UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Rodzina Korzeniewskich z Podlasia
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 164
- Podziękował/a: 7 razy
Rodzina Korzeniewskich z Podlasia
Badając genealogię rodziny Korzeniewskich dotarłam do ich korzeni w obecnym woj. podlaskim. Otóż Wawrzyniec Korzeniewski urodził się we wsi Pruszanka w gub. grodzieńskiej w roku 1800. Jego ojciec Zachariasz zmarł przed rokiem 1830 też we wsi Pruszanka. Matka Wawrzyńca - Apolonia z d. Skłodowska mieszkała we wsi Hodyszewo w roku 1831. Wawrzyniec w roku 1831 zawarł związek małżeński w Warszawie z Anielą Dann urodzoną w Warszawie. Gdzie mogę odnaleźć dokumenty parafialne z XIX w. a nawet XVIII w. dotyczące rodziny Korzeniewskich pochodzących ze wsi Pruszanka?
Re: Rodzina Korzeniewskich z Podlasia
Mam trochę Korzeniewskich we wsi Ortel Książęcy pow.Biała Podlaska Konstanty ur ok.1850 żonaty z Ksenią Lesiuk ur.10-02-1852 w Perkowicach i ich dzieci
pozdrawiam Zofia
pozdrawiam Zofia
-
- Podziękował/a: 46 razy
- Podziękowano: 209 razy
A skad. Toz to parafia Piekuty.urodził się we wsi Pruszanka w gub. grodzieńskiej w roku 1800.
W 1800 r. znajdowaly sie w kamerze bialostockiej pod pruskim zaborem.
Latwo namierzyc w pruskich spisach ludnosci, co sa w AP Bialystok
i taryfie podymnego ziemi bielskiej z 1790 r. w Wilnie, przy Dobrej Rady.
Adam A. Pszczolkowski
http://www.szlachta.org.pl
Pisze tylko w dziale Szlachta, herbarze, heraldyka.
Prosze nie slac do mnie wiadomosci prywatnych,
tylko zakladac nowe watki w powyzszym dziale.
http://www.szlachta.org.pl
Pisze tylko w dziale Szlachta, herbarze, heraldyka.
Prosze nie slac do mnie wiadomosci prywatnych,
tylko zakladac nowe watki w powyzszym dziale.
Wspomniany Wawrzyniec Korzeniewski urodził się nie w 1800 lecz w 1801 r. w parafii Domanowo. Jego akt chrztu znajduje się w księdze chrztów tejże parafii przechowywanej w Archiwum Diecezjalnym w Drohiczynie. Jego ojciec Zachariasz nie jest natomiast wymieniony w taryfie podymnego ziemi bielskiej z końca XVIII w. wsród posesorów obu Pruszanek.
Pozdrawiam
Złotko
Pozdrawiam
Złotko
-
AUTOR TEMATU - Posty: 164
- Podziękował/a: 7 razy
Dziękuję. Interesuje mnie data i miejsce zgonu Zachariasza Korzeniewskiego przed 1830 r. i Apolonii ze Skłodowskich Korzeniewskiej z parafii Domanowo lub Nowe Piekuty. Apolonia zmarła po 1831 roku.