UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

PhpGedView

Problemy związane z tworzeniem stron rodzinnych

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
makros
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 22 razy

PhpGedView

Post autor: makros » sob kwie 12, 2008 9:56 am

Jest to gotowy serwis do stworzenia strony z genealogią rodziny.

Zawiera kilkanaście wbudowanych języków /również polski/, nie jest trudny w obsłudze i instalacji.Oparty na modułach dzięki czemu można wprowadzać indywidualne poprawki w programie.

Informacje zczytuje z pliku w formacie gedcom i współpracuje z niektorymi wyszukiwarkami genealogicznymi.

I według mnie najlepszą rzeczą w tym programie jest to iż można ustawić indywidualne zabezpieczenia dotyczące informacji o osobach żyjących w naszym drzewie genealogicznym.

Dla ciekawych link jak może wyglądać ten serwis

Awatar użytkownika

rrafaell
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 6 razy
Kontakt:

Post autor: rrafaell » sob kwie 12, 2008 10:55 am

W instalacji inie jest trudny, jak ktoś potrafi znaleźć instrukcję do instalacji, zna angielski i trochę jest obrotny w FTP.

Ale sam program jest dość łatwy. Najbardziej irytuje mnie to, że moduł googlemap nie działa poprawnie, tzn nie znajduje m.in. polskich miast. Trzeba wpisywać koordynaty ręcznie, lub ręcznie wskazać miejsce na mapie.
pozdrawiam
Rafał Chalabala

www.gen.chalabala.info

Awatar użytkownika

Ordyczynska
Podziękował/a: 2 razy
Kontakt:

Post autor: Ordyczynska » ndz kwie 13, 2008 11:41 am

Napiszcie krok po kroku jak się instaluje taki program i w jakiej formie należy przesłać dane na stronę. Ja się zarejestrowałam, próbowałam stworzyć stronę i utknęłam ...
Pozdrawiam. Anka
http://aordycz.com
Stankiewicz, Piliszko, Baran, Żuk,
Feldman, Andres, Schősser, Ludwig, Kronenberg, Milli, Hausner, Hofman, Weberin,
Ćwikła, Kapral, Pietrycha, Bzdoń, Czerniecki, Więcsław, Szczęsny, Żółtobrzuch
Ordyczyński, Gdula, Ataman, Kimlowski,

AUTOR TEMATU
makros

Post autor: makros » pn kwie 14, 2008 9:57 am

Tak ogólnie aby program zadziałał na Twojej stronie wystarczy.
Skopiować program z strony, jest on "spakowany".zip, na swoim komputerze w domu musisz ten program "rozpakować" a następnie ręcznie przekopiować wszystkie pliki na serwer .Stronę własną masz więc wiesz jak przekopiować. :smile:

Póżniej wejdz w panel administracyjny sewera -hosta na który przekopiowałaś program, i tam musisz założyć pusta baze danych /np MySQL/ bezpośrednio z panela administracyjnego lub poprzez opcję np. phpMyadmin.
W przeglądarce internetowej wpisz adres do katalogu gdzie na serwerze umieściłaś program np.www.twoj adres/nazwakatalogu i zaczynasz konfiguracje :smile:
Wpiszesz adres, nazwę bazy danych oraz inne dane i prawie gotowe.
Jesli masz już swoje drzewo genealogiczne w pliku w formacie gedcom /.ged/ wystarczy w administracji strony wczytać plik i już gotowe. Zostanie Tobie tylko dopracować szczegóły uprawnienia użytkowników itp.

Tak ogólnie to wygląda instalacja programu w razie pytań w miarę możliwości pomogę lub możemy poprzez gadu-gadu w trybie rzeczywistym to zrobić.
Pozdrawiam z Chełma
Kuba Charęża
-------------

AUTOR TEMATU
makros

Post autor: makros » pn kwie 14, 2008 3:20 pm

Może się mylę więc mam nadzieję że ktoś mnie poprawi.

Podejrzewam że w ramach "Chello" /jako bonus za podłączenie/ masz mozliwość tylko umieszczenia /poprzez FTP/ swojej własnej strony Bez żednych dodatkowych możliwości np bazy dachych, zarządzanie serwisem czy przekierowanie własnej domeny /tzn adresu internetowego/

Tak więc sądzę że poprostu musiałbyś cały serwis umieścić na całkowicei innym serwerze
Pozdrawiam z Chełma
Kuba Charęża
-------------

Awatar użytkownika

rrafaell
Kontakt:

Post autor: rrafaell » pn kwie 14, 2008 5:28 pm

Tutaj jest wersja angielska jak zainstalować program:
http://wiki.phpgedview.net/en/index.php ... tion_Guide

w wolnej chwili postaram się to przetłumaczyć.
pozdrawiam
Rafał Chalabala

www.gen.chalabala.info

AUTOR TEMATU
makros

Post autor: makros » pn kwie 14, 2008 9:52 pm

Rafał jak masz czas to przetłumacz ale jak wiesz to co napisałem powyżej pokrywa sie z tym na stronie z instalacja.
Dodatkowo przy starcie instalacji wystarczy zmienić język domyślny na polski zatwierdzić i od początku zacząć instalację a wszysko łącznie z podpowiedziami co i gdzie wpisać bedzie po polsku. W poradniku instalacji przecież nie jest napisane jak założyć nową bazę danych itp.
A w razie potrzeby jestem gotów przez gadu-gadu pomóc /live/ w instalacji
Pozdrawiam z Chełma
Kuba Charęża
-------------

Awatar użytkownika

rrafaell
Kontakt:

Post autor: rrafaell » pn kwie 14, 2008 9:57 pm

makros, zgadza się, ale na tej stronie jest jeszcze informacja o zmianie atrybutów katalogów.
pozdrawiam
Rafał Chalabala

www.gen.chalabala.info

AUTOR TEMATU
makros

Post autor: makros » pn kwie 14, 2008 10:10 pm

Zgadza się ale program informuje Ciebie o tym w momencie instalacji na czerwono w górnej części i nie przejdzie dalej dopóki nie poprawisz atrybutów.
Pozdrawiam z Chełma
Kuba Charęża
-------------

Awatar użytkownika

wojciechz
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 67 razy

Post autor: wojciechz » czw kwie 17, 2008 8:26 pm

że nie ma połączenia z bazą. Sprawdź czy mysql działa, czy możesz się połączyć z konsoli,
pozdrawiam
Wojtek

– Panie Marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić kurwy i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej.

Awatar użytkownika

rrafaell
Kontakt:

Post autor: rrafaell » czw kwie 17, 2008 8:54 pm

Albo źle skonfigurowałeś forum - np: źle podałęś nazwę bazy, albo adres, albo ....
pozdrawiam
Rafał Chalabala

www.gen.chalabala.info

Awatar użytkownika

rrafaell
Kontakt:

Post autor: rrafaell » czw kwie 17, 2008 9:25 pm

Czekaj, jak dobrze rozumiem, pod nazwą "admin forum" masz na myśli punbb forum?
pozdrawiam
Rafał Chalabala

www.gen.chalabala.info

AUTOR TEMATU
makros

Post autor: makros » pt kwie 18, 2008 9:09 am

Pamietam że z forum tez miałem problem, ponieważ jest to tylko moduł który niestety oddzielnie sie konfiguruje.

Chyba musisz ręcznie w config.php.wpisać nazwę bazy dachych /tej samej od PhpGedView/
Moduł ten korzysta z niej poniewaz tam zapisane są hasła i uzytkownicy aby logując się na stronie automatyczne zalogować sie do forum

a tablicę powinno /jak pamiętam/ założyć tylko z innym przedrostkiem
a do modułu googlemap bedziesz musiał sie zarejestrowac na google aby pobrać "klucz identyfikacyjny" który póżniej wprowadzić w panelu administracyjnym
Pozdrawiam z Chełma
Kuba Charęża
-------------

Awatar użytkownika

rrafaell
Kontakt:

Post autor: rrafaell » pt kwie 18, 2008 10:31 am

Forum jest modułem, który trzeba osobno zainstalować. To samo się tyczy Gallery2.

Co do GoogleMap, to możesz się trochę zawieźć, gdyż ten moduł nie odnajduje automatycznie polskich miejscowości. Nie wiem czemu tak jest, ale w PGV nie działa ten moduł poprawnie.
pozdrawiam
Rafał Chalabala

www.gen.chalabala.info

Awatar użytkownika

wuja
Podziękował/a: 13 razy
Podziękowano: 15 razy
Kontakt:

Gallery2

Post autor: wuja » pt kwie 18, 2008 3:54 pm

Witam.
Cieszę się niezmiernie, że można się "spotkać" z polskimi użytkownikami PhpGedView.
Właśnie zacząłem przed trzema tygodniami przygodę z tą aplikacją. Generalnie jestem zadowolony z działania tego programu. Miałem tylko jeden mały problem - gallery2. Niby się zainstalowała, bezpośrednio po instalacji coś tam mogłem nawet zrobić, ale po restarcie wywaliło parę komunikatów o błędach i koniec - zablokowało całość. Nie mogłem w ogóle odpalić phpgedview, pomogło wywalenie modułu gallery. Komunikatów o błędach oczywiście już nie pamiętam. Zainstalowałem sobie galerię na serwerze osobno.
W tej chwili mam tak, że wszelkie zdjęcia rodzinne mam w podkatalogach multimediów i są one powiązane z konkretną osobą lub osobami ew. rodzinami. Każda osoba i rodzina ma w związku z tym w swoim profilu swój album. Jest to wszystko tam logiczne i poukładane, nie ma żadnych śmieci.
Wszelkie natomiast zdjęcia pozostałe, nazwijmy je pozarodzinne, można sobie umieszczać w tej niezależnej galerii; mogą z niej skorzystać też osoby "obce".
Mam w związku z tym pytanie: na ile ten moduł gallery integruje się z całą aplikacją, a w szczególności z multimediami. Czy jest jakiś większy sens instalować ją jako moduł?
Pozdrawiam
Wojtek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tworzenie stron”