UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Akta metrykalne z Kudryńców, powiat tarnopolski
Moderator: Moderatorzy
Akta metrykalne z Kudryńców, powiat tarnopolski
Dzień dobry,
Czy ktoś z Państwa może wie, gdzie szukać akt metrykalnych z miasteczka Kudryńce ?
I jeszcze jedno mam pytanie. Czy obecnie w Kudryńcach mieszkają jakieś rodziny Makohoniuków (Makohoników ?). Na samym poczatku XX w. wyjechały z Kudryńców do Ameryki trzy osoby z tej rodziny - dwóch braci i siostra. Jeden z braci był potem szwagrem mojej babci. Wiem też, że do dziś dnia mieszkają w Ameryce potomkowie całej trójki.
Pozdrawiam, Wanda
Czy ktoś z Państwa może wie, gdzie szukać akt metrykalnych z miasteczka Kudryńce ?
I jeszcze jedno mam pytanie. Czy obecnie w Kudryńcach mieszkają jakieś rodziny Makohoniuków (Makohoników ?). Na samym poczatku XX w. wyjechały z Kudryńców do Ameryki trzy osoby z tej rodziny - dwóch braci i siostra. Jeden z braci był potem szwagrem mojej babci. Wiem też, że do dziś dnia mieszkają w Ameryce potomkowie całej trójki.
Pozdrawiam, Wanda
-
- Podziękował/a: 16 razy
- Podziękowano: 215 razy
Re: Akta metrykalne z Kudryńców, powiat tarnopolski
Witaj Wando,
W wykazach poleglych jest ktos o podobnym nazwisku z Kudryńców.
Nie Makohoniuk/Makohonik lecz Makohniuk Pawel s.Siemiona, ur. 1912 Kudrynce, zginal 24.01.1945, pochowany: chyba Gliwice, zona Aleksandra.
Фамилия Макогнюк
Имя Павел
Отчество Семенович
Дата рождения/Возраст __.__.1912
Место рождения Тарнопольская обл., Мельницкий р-н, с. Кудринцы
Дата и место призыва 12.06.1944, Мельницкий РВК, Украинская ССР, Тарнопольская обл., Мельницкий р-н
Последнее место службы 128 сд
Воинское звание рядовой
Причина выбытия убит
Дата выбытия 24.01.1945
dokument poz.15
http://obd-memorial.ru/Image2/filterima ... 000220.jpg
Pozdrawiam
Gabi
W wykazach poleglych jest ktos o podobnym nazwisku z Kudryńców.
Nie Makohoniuk/Makohonik lecz Makohniuk Pawel s.Siemiona, ur. 1912 Kudrynce, zginal 24.01.1945, pochowany: chyba Gliwice, zona Aleksandra.
Фамилия Макогнюк
Имя Павел
Отчество Семенович
Дата рождения/Возраст __.__.1912
Место рождения Тарнопольская обл., Мельницкий р-н, с. Кудринцы
Дата и место призыва 12.06.1944, Мельницкий РВК, Украинская ССР, Тарнопольская обл., Мельницкий р-н
Последнее место службы 128 сд
Воинское звание рядовой
Причина выбытия убит
Дата выбытия 24.01.1945
dokument poz.15
http://obd-memorial.ru/Image2/filterima ... 000220.jpg
Pozdrawiam
Gabi
Ameryki są dwie - północna i południowa. Proszę sprecyzować do jakiego kraju wyjechali. Czy chodzi o USA ?
Amelia L.
Amelia L.
Chodzi o USA.
Wanda
-- Post scalono 22 paź 2012, 08:39 --
Witaj Gabi,
Bardzo Ci dziękuję za tak szybką odpowiedź. Z tego co przeczytałam w linku wybika, że Paweł Makohniuk (chodzi raczej o nazwisko "Makohoniuk"; uważam, że literka "o" po "h" się gdzieś zawieruszyła) pochowany jest nie w Gliwicach, lecz w okręgu mielnickim, czyli w swoich rodzinnych stronach. Ale może sie mylę.
Jeszcze raz dzięki, Wanda
Wanda
-- Post scalono 22 paź 2012, 08:39 --
Witaj Gabi,
Bardzo Ci dziękuję za tak szybką odpowiedź. Z tego co przeczytałam w linku wybika, że Paweł Makohniuk (chodzi raczej o nazwisko "Makohoniuk"; uważam, że literka "o" po "h" się gdzieś zawieruszyła) pochowany jest nie w Gliwicach, lecz w okręgu mielnickim, czyli w swoich rodzinnych stronach. Ale może sie mylę.
Jeszcze raz dzięki, Wanda
O, to już lepiej
Teraz wiadomo o co chodzi. Obecnie mieszka w USA kilka osób o nazwisku Makohoniuk oraz dwie w Kanadzie. Nie ma żadnych o nazwisku Makohniuk. Te informacje znalazłam w sieci, w książkach telefonicznych abonentów prywatnych USA i Kanady. Są one ogólnie dostępne dla wsyzstkich.
Niestety Mormoni nie posiadają żadnych mikrofilmów, poza żydowskimi, z parafii ryzmsko lub greko katolickich. Księgi metrykalne są albo na miejscu, w Kudryńcach, albo nie wiadomo gdzie (tzn. w innych archiwach ukraińskich), albo doszczętnie poginęły.
Pozdrawiam,
Amelia.

Teraz wiadomo o co chodzi. Obecnie mieszka w USA kilka osób o nazwisku Makohoniuk oraz dwie w Kanadzie. Nie ma żadnych o nazwisku Makohniuk. Te informacje znalazłam w sieci, w książkach telefonicznych abonentów prywatnych USA i Kanady. Są one ogólnie dostępne dla wsyzstkich.
Niestety Mormoni nie posiadają żadnych mikrofilmów, poza żydowskimi, z parafii ryzmsko lub greko katolickich. Księgi metrykalne są albo na miejscu, w Kudryńcach, albo nie wiadomo gdzie (tzn. w innych archiwach ukraińskich), albo doszczętnie poginęły.
Pozdrawiam,
Amelia.
-
- Podziękował/a: 16 razy
- Podziękowano: 215 razy
Jesli dobrze odczytuje to jednak raczej Gliwice lub okolice.
Napisano tak:
Miejsce pochowku
г. Глейвиц 100 м. южнее ?? 9
Po niemiecku Gliwice to Gleiwitz stad moje wskazanie na to miasto.
Gabi
Napisano tak:
Miejsce pochowku
г. Глейвиц 100 м. южнее ?? 9
Po niemiecku Gliwice to Gleiwitz stad moje wskazanie na to miasto.
Gabi
Odnośnie Makohoniuków dodam, że po przyjeździe do USA zmienili oni swe nazwisko na Makohon (a ich synowie podpisywali się natomiast "Makahon"). Dzięki szczęśliwemu zbiegowi okoliczności, a właściwie jednemu mieszkającemu w stanie Ohio człowiekowi (okazało się, że jesteśmy ze sobą spowinowaceni; na dodatek jego dziadkowie, którzy przybyli do USA, zarówno ze strony babki jaki i dziadka, pochodzili też z moich okolic) udało mi sie odnaleźć potomków Josepha i Bronislawy Makohon. Z ich wnukami i prawnukami jestem od przeszło roku w kontakcie. Niektórzy z nich są bardziej, niektórzy mniej zaineresowani poszukiwaniem swoich korzeni rodzinnych. I ja to rozumiem. Ważne, że przysłali mi sporo starych rodzinnych zdjęć i wiele informacji.
Pozdrawiam, Wanda
Pozdrawiam, Wanda
Muszę sprostować to co napisałam w poprzednim mejlu. Otóż Mormoni mają coś z miejscowości Kudryńce - proszę popatrzeć:
Księgi metrykalne, 1784-1945
Kościół rzymsko-katolicki. Parafja Dźwiniaczka (Borszczów)
Akta urodzeń 1790-1905 (Kudryńce), 1895-1912 (Iwanie Puste) -- Akta małżeństw 1784-1916 (Kudryńce) -- Akta zgonów 1785-1924 (Kudryńce)
FHL INTL Film 2328814 Item 5
Proszę zamówić i szukać.
Powodzenia,
Amelia.
Księgi metrykalne, 1784-1945
Kościół rzymsko-katolicki. Parafja Dźwiniaczka (Borszczów)
Akta urodzeń 1790-1905 (Kudryńce), 1895-1912 (Iwanie Puste) -- Akta małżeństw 1784-1916 (Kudryńce) -- Akta zgonów 1785-1924 (Kudryńce)
FHL INTL Film 2328814 Item 5
Proszę zamówić i szukać.
Powodzenia,
Amelia.
Dziękuję Amelio za informacje o możliwości poszukiwań akt metrykalnych z Kudryńców. Niestety, w najbliższym czasie z powodów rodzinnych nie będę mogła korzystać z mikrofilmów u Mormonów. KIlka lat temu korzystałam z tej możliwości, poszukując rodziny Makohonów z USA.
Serdecznie Cię pozdrawiam i dziękuję. Wanda
Serdecznie Cię pozdrawiam i dziękuję. Wanda