UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Webtrees

Problemy i zapytania związane z działaniem programów genealogicznych

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
rrafaell
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 6 razy
Kontakt:

Re: webtrees

Post autor: rrafaell » pt paź 26, 2012 12:00 pm

Czas serwera jest poprawny
webtrees 1.3.2
Bieżący czas serwera: 26 października 2012 - 12:01:13
pozdrawiam
Rafał Chalabala

www.gen.chalabala.info

andrzejg
Podziękowano: 19 razy
Kontakt:

Re: Odp: webtrees

Post autor: andrzejg » pt paź 26, 2012 1:20 pm

Jestem na Twojej stronie i aktualnie kalendarz pokazuje poprawną datę. Czyli skrypt działa dobrze. Sprawdzę dzisiaj o 00:00 jak to wygląda u mnie.

Wysłane za pomocą Tapatalk 2
Ostatnio zmieniony pt paź 26, 2012 2:00 pm przez andrzejg, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, Andrzej Gawron
miejsce poszukiwań: Brzeżany, Buszcze, Żnibrody woj. tarnopolskie
http://gawron.yum.pl

Awatar użytkownika

wicy
Podziękował/a: 145 razy
Podziękowano: 322 razy
Kontakt:

Post autor: wicy » pt paź 26, 2012 1:29 pm

rrafaell pisze:Czas serwera jest poprawny
W takim układzie zaobserwuj jeszcze czy drugie wejście poprawia sytuację, tzn. czy po zalogowaniu się, zaobserwowaniu błędu, wylogowaniu i ponownym zalogowaniu błąd nadal występuje.

Szukam analogii, więc podobnie jest z koszem forgenowym. Teoretycznie śmieci są wyrzucane po określonym czasie, ale po tym czasie ktoś w ogóle musi wejść i odświeżyć forum, żeby śmieci się usunęły. Przy małym ruchu na stronie rodzinnej brakuje odświeżenia strony i uaktualnienia danych dla kalendarzy i rocznic. Być może jest to niedopatrzenie w skrypcie powodujące, że przy jednej sesji i jednym użytkowniku nie następuje odświeżanie kalendarzy dokładnie 1 sek po północy.
Trza to sprawdzić, ale... poczekam do północy ;)
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
rrafaell
Kontakt:

Post autor: rrafaell » sob paź 27, 2012 12:01 am

Tak, błąd nadal występuje. Przelogowałem się kilkakrotnie, nawet jeszcze wyczyściłem cache.
pozdrawiam
Rafał Chalabala

www.gen.chalabala.info

Awatar użytkownika

wicy
Kontakt:

Post autor: wicy » sob paź 27, 2012 12:04 am

Mam to samo :D
Zmiana daty nastąpiła, czas serwera mniej więcej OK. Na "Mojej stronie" w "w tym dniu" data wczorajsza. Kalendarz się zmienił.

andrzejg
Kontakt:

Post autor: andrzejg » sob paź 27, 2012 12:07 am

rrafaell pisze:Właśnie sprawdziłem. Zalogowałem się na stronę dwie minuty temu, wyczyściłem cache i dalej mam to samo. Na chwilę obecną mam rocznice dla 25.10. Sprawdziłem jeszcze na innej przeglądarce, którą bardzo sporadycznie używam (IE) i też jest to samo.
Twoja strona - wszedłem o godzinie 23:58 data 26-10-2012 i otworzyłem kalendarz, o godzinie 00:00 data została zmieniona na 27-10-2012. Bez odświeżania. Czyli wszystko ok
Na mojej stronie będąc zalogowanym żadnych problemów z datą i rocznicami nie ma.
Ostatnio zmieniony sob paź 27, 2012 12:14 am przez andrzejg, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika

wicy
Kontakt:

Post autor: wicy » sob paź 27, 2012 12:12 am

Tu nie chodzi o kalendarz, a o informację o bieżących wydarzeniach na stronie głównej, ale zalogowanych użytkowników (więc tego chyba nie zobaczysz).

U mnie problem jest ten sam. Bieżące wydarzenia mam z 26.10, choć kalendarz się zmienia, czas serwera jest OK, czyściłem cache i cookies. Nic.
Nie znam kodu WT na tyle, by szukać samemu przyczyn.

andrzejg
Kontakt:

Post autor: andrzejg » sob paź 27, 2012 12:14 am

Włączyłem "W tym dniu" opcję "dla wszystkich osób" i rzeczywiście data wczorajsza.

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
rrafaell
Kontakt:

Post autor: rrafaell » sob paź 27, 2012 12:40 am

Znalazłem? innego buga. Dotyczy to flag. Czekając na północ przeglądałem w PA miejscowości. Zdziwiłem się mocno, że niektóre z nich są niezdefiniowane (żółty kolor wskaźnika) oraz że brakuje lub są podmienione flagi. Ale popatrzyłem na stronę i tam jest wszystko OK. Nie wiem o co chodzi. Załączam fotki - Legnica ma różną flagę (na stronie jest OK); Mrągowo jest niby niezdefiniowane.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
pozdrawiam
Rafał Chalabala

www.gen.chalabala.info

Awatar użytkownika

wuja
Podziękował/a: 13 razy
Podziękowano: 15 razy
Kontakt:

Post autor: wuja » sob paź 27, 2012 1:09 pm

To ja jeszcze dorzucę. Od nowej wersji w logach serwera pojawiły się wpisy "page not found" w lokalizacji http:/../../js/jquery/TableTools.min.js
Pozdrawiam, Wojtek
-------------------------
https://wojciechgracz.pl
Taki już los poszukiwaczy, zanim się znajdzie grudkę złota, trzeba przesiać tony piasku.

Awatar użytkownika

wooc
Podziękował/a: 10 razy
Podziękowano: 35 razy

Post autor: wooc » ndz paź 28, 2012 12:54 pm

wuja pisze:To ja jeszcze dorzucę. Od nowej wersji w logach serwera pojawiły się wpisy "page not found" w lokalizacji http:/../../js/jquery/TableTools.min.js
TableTools.min.js to był jakiś kod eksperymentalny. Nie wszystkie odnośniki zostały usunięte w wersji. 1.3.2. W kolejnej wersji powinno już nie być tych błędów.
wicy pisze:Tu nie chodzi o kalendarz, a o informację o bieżących wydarzeniach na stronie głównej, ale zalogowanych użytkowników (więc tego chyba nie zobaczysz).

U mnie problem jest ten sam. Bieżące wydarzenia mam z 26.10, choć kalendarz się zmienia, czas serwera jest OK, czyściłem cache i cookies. Nic.
Nie znam kodu WT na tyle, by szukać samemu przyczyn.
Ja osobiście nie mam takiego problemu na swojej stronie i nie wiem czym może być to spowodowane. Aktualny czas jest barny z komputera użytkownika w chwili logowania do systemu. A następnie obliczany jako różnica między czasem serwera (tak na wypadek gdyby serwer był w innej strefie czasowej. Teoretycznie ta różnica powinna wynosić 0 w przypadku użytkownika i serwera z Polski. Być może jest jakaś różnica i program interpretuje to jako inną strefę czasową. Przypuszczam, że o godzinie 1 wszystko już jest dobrze.
rrafaell pisze:Znalazłem? innego buga. Dotyczy to flag.
Tak jak wyżej. Jak wejdziesz ponownie to też masz ten sam problem?
Pozdrawiam
Łukasz Wileński
-----------------------------
http://rodzina.sunschool.edu.pl/

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
rrafaell
Kontakt:

Post autor: rrafaell » ndz paź 28, 2012 6:54 pm

Na pewno o 01:36 jest ten problem. Dłużej nie wysiedziałem. Co do flag, to muszę sprawdzić.

EDIT:
Z flagami jest to samo. Przelogowywałem się kilkakrotnie i jest ten sam efekt.
Ostatnio zmieniony ndz paź 28, 2012 9:07 pm przez rrafaell, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
Rafał Chalabala

www.gen.chalabala.info

Awatar użytkownika

wuja
Podziękował/a: 13 razy
Podziękowano: 15 razy
Kontakt:

Post autor: wuja » ndz paź 28, 2012 9:04 pm

wooc pisze:
wuja pisze:To ja jeszcze dorzucę. Od nowej wersji w logach serwera pojawiły się wpisy "page not found" w lokalizacji http:/../../js/jquery/TableTools.min.js
TableTools.min.js to był jakiś kod eksperymentalny. Nie wszystkie odnośniki zostały usunięte w wersji. 1.3.2. W kolejnej wersji powinno już nie być tych błędów.
Faktycznie jest tylko jeden zbędny wpis. Wystarczy wyrzucić(lub zahaszować) w /includes/functions/functions_print_lists.php linjkę:

Kod: Zaznacz cały

->addExternalJavascript(WT_STATIC_URL.'js/jquery/TableTools.min.js')
Pozdrawiam, Wojtek
-------------------------
https://wojciechgracz.pl
Taki już los poszukiwaczy, zanim się znajdzie grudkę złota, trzeba przesiać tony piasku.

makros
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 22 razy

Post autor: makros » pt lis 02, 2012 10:08 am

Witajcie :)

Gdzie w WT znajduje sie oryginalny plik .ged Mam na myśli sytuację gdzie np. nie mogę sie zalogować aby zrobić export pliku w WT .
W pgv oryginalny plik znajdował sie w katalogu "index" a gdzieszukać w przypadku WT ?

PS. Nie sądzicie że wersja 1.3.2 jest mniej stabilna niz poprzednia?
Pozdrawiam z Chełma
Kuba Charęża
-------------

Awatar użytkownika

wicy
Kontakt:

Post autor: wicy » pt lis 02, 2012 11:43 am

Obstawiam, że nigdzie się nie znajduje... a raczej znajduje się w bazach sql. Wyeksportuj je sobie. Wtedy bedziesz miał w \data\ged.ged

ODPOWIEDZ

Wróć do „Programy genealogiczne”