UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Próba ustalenia miejsca urodzenia w Szkocji

Sprawy związane z poszukiwaniami za granicą.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Krystian
Podziękował/a: 56 razy
Podziękowano: 34 razy
Kontakt:

Próba ustalenia miejsca urodzenia w Szkocji

Post autor: Krystian » pt sie 17, 2012 6:25 pm

Potrzebuję podpowiedzi, gdzie mógłbym odnaleźć miejsce urodzenia jednego z członków rodziny. Sprawa wygląda tak:
Hugh Joseph Diamond urodził się 27 kwietnia 1907 roku. Jeszcze do niedawna nie wiedziałem gdzie, jednak na podstawie 1940 United States Federal Census udało mi się ustalić, że pochodził ze Szkocji. Przeszukałem 1930 United States Federal Census i na jego podstawie ustaliłem, że przyjechał do Stanów z matką i rodzeństwem w 1927 roku. Nadal to jednak nie przybliżyło mnie ani na jotę do konkretnego miejsca urodzenia. Przejrzałem więc dane na stronie http://www.findmypast.co.uk, nie znalazłem co prawda go tam, ale udało mi się ustalić, że jego rodzina przyjechała do Stanów poprzez Quebec w Kanadzie w 1927 roku (na liście migracyjnej znalazłem tam jego matkę i rodzeństwo i jakiegoś chyba jego imiennika, który jednak miał 49 lat (Lista). Ostatnią deską ratunku była strona o emigracji do Kanady i tam też zajrzałem, niestety jest cała rodzina i znowu jakiś 49-letni Hugh. Biorę pod uwagę w obu przypadkach pod uwagę pomyłkę w zapisie lub odczycie (pomylenie 1 z 4 i na podstawie tego ustalenie przybliżonej daty urodzenia). Nigdzie jednak nie znalazłem miejsca urodzenia. Stąd moje pytanie - czy jest jeszcze jakieś miejsce w sieci, gdzie to można ustalić?
Pozdrowienia
Krystian

Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Re: Próba ustalenia miejsca urodzenia w Szkocji

Post autor: Bea » pt sie 17, 2012 7:08 pm

moment, a skąd znasz tak dokładną datę urodzin ? bo nie z censusu...
Oprócz censusów (=spisów powszechnych), są jeszcze amerykańskie dokumenty wojskowe - czyli przy mobilizacji w czasie II-wojny światowej. Na tym dokumencie, oprócz dokładnego miejsca obecnego zamieszkania, jest też data i miejsce urodzenia. Oczywiście w przypadku polskich miejscowości nazwa jest zazwyczaj przekręcona, ale skoro pochodził ze Szkocji... to może jest szansa, że dobrze wpisali ?
Nawet jeśli nie walczył na froncie wręcz, to może znajdzie się dokument z przejścia do rezerwy.
Zresztą znajdziesz je w ancestry.com.

powodzenia
Beata

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Krystian
Kontakt:

Post autor: Krystian » pt sie 17, 2012 10:28 pm

Daty roczne na podstawie:http://www.findagrave.com uściślone następnie na podstawie http://ssdmf.info/. Niestety na Ancestry jest co prawda wpis dotyczący Social Security Death Index, ale nawet bez dostępu widzę, że jest tylko data urodzenia, bez podania miejsca. Niestety nie ma też wpisów dotyczących służby wojskowej. Podejrzewam, że to beznadziejna sprawa, choć mam jeszcze cień nadziei :)
Pozdrowienia
Krystian

jaklika
Podziękowano: 1 raz

Post autor: jaklika » pt sie 17, 2012 10:50 pm

Znalazłem Hugh Dimond ur w 1907 ale w Leeds,
http://search.ancestry.com/cgi-bin/sse. ... nd&indiv=1

Pewnie to nie ten ale może jeszcze coś znajdę

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Krystian
Kontakt:

Post autor: Krystian » pt sie 17, 2012 11:48 pm

Poszedłem po najmniejszej linii oporu i szkoda, że wcześniej na to nie wpadłem, bo wtedy nie zawracałbym głowy :) Mówiąc krótko, napisałem do kilkunastu osób na Facebooku, co do których mam podejrzenia, że są potomkami w/w Hugh. Być może trafiłem i ktoś odpisze. Oby :)
Pozdrowienia
Krystian

dpawlak

Post autor: dpawlak » sob sie 18, 2012 9:55 am

Krystianie, nie idź po najmniejszej linii a po linii najmniejszego oporu, będzie łatwiej. :cmok:
Życzę powodzenia ze Szkocją.

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Krystian
Kontakt:

Post autor: Krystian » sob sie 18, 2012 1:37 pm

Tak to jest jak się pisze posty późną porą zamiast iść spać :D
Pozdrowienia
Krystian

Bea

Post autor: Bea » sob sie 18, 2012 2:04 pm

Obrazek

Ja szukając swoich w USA dokopałam się do pełnego adresu zamieszkania. I napisałam list (papierowy z wydrukowanym drzewem genealogicznym i pełnym opisem kto ja i zacz). Ale pisałam oczywiście osób żyjących. Bo jakaś dobra dusza odpowiedziała na mój apel na forum ancestry.com i znalazła mi pełen tekst nekrologu, gdzie były wypisane wszystkie dzieci z małżonkami. Akurat trwało to ponad rok... ale liczy się efekt. Dane osobowe w USA są dostępne, teoretycznie za opłatą, ale można to obejść. Znalazłam wtedy jakiś profesjonalny serwis, gdzie za zarejestrowanie się i zgodę na otrzymywanie emaili dostęp do danych był bezpłatny. Założyłam więc nowe konto email + zalogowałam się używając amerykańskiego proxy (+trzeba było podać swój kod. Dzięki temu znalazłam adres żyjącego syna wuja i wypisanych jego domowników (wraz z wiekiem).
Polecam jeszcze stronę: http://www.legacy.com/NS/ do szukania zgonów i nekrologów. "Twój" jest, ale bez nekrologu niestety. Żeby znaleźć pisany nekrolog, to po wciśnięciu szukaj, należy przejść na poszukiwanie "Newspaper Affiliate Network". Znalazłam tu nekrologi dla obcych ludzi, niestety "moi" nigdy nie pojawili się w tej bazie....

[edit]
Tak się nad tym zastanawiam.. A może starszy Hugh to jego ojciec ? Data urodzenia pasowała by do matki (ojciec 1877, matka 1875), a imię.. w sumie też: najstarszy syn ma imię po ojcu, a najstarsza córka po matce. W censusach z 1930 nie ma ojca, bo może zmarł. A na listach przewozowych z rodziną jest albo ojciec albo syn - bo jeden jedzie z rodziną, a drugi pojechał wcześniej, żeby nie rodzina z dziećmi nie jechała w ciemno.
Nie wiem czy już to oglądałeś: link - pierwsze od góry. Moim zdaniem to powinna być lista przewozowa przez ocean, może tam będzie miejsce urodzenia, albo przynajmniej zamieszkania w tej Szkocji. Jeśli nie - to poproś Panią Marię w odpowiednim wątku, bo ja też nie mam dostępu do ancestry.
Dziwny jest zapis z censusu z 1930 r. że matka pochodzi z Irlandii Północnej a ojciec ze Szkocji (link). Natomiast nie znalazłam imienia ojca (żeby potwierdzić, że Hugh jest ojcem Hugh) - może Ty masz jakieś potwierdzone informacje na ten temat ? Albo jakieś przypuszczenia w temacie ojca ?
Beata

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Krystian
Kontakt:

Post autor: Krystian » sob sie 18, 2012 5:42 pm

Dziękuję bardzo za wszelkie wskazówki - niestety wszystkie te linki są mi znane. Brałem pod uwagę, że to może być jego ojciec, ale ten "mój" też przyjechał w tym samym roku, a na wykazach z tego roku nie ma innej osoby o takim imieniu i nazwisku. Zresztą to wszystko nie przybliża mnie ani na jotę do poznania miejsca urodzenia. Co do matki to faktycznie wszędzie jest jako miejsce urodzenia Irlandia Północna, a on i jego rodzeństwo ma Szkocję, ale to mnie nie dziwi.
Podejrzewam, że w wykazach amerykańskich nic nie znajdę i powinienem szukać na stronach brytyjskich, ale z wyjątkiem http://www.findmypast.co.uk nie znam żadnej innej w miarę dobrej strony. Niestety na tej istnieje tylko jeden pasujący datowo Hugh, ale jak już napisał Artur, tamten urodził się w Leeds, a to nie Szkocja... Chyba, że był Szkotem urodzonym w Leeds co zmieniałoby postać rzeczy. Wszystko to jednak tylko gdybanie. Ciągle mam nadzieję, że odezwie się ktoś z Facebooka i rozwiąże tę zagadkę lub coś podpowie :)
Pozdrowienia
Krystian

Bea

Post autor: Bea » sob sie 18, 2012 7:03 pm

hmmm.. nie koniecznie musiał przyjechać w tym samym roku. W censusie jest tak napisane, że cała rodzina jest w Stanach od 1927 r. ale to nie musi być prawda. Przecież mogli tak podać tylko dla uproszczenia, albo nie przykładali uwagi do tego, że Hugh przyjechał np. 2 lata wcześniej czy później.
Moim zdaniem starszy Hugh to ojciec. Potwierdza to niejako wpis Corinne Tomczyk (link) - pewnie też to czytałeś. Matka Hugh J. - Mary miała ok. 32 lat w momencie jego urodzin (dane zgodne z censusem), jest więc prawdopodobne, że mógł mieć starsze rodzeństwo - i te starsze rodzeństwo nie koniecznie musiało wyemigrować, bo mogło już założyć własne rodziny przecież.
Hugh married Mary Jane Wilkie and had 12 children: James, Archibald, Kate, Robert(My great grandfather), Henry, Mary, Hugh, Elizabeth, Annie, Jane, Daniel, and Agnes.
- to by się zgadzało z censusem z 1930 r. (imiona dzieci - i kolejność starszeństwa)
Reasumujac, skoro nie możesz znaleźć miejsca urodzenia Hugh juniora, to może sprawdź jego ojca i jego rodzeństwo - może w tej Szkocji nie przeprowadzali się często.

Co do linkowni i poszukiwań brytyjskich, to niestety nie mam wiedzy. Może ktoś inny coś poradzi.
Powodzenia :peace:
Beata

jurek10
Podziękowano: 37 razy

Post autor: jurek10 » sob sie 18, 2012 7:51 pm

Krystianie,
czy sprawdziłeś tego delikwenta? Ponoć urodził się w 1907, a przybył w 1927 roku z Kanady do USA.

Border Crossings: From U.S. to Canada, 1908-1935
Name: Hugh Diamond
Birth: year - location
Arrival: date

http://search.ancestry.com/cgi-bin/sse. ... xcl=f&cp=0

Pozdrawiam,
Jurek

jurek10
Podziękowano: 37 razy

Post autor: jurek10 » pn sie 20, 2012 8:29 pm

Sądzę, że znalazłem manifest dla lepszego kandydata (o ile wierzyć wyszukiwarce):

Name:"Hugh" "Diamond"
Birth:"1907", "Scotland"
More:male
Arrival:"1926"

Kandydat z poprzedniego linku prawdopodobnie urodził się w USA.

Pozdrawiam,
Jurek

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Krystian
Kontakt:

Post autor: Krystian » pn sie 20, 2012 9:35 pm

Dzięki serdeczne, choć nadal podają jako miejsce urodzenia "Scotland" bez uściślenia. Dziwi mnie data - 1926 - będę musiał poszperać w necie pod tym kątem, bo do tej pory przyjmowałem jako datę przypłynięcie 1927.
Pozdrowienia
Krystian

maluszycka
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 2 razy

Post autor: maluszycka » pn sie 20, 2012 10:01 pm

Arival 1926
W tym jest kraj urodzenia Szkocja miasto Irvine - jest takie miasto w Brytanii

-- Post scalono 20 sie 2012, 22:12 --

Adres matki: Mary Diamond, 5 Eglinton Str., Irwine,
płynie do brata: Robert Diamond, 50 Middleneck Road Grea Neck, Long Island.
Wraz z nim płynie jakiś kuzyn : Henry Templeman Wilkie
Bogusława Marczak

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Krystian
Kontakt:

Post autor: Krystian » pn sie 20, 2012 10:31 pm

I to by się wszystko zgadzało. Serdecznie dziękuję wszystkim za udzieloną pomoc. :ok:

Trochę poszperałem w necie idąc tropem tego miasta i mam - http://genforum.genealogy.com/diamond/messages/616.html. Imiona dzieci i rodziców się zgadzają, więc to faktycznie ten mój "Hugh".
Pozdrowienia
Krystian

ODPOWIEDZ

Wróć do „Emigracja”