UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Akt slubu z Wrzacy Wielkiej Korzeniewski/ Domaniewska

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
genamator
Podziękował/a: 6 razy

Akt slubu z Wrzacy Wielkiej Korzeniewski/ Domaniewska

Post autor: genamator » czw lip 26, 2012 10:34 am

Witam Wszystkich,

Poprosilbym bardzo o przetlumaczenie mi tego aktu slubu,
numer 13 z 1818 roku w parafii Wrzacy Wielkiej Michal Korzeniewski i Elzbieta Domaniewska

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/931 ... 3ea77.html

Z gory dziekuje i pozdrawiam,

Sandro

AUTOR TEMATU
genamator

Re: Akt slubu z Wrzacy Wielkiej Korzeniewski/ Domaniewska

Post autor: genamator » ndz sie 05, 2012 10:42 pm

Witam Wszystkich,

Jeszcze raz prosilbym o pomoc w odczytaniu tego aktu.
Z gory ladnie dziekuje,

Sandro

elza
Podziękował/a: 4 razy
Podziękowano: 102 razy

Post autor: elza » ndz sie 05, 2012 11:23 pm

Witaj,

nr 13 wieś Wrząca Wielka
Roku 1818, dnia 31, miesiąca stycznia. Przed Nami Proboszczem Wrząckim, zastępcą Urzędnika Stanu Cywilnego Gminy Wrząckiej, Powiatu Brzeskiego, w Województwie Mazowieckim, stawili się Michał Korzeniewski, młodzian, służący w Rososze, mający podług złożonej przed Nami metryki, wyjętej z ksiąg Kościoła Lubotyńskiego, lat 25, w asystencji matki swej, Anastazji Korzeniewskiej, komornicy, zamieszkałej w Bogusławicach, tudzież panna Elżbieta Domakowska, służąca w Wrzącej Wielkiej, dowodząca metryką, wyjętą z ksiąg Kościoła Kościerackiego(?), iż skończyła rok 21 wieku swego, w asystencji ojca swego Tomasza Domakowskiego, organisty, zamieszkałego w Droszonie(?) Drosznie(?). Strony stawające żądają, abyśmy do ułożonego między niemi obchodu małżeńskiego przystąpili, którego zapowiedzi uczynione były przed drzwiami Domu Naszego Gminnego, to jest pierwsza- dnia 18, druga- dnia 25, miesiąca stycznia, roku bieżącego, o godzinie 12 w południe. Gdy o żadnym tamowaniu, uwiadomieni nie zostaliśmy, a rodzice niniejszym na obchód małżeństwa zezwalają, przychylając się zatem do żądania stron, po przeczytaniu wszystkich wyżej wspomnianych papierów i Działu Szóstego w Tytule Kodexu Cywilnego o małżeństwie, zapytaliśmy się przyszłego małżonka i przyszłej małżonki, czyli chcą połączyć się ze sobą węzłem małżeńskim. Na to, gdy każde z nich oddzielnie odpowiedziało, że taka jest ich wola, ogłaszamy w imieniu prawa, iż Michał Korzeniewski, młodzian i panna Elżbieta Domakowska, są połączeni z sobą węzłem małżeńskim. Czego wszystkiego spisaliśmy akt, w przytomności Klemensa Kierzkowskiego, liczącego lat 30, służącego w Wrzący Wielkiej, Marcina Pinkowskiego, mającego lat 34, owczarza, zamieszkałego w Wrzący Wielkiej, tudzież Franciszka Lisieckiego, liczącego lat 36, gorzalanego, Franciszka Baczyńskiego, mającego lat 40, garncarza, zamieszkałych w Wrzący Wielkiej. Akt niniejszy został przeczytany, przez Nas i niżej wyrażonych świadków podpisany.
X. Ropniewski (?) Pr(oboszcz) Wrzącki, Zastępca Urzędnika Cywilnego
Świadkowie pisać nie umieją przeto znaczą krzyże:
(-) podpisy

Sandro, nie wiem, czy dokładnie odczytałam nazwy miejscowości, niestety akt jest bardzo niewyraźny.

pozdrawiam Ela

AUTOR TEMATU
genamator

Post autor: genamator » pn sie 06, 2012 12:00 am

Witam,

Bardzo dziekuje Elu,

Sandro

ODPOWIEDZ

Wróć do „Akty - pozostałe języki”