UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Stanisław Kostka Le Skrzynecki
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 78
- Podziękował/a: 2 razy
- Podziękowano: 2 razy
Stanisław Kostka Le Skrzynecki
urodzony w 1836r. w parafii Łąkoszyn ( Kutno) brat mojego pradziadka otrzymał imiona Stanisław Kostka Le Skrzynecki ( rodzice chrzestni Stanisław i Marianna Kotowscy). Co oznacza owo "Le" i czy Kostka to imię czy przydomek? - znani: Stanisław Kostka Potocki, św. Stanisław Kostka
pozdrawiam Mirosława
pozdrawiam Mirosława
-
- Podziękował/a: 15 razy
- Podziękowano: 235 razy
- Kontakt:
Re: Stanisław Kostka Le Skrzynecki
"Stanisław Kostka", to imię złożone pochodzące od wspomnianego świętego. Dawniej rozróżniano wielu Franciszków, Janów, Stanisławów itp. W życiu codziennym Staś był zawsze Stasiem, ale jego patronem był Stanisław Kostka i pod tym imieniem zawsze oficjalnie występował (imieniem, a nie imionami !!!).
Co do "Le" to nie mam pomysłu co to może być za cudo ? Jesteś pewna, że dobrze to odczytałaś?
Proponuję dać skan całego aktu na forum.
Co do "Le" to nie mam pomysłu co to może być za cudo ? Jesteś pewna, że dobrze to odczytałaś?
Proponuję dać skan całego aktu na forum.
-
Niestety nie mam skanu, ani innego indeksu np. zgonu lub ślubu tego Stanisława, żeby porównać
, tę informację mam z geneteki
- 39 1836 1866 Stanisław Kostka Le Skrzynecki 69 Łąkoszyn [ 10.11.1836 miejscowość Wojciechowice Mniejsze rodzice Konstanty szlachcic cząstkowy 37 lat Honorata Śmiechowska 33 lata Chrzestni Stanisław i Marianna Kotowscy,szlachta] [Indeks dodał Danecka] -
brałam pod uwagę błąd w odczycie, ale np "de" też by chyba nie mało sensu
. Mirosława
to, że występował w życiu codziennym pod jednym imieniem to dla mnie ważna wskazówka - dzięki

- 39 1836 1866 Stanisław Kostka Le Skrzynecki 69 Łąkoszyn [ 10.11.1836 miejscowość Wojciechowice Mniejsze rodzice Konstanty szlachcic cząstkowy 37 lat Honorata Śmiechowska 33 lata Chrzestni Stanisław i Marianna Kotowscy,szlachta] [Indeks dodał Danecka] -
brałam pod uwagę błąd w odczycie, ale np "de" też by chyba nie mało sensu

to, że występował w życiu codziennym pod jednym imieniem to dla mnie ważna wskazówka - dzięki
"de" miałoby sens. Właśnie w XIX wieku często spotykałem ( wprawdzie w innym regionie Polski) zapisy typu partykuła "de" + nazwisko odmiejscowe z reguły na "ski" lub "cki" się kończące. Czyli "de Skrzynecki" jest zapisem który z powodzeniem mógł w aktach metrykalnych wystąpić.
-
- Podziękował/a: 5 razy
- Podziękowano: 13 razy
Tam na pewno nie ma "Le". Dam glowe, ze to uciete imie Leon/Leonard/Leopold. Geneteka jak kazda baza ma ograniczona ilosc znakow w polu.
-- Post scalono 11 wrz 2012, 18:33 --
Tak, w drugim imieniem jest Leonard.
Pozdrawiam,
Marta
Marta
-
tak to chyba jest właściwy trop ( z tym, że to by było trzecie imię ), bo przypominam sobie, że w innych miejscach, przed nazwiskiem , spotkałam właśnie jakieś "dziwne " np trzyliterowe "twory"marta1044 pisze:Tam na pewno nie ma "Le". Dam glowe, ze to uciete imie Leon/Leonard/Leopold. <a href="http://www.geneteka.genealodzy.pl">geneteka</a> jak kazda baza ma ograniczona ilosc znakow w polu.

Mirosława
-
- Podziękował/a: 5 razy
- Podziękowano: 13 razy
Kostka to nie imie. Stanislaw Kostka to jedno imie. Tak samo jak Jan Ewangelista, Jan Chrzciciel, Antoni z Padwy itd.
Wiec Stanislaw Kostka Leonard to dwa imiona.
Wiec Stanislaw Kostka Leonard to dwa imiona.
Pozdrawiam,
Marta
Marta
-
- Kontakt:
Zdaje się, że niepotrzebnie się produkuję, podkreślając w poście powyżej że to imię a nie imiona 
PS
Swoją drogą, to bardzo poważne ograniczenie bazy.
O ile nie ma kłopotu przy rodzinach włościańskich i mieszczańskich gdzie zazwyczaj występują maksymalnie dwa imiona, o tyle w rodzinach arystokratycznych w których praktykowano nadawanie dzieciom wielu imion jest to duży błąd bazy.

PS
Swoją drogą, to bardzo poważne ograniczenie bazy.
O ile nie ma kłopotu przy rodzinach włościańskich i mieszczańskich gdzie zazwyczaj występują maksymalnie dwa imiona, o tyle w rodzinach arystokratycznych w których praktykowano nadawanie dzieciom wielu imion jest to duży błąd bazy.
-
- Kontakt:
Mirko! Spoko ! Luzik !
Od tego tu jesteśmy by tłumaczyć do skutku. Teraz z pewnością już zapamiętasz, a o to chodzi.

Od tego tu jesteśmy by tłumaczyć do skutku. Teraz z pewnością już zapamiętasz, a o to chodzi.
A propos imienia "Stanisław Kostka"
Otóż spotkałem zapis z 1752 "Stanisław de Suche Łazy Kostka Młodzianowski", kasztelanic lubaczowski. Taki zapis daje wrażenie że "Kostka" jest przydomkiem szlacheckim Młodzianowskich. W sumie chodzi tu (tak sądzę) o imię "Stanisław Kostka", ale bliżej nie jestem pewien, bo może istnieje przydomek szlachecki "Kostka" (przydomek, a nie nazwisko!)?
Roman KK
Otóż spotkałem zapis z 1752 "Stanisław de Suche Łazy Kostka Młodzianowski", kasztelanic lubaczowski. Taki zapis daje wrażenie że "Kostka" jest przydomkiem szlacheckim Młodzianowskich. W sumie chodzi tu (tak sądzę) o imię "Stanisław Kostka", ale bliżej nie jestem pewien, bo może istnieje przydomek szlachecki "Kostka" (przydomek, a nie nazwisko!)?
Roman KK
-
- Podziękował/a: 46 razy
- Podziękowano: 209 razy
Powinno byc: Stanislaw de Suche et Lazy Kostka-Mlodzianowski.
Suche et Lazy wskazuje na linie ploniawska Mlodzianowskich, gdzie
siedzieli od polowy XV w. az po polowe XIX w.
Kostke sobie dopisali, gdy ich krewnego Stanislawa Kostke wyniesiono na oltarze.
Mlodzianowscy i Kostki herbu Dabrowa mieli swego wspolnego przodka w XIV wieku.
------------------------------------------------------------------------------------------
A w ogole to trzeba bylo o tym Stanislawie zrobic jakas notatke z sygnatura archiwalna,
bo to przeciez przodek Matyldy ksieznej belgijskiej!
Suche et Lazy wskazuje na linie ploniawska Mlodzianowskich, gdzie
siedzieli od polowy XV w. az po polowe XIX w.
Kostke sobie dopisali, gdy ich krewnego Stanislawa Kostke wyniesiono na oltarze.
Mlodzianowscy i Kostki herbu Dabrowa mieli swego wspolnego przodka w XIV wieku.
------------------------------------------------------------------------------------------
A w ogole to trzeba bylo o tym Stanislawie zrobic jakas notatke z sygnatura archiwalna,
bo to przeciez przodek Matyldy ksieznej belgijskiej!
Adam A. Pszczolkowski
http://www.szlachta.org.pl
Pisze tylko w dziale Szlachta, herbarze, heraldyka.
Prosze nie slac do mnie wiadomosci prywatnych,
tylko zakladac nowe watki w powyzszym dziale.
p. Adamie, dziękuję za wyjaśnienia
Istnienie zatem przydomku szlacheckiego "Kostka" nieco zatem problematyzuje kwestię imienia "Stanisław Kostka", jeśli - jak w przypadku Stanisława Kostki Młodzianowskiego - zbiega się ów przydomek z imieniem "Stanisław". Ta więc należy być ostrożny z ferowaniem, kiedy ma się do czynienia z imieniem "Stanisław Kostka" a kiedy z imieniem Stanisław i przydomkiem (lub w ogóle członem nazwiska) "Kostka"
cbdu
P Adamie, haha, no ja nawet nie wiedziałem, że Stanisław Kostka-Młodzianowski to przodek Matyldy księżnej belgijskiej. No to ma księżna Matylda za przodka szlacheckiego awanturnika
W 1752 ów Stanisław Młodzianowski, kasztelanic lubaczowski, był chorążym w "kohorcie" marszałka wielkiego koronnego i miał właśnie sprawę w Trybunale Piotrkowskim zdaje się o najazdy (w tej sprawie jego adwersarzami byli Sulerzyccy, a także prałaci kościoła w Piotrkowie, w ogóle dużo tam się przewija osób). Jego osobę wynotowałem - w ramach własnych indeksów z ksiąg rękopiśmiennych - z rękopisu "Formulare fori spiritualis et saecularis varias expeditiones in se complectens, inchoatum anno domini 1752, mense Novembri. [Kopiariusz akt i listów dotyczących różnych osób i instytucji kościelnych głównie z terenu województwa krakowskiego z lat 1637-1769]" (rękopis w Zakładzie Narodowym im. Ossolińskich we Wrocławiu). I pojawia się on tam w dekrecie sądu Trybunału w Piotrkowie 1752.
Roman KK

Istnienie zatem przydomku szlacheckiego "Kostka" nieco zatem problematyzuje kwestię imienia "Stanisław Kostka", jeśli - jak w przypadku Stanisława Kostki Młodzianowskiego - zbiega się ów przydomek z imieniem "Stanisław". Ta więc należy być ostrożny z ferowaniem, kiedy ma się do czynienia z imieniem "Stanisław Kostka" a kiedy z imieniem Stanisław i przydomkiem (lub w ogóle członem nazwiska) "Kostka"
cbdu

P Adamie, haha, no ja nawet nie wiedziałem, że Stanisław Kostka-Młodzianowski to przodek Matyldy księżnej belgijskiej. No to ma księżna Matylda za przodka szlacheckiego awanturnika

W 1752 ów Stanisław Młodzianowski, kasztelanic lubaczowski, był chorążym w "kohorcie" marszałka wielkiego koronnego i miał właśnie sprawę w Trybunale Piotrkowskim zdaje się o najazdy (w tej sprawie jego adwersarzami byli Sulerzyccy, a także prałaci kościoła w Piotrkowie, w ogóle dużo tam się przewija osób). Jego osobę wynotowałem - w ramach własnych indeksów z ksiąg rękopiśmiennych - z rękopisu "Formulare fori spiritualis et saecularis varias expeditiones in se complectens, inchoatum anno domini 1752, mense Novembri. [Kopiariusz akt i listów dotyczących różnych osób i instytucji kościelnych głównie z terenu województwa krakowskiego z lat 1637-1769]" (rękopis w Zakładzie Narodowym im. Ossolińskich we Wrocławiu). I pojawia się on tam w dekrecie sądu Trybunału w Piotrkowie 1752.
Roman KK
-
- Podziękował/a: 46 razy
- Podziękowano: 209 razy
Widze go pod tym rokiem tez w Tekach Dworzaczka:
Grodzkie i ziemskie > Kalisz > Inskrypcje > XVII/XVIII wiek
6060 (Nr. 196/198) 1752
Bogusław Kossecki, ol. Stanisł. -Zygm. K. pułk. chor. pancer. Bieliń. M. w. k. z ol. Katarzyny z Radułtowic Kotkowskiej, obecnie tejże chor. pułkownik, dziedzic wsi Gołcza w p. ksiąz. mian. pl. Stanisława Kostkę Młodzianowskiego klana lubaczow. chorążego tejże chor. (f.
A wiec chodzi o pulk marszałka Bielinskiego,
od ktorego wziela sie ulica Marszalkowska w Warszawie.
Chyba to ten Stanislaw jest pochowany u franciszkanow w Sremie
jako starosta rozanski.
Grodzkie i ziemskie > Kalisz > Inskrypcje > XVII/XVIII wiek
6060 (Nr. 196/198) 1752
Bogusław Kossecki, ol. Stanisł. -Zygm. K. pułk. chor. pancer. Bieliń. M. w. k. z ol. Katarzyny z Radułtowic Kotkowskiej, obecnie tejże chor. pułkownik, dziedzic wsi Gołcza w p. ksiąz. mian. pl. Stanisława Kostkę Młodzianowskiego klana lubaczow. chorążego tejże chor. (f.

A wiec chodzi o pulk marszałka Bielinskiego,
od ktorego wziela sie ulica Marszalkowska w Warszawie.
Chyba to ten Stanislaw jest pochowany u franciszkanow w Sremie
jako starosta rozanski.
Adam A. Pszczolkowski