Poszukuję informacji na temat rodziny Hirt.
Mieszkali w pobliżu Lipowej (koło Żywca), być może w Jeleśnej. W 1906 roku Elizabeth Hirt została chrzestną matką mojej babci Anieli. Od niej właśnie wiem, że mieszkali albo w dworku albo w leśniczówce. Zatrudniali tam do pomocy okoliczną ludność, między innym moją prababcię Annę.
Pracowała ona jak "klucznica" - nie wiem co to za funkcja, ale babunia twierdziła, że dość ważna. Trochę dziwi mnie, że ich córka została chrzestną. Być może z racji funkcji prababci.
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Hirt
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 12
- Podziękował/a: 9 razy
Hirt
Barbara
.....................
szukam: Bachman i Andres (Lwów), Baran (okolice Sanoka), Sawka (okolice Radymna i Sanoka), Waligóra, Zuziak, Firlejczyk, Kanior i Hirt (okolice Żywca, głównie Lipowa)
.....................
szukam: Bachman i Andres (Lwów), Baran (okolice Sanoka), Sawka (okolice Radymna i Sanoka), Waligóra, Zuziak, Firlejczyk, Kanior i Hirt (okolice Żywca, głównie Lipowa)
-
AUTOR TEMATU - Posty: 12
- Podziękował/a: 9 razy
Re: Hirt
Dziękuję. Już dawno zaciekawiła mnie postać mojej Prababci. Garść informacji uzyskałam od babci Anieli. Niestety, zbyt wcześnie została osierocona. Pozostaje mi więc solidne "myszkowanie" za wiadomościami o Pradziadkach i kiepsko mi to idzie.
Barbara
.....................
.....................