Chciałabym poinformować poszukiwaczy swoich korzeni w Radomsku, iż w najbliższą niedzielę odbędzie się spotkanie autorskie w związku z wydaniem książki " Księgi metrykalne parafii Św. Lamberta w Radomsku " autor : Tomasz Andrzej Nowak.
http://www.radomsko24.pl/m/articles/vie ... -spotkanie
Ponadto na miesiąc grudzień jest planowane wydanie książki autorstwa Zofii Gzik - Cmentarz Stary w Radomsku. Nakład bardzo niewielki - ponoć 200 egzemplarzy.
Pozdrawiam Alicja
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Radomsko - księgi metrykalne
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 376
- Podziękował/a: 21 razy
- Podziękowano: 31 razy
-
- Podziękował/a: 100 razy
- Podziękowano: 103 razy
Re: Radomsko - księgi metrykalne
Czy są to wydane księgi metrykalne, czy tylko omówienie tych ksiąg?
Pozdrawiam
Maria
Szukam aktu zgonu Jana Daniela Knolla przed 1847 rokiem.
Maria
-
AUTOR TEMATU - Posty: 376
- Podziękował/a: 21 razy
- Podziękowano: 31 razy
Witam!
Mario, jest to publikacja w formie książki z przetłumaczonymi z łaciny ujętych w formie tabeli ślubów. W tych latach udzielono łącznie 2020 ślubów.. Są tam nazwiska zaślubionych, miejsce pochodzenia młodych, świadków i ich miejsce zamieszkania oraz księdza udzielającego ślubu i data ślubu. W niektórych latach jest podana kwota jaką młodzi zapłacili za ślub. Zaślubieni z tych lat to najczęściej uczciwi (tak określano mieszczan) i sławetni ( tym mianem określano członków władz miejskich, czyli elitę), pracowity (tak określano chłopów)tylko bardzo nieliczni mają pochodzenie szlacheckie czyli nobilis lub generosus.
Z tego co mi wiadomo na ukończeniu już jest książka z ochrzczonymi w tych samych latach z parafii Św. Lamberta w Radomsku. W sumie mają powstać 4 książki z tym, że księga zgonów zachowała się z lat dużo późniejszych bodajże od 1785 roku.
Ja wiem, że księgi metrykalne z Radomska są w sieci ale w moim komputerze się bardzo wolno otwierają strony i przeglądanie ich zajmuje bardzo dużo czasu.
Pozdrawiam Alicja
Mario, jest to publikacja w formie książki z przetłumaczonymi z łaciny ujętych w formie tabeli ślubów. W tych latach udzielono łącznie 2020 ślubów.. Są tam nazwiska zaślubionych, miejsce pochodzenia młodych, świadków i ich miejsce zamieszkania oraz księdza udzielającego ślubu i data ślubu. W niektórych latach jest podana kwota jaką młodzi zapłacili za ślub. Zaślubieni z tych lat to najczęściej uczciwi (tak określano mieszczan) i sławetni ( tym mianem określano członków władz miejskich, czyli elitę), pracowity (tak określano chłopów)tylko bardzo nieliczni mają pochodzenie szlacheckie czyli nobilis lub generosus.
Z tego co mi wiadomo na ukończeniu już jest książka z ochrzczonymi w tych samych latach z parafii Św. Lamberta w Radomsku. W sumie mają powstać 4 książki z tym, że księga zgonów zachowała się z lat dużo późniejszych bodajże od 1785 roku.
Ja wiem, że księgi metrykalne z Radomska są w sieci ale w moim komputerze się bardzo wolno otwierają strony i przeglądanie ich zajmuje bardzo dużo czasu.
Pozdrawiam Alicja
-
- Podziękował/a: 100 razy
- Podziękowano: 103 razy
Alicjo, bardzo dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź 

Pozdrawiam
Maria
Maria