opłat za 20 lat : od 1987 - 2007 i od 2007 - 2027. Na dzień dzisiejszy opłata na 20 lat wynosi 648 zł. brutto. ( 2 x 648 = 1 296 zł.) "

Oczywiście - możesz zapłacić tylko za okres do 2007, ale nie nabędziesz w ten sposób pewności, że grób nie zostanie w końcu zlikwidowany..

pozdrawiam
W.
Witold Hanak - pkt IV.4.k regulaminu
-- ysearch: QU4UV -------------------------------------------
http://hannak-familie.eu Falkenberg O/S, Breslau, Erfurt

Awatar użytkownika

gosiaczek51
Podziękował/a: 43 razy
Podziękowano: 171 razy

Post autor: gosiaczek51 » pt lip 13, 2012 11:59 am

:wow: jestem zdziwiona, bo miesiąc temu robiłam opłatę za pojedynczy grób i wynosi 860 zł, no chyba, że to zależy od danego miasta, czy cmentarza.
Nie płaciłam natomiast za inny grób rodzinny, ponieważ jest na cmentarzu już dawno "zamkniętym" i cmentarz traktowany jest, jako zabytkowy, wówczas opłaty nie pobierają /może też dlatego, że jest to teren przykościelny/.
Zadzwoń i popytaj, a może akurat jest to cmentarz, jako zabytek?
Pozdrawiam Gosia
Poszukuję:
Częścik, Gorczyca, Jurkowski, Lipka, Kalinowski, Malinowski, Miecznikowski, Stepnowski -
Krasnosielc, Gąsewo, Chojnowo i okolice;
Bażyk, Betlej, Kwaśniowski, Maziarz, Rączka, Stasiowski, Waśko, Wnęk, Urban-
Jasło i okolice;

krystyna
Podziękował/a: 11 razy
Podziękowano: 82 razy

Post autor: krystyna » pt lip 13, 2012 12:09 pm

gosiaczek51 pisze::bo miesiąc temu robiłam opłatę za pojedynczy grób i wynosi 860 zł, no chyba, że to zależy od danego miasta, czy cmentarza.
Zapłaciłas 860zł za jaki okres 10 lat, 20 lat?
____-
Krystyna

Awatar użytkownika

gosiaczek51

Post autor: gosiaczek51 » pt lip 13, 2012 1:02 pm

Opłaciłam za 20 lat, a ściślej za 17, bo opóźniona byłam 3 lata :( - kwota 860 zł.
Gosia
Poszukuję:
Częścik, Gorczyca, Jurkowski, Lipka, Kalinowski, Malinowski, Miecznikowski, Stepnowski -
Jasło i okolice;

krystyna
Podziękował/a: 11 razy
Podziękowano: 82 razy

Post autor: krystyna » pt lip 13, 2012 1:45 pm

To nie wiem Gosiu dlaczego jesteś
gosiaczek51 pisze::wow: jestem zdziwiona,
gdyż sama za 17 lat zapłaciłaś „z góry”+ zaległość za 3 lata >> za 20 lat -- 860zł

W przypadku Moniki zaległości sa niestety większe
mopaol pisze: Grób nie był opłacany, istnieje możliwość odnowienia prawa do grobu poprzez wniesienie dwóch opłat za 20 lat : od 1987 - 2007 i od 2007 - 2027. Na dzień dzisiejszy opłata na 20 lat wynosi 648 zł. brutto. ( 2 x 648 = 1 296 zł.) "
ale koszt za lat 20 i tak mniejszy.

Chyba, że coś źle widzę i liczę.

** W Łodzi w 2008r opłata za wznowienie na 20 lat >> 1155zł.

___
Krystyna

Awatar użytkownika

gosiaczek51

Post autor: gosiaczek51 » pt lip 13, 2012 7:44 pm

Moje zdziwienie :wow: było, do tego, że w Legnicy opłata wynosi 648 zł za 20 lat, a w Olsztynie 860 i jak myślę, jest to koszt za całe 20 lat, a ponieważ ze swojej winy opłaciłam o 3 lata później, tak więc następną opłatę będę miała za 17 lat, a nie za 20.
Z tego co piszesz, są więc różne kwoty opłat w zależności od miasta, cóż i tak bywa.
Gosia
Poszukuję:
Jasło i okolice;

Awatar użytkownika

Gośka
Podziękowano: 2 razy

Post autor: Gośka » śr sie 08, 2012 12:42 pm

Moniko - zadzwoń i zapytaj czy za okres od 2007 rozłożą Ci na raty - może tak pójdą na rękę.

Wysokość opłat zależy w jakim mieście jest cmentarz, a nawet w jednym mieście mogą być różne opłaty w zależności czy cmentarz jest zarządzany przez miasto czy przez kościół.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wymiana doświadczeń”