UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Miesięcznik "Kraków"
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU
Miesięcznik "Kraków"
Kupiłam dziś miesięcznik "Kraków", przeczytałam "od deski do deski" i wiem, że będę kupować następne. W numerze sierpniowym znajduje się wiele ciekawych artykułów: "Dekret dziedzictwa" - dotyczący sprawy sądowej,którą wytoczyła wnuczka Stanisława Wyspiańskiego, "Sławkowska" - piękny artykuł, ozdobiony archiwalnymi zdjęciami, opisujący budynki i mieszkańców ul. Sławkowskiej, "Św. Stanisławie Patronie nasz..." - legendy związane z postacią biskupa krakowskiego św. Stanisława. Kolejne ciekawe artykuły dotyczą pałacu Krzysztofory, dworu w Krzyszkowicach, mieszkańców dworu w Niegoszowicach (Rostworowscy), opis żołnierskich losów Zenona Klemensiewicza. Dodatkowo wywiad ze Zbigniewem Wodeckim, opis Doliny Będkowskiej. Miesięcznik kosztuje 6 złotych, warto wydać! Polecam tym, którzy lubią ciekawe historie napisane zręcznym piórem!
-
- Podziękował/a: 31 razy
- Podziękowano: 16 razy
- Kontakt:
Re: Miesięcznik "Kraków"
Czy w artykule o Klemensiewiczu jest coś o rodzinie jego matki Kamili Różanowicz lub jego żony Marii Kozłowskiej?
Maciej
Maciej
-
AUTOR TEMATU
Macieju,
Artykuł zawiera cytaty z listów pisanych przez Klemensiewicza do matki i babki Karoliny Różanowicz. Nie ma wzmianek bezpośrednio odnoszących się do tych dwóch osób.
Jeżeli jesteś zainteresowany całością materiału to mogę zrobić skany i wysłać na adres e-mail.
Będzie to możliwe dopiero za jakieś 15 dni.
Artykuł zawiera cytaty z listów pisanych przez Klemensiewicza do matki i babki Karoliny Różanowicz. Nie ma wzmianek bezpośrednio odnoszących się do tych dwóch osób.
Jeżeli jesteś zainteresowany całością materiału to mogę zrobić skany i wysłać na adres e-mail.
Będzie to możliwe dopiero za jakieś 15 dni.
-
- Podziękował/a: 31 razy
- Podziękowano: 16 razy
- Kontakt:
Dziękuję,
Tyle dobrego, że jest imię babki.
Nie, dziękuję za skan - namówiony przez Ciebię wezmę i zdobędę się na prenumeratę.
Pozdrawiam
Maciej
Tyle dobrego, że jest imię babki.
Nie, dziękuję za skan - namówiony przez Ciebię wezmę i zdobędę się na prenumeratę.
Pozdrawiam
Maciej