z dokumentów wynika, że ktoś został zesłany do ZSRR , Zarowski Posiołek w Wosogodski or Wosegodski Rayon Vologdskaja Oblast.
Jak to miejsce znaleźć na mapie ? zapewne takie posiołki zostały polikwidowane, ale może na jakichś starych mapach są jeszcze do odnalezienia ?
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Jak znaleźć miejsce w Rosji
Moderator: Moderatorzy
Re: Jak znaleźć miejsce w Rosji
A mógł(a)byś wstawić nazwy napisane cyrylicą ?
Póki co znalazłem tylko Жаровский Погост (Вологодская область)
Wieś, niezaludniona. "Województwo" się zgadza, gorzej jest z "rejonem". W tym "województwie" taki rejon "Wosogodski czy Wosegodski Rayon " już nie istnieje, jeśli w ogóle kiedykolwiek istniał, bo "восогодский/восегодский" nie daje żadnych wyników.
Masz tu zdjęcie z 1909 roku z tego właśnie "województwa".
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... uselang=ru
Póki co znalazłem tylko Жаровский Погост (Вологодская область)
Wieś, niezaludniona. "Województwo" się zgadza, gorzej jest z "rejonem". W tym "województwie" taki rejon "Wosogodski czy Wosegodski Rayon " już nie istnieje, jeśli w ogóle kiedykolwiek istniał, bo "восогодский/восегодский" nie daje żadnych wyników.
Masz tu zdjęcie z 1909 roku z tego właśnie "województwa".
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... uselang=ru
-
- Podziękował/a: 28 razy
- Podziękowano: 600 razy
Witam
A może to coś pomoże.
Вожего́дский муниципа́льный райо́н — муниципальное образование в составе Вологодской области Российской Федерации.
(Wożegodzki (WOŻEGA) powiat, województwo Wołogodskie (WOŁOGDA)
A może to coś pomoże.
Вожего́дский муниципа́льный райо́н — муниципальное образование в составе Вологодской области Российской Федерации.
(Wożegodzki (WOŻEGA) powiat, województwo Wołogodskie (WOŁOGDA)
Pozdrawiam
---------------------------
Bogdan Mielczarczyk
"Między Pułtuskiem a Wyszkowem"
Nazwiska: Mielczarczyk, Żołyński (a), Zdziera, Gemza, Skoczylas, Skoczeń, Sklepiński (a).
Miejscowości: Obryte, Zatory, Zambski, Pniewo.
---------------------------
Bogdan Mielczarczyk
"Między Pułtuskiem a Wyszkowem"
Nazwiska: Mielczarczyk, Żołyński (a), Zdziera, Gemza, Skoczylas, Skoczeń, Sklepiński (a).
Miejscowości: Obryte, Zatory, Zambski, Pniewo.
-
- Podziękował/a: 16 razy
- Podziękowano: 215 razy
Tak jak napisal Bogdan, chodzi o miejscowosc Жаровский Погост/Żarowski Pohost,akagi66 pisze:z dokumentów wynika, że ktoś został zesłany do ZSRR , Zarowski Posiołek w Wosogodski or Wosegodski Rayon Vologdskaja Oblast.
Jak to miejsce znaleźć na mapie ? zapewne takie posiołki zostały polikwidowane, ale może na jakichś starych mapach są jeszcze do odnalezienia ?
Жаровский Погост (Вологодская область).
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%96%D0% ... 2%D1%8C%29
Na ten obszar zeslano sporo osob:
Dla przykladu:
Wiatr Mieczylaw, osadnik, luty 1940 przybyl do ВОЛОГОДСКАЯ ОБЛ., ВОЖЕГОДСКИЙ р-н, ЖАРОВСКИЙ
Вятр Мечеслав Франтишкович
(Вятер) Родился в 1925 г., Барановичская обл., Столбцовский р-н, Пузеневичи; поляк; подданство: гражданин Польши; Проживал: Белорусская ССР, Барановичская обл., Столбцовский р-н, Пузеневичи.
Приговорен: 10 февраля 1940 г., обв.: ОСАДНИК.
Приговор: Выселен. 24.02.40 прибыл на спецпоселение: ВОЛОГОДСКАЯ ОБЛ., ВОЖЕГОДСКИЙ р-н, ЖАРОВСКИЙ
Источник: База данных "Польские спецпереселенцы в Вологодской обл."
Stare mapy:
http://old-map.narod.ru/
http://turmaps.net/modules/mapcentr/ind ... stq&view=2
Pozdrawiam
Gabi
Napisałem w pierwszym poście dokładnie o tej samej miejscowości. Może warto przeczytać czasem temat od początku 

-
- Podziękował/a: 154 razy
- Podziękowano: 202 razy
KubaZych pisze:Napisałem w pierwszym poście dokładnie o tej samej miejscowości. Może warto przeczytać czasem temat od początku

Pozdrawiam, Elżbieta z d. Cibińska
szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)
szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)
-
- Podziękował/a: 16 razy
- Podziękowano: 215 razy
Rozumie, ze to stwierdzenie odnosi sie do mnie.KubaZych pisze:Napisałem w pierwszym poście dokładnie o tej samej miejscowości. Może warto przeczytać czasem temat od początku
No coz jestem

Pozdrawiam
Gabi