Wykryto AdBlocka: Nasze forum utrzymywane jest z funduszy prywatnych a jego działanie może wesprzeć wyświetlanie reklam. Wesprzyj forum i wyłącz AdBlocka na tej stronie.
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Czy w spisach ludności 1790-1791 mogło dojść do pomyłkowego zapisania dziecka.
Zamiast chłopca wpisano imię dziewczynki, której rodzice nie mieli ?.
Jak rzetelne dane podawano w temacie wieku spisywanych, albo jaką należy przyjąć tolerancję błędu w poadnych latach przy spisie?.
julia
Julio!
Oczywiście, że mogło dojść do omyłek w spisie. Tak jak i dziś nie ma nieomylnych tak i wtedy pomyłki się zdarzały. Wszystko w głównej mierze zależało od rzetelności i wykształcenia spisujących.
Czy zweryfikowałaś dane ze spisu z innymi dokumentami? Może były np. bliźnięta?
Tolerancję błędu dla wieku można ustalić analizując więcej niż jedną omyłkę.
Miałam przypadek, że różnica w podanym wieku (akt ślubu i akt urodzenia) wynosiła 8 lat, a w innym przypadku tylko 3 lata.
Magdo,
W moim przypadku, to raczej chodzi o tę pomyłkę w płci dziecka, bo trudniej mi uwierzyć, że nie podano dziecka przy spisie ludności mającego 3-4 lata.
Sprawdziłam dostępne księgi i dziewczynka się nie pojawiła, natomiast chłopiec pojawia się w momencie zawierania ślubu .
Nic innego już chyba nie wymyślę.
Dzięki za podpowiedź. julia
mam pytanie, czy dane dotyczące dzieci były sprawdzane, czy ksiądz przed zapisem dziecka sprawdzał płać dziecka czy to buło na słowo po imieniu jakie nadano dziecki na chrzcie