UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Rzetelność danych w spisach ludności

Luźne dyskusje na każdy temat (prawie nie moderowane)

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
julia
Podziękował/a: 25 razy
Podziękowano: 57 razy

Rzetelność danych w spisach ludności

Post autor: julia » pn paź 01, 2012 7:29 am

Czy w spisach ludności 1790-1791 mogło dojść do pomyłkowego zapisania dziecka.
Zamiast chłopca wpisano imię dziewczynki, której rodzice nie mieli ?.
Jak rzetelne dane podawano w temacie wieku spisywanych, albo jaką należy przyjąć tolerancję błędu w poadnych latach przy spisie?.
julia :/
Poszukuję w rejonie świętokrzyskiego, bądź małopolski ślubu Stanisława Bobrowskiego z Urszulą Jastrzębską ( z Marców) lata 1777-1779.
http://www.palucha-grajpel-jaszczyk-bob ... age.com.pl

Magdalena Smolska Kwinta

Re: Rzetelność danych w spisach ludności

Post autor: Magdalena Smolska Kwinta » wt paź 02, 2012 12:53 pm

Julio!
Oczywiście, że mogło dojść do omyłek w spisie. Tak jak i dziś nie ma nieomylnych tak i wtedy pomyłki się zdarzały. Wszystko w głównej mierze zależało od rzetelności i wykształcenia spisujących.
Czy zweryfikowałaś dane ze spisu z innymi dokumentami? Może były np. bliźnięta?
Tolerancję błędu dla wieku można ustalić analizując więcej niż jedną omyłkę.
Miałam przypadek, że różnica w podanym wieku (akt ślubu i akt urodzenia) wynosiła 8 lat, a w innym przypadku tylko 3 lata.

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
julia
Podziękował/a: 25 razy
Podziękowano: 57 razy

Post autor: julia » wt paź 02, 2012 7:31 pm

Magdo,
W moim przypadku, to raczej chodzi o tę pomyłkę w płci dziecka, bo trudniej mi uwierzyć, że nie podano dziecka przy spisie ludności mającego 3-4 lata.
Sprawdziłam dostępne księgi i dziewczynka się nie pojawiła, natomiast chłopiec pojawia się w momencie zawierania ślubu .
Nic innego już chyba nie wymyślę.
Dzięki za podpowiedź.
:kwitnie: julia
Poszukuję w rejonie świętokrzyskiego, bądź małopolski ślubu Stanisława Bobrowskiego z Urszulą Jastrzębską ( z Marców) lata 1777-1779.
http://www.palucha-grajpel-jaszczyk-bob ... age.com.pl

luki
Podziękował/a: 4 razy

Post autor: luki » wt gru 04, 2012 9:49 pm

mam pytanie, czy dane dotyczące dzieci były sprawdzane, czy ksiądz przed zapisem dziecka sprawdzał płać dziecka czy to buło na słowo po imieniu jakie nadano dziecki na chrzcie
Z wyrazami szacunku,
Łukasz Cąkała

ODPOWIEDZ

Wróć do „Na każdy temat”