UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Legitymacje szlacheckie, a słuzba wojskowa

Kącik poświęcony sprawom herbowym

Moderator: Moderatorzy

Mirosława
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 2 razy

Re: Legitymacje szlacheckie, a słuzba wojskowa

Post autor: Mirosława » wt sie 14, 2012 4:16 pm

chciałabym nieśmiało zabrać głos na temat poruszany w tym wątku :). Otóż w akcie ślubu mojego pradziadka z 1859r. par Słomczyn jest informacja, że był "żołnierzem dymissyonowanym, drużnikiem szosowym". W internecie znalazłam taką publikację http://pbc.biaman.pl/dlibra/doccontent?id=5452&dirids=1 Dokument ten zawiera m.in. informacje na temat uposażenia i umundurowania, oraz obowiązków żołnierzy dymissyonowanych ,drużników szosowych.(Przyznam, ze dreszcz mnie przeszedł, gdy doszłam do tematu batalionów kantonistów). Nie wiem jednak co oznacza owo dymissynonowany i urlopowany. Wiem, że pradziadek był szlachcicem.
Mirosława
Ostatnio zmieniony sob wrz 15, 2012 8:07 am przez Mirosława, łącznie zmieniany 1 raz.

Mariusz_14
Podziękowano: 4 razy

Post autor: Mariusz_14 » pt wrz 14, 2012 11:46 pm

apszczol pisze:
Nikt nie chce ziemi klasy III lub IV /piach/.

Mariuszu Kalinowski!

ziemia klasy III to jeszcze pszenno-buraczana,
a IV to klasa srednia.

Piach to jest dopiero klasa VI.
Adamie Pszzczółkowski

Widzę , że jesteś specjalistą nie tylko od genealogii, heraldyki ale i od geodezji. Jak się klasyfikuje ziemię pewnie też wiesz. Czasami za pół litra i świniaka a czasami za sto rubli. U mojego pra pra dziada Tadeusz Kalinowskiego w spisie jest o 100 mórg ziemi mniej na Konopkach Błonie niż rzeczywiście. Folwark ten składający sie z trzech wsi Konopki, Błonie, Dębówka został zlicytowany w 1889 bodajże roku chyba Janowi Kobylińskiemu i jego żonie Małgorzacie Przestrzelskiej - o ile / z pamięci / sobie przypominam. Spis ten już zapewne masz z BUJ. Deklaracje właścicieli gruntowych podających przestrzeń i dobroć posiadanej ziemi celem określenia wysokości podatku 1865 BUJ w Krakowie syg. 5991/IV. Prof. Maroszek był bardzo zainteresowany gdyby doktorant opracował takie zestawienie na podstawie map geodezyjnych i wykazanie wydajności z jeden morgi.

Kup sobie 100 ha ziemi i posadź buraki cukrowe. Zobaczysz jaki będziesz miał plon z III ja wolę I lub góra II. Takiej ziemi w jednym kawałku jest i było mało. Ta najlepsza jest i był nie do kupienia dziś i wtedy.

-- Post scalono 14 wrz 2012, 23:18 --

O na przykład wg tej klasyfikacji:

Kompleksy przydatności rolniczej na gruntach ornych – obok podano klasy bonitacyjne, uprawiane rośliny i % powierzchni kraju

1 – kompleks pszenny bardzo dobry – kl. I i II; burak cukrowy, pszenica, koniczyna czerwona, lucerna siewna, rzepak ozimy, bobik, wyka jara; 3,8%
2 – kompleks pszenny dobry – kl. II, IIIa, i IIIb; burak cukrowy, pszenica, koniczyna czerwona, lucerna siewna, rzepak ozimy, bobik, wyka jara; 18,0%
3 – kompleks pszenny wadliwy – kl. IIIb, IVa i IVb; jęczmień, owies, kukurydza, słonecznik; 3,1%
4 – kompleks żytni bardzo dobry (pszenno-żytni) – kl. IIIb; uprawa tych samych gatunków co na pierwszych trzech kompleksach oraz pszenżyto, żyto, groch, łubin żółty i wąskolistny, burak i marchew pastewna; 17,1%
5 – kompleks żytni dobry – kl. IVa i IVb; rzepak ozimy, jęczmień, pszenżyto, ziemniak, żyto, gryka, łubin żółty, seradela, wyka ozima, lnianka i gorczyca; 15,6%
6 – kompleks żytni słaby – kl. IVb i V; żyto, owies, gryka, ziemniak, łubin żółty, seradela i wyka ozima; 18,1%
7 – kompleks żytni bardzo słaby (żytnio-łubinowy) – kl. VI; żyto, łubin żółty, seradela, ziemniak, wyka ozima; 11,5%
8 – kompleks zbożowo-pastewny mocny – kl. IIIb i IVa; kukurydza, słonecznik, mieszanki pastewne roślin jednorocznych i wieloletnich, owies; 3,9%
9 – kompleks zbożowo-pastewny słaby – kl. IVb i V; owies, żyto, ziemniak, marchew pastewna,łubin żółty i wąskolistny; 3,0%
10 – kompleks pszenny górski – kl. II, IIIa i IIIb; uprawa tych samych gatunków co na najlepszych kompleksach gleb nizinnych; 1,6%
11 – kompleks zbożowy górski – kl. IVa i IVb; pszenica, żyto, jęczmień jary, owies, ziemniak, koniczyna, brukiew, len włóknisty; 2,0%
12 – kompleks owsiano-ziemniaczany górski – gleby płytkie i zakamienione; ziemniak, owies, mieszanki traw z koniczyną; 1,2%
13 – kompleks owsiano-pastewny górski – gleby płytkie, szkieletowe i kwaśne; owies i mieszanki traw z motylkowymi; 0,5%
Kalinowski Mariusz

apszczol
Podziękował/a: 46 razy
Podziękowano: 209 razy

Post autor: apszczol » sob wrz 15, 2012 12:57 am

Mariuszu Kalinowski,

1. W 1865 r. stosowano inny system bonitacji gleb od obecnie obowiazujacych,
ktore sa uzywane oprocz celow statystycznycyh
rowniez do naliczania naleznosci podatkowych,
wyliczania dochodowosci brutto gospodarstw rolnych,
a ostatnio rowniez i do naliczania wysokosci zdrowotnego przez KRUS.

2. Na geodezji sie nie znam.
Na rolnictwie owszem: wyksztalcenie + wieloletnia praktyka.

3. Nie musze sobie kupowac, bo mam.

4. Zwarte obszary najlepszych gleb (klasa I i II) znajduja sie w gminie Opoinogora
w powiecie ciechanowskim. Chodza po 75.000 zlotych za hektar.
Adam A. Pszczolkowski
http://www.szlachta.org.pl
Pisze tylko w dziale Szlachta, herbarze, heraldyka.
Prosze nie slac do mnie wiadomosci prywatnych,
tylko zakladac nowe watki w powyzszym dziale.

Mariusz_14

Post autor: Mariusz_14 » sob wrz 15, 2012 1:20 am

apszczol pisze:Mariuszu Kalinowski,

1. W 1865 r. stosowano inny system bonitacji gleb od obecnie obowiazujacych,
ktore sa uzywane oprocz celow statystycznycyh
rowniez do naliczania naleznosci podatkowych,
wyliczania dochodowosci brutto gospodarstw rolnych,
a ostatnio rowniez i do naliczania wysokosci zdrowotnego przez KRUS.

2. Na geodezji sie nie znam.
Na rolnictwie owszem: wyksztalcenie + wieloletnia praktyka.

3. Nie musze sobie kupowac, bo mam.

4. Zwarte obszary najlepszych gleb (klasa I i II) znajduja sie w gminie Opoinogora
w powiecie ciechanowskim. Chodza po 75.000 zlotych za hektar.
System bonitacji był inny inne nawożenie ale plony i wydajność można obliczyć kiedyś i dziś z tej samej ziemi Adamie!!! . Jeśli jesteś z wykształcenia rolnikiem to powinieneś wiedzieć. Tu mnie zdziwiłeś!!!

Tym bardziej mnie dziwisz jeśli ziemie masz - nie wiem czy ją uprawiasz czy jesteś warszawskim rolnikiem.

Ja się wypowiadam o ziemi która w kawałku miała by więcej niż 100 ha klasy I góra II w okolicach Łomży, Radziłowa.
U Ciebie zapewne jest jak mówisz.

PS
Właśnie sobie przypomniałem nawet w szkołach zasadniczych o profilu rolniczym jest geodezja.
Katedra Geodezji Rolnej, Katastru i Fotogrametrii również istnieje. Rolnik który nie zna się na geodezji i się do tego przyznaje !!!. :rotfl:
Kalinowski Mariusz

apszczol

Post autor: apszczol » sob wrz 15, 2012 1:24 pm

Mariuszu,

1. Mylisz geodezje z miernictwem.
2. Jestem rolnikiem uprawiajacym ziemie.
Adam A. Pszczolkowski

Mariusz_14

Post autor: Mariusz_14 » śr wrz 26, 2012 3:56 pm

Adamie

1.Tak masz rację - ja wszystko mylę.
2. Życzę udanych plonów!!!
Kalinowski Mariusz

Mirosława

Post autor: Mirosława » śr wrz 26, 2012 4:13 pm

szkoda, że dyskusja na temat " kto sie lepiej zna na klasach ziemi" zastąpiła dyskusje na temat podany w tytule, ponieważ oczekiwałam, że ktoś spróbuje przynajmniej wyjaśnić interesujące mnie (i zapewne też innych forumowiczów ) problemy z mojego postu z dn.
14 sierpnia <beczy>

apszczol

Post autor: apszczol » śr wrz 26, 2012 8:20 pm

Przepraszam za zbedne dygresje.
Adam A. Pszczolkowski

Marko
Podziękował/a: 5 razy

Post autor: Marko » śr wrz 26, 2012 8:25 pm

http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f= ... ska#p28409
Bezterminowo urlopowany - dotyczyło raczej szeregowych i podoficerów, dymisję składali oficerowie, status społeczny nie miał tu znaczenia.
Marek

Mirosława

Post autor: Mirosława » śr wrz 26, 2012 9:28 pm

Pewnie mogłabym swoje pytanie umieścić w wątku do którego link podałeś Marku, ale metryka jest po polsku http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =11-14.jpg
więc nie chodzi mi o niuanse językowe tylko o znaczenie całego tego wyrażenia "żołnierz dymissyonowany, drużnik szosowy".
Ja tez w pierwszej chwili pomyślałam, że pradziadek po zdymisjonowaniu z wojska - czyli po "przejściu do cywila" wykonywał pracę drużnika szosowego, ale z instrukcji do której link podałam wyżej wynika ( moim zdaniem ), że on był nadal żołnierzem, tyle tylko że jak byśmy powiedzieli dzisiaj "oddelegowanym" do pełnienia funkcji drużnika szosowego lub, ze była to forma służby zastępczej. Jak wynika z aktu ślubu musiał dostać zezwolenie na ten ślub, ale też ( to wynika z kolei z instrukcji ) szczegółowo informować o zawarciu związku i o narodzinach dzieci.
Napisałam o pochodzeniu, bo nie wiedziałam czy dymisja mogła dotytczyć wszystkich czy tylko np szlachty, oficerów lub szeregowych.
Dodatkowym pytaniem jest jak dotrzeć do treści owego zezwolenia na ślub, bo może tam byłoby coś więcej.
Mirosława

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Podziękował/a: 15 razy
Podziękowano: 235 razy
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » śr wrz 26, 2012 10:32 pm

Zezwolenia dla żołnierzy na zawarcie małżeństwa spotkałem w annexach ślubnych (alegatach).
Waldemar Fronczak
Po ojcu Kurp, po matce Księżak

Odwiedź : http://www.biurowaldi.pl/

Mirosława

Post autor: Mirosława » śr wrz 26, 2012 10:42 pm

Dzięki Waldku :D
Mirosława

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze, heraldyka”