UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Annowol - gdzie to jest ?

Pomoc dla szukających miejscowości, miejsca, lokalizacji

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
Rafał Niestrój
Podziękował/a: 1 raz

Annowol - gdzie to jest ?

Post autor: Rafał Niestrój » pt sie 10, 2012 9:07 pm

Witam mam problem po rozmowie z telefonicznej z pracownikiem usc Tomaszów Lubelski dowiedzałem sie ze dziadek mojej zonu urodził sie 11.11.1927 roku w miejscowości Annowol i problem tkwi w tym ze nic nie moge znaleśc na temat takowej miejscowości prosze o pomoc !
Pozdrawiam
Rafał

Awatar użytkownika

m-za
Podziękował/a: 17 razy
Podziękowano: 143 razy
Kontakt:

Re: Annowol - gdzie to jest ?

Post autor: m-za » pt sie 10, 2012 9:22 pm

Może chodzi o Annopol :?:
Pozdrawiam, Małgorzata
http://www.photo-repair.eu/

Zdjęcia które retuszuję umieszczam w moich albumach:
http://picasaweb.google.com/malgorzata22cs

AUTOR TEMATU
Rafał Niestrój

Post autor: Rafał Niestrój » pt sie 10, 2012 9:28 pm

w rozmowie z urzednikiem dokładnie pytałem o miejscowosc pani ladnie mi przeliterowała ze to annowol a wiadomosc ta była zawarta w akcie zgonu dla pewnosci w poniedzałek zadzwonie do annopola i zapytam czy taka osoba sie unich urodziła
Pozdrawiam
Rafał

krystyna
Podziękował/a: 11 razy
Podziękowano: 82 razy

Post autor: krystyna » pt sie 10, 2012 9:52 pm

Akt urodzenia pochodzi z 1927r obszar USC Tomaszów Lubelski - a może chodzi o miejscowść Anowal, kol. -- Kostopol Wołyń parafia Rzym-kat Annowola; Kostopol prawosławna
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmeta ... ier.net.pl str 45

http://wolyn.ovh.org/opisy/annowal-03.html

___
Krystyna

AUTOR TEMATU
Rafał Niestrój

Post autor: Rafał Niestrój » ndz sie 12, 2012 7:31 pm

Witam i z góry dziekuje za zainteresowaniem sprawą.Dotychczas zajmowałem sie tylko swoja strona rodziny czyli ziemie obecnego śląska i ślaska opolskiego ale os pewnego czasu zainteresowała mnie takze rodzinna mojej zony a to juz ziemie wschodnie a dokładnie okolice Zamoscia i zaczeły sie schody !

-- Post scalono 12 sie 2012, 19:44 --

ale zacznijmy od początku poszukuje wszystkiego o dziadku mojej żony Janie Antoszkiewicz wiem ze umarł w Tomaszowie Lubelskim 31.12.1999 roku. Był to teść mojej teściowej i to ona jest głównym źródłem skromnych informacji z jej opowiesci osoba Jana zawsze była tajemnicza nigdy nikomu nie pozwalał oglądac a nawet dotykac swojego dowodu zawsze trzymał go przy sobie. druga historia to ze gdzies w latach końca wojny uciekajac przed kims lub czyms schronił sie we wsi Komarów obecnie Komarów osada u gospodarzy o nazwisku Zasuwa i tam pozostał żeniac sie z ich córka Honoratą pierwsze ich dziecko przyszło na świat w 1948 roku. Z pięciorga dzieci Jana żyje tylko jedna córka która niewiem czy z braku wiedzy czy specjalnie miesza fakty ze głowa boli zapytana gdzie umarł jej ojciec pewnym głosem twierdzi ze w Zamosciu ale po wykonanym telefonie do USC okazuje sie ze takowa osoba tam nie zmarła , wiec zaczynam dzwonic po okolicznych urzedach i trafiam ze Jan umarł w Tomaszowie Lubelskim a miejsce urodzenia to ANNOWOL- ale to tylko relacja telefoniczna urzędnika USC.

-- Post scalono 12 sie 2012, 20:09 --

Trzecia ciekawa historia dotyczaca Jana jest taka ze po wojnie jego rodzenstwo zamieszkałe podobno gdzies w okolicach Łowicza szukało go przez PCK gdy go odnaleźli jeden z braci przyjechał do Komarowa ów Jan bardzo chłodno go przywitał wrecz był niezadowolony , ta historie opowiedzała żona Jana ,mojej Teściowej a swojej synowej.
Jeden ze synów Jana Krzysztof ojciec mojej żony w młodym wieku popełnił samobójstwo i od tego czasu kontakty całkowicie sie urwały co bardzo utrudnia poszukiwania
Pozdrawiam
Rafał

Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Post autor: Bea » ndz sie 12, 2012 10:08 pm

Rafał Niestrój pisze:(...) niewiem czy z braku wiedzy czy specjalnie miesza fakty (...)
z własnego doświadczenia wiem, że ten region tak ma... niestety
Przy okazji - gdyby poszukiwania rzuciły Cie na cmentarz w Komarowie, to wiedz, że jest b.duży i ciężki geograficznie, dlatego trudno tam znaleźć "swoje" nazwiska. Więc na chybił-trafił lepiej nie liczyć. To tak na marginesie.
Beata

Grażyna
Podziękował/a: 32 razy
Podziękowano: 26 razy

Post autor: Grażyna » śr sie 15, 2012 10:44 am

Rafale - zapytałabym w USC w Tomaszowie Lubelskim o kopertę/teczkę dowodową, jeśli się zachowała i zostałaby Ci udostępniona zyskałbyś wiele bardzo ciekawych i raczej prawdziwych informacji. Czy wiesz gdzie pracował Jan - może zachowały się dokumenty kadrowe w miejscu pracy lub w ZUS czy KRUS. Mnie udało się dotrzeć do akt kadrowych dziadka męża zmarłego w końcu lat osiemdziesiątych, które okazały się kopalnią wiedzy o rodzeństwie i rodzicach dziadka, bardzo ułatwiły odszukanie najmłodszej z jego sióstr, o której istnieniu nikt w rodzinie nie wiedział (może dlatego, że była młodsza o 18 lat od dziadka).
Mimo "mieszania faktów" - próbuj tak jak dotychczas sprawdzać każdą informację, może w nich być ziarenko prawdy czy choćby cień wskazówki w jakim kierunku iść.
Grażyna Cieniewska - Rebell
poszukuję - Pomorze - Rebell/Rebella; Kujawy - Schmidt, Cieniewski; Kresy - Łojko, Piotrowski

AUTOR TEMATU
Rafał Niestrój

Post autor: Rafał Niestrój » śr sie 15, 2012 3:02 pm

z tego co wiem Jan tylko umarł w szpitalu w Tomaszowie Lubelskim a wiekszosc swojego zycia spędził w Komarowie czy to ma jakies znaczenie odnośnie tych teczek dowodowych?
Pozdrawiam
Rafał

dpawlak

Post autor: dpawlak » śr sie 15, 2012 3:46 pm

Kiedy wyrabiał dowód, a może nawet kilka, był to powiat zamojski, kiedy umierał, powiat tomaszowski.
W okresie kiedy nie istniały powiaty, to zależy gdzie mieściła się rejonowa komenda MO.
W sumie masz dwa urzędy do sprawdzenia, w Tomaszowie i Zamościu, chyba że ktoś wie, czy wraz z reformą administracyjną tego typu dokumenty wędrowały od urzędu do urzędu.

Awatar użytkownika

ofski
Podziękował/a: 18 razy
Podziękowano: 51 razy

Post autor: ofski » śr sie 15, 2012 8:27 pm

Jak się nie wyjaśni nic w następnych aktach to szukałbym tutaj
Annobór - parafia Lubartów
Annopol - parafie Świeciechów, Moniatycze
Annów - parafia Boża Wola
a jeszcze lepiej jakby urzędnik mógł Tobie wysłać skan choćby samej nazwy miejscowości wówczas się przekonasz czy dobrze wcześniej przeliterował (w słuchawce literka s brzmi podobnie jak f itd. itp.)

p.s. miejscowość Annowol pojawia się w krótkim opisie (poz.113) zmarłego w katastrofie lotniczej pilota Walentego Urbanowicza jako jego miejsce urodzenia prawdopodobnie w Polsce.
Ostatnio zmieniony śr sie 15, 2012 9:07 pm przez ofski, łącznie zmieniany 1 raz.

krystyna
Podziękował/a: 11 razy
Podziękowano: 82 razy

Post autor: krystyna » śr sie 15, 2012 8:52 pm

Na stronach dotyczących Wołynia - Annowal inaczej Anowal, Annowola.
Nazwisko Antoszkiewicz, które podałeś w późniejszym poście występuje również na stronach Wołynia
http://wolyn.ovh.org/opisy/annowal-03.html
19. ANTOSZKIEWICZ Jan (brat lub krewny Adama z Dołgańca), żona, córka Maria 1941-1942
http://wolyn.ovh.org/opisy/dolganiec-03.html
ANTOSZKIEWICZ Adam 1896 - s. Juliana i Ludwiki z d. Ungrad, żona Adela 1898 z d. Bronowicka, dzieci: Stanisław i Zofia 1938, Leokadia 1939-1939, Teresa 1941. Adam to brat lub krewny Jana z Annowoli. Prawdopodobnie Adam miał brata Jana (był chrzestnym Leokadii)

A może Jan Antoszkiewicz uciekał przed wydarzeniami, które miały miejsce na Wołyniu w latach 1943-1944.

___
Krystyna

Awatar użytkownika

aandy
Podziękował/a: 2 razy

Post autor: aandy » pt sie 17, 2012 11:40 pm

Witaj Rafale,

Spróbuj przede wszystkim odszukać akt ślubu Jana z Honoratą - powinien być w USC lub w parafii w Komarowie. Potwierdzisz z niego miejsce urodzenia, a jak będziesz miał szczęście, to znajdziesz w alegatach jakiś dokument, którym pochodzący z obcej parafii pan młody się wylegitymował.

Dużo wskazuje na to, że może rzeczywiście chodzić o Annowol/Annowal na Wołyniu - jeśli tak jest w istocie, to możesz też spróbować poszukać dokumentów przesiedleńczych Jana w zespole Państwowego Urzędu Repatriacyjnego w AAN lub baz Repatriant i Powroty w AP w Lublinie.
Pozdrawiam, Andrzej

AUTOR TEMATU
Rafał Niestrój

Post autor: Rafał Niestrój » sob sie 18, 2012 9:35 pm

A mnie osobiscie najbardziej zaciekawił watek poszukiwania Jana przez PCK
Pozdrawiam
Rafał

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gdzie to jest...”