UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Daniłowicz, Statkiewicz, Poświatowski

Miejsce dla przedstawienia poszukiwanych nazwisk

Moderator: Moderatorzy

NOWY TEMAT tworzymy wyłącznie poprzez bazę danych "Szukam nazwiska" (górne menu forum)

AUTOR TEMATU
Patrycja_K
Podziękował/a: 15 razy

Daniłowicz, Statkiewicz, Poświatowski

Post autor: Patrycja_K » wt lip 07, 2009 3:55 pm

Szukam tych nazwisk występujących w województwach Warmińsko-Mazurskim i Podlaskim.

Jeśli ktoś posiada jakieś informacje na temat tych nazwisk to bardzo proszę o kontakt :)
Pozdrawiam,
Patrycja Kula

Kula(Gołąb,Kuty,Pozezdrze,Lubelskie), Lange(Ostrowite,Gaj-Trzemeszno), Statkiewicz(Tobołowo,Podlaskie), Janzen(Rumia,Kielno,Bieszkówko), Schulz(Szulc), Bieszk(Koleczkowo,Kielno), Rutz, Richter(Pszczółki,Rębielcz,Skowarcz, Miłobądz), Daniłowicz, Aftyka, Poświatowski

Awatar użytkownika

joannayvona
Podziękowano: 10 razy
Kontakt:

Re: Daniłowicz, Statkiewicz, Poświatowski

Post autor: joannayvona » śr lip 22, 2009 10:57 pm

Co do nazwiska Daniłowicz musisz Patrycjo wziąć pod uwagę jego przekształcenie na Danielowicz, Danilewicz ... i jeszcze jedna ciekawostka - Kirk Douglas też pierwotnie miał nazwisko Daniłowicz...
Wiem też, że w Białymstoku była rodzina, Danilewicz, która wywodziła się z Daniłowicz, ich kiedyśniejsze majątki były albo na Litwie albo na Białorusi...naprawdę teraz już tego nie pamiętam... :nie:
Joanna

Abramowicz, Grygorczuk , Jarocki, Sawiccy

AUTOR TEMATU
Patrycja_K

Post autor: Patrycja_K » śr lip 22, 2009 11:12 pm

Dziękuję za wskazówki. Zdaję sobie sprawę, że mogą być zmiany w nazwisku, jednakże moje informacje na razie nie sięgają daleko w tej gałęzi drzewa.
Pozdrawiam,
Patrycja Kula

Kula(Gołąb,Kuty,Pozezdrze,Lubelskie), Lange(Ostrowite,Gaj-Trzemeszno), Statkiewicz(Tobołowo,Podlaskie), Janzen(Rumia,Kielno,Bieszkówko), Schulz(Szulc), Bieszk(Koleczkowo,Kielno), Rutz, Richter(Pszczółki,Rębielcz,Skowarcz, Miłobądz), Daniłowicz, Aftyka, Poświatowski

Awatar użytkownika

joannayvona
Podziękowano: 10 razy
Kontakt:

Post autor: joannayvona » śr lip 22, 2009 11:17 pm

Zapomniałam napisać, że śmiało możesz szukać informacji związanych z tym nazwiskiem w Augustowie.
Joanna

Abramowicz, Grygorczuk , Jarocki, Sawiccy

stefelek
Podziękował/a: 52 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: stefelek » ndz sie 28, 2011 12:53 pm

Również poszukuję Danilowiczów z Podlasia - moi Daniłowicze przenieśli się do Warszawy pod koniec XIX wieku.

Pozdrawiam.

jadwi1
Podziękował/a: 4 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: jadwi1 » ndz sie 28, 2011 7:45 pm

Witaj, Patrycjo.
Statkiewicz była absolwentką Liceum Pedagogicznego w Lidzbarku Warmińskim.
Pozdrawiam.
Jadwiga

Awatar użytkownika

Grażyna Anna
Podziękowano: 8 razy

Post autor: Grażyna Anna » ndz sie 28, 2011 11:08 pm

Witaj Patrycjo,
Nazwiska Statkiewicz, Daniłowicz i Poświatowski występowały jednocześnie w parafii Wigry, m.in. w Tobołowie.
Zajrzyj do Geneteki
http://www.geneteka.genealodzy.pl/index ... =gt&w=10pl
tylko pamiętaj by wpisywać w wyszukiwarkę nazwiska bez polskich znaków (t.j. Poswiatowski, Danilowicz).
Będziesz miała trochę konkretnych numerów aktów, co ułatwi dalsze poszukiwania w archiwach.
Mam w swoim drzewie powiązania z Daniłowiczami z parafii wigierskiej.
Pamiętaj też o zmianach granic parafii na tych terenach. Tobołowo póżniej znalazło się w parafii Studzieniczna, a teraz nie wiem, czy nie przypadkiem w Monkiniach, musiałabym sprawdzić.
Poświatowscy mieszkali w Tobołowie już w 1780 r., a Daniłowiczowie i Stetkiewiczowie w Krasnopolu wg opracowania Grzegorza Krupińskiego "Inwentarze guberni szczeberskiej".
pozdrawiam
Grażyna

AUTOR TEMATU
Patrycja_K

Post autor: Patrycja_K » śr wrz 21, 2011 8:52 pm

Grażyna Anna pisze:Witaj Patrycjo,
Nazwiska Statkiewicz, Daniłowicz i Poświatowski występowały jednocześnie w parafii Wigry, m.in. w Tobołowie.
Zajrzyj do <a href="http://www.geneteka.genealodzy.pl">geneteki</a>
http://www. href="http://www.geneteka.genealodzy.pl">geneteka</a>.genealodzy.pl/index.php?op=gt&w=10pl
tylko pamiętaj by wpisywać w wyszukiwarkę nazwiska bez polskich znaków (t.j. Poswiatowski, Danilowicz).
Będziesz miała trochę konkretnych numerów aktów, co ułatwi dalsze poszukiwania w archiwach.
Mam w swoim drzewie powiązania z Daniłowiczami z parafii wigierskiej.
Pamiętaj też o zmianach granic parafii na tych terenach. Tobołowo póżniej znalazło się w parafii Studzieniczna, a teraz nie wiem, czy nie przypadkiem w Monkiniach, musiałabym sprawdzić.
Poświatowscy mieszkali w Tobołowie już w 1780 r., a Daniłowiczowie i Stetkiewiczowie w Krasnopolu wg opracowania Grzegorza Krupińskiego "Inwentarze guberni szczeberskiej".
pozdrawiam
Grażyna

Dziękuję bardzo za te informacje, na pewno będą dla mnie bardzo przydatne :) Jak już uda mi się ustalić więcej szczegółów to się odezwę. Może akurat coś się będzie zgadzać :)

Pozdrawiam,
Pozdrawiam,
Patrycja Kula

stefelek

Post autor: stefelek » pt paź 14, 2011 10:27 pm

Witam ponownie.
Pojawiła się nowa strona Podlaska http://www.katalogszlachty.com/ na której pojawili się moi Daniłowiczowie.
Zamieszkiwali w tym czasie /1866/ okolice: Śniadowa i Ostrowii Mazowieckiej.
Na stonie http://www.katalogszlachty.com/index.ph ... &Itemid=56
Daniłowicz Apolinary - to mój prapradziadek.
I nie wykluczam że pozostałe rodziny Daniłowiczów na Podlasiu /razem trzy/ mogły byc skoligacone.
Pozdrawiam.

ewabo
Podziękowano: 39 razy

Post autor: ewabo » śr paź 17, 2012 12:23 pm

Natknęłam się ostatnio na Daniłowiczów, podaję więc informacje, które poszukującym tego nazwiska mogą się przydać.

- Ignacy Daniłowicz (1787 Bielsk woj. podlaskie – 1843 Grafenberg (Lazne Jesenik) w Czechach) – profesor Uniwersyetu Wil., Kij., Chark. i Mosk. Nauki – szkoła pijarska z Łomży i gimn. pruskie w Białymstoku, od 1810 Uniw. Wil. (Artur Kijas Polacy w Rosji od XVII wieku do 1917 roku. Słownik biograficzny. PAX, Wyd. Pozn. 2000 – obszerna nota biograficzna i bibliografia)

- ten sam I.D. – kilka wzmianek w pracy R. Czepulis-Rastenis (Ludzie nauki i talentu, PIW 1988)

- co najmniej dwa groby Daniłowiczów na Powązkach:
1. Ignacy Daniłowicz (1820-88), Kamilla z Krasowskich Daniłowiczowa (1824-93)
2. bardzo zatarty - Feliks Daniłowicz lat [50], zm [1914], Jak[...] [Da]niłowicz

- grób Daniłowiczów w Kołakach Kościelnych:
Kazimiera (1879-1945)
Marianna (1884-1959)
Stanisław (1914-63)

Pozdrawiam
Ewa

stefelek

Post autor: stefelek » śr paź 17, 2012 5:40 pm

Witam Panią,
Czy mógłbym prosić o trochę szczegółow związanych z tymi grobami ?
"Co najmniej dwa groby Daniłowiczów na Powązkach:
1. Ignacy Daniłowicz (1820-88), Kamilla z Krasowskich Daniłowiczowa (1824-93)
2. Bardzo zatarty - Feliks Daniłowicz lat [50], zm [1914], Jak[...] [Da]niłowicz

Grób Daniłowiczów w Kołakach Kościelnych:
Kazimiera (1879-1945)
Marianna (1884-1959)
Stanisław (1914-63)".

Feliks Daniłowicz jest najprawdopodobniej z moich Daniłowiczów
Kołaki Kościelne to Podlasie, stamtąd wywodzi się rodzina mojego dziadka Mieczxysława Daniłowicza.

Pozdrawiam.
Stefan.

ewabo

Post autor: ewabo » śr paź 17, 2012 8:39 pm

Niewiele mogę dodać oprócz lokalizacji grobu Ignacego i Kamilli – kw. 158.
Drugi grób – Feliksa – jest gdzieś na końcu cmentarza raczej po stronie wschodniej, numera kw. ponad 300 i na samym brzegu kwatery. Numeru nie pamiętam, ale jesli znajdę gdzies w notatkach – podam. Na razie nie znalazłam.
Co do nagrobka w Kołakach – nic więcej nie wiem. Po prostu info spisane z płyty.

Pozdrawiam
Ewa

ewabo

Post autor: ewabo » wt lis 06, 2012 12:09 pm

Pamiętałam, że na pewno jest jeszcze jakiś grób Daniłłowiczów na Powązkach.
Już wiem – kw. N przy głównej alei od IV bramy
Ignacy Daniłłowicz 1864-1937 w Grobie Rodziny Anieli Zalewskiej.

Pozdrawiam
Ewa

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szukam nazwiska”