Witajcie,
Nie potrafię zdecydować który dział forum będzie właściwy, piszę więc znowu w Szlachcie, ponieważ ostatnio właśnie tutaj dostałem bardzo ciekawe odpowiedzi na temat Godlewskich.
Jestem totalnym amatorem, badania rodziny oparłem na początku o pamiętniki, i źródła dostępne w bibliotekach cyfrowych, a także trochę książek papierowych z zasobów BN. Ogarnąłem w ten sposób kilka ładnych pokoleń przodków, ale w jednej gałęzi oparłem się o osobę z którą nie bardzo wiem co robić dalej.
Chodzi o Karola Kuczyńskiego h. Ślepowron, uczestnika kampanii 1812 i 1814 roku, jako podoficer adiutant w 8 pułku ułanów, a następnie kapitana 1 pułku w powstaniu listopadowym, urodzonego 4 listopada 1797 roku w Żurobicach (u Bieleckiego: w Żyrobicach).
Sprawy wojskowe potwierdziłem w "Słowniku biograficznym oficerów powstania listopadowego" Bieleckiego, gdzie pojawiła się też data i miejsce urodzenia Karola, oraz w gazetach i rocznikach wojskowych z tego okresu. W Herbarzu Bonieckiego znalazłem swojego Karola w Kuczyńskich h. Ślepowron, co zgadzałoby się z informacjami z rodzinnych pamiętników, ale - niestety - bez przodków.
Moje pytanie jest takie:
Gdzie powinienem szukać metryki, lub innego dokumentu, w którym znajdę rodziców Karola? Czy jest sens grzebać w AGAD, skoro dokumenty przewertował już Bielecki pisząc swój słownik biograficzny, i rodziców w biogramie nie podaje? Czy mam jakiekolwiek szanse na odnalezienie metryki, skoro i Boniecki nic nie znalazł?
Żurobice to była parafia Dziadkowice (czy też Dziatkowice), mają tam teraz podobno archiwa tylko od 1919 roku. Co ma Drohiczyn nie wiem, coś tam ma, ale nie odpowiada na moje maile. Sytuacja jest pewnie skomplikowana ze względu na pogmatwane dzieje Dziadkowic, straszono mnie, że archiwa - jeśli się zachowały - mogą być gdziekolwiek, nawet na wschodzie.
Jakakolwiek pomoc będzie nieoceniona :)
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
jeden Kuczyński h. Ślepowron
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 46 razy
- Podziękowano: 209 razy
Re: jeden Kuczyński h. Ślepowron
1. Boniecki nie szukal. Wpisywal do herbarza to co mu przyniesli.
2. Pytanie o Kuczynskich nalezy zadac dr Tomaszowi Jaszczoltowi
z Krakowek-Wlodek.
2. Pytanie o Kuczynskich nalezy zadac dr Tomaszowi Jaszczoltowi
z Krakowek-Wlodek.
Adam A. Pszczolkowski
http://www.szlachta.org.pl
Pisze tylko w dziale Szlachta, herbarze, heraldyka.
Prosze nie slac do mnie wiadomosci prywatnych,
tylko zakladac nowe watki w powyzszym dziale.
http://www.szlachta.org.pl
Pisze tylko w dziale Szlachta, herbarze, heraldyka.
Prosze nie slac do mnie wiadomosci prywatnych,
tylko zakladac nowe watki w powyzszym dziale.
Re: jeden Kuczyński h. Ślepowron
Dziękuję za odpowiedź! Myślałem o Panu Jaszczołcie zwłaszcza, że znam i mam pod ręką obie jego prace na temat Kuczyńskich. Ale jak się z nim skontaktować?apszczol pisze:Pytanie o Kuczynskich nalezy zadac dr Tomaszowi Jaszczoltowi
z Krakowek-Wlodek.
EDIT: Już znalazłem, raz jeszcze dziękuje!
Pozdrawiam!
Marcin
Marcin