UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Ewangelicy- dzieci bez małżeństwa?

Miejsce na opisy ciekawych przypadków, historii, zdarzeń, na które trafiliście we własnych poszukiwaniach

Moderator: Moderatorzy

Roberts
Podziękowano: 6 razy

Re: Ewangelicy- dzieci bez małżeństwa?

Post autor: Roberts » czw lip 12, 2012 12:01 pm

Dlatego to warto sprawdzić bo jak wyżej pisałem ja miałem dwa wypadki kiedy ojciec probanta zmarł w dzieciństwie i wdowa wyszła drugi raz za mąż, a potem w życiu dorosłym tenże probant zapisywany był w zapisach z nazwiskiem odojcowskim ale niekiedy z nazwiskiem ojczyma. Więc wdowa po Pawle Pohl, Paulina używająca już nazwiska Pohl mogła wyjść za jakiegoś Pana Friedricha i wówczas on byłby ojczymem Twojej Matyldy więc mogła występować w zapisach z jego nazwiskiem.

AUTOR TEMATU
AndrzejWlodarczyk
Podziękował/a: 7 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: AndrzejWlodarczyk » czw lip 19, 2012 8:06 am

Niestety aktu małżeństwa Friedricha z Pauliną Schulz (Pohl) również nie ma. :( Nie ukrywam że jestem trochę zrezygnowany, ponieważ bardzo liczyłem na to, iż taki akt się odnajdzie... Pozostaje mi poszukać aktu zgonu Mathilde. Może tam będą jakieś informacje... Jednak nie znam konkretnej daty jej śmierci, więc jest to przysłowiowa igła w stogu siana. Pociesza mnie że byli Ewangelikami, a w okolicach Radomia była tylko jedna taka parafia.
Andrzej Włodarczyk

Roberts
Podziękowano: 6 razy

Post autor: Roberts » czw lip 19, 2012 10:41 am

Nie wiem jak to wyglądało w XIX wiecznej Kongresówce, ale np. w XVIII wieku na Pomorzu np. w Borach Tucholskich czy na ziemi chełmińskiej
w większości okolic wiejskich prawie nie było parafii ewangelickich więc wpisy ewangelików dokonywane były w parafiach rzymsko-katolickich.
Np. w parafii Czarże pod Chełmnem niemały odsetek wpisów w tejże parafii katolickiej dotyczy właśnie ewangelików.

AUTOR TEMATU
AndrzejWlodarczyk
Podziękował/a: 7 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: AndrzejWlodarczyk » czw lip 19, 2012 12:58 pm

W Radomiu była parafia ewangelicka i tam były sporządzane wszelkie akta dotyczące Ewangelików z okolic...
Andrzej Włodarczyk

Awatar użytkownika

mariamazur
Podziękował/a: 100 razy
Podziękowano: 103 razy

Post autor: mariamazur » czw lip 19, 2012 8:31 pm

To, że była, to akurat zupełnie o niczym nie świadczy. W Warszawie parafie ewangelickie były nawet dwie, a dzieci rodzinne musiałam zbierać po wszystkich przydomowych parafiach katolickich. Dopiero zgony były sumiennie rejestrowane u ewangelików, urodziny, tylko niektóre.
Pozdrawiam
Maria

Szukam aktu zgonu Jana Daniela Knolla przed 1847 rokiem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ciekawe przypadki”