UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

"Brzesko - dzieje miasta i regionu"

Moderator: Moderatorzy

aleator
Podziękował/a: 14 razy
Podziękowano: 34 razy

Re: "Brzesko - dzieje miasta i regionu"

Post autor: aleator » pn sie 06, 2012 12:32 am

Magdalena Smolska Kwinta pisze:Witam!
Posiadam publikację pt."Brzesko - dzieje miasta i regionu" - opracowanie zbiorowe pod red. Feliksa Kiryka i Jana Lacha.
Opracowanie jest bardzo obszerne, liczy ponad 1000 stron.
Na końcu książki znajduje się indeks nazwisk.
Jeżeli ktoś z Was jest zainteresowany regionem Brzeska (Uszew, Okocim, Jasień i in) to chętnie sprawdzę występowanie nazwiska w indeksie i udzielę informacji :D

Witam!

Mam nadzieję, że wątek jest jeszcze aktywny. Proszę o sprawdzenie nazwiska Jeziorek i ewentualnie Pasek, szczególnie Jakub Pasek.

Jurek
Szukane nazwiska Bajor, Dryś, Mazur (Zaborów, Wola Przemykowska woj. małopolskie), Jeziorek (Chronów, Uszew woj. małopolskie), Przeklasa (Gromnik woj. małopolskie)
...
http://jeziorek.url.ph
[url]htpp://chronow.url.ph[/url]

Awatar użytkownika

Camillus Romanus
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Camillus Romanus » pn sie 06, 2012 3:53 pm

Rosslyn1988 pisze:Mój pradziadek pochodził właśnie z Kwikowa :) a Jan Zych był z Porąbki Uszewskiej; posiadam zdjęcie, na którym widać ich obu w jakiejś piwnicy w czasie gdy brali udział w I wojnie światowej i stąd mam te dane. Nie zachowały się niestety żadne zapiski, w którym batalionie służył i gdzie zginął, w związku z czym usiłuję zdobyć te informacje szukając potomków Jana Zycha. Jan przeżył wojnę i wrócił do domu, pewnie leży gdzieś na cmentarzu w Porąbce Uszewskiej.
Witaj, Marysiu!
"Latuszek Johann, Schütze [strzelec], Kaiserschützen Regiment Nr. II [pułk strzelców cesarskich nr II], 5. Kompagnie [5. kompania], Galizien, Brzesko, Kwików, 1874 [miejsce i rok urodzenia]; gefallen (28.-31./1.1918) [poległy 28.01.1918 roku, a pochowany 31.01.1918 roku]."

W Liście Strat nr 690 z dnia 12.08.1918 roku (niem. "Verlustliste Nr. 690 ausgegeben am 12./8.1918") znalazłem poległego strzelca Jana Latuszka, urodzonego w 1874 roku w Kwikowie. Czy to jest Twój pradziadek, którego losów poszukujesz? Jeśli tak, to skoro znamy oddział i datę jego śmierci, to do ustalenia pozostał nam jedynie szlak bojowy pułku, w którym służył i w którego szeregach zginął.
"22. November 1917 bis 25. März 1918: Erstürmung des Monte Spinnucia südlich von Felter. Anschließend Übergang in den Stellungskampf auf dem Mote Spinnuccia und dem Monte Tomba [Od 22.11.1917 roku do 25.03.1918 roku: szturm na Monte Spinuccia na południe od Felter. Następnie przejście do walki pozycyjnej na Monte Spinuccia i Monte Tomba.]"

Teraz wiemy już, gdzie i w jakich okolicznościach poległ Twój pradziadek. Zginął na froncie włoskim w czasie obrony wzgórza Monte Spinuccia lub Monte Tomba. W Gazecie Lwowskiej z 12.06.1918 roku, do której kieruje poniższy link, znajduje się opis tych krwawych walk.
Mam nadzieję, że to Twój pradziadek i choć trochę pomogłem! ;)
Ostatnio zmieniony wt sie 07, 2012 12:00 am przez Camillus Romanus, łącznie zmieniany 1 raz.
Serdecznie pozdrawiam,
Kamil Roman Kasprzak

krybas
Podziękował/a: 7 razy

Post autor: krybas » pn sie 06, 2012 9:33 pm

Witam, czy mogę prosić o sprawdzenie nazwisk Dyttus/Dittus, Skiciński/a, Bauzmer/ Bandzimer? W drugiej połowie XIX w wieku mieszkali w Słotwinie k/ Brzeska.
serdecznie dziękuję i pozdrawiam
Krystyna

staszu
Podziękowano: 7 razy

Post autor: staszu » pt lis 16, 2012 8:59 pm

Krystyno żadne z podanych nazwisk nie figuruje w książce. Jest natomiast podobne -Dynus, chodzi o Jana i Kazimierza, mieszkańców Słotwiny. Figurują oni w wykazie legionistów.
Pozdrawiam,
Marcin

Iron
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 3 razy

Post autor: Iron » sob lis 17, 2012 12:50 am

Prosiłbym o sprawdzenie nazwisk Gołowski, Gadomski i Wojciechowski

Pozdrawiam
Paweł
Paweł

staszu

Post autor: staszu » sob lis 17, 2012 8:33 am

Są trzy osoby o nazwisku Wojciechowski, pozostalych nazwisk nie ma.
Wojciechowski Jakub - wspomniany 2 razy, jako szynkarz w Pomianowej (w 1867r.) i jako członek rady powiatowej (grudzień 1876r.)
Wojciechowski Jan - występuje jako pełniący obowiązki kapitana drużyny piłki nożnej, o której poniżej (od 24 marca 1936), był też członkiem sekcji lekkoatletycznej utworzonej 24 lutego 1936, dla której ofiarował granat. W zawodach rozegranych 14 czerwca 1936r. z okazji swięta WF i PW zwyciężył w rzucie granatem wynik 62m., brał udział również w zawodach jako ping-pongista.
Wojciechowski Józef - występuje jako: członek drużyny (Sekcji Piłki Nożnej) utworzonej w 4 sierpnia 1935 przy Okocimskim Klubie Narciarskim. Członek zarządu Koła ZMW w Woli Przemykowskiej (jako zastępca) w latach trzydziestych.

AUTOR TEMATU
Magdalena Smolska Kwinta

Post autor: Magdalena Smolska Kwinta » sob lis 17, 2012 9:36 am

aleator pisze:
Magdalena Smolska Kwinta pisze:Witam!
Posiadam publikację pt."Brzesko - dzieje miasta i regionu" - opracowanie zbiorowe pod red. Feliksa Kiryka i Jana Lacha.
Opracowanie jest bardzo obszerne, liczy ponad 1000 stron.
Na końcu książki znajduje się indeks nazwisk.
Jeżeli ktoś z Was jest zainteresowany regionem Brzeska (Uszew, Okocim, Jasień i in) to chętnie sprawdzę występowanie nazwiska w indeksie i udzielę informacji :D

Witam!

Mam nadzieję, że wątek jest jeszcze aktywny. Proszę o sprawdzenie nazwiska Jeziorek i ewentualnie Pasek, szczególnie Jakub Pasek.

Jurek

Witam,

Nadzieja umiera ostatnia :)
Nazwisko Pasek jest mi znane - moja prababka pochodziła z Uszwi.
Niestety, żadne z nazwisk nie występuje w publikacji.

Awatar użytkownika

julia
Podziękował/a: 25 razy
Podziękowano: 57 razy

Post autor: julia » ndz lis 18, 2012 10:51 am

Witaj Magdo,
Szukam nazwisk: Bobrowski, Kral, Pfeifer(Pfeiffer) i Paczyński,
julia :sun:
Poszukuję w rejonie świętokrzyskiego, bądź małopolski ślubu Stanisława Bobrowskiego z Urszulą Jastrzębską ( z Marców) lata 1777-1779.
http://www.palucha-grajpel-jaszczyk-bob ... age.com.pl

aleator
Podziękował/a: 14 razy
Podziękowano: 34 razy

Post autor: aleator » pn lis 19, 2012 5:49 pm

Witam,

Nadzieja umiera ostatnia :)
Nazwisko Pasek jest mi znane - moja prababka pochodziła z Uszwi.
Niestety, żadne z nazwisk nie występuje w publikacji.
Dziękuję!
Jurek
Szukane nazwiska Bajor, Dryś, Mazur (Zaborów, Wola Przemykowska woj. małopolskie), Jeziorek (Chronów, Uszew woj. małopolskie), Przeklasa (Gromnik woj. małopolskie)
...
http://jeziorek.url.ph
[url]htpp://chronow.url.ph[/url]

AUTOR TEMATU
Magdalena Smolska Kwinta

Post autor: Magdalena Smolska Kwinta » pn lis 19, 2012 6:31 pm

julia pisze:Witaj Magdo,
Szukam nazwisk: Bobrowski, Kral, Pfeifer(Pfeiffer) i Paczyński,
julia :sun:
Julio,
Emili Bobrowski wymieniony jako kupiec, który jako jeden z wielu podpisał się pod apelem 10 lipca 1920 wzywającym obywateli Brzeska do współpracy z Komitetem Obrony Państwa.
Józef Paczyński - wymieniony wielokrotnie jako dyr. Technikum Mechaniczno - Elektrycznego od 29 sierpnia 1969 r.

stefelek
Podziękował/a: 52 razy

Post autor: stefelek » wt lis 20, 2012 6:42 am

Witam,
i jak zwykle poszukuję śladów: Sikorskich którzy pojawili się w Proszowicach na początku XVIII wieku.
Być może będą też ślady Strzeleckich - to Miechów początek XIX wieku.
Skąd przybyli jedni i drudzy tego nie wiem.
Pozdrawiam.
Stefan.

krybas

Post autor: krybas » pt sty 25, 2013 6:27 pm

[quote][/quote]Jest natomiast podobne -Dynus, chodzi o Jana i Kazimierza, mieszkańców Słotwiny. Figurują oni w wykazie legionistów.
Może to o moich Jana i Kazimierza chodzi, też mieszkali w Słotwinie, a nazwisko błędnie zapisane :?: Jan urodzony w1896, a Kazimierz 1899, obaj walczyli w wojnie 1920r. Czy coś więcej jest o nich napisane? proszę o ew. odpowiedź na priv.
Serdecznie pozdrawiam
Krystyna

-- Post scalono 25 sty 2013, 19:29 --

Awatar użytkownika

Grazyna Kozlowska
Podziękował/a: 73 razy
Podziękowano: 46 razy

Post autor: Grazyna Kozlowska » pt sty 25, 2013 10:20 pm

Magdaleno, czy w publikacji jest wzmianka o Kozlowskim Edwardzie? Bede wdzieczna za informacje. Dziekuje za poswiecenie czasu na szkanie :)!
Grazyna.
Grazyna Kozlowska
Szukam:Bielik, Kowalski/a, Kozera, Kozłowski/a, Łach, Paradowski/a, Stypal, Szafarski/a -Małopolska

AUTOR TEMATU
Magdalena Smolska Kwinta

Post autor: Magdalena Smolska Kwinta » sob sty 26, 2013 7:04 pm

stefelek pisze:Witam,
i jak zwykle poszukuję śladów: Sikorskich którzy pojawili się w Proszowicach na początku XVIII wieku.
Być może będą też ślady Strzeleckich - to Miechów początek XIX wieku.
Skąd przybyli jedni i drudzy tego nie wiem.
Pozdrawiam.
Stefan.
Stefanie,
Znalazłam tylko Gabriela Sikorskiego nauczyciela w Okocimiu w latach 70/80 XIX w.
W zasadzie z Brzeska do Proszowic jest kawałek, że o Miechowie nie wspomnę...

-- Post scalono 26 sty 2013, 19:20 --
krybas pisze:
Jest natomiast podobne -Dynus, chodzi o Jana i Kazimierza, mieszkańców Słotwiny. Figurują oni w wykazie legionistów.
Może to o moich Jana i Kazimierza chodzi, też mieszkali w Słotwinie, a nazwisko błędnie zapisane :?: Jan urodzony w1896, a Kazimierz 1899, obaj walczyli w wojnie 1920r. Czy coś więcej jest o nich napisane? proszę o ew. odpowiedź na priv.
Serdecznie pozdrawiam
Krystyna

-- Post scalono 25 sty 2013, 19:29 --
Niestety nic więcej na temat Jana i Kazimierza nie ma.

-- Post scalono 26 sty 2013, 19:23 --
Grazyna Kozlowska pisze:Magdaleno, czy w publikacji jest wzmianka o Kozlowskim Edwardzie? Bede wdzieczna za informacje. Dziekuje za poswiecenie czasu na szkanie :)!
Grazyna.

Grażynko,
Na temat Edwarda nie ma nic.
Wzmiankowani są:
Kozłowska Maria, Michał i Zygmunt.

Awatar użytkownika

Grazyna Kozlowska
Podziękował/a: 73 razy
Podziękowano: 46 razy

Post autor: Grazyna Kozlowska » sob sty 26, 2013 9:32 pm

Magdaleno, a moge Cie prosic o wiecej informacji na temat wzmiankowanych Kozlowskich? Jesli sie nie myle, to chodzi o rodzenstwo Edwarda i byc moze o synowa.....Wszyscy z Brzeskiem zwiazani .... Bede wdzieczna :)
Pozdrawiam.Grazyna.
Grazyna Kozlowska
Szukam:Bielik, Kowalski/a, Kozera, Kozłowski/a, Łach, Paradowski/a, Stypal, Szafarski/a -Małopolska

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mam wykaz”