UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
AP Białystok
Moderator: Moderatorzy
Re: AP Białystok
Witam
Czy ktoś mógłby mi coś sprawdzić w Archiwum w Białymstoku. Chodzi mi o mikrofilm z Łubina Koscielnego (1661-1873). Dokładnie chodzi mi o akt urodzenia : Małgorzata Niewińska(Niwińska) Ur. 10.07.1870.
Za pomoc dziękuję .
Pozdrawiam Adrian :)
Czy ktoś mógłby mi coś sprawdzić w Archiwum w Białymstoku. Chodzi mi o mikrofilm z Łubina Koscielnego (1661-1873). Dokładnie chodzi mi o akt urodzenia : Małgorzata Niewińska(Niwińska) Ur. 10.07.1870.
Za pomoc dziękuję .
Pozdrawiam Adrian :)
-
- Podziękował/a: 75 razy
- Podziękowano: 41 razy
Adrianie sprawdź sam w AP Białystok nie ma nic dla Usc Łubin KOścielny.
Parafia ma ksiegi od lat 1950 a podlega pod Arcybiskupstwo w Drohiczynie i tam moze w AD sa jakieś księgi
Parafia ma ksiegi od lat 1950 a podlega pod Arcybiskupstwo w Drohiczynie i tam moze w AD sa jakieś księgi
pozdrawiam
Jurek Hykiel
Jurek Hykiel
http://www.bialystok.ap.gov.pl/index1.html
Tutaj pisze że tam się znajduje mikrofilm z Łubina. Nic z tego nie rozumiem
Tutaj pisze że tam się znajduje mikrofilm z Łubina. Nic z tego nie rozumiem
-
Adrianie
masz rację są tylko mikrofilmy.Zasugerowałem sie Pradziadem ktory tych mikrofilmów nie podaje. Postaram się zajrzeć w ten mikrofilm w tym tygodniu. Pryslij mi na PW swoj adres mailowy to jak znajde wyslę ci skan. Ale link nie jest własciwy prowadzi tylko do strony głownej AP Białystok.
masz rację są tylko mikrofilmy.Zasugerowałem sie Pradziadem ktory tych mikrofilmów nie podaje. Postaram się zajrzeć w ten mikrofilm w tym tygodniu. Pryslij mi na PW swoj adres mailowy to jak znajde wyslę ci skan. Ale link nie jest własciwy prowadzi tylko do strony głownej AP Białystok.
pozdrawiam
Jurek Hykiel
Jurek Hykiel
-
Adrian już wie i znalazłem mu przodków z Łubina Koscielnego a pozostałym czytelnikom forum nalezy sie wyjasnienie.
Zamieszanie z mikrofilmami jest takie że AP Białystok nie posiada akt z których są mikrofilmy robone przez mormonow w 1975 roku w tutejszym AP ale z wypożyczonych z Kurii Diecezji Drohiczyńskiej. Tam pewnie są dostępne. Wobec takiej sytuacji nie ma o nich informacji w bazie Pradziad i nie podlegaja wypożyczeniu do innych AP
-- Post scalono 21 lip 2012, 12:56 --
Pracownia naukowa AP Białystok jest nieczynna aż do 10 sierpnia chociaż AP pracuje
Zamieszanie z mikrofilmami jest takie że AP Białystok nie posiada akt z których są mikrofilmy robone przez mormonow w 1975 roku w tutejszym AP ale z wypożyczonych z Kurii Diecezji Drohiczyńskiej. Tam pewnie są dostępne. Wobec takiej sytuacji nie ma o nich informacji w bazie Pradziad i nie podlegaja wypożyczeniu do innych AP
-- Post scalono 21 lip 2012, 12:56 --
Pracownia naukowa AP Białystok jest nieczynna aż do 10 sierpnia chociaż AP pracuje
pozdrawiam
Jurek Hykiel
Jurek Hykiel
-
- Podziękował/a: 100 razy
- Podziękowano: 103 razy
Mam prośbę do AP Białystok, czy ktoś mógłby przy okazji sprawdzić w zespole Państwowy Urząd Repatriacyjny Wojewódzki Oddział w Białymstoku - teczce osobowej nr sygn 4/86/0/4321 czy są tam dane rodziców repatriowanego Jana Klawe, albo innych jego przodków. Znam tylko imiona rodziców ale nie wiem gdzie szukać danych szczegółowych na ich temat, bo nic o nich więcej nie wiem. Zresztą o nim też wiem tylko, że pochodzi z Rygi, ale bez daty urodzenia. Teczka liczy tylko 45 kart. Osoba, której dotyczy zmarła 17 paź 1957 roku we Wrocławiu, wiec nie dotyczy jej ochrona danych osobowych.
Z góry serdecznie dziękuję.
Z góry serdecznie dziękuję.
Pozdrawiam
Maria
Szukam aktu zgonu Jana Daniela Knolla przed 1847 rokiem.
Maria
-
- Podziękował/a: 100 razy
- Podziękowano: 103 razy
dziękuję Jurku bardzo serdecznie za sprawdzenie w AP Białystok i za tak pomyślne informacje 

Pozdrawiam
Maria
Maria
-
- Podziękował/a: 2 razy
- Podziękowano: 2 razy
- Kontakt:
Będę w AP Białystok, gdy sprowadzą dla mnie zamówione mikrofilmy z innego AP. Mogę wtedy sprawdzić i zamówić.
-
- Podziękowano: 40 razy
Witam,
Chodzi mi o sprawdzenie nazwiska w tabelach likwidacyjnych z 1867 r.
czy mogę się przyłączyć do prośby?Daniel Paczkowski pisze:Będę w AP Białystok, gdy sprowadzą dla mnie zamówione mikrofilmy z innego AP. Mogę wtedy sprawdzić i zamówić.
Chodzi mi o sprawdzenie nazwiska w tabelach likwidacyjnych z 1867 r.
-
- Podziękowano: 2 razy
- Kontakt:
Tak, oczywiście. Tylko od razu zaznaczę, że nie wiem kiedy będę, bo zależy to od terminu sprowadzenia mikrofilmu. I w przypadku, gdy będę musiał czegoś sam poszukać, pierwszeństwo czasowe mają moje poszukiwania. Inne poszukiwania zrealizuję, jeśli starczy mi czasu.
-
- Podziękowano: 40 razy
Witam,
Po rozmowie telefonicznej z pracownikiem Archiwum
otrzymałem zapewnienie, że moja sprawa będzie wkrótce
załatwiona.
Jeszcze raz dziękuję
dzięki za chęć pomocy ale narazie muszę się wstrzymać.Daniel Paczkowski pisze:Tak, oczywiście. ...
Po rozmowie telefonicznej z pracownikiem Archiwum
otrzymałem zapewnienie, że moja sprawa będzie wkrótce
załatwiona.
Jeszcze raz dziękuję

-
- Podziękował/a: 28 razy
- Podziękowano: 600 razy
Witam Panie Jurku.hykiel pisze:Spis wszystkich obdzielonych we wsi Obryte* z 1868 roku okazał sie dla Tami mało przydatny. Mam go ciagle wiec jak ktos jest zainterasowany to prosze pytać przez PW
*Archiwa Państwowe - baza ELA:
tabele likwidacyjne
data 1866 rok
tytuł spisu -gospodarstwa istniejące
zespół 12 Urząd Gubernialny Łomżyński do spraw włosciańskich
sygnatura 439
Miejscowość Obryte,obszar wies.woj.Ostrołęka
Ponieważ jestem zainteresowany pewnymi informacjami ze wspomnianych tabel wysłałem do Pana na PW wiadomość. Nie wiem czy dotarła?
Pozdrawiam
---------------------------
Bogdan Mielczarczyk
"Między Pułtuskiem a Wyszkowem"
Nazwiska: Mielczarczyk, Żołyński (a), Zdziera, Gemza, Skoczylas, Skoczeń, Sklepiński (a).
Miejscowości: Obryte, Zatory, Zambski, Pniewo.
---------------------------
Bogdan Mielczarczyk
"Między Pułtuskiem a Wyszkowem"
Nazwiska: Mielczarczyk, Żołyński (a), Zdziera, Gemza, Skoczylas, Skoczeń, Sklepiński (a).
Miejscowości: Obryte, Zatory, Zambski, Pniewo.
-
Rzadko już tu zaglądam. Jesli chodzi o tabele to pewnie po tak długim okresie już ich nie znajdębo sam nie byłem zainteresowany
pozdrawiam
Jurek Hykiel
Jurek Hykiel
Witam mam pytanie 
Czy w Bialymstoku moga znajdywac sie dokumenty z krzemienicy (zelwy) obecne terytorium Białorusi?
Moj dziadek oraz babcia urodzili sie w Podbołociu w 1937 roku.
A pradziadek i jego bracia w 1908,1910,1919 roku
Жамойтин Pisownia rosyjka, w Polsce rodzina nosi nazwisko Zamojcin, Żamojcin ( Żamojtin poprawne tlumaczenie pokazuje mi)
Wincenty Zamojcin urodził sie w podbołociu prawdopodobie oraz jego bracia.
Wincenty Zamojcin ur. 06.03.1908 rok a zmarl 19.06.1995 roku w chodzieży
Kazimierz Zamojcin urodzony 18.06.1908 ( blad w roczniku urodzil sie w 1910 roku) zmarl 07.10.1978 w chodziezy
Feliks Zamojcin urodzony 01.11.1919 roku a zmarl 03.12.1992 w chodziezy
To jest link do ich grobow
http://www.polskie-cmentarze.com/chodzi ... &x=49&y=17
Wiem ze Kazimierz Zamojcin poszedl na wojne z Wiktorem Łapicz urodzonym 26.09.1910 roku zmarl 17.11.1998 w chodziezy....
Byli internowani w Szwajcarii, po wojnie trafili do Francji.
W internecie trafilam tan to...
Jest na liscie osób,które w okresie X-31.XII 1943 przeznaczyły jakieś datki na pomoc dzieciom w Polsce. Strzelec Kazimierz Zamojcin z ob. (obwodu?) Horweli
dał 10 franków.
wincentego, Kazimierza, Feliksa rodzice to Antonina oraz Feliks tylko tyle wiem
Rodzina posiadała kuźnie na terenie Krzemienicy ( podbołocie)
Mieli jakiegos kuzyna Paweł Zamojcin z Piły, ktory wraz z rodzina zostal wywieziony na Sybir w 1947 roku ( nic nie wiem o nich)
Rodzina Zamojcin byla uwazana za tak zwanych kułakow ( kułaki)
Mojej babci rodziny losow nie znam ( babcia juz nie zyje)
Bylo ich 7 dzieci, rodzice Bonifacy I Stefania Łukuć ich dom rodzinny stał w zadworzu ( Krzemienica kościelna) wydaje mi sie dolna, na fundamentach starego domu moja babcia i dziadek postawili dom w 1970 roku.
Rodzenstwo Frańciszek Łukuć, Helena Sznip ( Łukuć), Weronika Łukuć, Antonina Łukuć, Walentyna Łukuć, Irena Kolenko (1945 - 2012) maz władzimierz Kolenko urodzony 1933 roku, moja babcia Władysława Zamojcin (zd Łukuć) urodzona 23.09.1938 ( cos sie stalo z dokumentami, powinna byc data 06.06.1937) zmarla 22.08.2015 roku
Stefani Łukuć mama to Paulina Czura wiem ze miala syna tez ( wiem tylko ze nazywali jego świetły) byl kawalerem....
Paulina Czura posiadala młyn w wiosce.....
Niestety malo wiem
rodzina zawsze miała wiele tajemnic
corka Stefani Antonina została zabita przez rabusi ( postrzelona przez szybe gdy byla mala dziewczyna) o tych bandytach pisano w Wałkowysk chyba 4 rozdzial......
Prosze o jakies podpowiedzi
jestem amatorka i mieszkam w UK
brak mozliwosci na odwiedzanie archiwum..
Dziekuje z gory za wszelkie pomysly i podpowiedzi oraz cenne opinie na ten temat :p
Pozdrawiam Olga Marczenko

Czy w Bialymstoku moga znajdywac sie dokumenty z krzemienicy (zelwy) obecne terytorium Białorusi?
Moj dziadek oraz babcia urodzili sie w Podbołociu w 1937 roku.
A pradziadek i jego bracia w 1908,1910,1919 roku
Жамойтин Pisownia rosyjka, w Polsce rodzina nosi nazwisko Zamojcin, Żamojcin ( Żamojtin poprawne tlumaczenie pokazuje mi)
Wincenty Zamojcin urodził sie w podbołociu prawdopodobie oraz jego bracia.
Wincenty Zamojcin ur. 06.03.1908 rok a zmarl 19.06.1995 roku w chodzieży
Kazimierz Zamojcin urodzony 18.06.1908 ( blad w roczniku urodzil sie w 1910 roku) zmarl 07.10.1978 w chodziezy
Feliks Zamojcin urodzony 01.11.1919 roku a zmarl 03.12.1992 w chodziezy
To jest link do ich grobow
http://www.polskie-cmentarze.com/chodzi ... &x=49&y=17
Wiem ze Kazimierz Zamojcin poszedl na wojne z Wiktorem Łapicz urodzonym 26.09.1910 roku zmarl 17.11.1998 w chodziezy....
Byli internowani w Szwajcarii, po wojnie trafili do Francji.
W internecie trafilam tan to...
Jest na liscie osób,które w okresie X-31.XII 1943 przeznaczyły jakieś datki na pomoc dzieciom w Polsce. Strzelec Kazimierz Zamojcin z ob. (obwodu?) Horweli
dał 10 franków.
wincentego, Kazimierza, Feliksa rodzice to Antonina oraz Feliks tylko tyle wiem

Rodzina posiadała kuźnie na terenie Krzemienicy ( podbołocie)
Mieli jakiegos kuzyna Paweł Zamojcin z Piły, ktory wraz z rodzina zostal wywieziony na Sybir w 1947 roku ( nic nie wiem o nich)
Rodzina Zamojcin byla uwazana za tak zwanych kułakow ( kułaki)
Mojej babci rodziny losow nie znam ( babcia juz nie zyje)
Bylo ich 7 dzieci, rodzice Bonifacy I Stefania Łukuć ich dom rodzinny stał w zadworzu ( Krzemienica kościelna) wydaje mi sie dolna, na fundamentach starego domu moja babcia i dziadek postawili dom w 1970 roku.
Rodzenstwo Frańciszek Łukuć, Helena Sznip ( Łukuć), Weronika Łukuć, Antonina Łukuć, Walentyna Łukuć, Irena Kolenko (1945 - 2012) maz władzimierz Kolenko urodzony 1933 roku, moja babcia Władysława Zamojcin (zd Łukuć) urodzona 23.09.1938 ( cos sie stalo z dokumentami, powinna byc data 06.06.1937) zmarla 22.08.2015 roku
Stefani Łukuć mama to Paulina Czura wiem ze miala syna tez ( wiem tylko ze nazywali jego świetły) byl kawalerem....
Paulina Czura posiadala młyn w wiosce.....
Niestety malo wiem

corka Stefani Antonina została zabita przez rabusi ( postrzelona przez szybe gdy byla mala dziewczyna) o tych bandytach pisano w Wałkowysk chyba 4 rozdzial......
Prosze o jakies podpowiedzi

Dziekuje z gory za wszelkie pomysly i podpowiedzi oraz cenne opinie na ten temat :p
Pozdrawiam Olga Marczenko