zetka pisze:No nie do końca bo ja nie wchodzę na wiele forów, i to było na jednym z dwóch czy trzech na których bywam i tu mam ( miałam) właściwie do każdego zarejestrowanego zaufanie, nie widziałam niczego dziwnego w tym że ktoś prosi mnie o kontakt. Gdyby to było na forgenie tym bardziej nie było by wątpliwości.
Nie urodziłem się wczoraj i nie odpisuję na podejrzane wiadomości a wiadomości z "dziwnymi" nazwiskami w nagłówku w ogóle nie otwieram. Dlaczego? Dlatego, że odpowiedź na jakikolwiek mail z reklamami, prośbami o kontakt jest potwierdzeniem dla robotów po drugiej stronie, że skrzynka moja jest aktywna. Trafić wtedy może do adresowej bazy danych spamerów, na zasadzie wymiany danych roznieść się po całym świecie. Za jakiś czas mogę zostać zalany masą spamu, a i istnieje podejrzenie, że w końcu dostanę jakiś mail, który zawierał będzie wirusa, robala, albo co gorsza jakiegoś backdoora.
Czujność może jednak osłabić pochodzenie maila z zaufanego do tej pory adresu. Tym bardziej, że Genealodzy.pl czy Forgen czytani mogą być przez obcokrajowców a empatia i chęć pomocy współforumowiczom może zmylić odbiorcę i skusić do odpowiedzi.
Jeśli idzie o Forgen, sytuacje takie się do tej pory nie zdarzały (nie mam takich sygnałów), ale nie oznacza to, że nie mogą się wydarzyć. Dlatego uczulam na wiadomości pochodzące zwłaszcza z zaufanych domen. Jeśli jest niezrozumiała, jeśli jest w obcym języku i nie wiadomo o co w niej chodzi, lepiej wrzucić zapytanie na forum.
System forum jest zabezpieczony przed logowaniem się robotów, czy nawet materialnych żartownisiów, poprzez weryfikacje kodowe podczas procesu rejestracji. Niestety, reakcją na powstanie lepszej obronę, jest szukanie lepszych możliwości ataku. Roboty się "wyuczyły" omijać zabezpieczenia w postaci kodów podawanych z obrazka (captcha). Drugim sitem weryfikacyjnym jestem ja, który daję autoryzację tylko osobom "wyglądającym" na normalnych użytkowników. Oczywiście nie jestem w stanie robić lustracji każdego użytkownika i ustalać jego personaliów. Stąd pojawiają się np. tacy osobnicy jak Pomocny_Pan, który miał więcej niż jedno konto jak się okazało i jeszcze próbował się rejestrować po usunięciu.
Podsumowując, jeszcze raz uczulam, nie należy odpowiadać na pocztę od podejrzanych użytkowników, nie należy otwierać żadnych załączników nawet wtedy, gdy poczta ta będzie gdzieś sygnowana domeną Forgenu.