UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
poszukiwania pradziadka
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 3
- Podziękował/a: 1 raz
- Podziękowano: 1 raz
poszukiwania pradziadka
Witam.
Ostatnio zaczęłam zastanawiać się skąd wzięło się moje nietypowe nazwisko.
Razem z siostrą postanowiłyśmy zrobić drzewo genealogiczne, niestety mamy niewiele informacji, ponieważ nasi dziadkowie od strony ojca nie żyją. Nasz ojciec nawet nie pamięta ja ma na imię jego dziadek. Zastanawiam sie co powinnam zrobić chcąc go odnaleźć. Większość z was, użytkowników, ma na pewno większe pojęcie ode mnie co powinno się dalej zrobić. Wiem,że znalezienie jakichkolwiek dokumentów będzie graniczyło z niemożliwym, dlatego stawiam pytanie: jak inaczej mogę znaleźć mojego pradziadka? Skąd zebrać na jego temat informacje? Trop się kończy na Franciszku Cysza. byłabym ogromnie wdzięczna za jakąkolwiek pomoc, ponieważ bardzo mnie ciekawi skąd wzięło się moje dziwaczne nazwisko.
Razem z siostrą postanowiłyśmy zrobić drzewo genealogiczne, niestety mamy niewiele informacji, ponieważ nasi dziadkowie od strony ojca nie żyją. Nasz ojciec nawet nie pamięta ja ma na imię jego dziadek. Zastanawiam sie co powinnam zrobić chcąc go odnaleźć. Większość z was, użytkowników, ma na pewno większe pojęcie ode mnie co powinno się dalej zrobić. Wiem,że znalezienie jakichkolwiek dokumentów będzie graniczyło z niemożliwym, dlatego stawiam pytanie: jak inaczej mogę znaleźć mojego pradziadka? Skąd zebrać na jego temat informacje? Trop się kończy na Franciszku Cysza. byłabym ogromnie wdzięczna za jakąkolwiek pomoc, ponieważ bardzo mnie ciekawi skąd wzięło się moje dziwaczne nazwisko.
pozdrawiam, Monika Cysza. ;-)
Re: poszukiwania pradziadka
Witam
Zależy o jakim okresie czasu mówimy. Poajdesz niewiele informacji - kim był Franciszek Cysza? Gdzie się urodził? Kiedy? Kiedy i gdzie wziął ślub? Czy posiadacie wiedzę nt. jakichkolwiek miejscowości i dat?
Powinnyście zapytać ojca czy ma jakiekolwiek dokumenty w których wymieniony jest jego ojciec (czyli Wasz dziadek). Dobry byłby akt małżeństwa, byli w nim wymienieni rodzice młodych. Jeśli nie posiada tego dokumentu, można wystąpić do odpowiedniego USC o odpis (kierując się miejscowością w której brali ślub). Idealnie byłoby gdyby posiadał akt(y) zgonu swoich rodziców - są w nich zawarte informacje na temat daty i miejsca urodzenia (i jeśli macie szczęście - rodziców). Jeśli nie ma aktów zgonu - można wystąpić o odpisy - do właściwego USC (wg. miejscowości gdzie zmarli). Itak od dokumentu do dokumentu - poprzez USC do Archiwów Państwowych.
Zależy o jakim okresie czasu mówimy. Poajdesz niewiele informacji - kim był Franciszek Cysza? Gdzie się urodził? Kiedy? Kiedy i gdzie wziął ślub? Czy posiadacie wiedzę nt. jakichkolwiek miejscowości i dat?
Powinnyście zapytać ojca czy ma jakiekolwiek dokumenty w których wymieniony jest jego ojciec (czyli Wasz dziadek). Dobry byłby akt małżeństwa, byli w nim wymienieni rodzice młodych. Jeśli nie posiada tego dokumentu, można wystąpić do odpowiedniego USC o odpis (kierując się miejscowością w której brali ślub). Idealnie byłoby gdyby posiadał akt(y) zgonu swoich rodziców - są w nich zawarte informacje na temat daty i miejsca urodzenia (i jeśli macie szczęście - rodziców). Jeśli nie ma aktów zgonu - można wystąpić o odpisy - do właściwego USC (wg. miejscowości gdzie zmarli). Itak od dokumentu do dokumentu - poprzez USC do Archiwów Państwowych.
pozdrawiam
Artur
Poszukuję informacji o rodzinach: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Artur
Poszukuję informacji o rodzinach: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
-
- Podziękował/a: 16 razy
- Podziękowano: 19 razy
Rymut podaje, że Cysz = Cisz
"Cisz od ciszyć, uciszać, cichy"
"Cisz od ciszyć, uciszać, cichy"
Pozdrawiam serdecznie, Basia Cywińska
-
- Podziękował/a: 13 razy
- Podziękowano: 40 razy
Ja proponuję od poczytania poradników w jaki sposób szukać przodków. Znajdziesz taki na stronie genealodzy. Poza tym wskazane nabyć jakąś publikacje na ten temat, np "W poszukiwaniu przodków" Małgosi Nowaczyk.
pozdrawiam
Danka
pozdrawiam
Danka
-
- Podziękował/a: 13 razy
- Podziękowano: 15 razy
I może tak na początek warto byłoby podpisać się przynajmniej imieniem. Takie tu panują zasady i łatwiej jest komunikowac się 

Pozdrawiam - Jola Ilnicka
http://potyczkizgenealogia.blogspot.com/
http://genealodzy.opole.pl/
Ilnicki, Żmurkiewicz, Lorenz, Swaryczewski - powiat Dolina(Stanisławów)
Jenek, Wilk,Szafarczyk, Miczka - opolskie
Sendek, Skupień, Ociepka - Zagłębie
http://potyczkizgenealogia.blogspot.com/
http://genealodzy.opole.pl/
Ilnicki, Żmurkiewicz, Lorenz, Swaryczewski - powiat Dolina(Stanisławów)
Jenek, Wilk,Szafarczyk, Miczka - opolskie
Sendek, Skupień, Ociepka - Zagłębie
-
dopiero pierwszy raz korzystałam z tego forum, więc przepraszam za niewiedze. Od teraz ja i mój podpis bedziemy nierozłaczni. :)Jola65 pisze:I może tak na początek warto byłoby podpisać się przynajmniej imieniem. Takie tu panują zasady i łatwiej jest komunikowac się :)
pozdrawiam, Monika.
-
- Podziękował/a: 5 razy
- Podziękowano: 77 razy
- Kontakt:
Rzadkie nazwisko Moniko 
Statystyka ze strony moikrewni.pl:
W Polsce jest 13 osób o nazwisku Cysza.
Zamieszkują oni w 2 różnych powiatach i miastach. Najwięcej zameldowanych jest w Pruszcz Gdański ,a dokładnie 9.
z 4 zamieszkuje m. Wałbrzych osób o tym nazwisku.
Może to będzie jakiś trop?

Zamieszkują oni w 2 różnych powiatach i miastach. Najwięcej zameldowanych jest w Pruszcz Gdański ,a dokładnie 9.
Serdeczności,
Asia
Z wiekiem przychodzi doświadczenie, a z doświadczeniem - zrozumienie.
Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne
http://www.wtg-gniazdo.org
-
- Podziękował/a: 36 razy
- Podziękowano: 72 razy
- Kontakt:
Albo zacząć od kontaktu z innymi osobami o tym nazwisku - może wiedzą więcej.
Albo trop od ojca rozwijać - jego akt urodzenia odszukać, potem jego ojca, czyli dziadka i dalej - pradziadka. Może się okazać, że nazwisko kiedyś brzmiało inaczej i dowiecie się jak (wskazuje na to mała liczba osób o tym nazwisku).
Najlepiej jedno i drugie - kontakt z innymi (znacie wszystkich?) i szukanie kolejno coraz głębszych metryk (archiwum lub parafia). W metryce urodzenia dziecka są podane dane rodziców.
Miejsca obecnego osiedlenia mogą wskazywać na kresowe korzenie, np. na Ukrainie mieszka 8 osób o nazwisku zbliżonym - ЦЫШ, też można się skontaktować (ale raczej po wywiadzie rodzinnym i pierwszych ustaleniach tutaj):
http://www.nomer.org/allukraina/
57 osób w wersji ЦИШ:
http://www.nomer.org/allukraina/lastNam ... ber_1.html
4 osoby w wersji ЦИШЬ.
Wygląda na to, jak wyżej Rymut (etymologię czyli pochodzenie nazwisk opracował), że nazwisko jest od "ciszy", i zapewne wskazuje na osobę "cichą", bardzo wiele nazwisk ma takie źródło - cechy charakteru, temperament, wygląd, itp.
Jedno z moich nazwisk jest od "satać" co podobno znaczyło "płakać" (Rymut) i faktycznie spotkanie osoby o tym nazwisku tak się "objawiło" (że osoba się popłakała). Jak pytasz "twoich" i cisza, nic nie mówią, to może być właściwy trop (miał być żart, ale coś w tym jest, a w każdym razie być powinno).
Łucja
Albo trop od ojca rozwijać - jego akt urodzenia odszukać, potem jego ojca, czyli dziadka i dalej - pradziadka. Może się okazać, że nazwisko kiedyś brzmiało inaczej i dowiecie się jak (wskazuje na to mała liczba osób o tym nazwisku).
Najlepiej jedno i drugie - kontakt z innymi (znacie wszystkich?) i szukanie kolejno coraz głębszych metryk (archiwum lub parafia). W metryce urodzenia dziecka są podane dane rodziców.
Miejsca obecnego osiedlenia mogą wskazywać na kresowe korzenie, np. na Ukrainie mieszka 8 osób o nazwisku zbliżonym - ЦЫШ, też można się skontaktować (ale raczej po wywiadzie rodzinnym i pierwszych ustaleniach tutaj):
http://www.nomer.org/allukraina/
57 osób w wersji ЦИШ:
http://www.nomer.org/allukraina/lastNam ... ber_1.html
4 osoby w wersji ЦИШЬ.
Wygląda na to, jak wyżej Rymut (etymologię czyli pochodzenie nazwisk opracował), że nazwisko jest od "ciszy", i zapewne wskazuje na osobę "cichą", bardzo wiele nazwisk ma takie źródło - cechy charakteru, temperament, wygląd, itp.
Jedno z moich nazwisk jest od "satać" co podobno znaczyło "płakać" (Rymut) i faktycznie spotkanie osoby o tym nazwisku tak się "objawiło" (że osoba się popłakała). Jak pytasz "twoich" i cisza, nic nie mówią, to może być właściwy trop (miał być żart, ale coś w tym jest, a w każdym razie być powinno).
Łucja
Wierzycki, Satalecki, Tyrkalski, Hertel. Rościszewski, Ostrowski, Umiński, Mellin, Kiełczewski, Znaniecki. Domański, Sawicki, Bohusz, Doronicz. Maziarz. Stec, Winiarz, Rusin, Szałda, Fryz. Saja, Dec, Rak, Burdzy, Duma.
Dziennik genealogiczny
Dziennik genealogiczny
-
- Podziękował/a: 151 razy
- Podziękowano: 28 razy
- Kontakt:
Napisałaś, że odnalezienie dokumentów będzie graniczyło z niemożliwym - rozumiem że już próbowałaś ? Nie ma ich w USC, archiwach, parafiach ?sysunia3996 pisze:Witam.
Pozdrawiam Żaneta
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach
Szukam ślubu Andrzeja Otwinowskiego z Marianną Ekielman
mój blog http://korzenieprzodkow.blogspot.com/
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach
Szukam ślubu Andrzeja Otwinowskiego z Marianną Ekielman
mój blog http://korzenieprzodkow.blogspot.com/
Dziwne w kraju nosi to nazwisko tylko kilka osób, a na Apolloqeen prawie co drugie nazwisko to Cysza.Chyba ktoś w kulki gra.
Franciszek Piszek - ApolloQueen
http://www.pl13.apolloqueen.com/p.php?p ... szek&i...f...
Franciszek Piszek, Piszek Franciszek. ... Józef Lebiedowski Adelajda Antul Seweryn Cysza Ligia Janoszuk Abercjusz Szumachowski Adelajda Bimenda Oliwier ...
ADRIAN CYSZA APOLLOQUEEN ADRIAN CYSZA APOLLOQUEEN ...
www.l.apolloqueen.com/p.php?p=Adrian-Cysza&i...f...
Adrian Cysza Klara Ficuk Lena Rydier Kosma Franuszek Aron Jaźniewicz ... Szatomska Inga Pawłaczyk Lucjan Rudion Franciszek Lawat Tekla Legienko ...
Witamy na apolloqueen. Zaloguj się
www.pl-pl.apolloqueen.com/p.php?p=Bogdan-Każubowska&i...
... Urszula Wyróba Teodor Toniczak Franciszek Podlodowski Grzegorz Gładyrz ... Teofil Kanecos Berta Cysza Doroteusz Kuras Teodozja Gedzala Hildegarda ...
Pozdrawiam Darek
Franciszek Piszek - ApolloQueen
http://www.pl13.apolloqueen.com/p.php?p ... szek&i...f...
Franciszek Piszek, Piszek Franciszek. ... Józef Lebiedowski Adelajda Antul Seweryn Cysza Ligia Janoszuk Abercjusz Szumachowski Adelajda Bimenda Oliwier ...
ADRIAN CYSZA APOLLOQUEEN ADRIAN CYSZA APOLLOQUEEN ...
www.l.apolloqueen.com/p.php?p=Adrian-Cysza&i...f...
Adrian Cysza Klara Ficuk Lena Rydier Kosma Franuszek Aron Jaźniewicz ... Szatomska Inga Pawłaczyk Lucjan Rudion Franciszek Lawat Tekla Legienko ...
Witamy na apolloqueen. Zaloguj się
www.pl-pl.apolloqueen.com/p.php?p=Bogdan-Każubowska&i...
... Urszula Wyróba Teodor Toniczak Franciszek Podlodowski Grzegorz Gładyrz ... Teofil Kanecos Berta Cysza Doroteusz Kuras Teodozja Gedzala Hildegarda ...
Pozdrawiam Darek
Poszukuję:Wdowczyk,Goździaszek(szyk),Skiba,Maciejewski z okolic Jarocina (Dębno,Chrzan,Klęka,Pogorzelica) Wdowczyk z okolic Głogowa oraz Sporysek,Lempa z Mysłowic
-
- Podziękował/a: 37 razy
- Podziękowano: 41 razy
- Kontakt:
Notatka moderatora |
Darku - czy te linki co podajesz to nahalna reklama czy może coś innego ? Bo pod nimi nie widzę tych treści które podajesz... |
Witold Hanak - pkt IV.4.k regulaminu
-- ysearch: QU4UV -------------------------------------------
http://hannak-familie.eu Falkenberg O/S, Breslau, Erfurt
-- ysearch: QU4UV -------------------------------------------
http://hannak-familie.eu Falkenberg O/S, Breslau, Erfurt
-
- Podziękował/a: 36 razy
- Podziękowano: 72 razy
- Kontakt:
Ta linkowana strona to jakiś "zmyślny" program komputerowy, dane są oczywiście zmyślone, program je produkuje. Ja traktuję tę stronę jako prześmiewczą z genealogii i polowania na nazwiska, a może prześmiewczą z portali społecznościowych. Też na nią trafiam często szukając nazwisk, działa już dłuższy czas, kilka lat chyba i każde nazwisko można tam oczywiście odnaleźć (tak mi się wydaje).
Łucja
Łucja
Wierzycki, Satalecki, Tyrkalski, Hertel. Rościszewski, Ostrowski, Umiński, Mellin, Kiełczewski, Znaniecki. Domański, Sawicki, Bohusz, Doronicz. Maziarz. Stec, Winiarz, Rusin, Szałda, Fryz. Saja, Dec, Rak, Burdzy, Duma.
Dziennik genealogiczny
Dziennik genealogiczny
natrafiłem na to wpisując nazwisko w Google.Zgadzam się z Łucją, dlatego nazwałem to grą w kulki.
Pozdrawiam.Darek
Pozdrawiam.Darek
Poszukuję:Wdowczyk,Goździaszek(szyk),Skiba,Maciejewski z okolic Jarocina (Dębno,Chrzan,Klęka,Pogorzelica) Wdowczyk z okolic Głogowa oraz Sporysek,Lempa z Mysłowic
-
ogólnie rzecz biorąc znam wszystkie te 13 osób. wszyscy mieszkamy bardzo blisko siebie. tzn osobiście nie znam tych 4 osób z Wałbrzycha, ale to też jest moja bliska rodzina.Asiek pisze:Rzadkie nazwisko Moniko :)
Poza tym ostatnio trochę więcej rozmawiałam z moim ojcem na temat pradziadka i okazało się,że jego córka chyba mieszka w Gdańsku. będzie się trzeba trochę dowiedzieć i może ją odwiedzić. ona na pewno ma trochę więcej informacji.
Żaneto. Próbowałam. ale jest bardzo trudno cokolwiek znaleźć ponieważ nawet za bardzo nie wiemy gdzie pradziadek mieszkał... Ostatnio jeszcze rodzice coś mówili,że babcia mojego ojca miała piekarnię w Częstochowie. ale nie znam tylko jej imię i nazwisko. nie wiem w jakich latach żyła. moje drzewo genealogiczne jest bardzo ubogie w wiele informacji...
Darku. Co do apolloqueen to też zaglądałam na tą stronę, ale wydało mi się nieprawdopodobne,ze nagle pojawiło się tyle osób o moim nazwisku, wiec uznałam,że to jakaś ściema. ;)
ach, no i dodatkowo dowiedziałam sie,że jakaś moja kuzynka mieszka we Włoszech .