Witam
Na wstępie chciałbym nadmienić, że jestem nowym członkiem forum. Moje pytanie dotyczy nazwiska Jurkiewicz. W internecie nazwisko to wiąże się ze wschodem Europy, ale także z Bałkanami( Chorwacją, Serbią) W internecie występuje jego pisownia w postaci: Jurkiević, Jurkević, Jurijkević itp. Czy ktokolwiek ze stałych bywalców jest w stanie odpowiedzieć mi na pytanie:jaka jest narodowość nazwiska Jurkiewicz? Ewentualnie czy jesteście Państwo wskazać wiarygodne źródło, z którego podobne informacje można zaczerpnąć?
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Narodowość - pochodzenie nazwiska Jurkiewicz
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 70 razy
- Podziękowano: 169 razy
Re: NARODOWOŚĆ/POCHODZENIE NAZWISKA
Dzien Dobry Maciej,
Wpisz Twoje pytanie w dziale "Etymologia nazwiska".
Nasza kolezanka, Ewa, specjalistka od etymologii, na pewno da Ci informacje.
Koncowka nazwiska "kiewicz" czesto wystepuje na wschodzie Polski (podlaskie i lubelskie). Etymologia kojarzy mi sie z imieniem "Jurek".
Jurkiewicz herbu Nieczuja wystepuje w ksiedze Wylegitymowanej Szlachty Polskiej w 1862 roku. Miejsce pochodzenia rodziny nie jest podane.
To tylko tak na wstepie.
Pozdrowienia,
Bozenna
P.S. Podpisuj Twoje pytanie, przynajmniej imieniem. U nas jest taki starodawny zwyczaj.
Wpisz Twoje pytanie w dziale "Etymologia nazwiska".
Nasza kolezanka, Ewa, specjalistka od etymologii, na pewno da Ci informacje.
Koncowka nazwiska "kiewicz" czesto wystepuje na wschodzie Polski (podlaskie i lubelskie). Etymologia kojarzy mi sie z imieniem "Jurek".
Jurkiewicz herbu Nieczuja wystepuje w ksiedze Wylegitymowanej Szlachty Polskiej w 1862 roku. Miejsce pochodzenia rodziny nie jest podane.
To tylko tak na wstepie.
Pozdrowienia,
Bozenna
P.S. Podpisuj Twoje pytanie, przynajmniej imieniem. U nas jest taki starodawny zwyczaj.
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?
-
- Podziękował/a: 36 razy
- Podziękowano: 72 razy
- Kontakt:
Re: NARODOWOŚĆ/POCHODZENIE NAZWISKA
kidd pisze:Witam
Na wstępie chciałbym nadmienić, że jestem nowym członkiem forum. Moje pytanie dotyczy nazwiska Jurkiewicz. W internecie nazwisko to wiąże się ze wschodem Europy, ale także z Bałkanami( Chorwacją, Serbią) W internecie występuje jego pisownia w postaci: Jurkiević, Jurkević, Jurijkević itp. Czy ktokolwiek ze stałych bywalców jest w stanie odpowiedzieć mi na pytanie:jaka jest narodowość nazwiska Jurkiewicz? Ewentualnie czy jesteście Państwo wskazać wiarygodne źródło, z którego podobne informacje można zaczerpnąć?
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%AE%D1% ... 0%B8%D1%87
i podana tam literatura zapewne mogłaby się przydać.
Nazwisko nie ma narodowości, ale osoby je noszące już można tak powiedzieć, można ale .. też nie za bardzo, złożona sprawa, terytorium, osoby, to nie jest to samo. Trzeba odtwarzać swoją genealogię (nazwisko Jurkiewicz w głąb) i zbadać dokąd (terytorialnie) prowadzi.
Podany wyżej link z Wikipedii podaje źródła, że to nazwisko białoruskie od imienia "Jurka".
A tutaj drugi link:
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%AE%D1% ... 1%87%D0%B8
"Потомство Ивана Юркевича, товарища сотни Новгород-Северской (1686)" (?)
Ten temat na pewno warto pociągnąć, kim był Iwan Jurkiewicz można także wyklikać:
"Иван Юркевич, 1702–706
Юркевич Иван вместе с братом своим Трофимом (см. выше, полковые обозные) вышли в Стародубский полк из "польской области" к кон. XVII в. и поселились здесь в Новгородсеверской сотне. Иван Юркевич в 1702 г. был уже полковым хоружим и по позволению своего полковника Миклашевского, поселил на речке Свиге слободку Красичку. Затем Мазепа дал ему с. Кренидовку. В 1706 г. Юркевич убит был вместе со своим полковником под Несвижем, и Мазепа тогда же утвердил все мужнины имения за его вдовой Зиновией. В 1731 г. эти же имения были утверждены за детьми Ивана Юркевича – Николаем, Сафоном и Пантелеймоном."
I kolejny ciekawy link:
http://www.ufolog.ru/names/order/%D0%AE ... 0%B8%D1%87
Nawet z tych kilku linków jakiś obraz się rysuje, a informacje są niemałe.
Ale trzeba pamiętać, że nie wszyscy Jurkiewicze to "jedna rodzina" (tak jak i z innymi nazwiskami bywa najczęściej) i którzy są "nasi", to już musimy zbadać sami. Nazwisko jest liczne, ponad 9 tys. w Polsce, ponad 3 tys. na Ukrainie, a w samym Mińsku (białoruskim) kilkaset osób. Zapewne są wśród nich potomkowie Iwana Jurkiewicza, o którym było wyżej, ale inni także.
Łucja
Wierzycki, Satalecki, Tyrkalski, Hertel. Rościszewski, Ostrowski, Umiński, Mellin, Kiełczewski, Znaniecki. Domański, Sawicki, Bohusz, Doronicz. Maziarz. Stec, Winiarz, Rusin, Szałda, Fryz. Saja, Dec, Rak, Burdzy, Duma.
Dziennik genealogiczny
Dziennik genealogiczny
Narodowość - pochodzenie nazwiska
Witam
Na wstępie chciałbym nadmienić, że jestem nowym członkiem forum. Pani Łucja z działu "Problemy początkujących" poleciła mi zamieszczenie postu właśnie tutaj.Moje pytanie dotyczy nazwiska Jurkiewicz. W internecie nazwisko to wiąże się ze wschodem Europy, ale także z Bałkanami( Chorwacją, Serbią) W internecie występuje jego pisownia w postaci: Jurkiević, Jurkević, Jurijkević itp. Czy ktokolwiek ze stałych bywalców jest w stanie odpowiedzieć mi na pytanie:jaka jest narodowość nazwiska Jurkiewicz? Ewentualnie czy jesteście Państwo wskazać wiarygodne źródło, z którego podobne informacje można zaczerpnąć?
Maciej
Na wstępie chciałbym nadmienić, że jestem nowym członkiem forum. Pani Łucja z działu "Problemy początkujących" poleciła mi zamieszczenie postu właśnie tutaj.Moje pytanie dotyczy nazwiska Jurkiewicz. W internecie nazwisko to wiąże się ze wschodem Europy, ale także z Bałkanami( Chorwacją, Serbią) W internecie występuje jego pisownia w postaci: Jurkiević, Jurkević, Jurijkević itp. Czy ktokolwiek ze stałych bywalców jest w stanie odpowiedzieć mi na pytanie:jaka jest narodowość nazwiska Jurkiewicz? Ewentualnie czy jesteście Państwo wskazać wiarygodne źródło, z którego podobne informacje można zaczerpnąć?
Maciej
Re: Narodowość - pochodzenie nazwiska
Oczywiście zdrobnienie Jurek od Jerzego jest również polskim imieniem więc nazwisko Jurkiewicz nie pochodzi wyłącznie z tzw. Kresów wschodnich. W Prusach Królewskich można znaleźć Jurkiewiczów w XVIII wieku na przykład. Końcówka "icz" wywodzi się z kresów, ale dzisiaj noszą ją prawie wszystkie nazwiska które pierwotnie gdzieś do końca XVII wieku miały końcówkę polską "ic". Tak więc wielu dzisiejszych Jurkiewiczów, Piotrowiczów, Janowiczów itd. pierwotnie nosiło nazwiska ( przezwiska ) Jurkiewic, Piotrowic, Janowic.
Tam gdzie w przetrwały metryki ( i inne dokumenty ) z końca XVII wieku widać jak te staropolskie formy zmieniły się pod wpływem prądów z kresów ( bowiem tam wielu "iczów" to była szlachta ) z Piotrowiców w Piotrowiczów, z Jurkiewiców, z Janowiców w Janowiczów, z Grabowiców w Grabowiczów itd.można by mnożyć. W XVIII wieku na ziemiach przedbużańskich mamy już więc też prawie samych "iczów" zamiast dawnych "iców". Staropolską formę nazwiska zachowali wówczas nieliczni jak znany nam Stanisław Staszic z Piły w Wielkopolsce.( Stasz-ic czyli syn,potomek Stanisława).
Tak więc jedynie metodą retrogresywną badając swych bezpośrednich antenatów może Pan ustalić skąd Pańscy Jurkiewicze pochodzą. Ale imię
Jerzy czyli Jurek jest dość popularne na obszarze całej Polski więc nazwisko Jurkiewicz może pochodzić z całej Polski. Samo to nazwisko nie zawiera bowiem jakiegokolwiek przyporządkowania terytorialnego do określonej części dawnej Rzeczypospolitej
Tam gdzie w przetrwały metryki ( i inne dokumenty ) z końca XVII wieku widać jak te staropolskie formy zmieniły się pod wpływem prądów z kresów ( bowiem tam wielu "iczów" to była szlachta ) z Piotrowiców w Piotrowiczów, z Jurkiewiców, z Janowiców w Janowiczów, z Grabowiców w Grabowiczów itd.można by mnożyć. W XVIII wieku na ziemiach przedbużańskich mamy już więc też prawie samych "iczów" zamiast dawnych "iców". Staropolską formę nazwiska zachowali wówczas nieliczni jak znany nam Stanisław Staszic z Piły w Wielkopolsce.( Stasz-ic czyli syn,potomek Stanisława).
Tak więc jedynie metodą retrogresywną badając swych bezpośrednich antenatów może Pan ustalić skąd Pańscy Jurkiewicze pochodzą. Ale imię
Jerzy czyli Jurek jest dość popularne na obszarze całej Polski więc nazwisko Jurkiewicz może pochodzić z całej Polski. Samo to nazwisko nie zawiera bowiem jakiegokolwiek przyporządkowania terytorialnego do określonej części dawnej Rzeczypospolitej
-
- Podziękował/a: 7 razy
- Podziękowano: 262 razy
Re: Narodowość - pochodzenie nazwiska
Witam 
W sprawie zasadniczej zgadzam się z przedmówcami - nazwisko nie ma narodowości. Końcówka -ewicz wskazuje na odojcowskie pochodzenie nazwiska.
Dużo informacji już otrzymałeś, więc tu - sama istota.
Jurkiewicz - pochodzi od imienia Jerzy. Greckie imię Georgios, to od georgós ‘rolnik’, przejmowane było przez języki słowiańskie w kilku postaciach. W staropolszczyźnie znane były formy Jerzy, Jura Jurg (za pośrednictwem języka niemieckiego), na Kresach Wschodnich Juryj. Profesor Rymut nie wypowiedział się, od kiedy znane jest nazwisko.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
A tu znajdziesz orientacyjną frekwencję nazwiska i jego rozmieszczenie:
http://www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/jurkiewicz.html

W sprawie zasadniczej zgadzam się z przedmówcami - nazwisko nie ma narodowości. Końcówka -ewicz wskazuje na odojcowskie pochodzenie nazwiska.
Dużo informacji już otrzymałeś, więc tu - sama istota.
Jurkiewicz - pochodzi od imienia Jerzy. Greckie imię Georgios, to od georgós ‘rolnik’, przejmowane było przez języki słowiańskie w kilku postaciach. W staropolszczyźnie znane były formy Jerzy, Jura Jurg (za pośrednictwem języka niemieckiego), na Kresach Wschodnich Juryj. Profesor Rymut nie wypowiedział się, od kiedy znane jest nazwisko.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
A tu znajdziesz orientacyjną frekwencję nazwiska i jego rozmieszczenie:
http://www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/jurkiewicz.html