UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Zmiana wyznania z greckokatolickiego na katolickie.

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
monesha
Podziękował/a: 9 razy

Zmiana wyznania z greckokatolickiego na katolickie.

Post autor: monesha » sob lis 10, 2012 10:21 am

Może ktoś potrafi pomóc mi w rozwiązaniu takiej oto sprawy "wyznaniowej".
Mój pradziadek Michał Kuziak urodził się w roku 1859 w miejscowości Glinne (wówczas woj. lwowskie, diecezja przemyska; dziś woj. podkarpackie, diecezja przemyska), zaś ochrzczony został w Rychcicach (wówczas woj. lwowskie, diecezja przemyska; dziś terytorium Ukrainy). W tamtych czasach Glinne, według bazy Pradziad, to wyznanie greckokatolickie, zaś Rychcice, gdzie został ochrzczony, to wyznanie rzymskokatolickie.
Nie posiadam aktu urodzenia Michała, ale na akcie jego ślubu znajduje się informacja: "narzeczony religia: gr.-katol." Michał owdowiał i ożenił się ponownie i na kolejnym akcie jego ślubu znajduje się juz informacja: "narzeczony religia: katolicka"
1. Czy na podstawie informacji z aktu ślubu: "urodzony w miejscowości Glinne, ochrzczony w Rychcicach" można wnioskować, że w Glinnych takie urodzenie zostało gdzieś zarejestrowane, skoro chrzest odbył się w Rychcicach?
2. Skoro pierwszy ślub został zawarty pomiędzy „narzeczonym religia gr.-katol.” a narzeczoną „religia katolicka”, to czy niejako automatycznie nastąpiła zmiana wyznania narzeczonego? I czy ten fakt mógł zostać odrębnie udokumentowany? Na kolejnym akcie ślubu wyraźnie widnieje „narzeczony religia katolicka”. Kiedy więc nastąpiła zmiana wyznania?
Pozdrawiam,
Monika.

Awatar użytkownika

klw
Podziękował/a: 20 razy
Podziękowano: 52 razy

Re: Zmiana wyznania z greckokatolickiego na katolickie.

Post autor: klw » sob lis 10, 2012 12:27 pm

Nie było żadnej zmiany wyznania, gdyż to tylko inny obrządek w obrębie Kościoła katolickiego.
Pozdrawiam serdecznie,
Krzysztof Wasyluk

dpawlak

Post autor: dpawlak » sob lis 10, 2012 5:27 pm

Nie posiadasz aktu ale twierdzisz, że wiesz gdzie się urodził i gdzie był chrzczony, na podstawie czego?
Śluby zawarte w świątyni rzymskiej czy unickiej? Śluby pewnie tam gdzie panna młoda a jak zauważył Krzysztof i jedni i drudzy to katolicy, gdyby napisano, że jego religią jest religia rzymskokatolicka, to by znaczyło, że na pewno zmienił obrządek, a tak może kurtuazyjnie, że też katolik, bez wnikania w szczegóły.
ad 1. Rejestrowano tam gdzie chrzest, choć specyfiki galicyjskiej nie znam za bardzo.
ad 2. Nie było automatu. Może po ślubie miał bliżej do kościoła niż do cerkwi?

Awatar użytkownika

wlodzimierz_macewicz
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 5 razy
Kontakt:

Post autor: wlodzimierz_macewicz » sob lis 10, 2012 6:01 pm

ale chyba jakas konwersja mogla byc? Z opowiadan rodzinnych, Brat mojej babki jezdzil w tej sprawie do Lublina (nie wiem dlaczego akurat tam) przed slubem z rz-kat.. Urodzil sie w rodzinie mieszanej w Witwicy k. Bolechowa, a mieszkal wtedy na Mazowszu w Ostrowii Maz.
Pozdrawiam WM

AUTOR TEMATU
monesha

Post autor: monesha » sob lis 10, 2012 10:42 pm

dpawlak pisze:Nie posiadasz aktu ale twierdzisz, że wiesz gdzie się urodził i gdzie był chrzczony, na podstawie czego?
Nie posiadam aktu chrztu Michała, ale mam dwa akty jego ślubów. Na pierwszym znajduje się adnotacja "narzeczony religia: gr.-katol.". Na drugim akcie ślubu, już jako wdowiec ma "narzeczony religia: katolicka".
Jest też informacja "urodzony w miejscowości Glinne, ochrzczony w Rychcicach".
Pozdrawiam,
Monika.

Magdalena Smolska Kwinta

Post autor: Magdalena Smolska Kwinta » ndz lis 11, 2012 12:19 am

Witam,
Wrócę do Twojego pierwszego postu, otóż Twój pradziadek urodzony w miejscowości Glinne został ochrzczony w Rychcicach ponieważ tam była parafia rzymskokatolicka. W Rychcicach nie było kościoła grekokatolickiego tak więc został ochrzczony w istniejącej parafii rzymskokatolickiej. I tak się zdarzało dość często. Trudno sobie wyobrazić, żeby osoba nie mająca odpowiednich funduszy pokonywała kilometry w poszukiwaniu odpowiedniej parafii. Moim zdaniem Twój pradziadek był wyznania grekokatolickiego i na Twoim miejscu tego bym się trzymała :)

dpawlak

Post autor: dpawlak » ndz lis 11, 2012 12:53 am

Wcześniej oglądałem sobie okolicę Glinnego teraz spojrzałem na Rychcice, niedaleko nich na północny zachód Za Wolą Jakubową jest wieś Glinnoye - prawdopodobnie dawniej Glinno. Coś mi się nie chca wierzyć by dziecko urodzone w okolicach Leska było chrzczone pod Drohobyczem. Druga sprawa, do Rychcic przylega wieś Zapużany, dawniej Wacowice, siedziba parafii unickiej. Wygląda na to że ochrzczony był w kościele rzymskokatolickim a później, przy pierwszym ślubie określany jako g-katolik czyli doszło od konwersji przed pierwszym ślubem, a potem może do drugiej, wszystko zależy gdzie odbyły się śluby gdzie zamieszkiwał. Tak jak pisałem automatu nie było co nie znacza że ludzie nie zmieniali obrządków.

@Magda
Co myślisz na temat tego, że chodzi o inne Glinne?

Magdalena Smolska Kwinta

Post autor: Magdalena Smolska Kwinta » ndz lis 11, 2012 3:50 pm

Darku,
Ja wzięłam pod uwagę własnie to Glinnoye (Glinne, Glinno), też mi się wydawało, że drugie Glinne to jednak za daleko? Może poczekamy na podpowiedź lub skan aktu z tym wpisem?

AUTOR TEMATU
monesha

Post autor: monesha » pn lis 12, 2012 7:46 am

Kochani!
Bardzo Wam dziękuję za zainteresowanie i wszystkie spostrzeżenia.
Ja stawiałam na Glinne k/Leska na podstawie bazy Pradziad, innej miejscowości o tej nazwie tam nie znalazłam, ale może się pomyliłam.
Dodam jeszcze jeden ważny fakt z życia Michała i załączę oba akty ślubów. Otóż Michał był synem z nieprawego łoża. Postawiłam więc tezę, że samotna, zhańbionba Matka musiała opuścić rodzinną wieś. Stąd też możliwe jest, że wyjechała do oddalonych o 100 km Rychcic. Ale, ponieważ nie mam aktu chrztu, jest to jedynie hipoteza.
A oto akty ślubow Michała zawartych w Rychcicach.
Z pierwszą żoną:
[img=http://imageshack.us/a/img513/6709/mich ... bac.th.jpg]

Oraz, jako wdowiec, z dugą:
[img=http://imageshack.us/a/img585/7903/mich ... kad.th.jpg]
Pozdrawiam,
Monika.

Awatar użytkownika

Jurek Plieth
Podziękował/a: 8 razy
Podziękowano: 19 razy
Kontakt:

Post autor: Jurek Plieth » pn lis 12, 2012 9:06 am

Magdalena Smolska Kwinta pisze:Witam,
Wrócę do Twojego pierwszego postu, otóż Twój pradziadek urodzony w miejscowości Glinne został ochrzczony w Rychcicach ponieważ tam była parafia rzymskokatolicka. W Rychcicach nie było kościoła grekokatolickiego tak więc został ochrzczony w istniejącej parafii rzymskokatolickiej. I tak się zdarzało dość często.
Takoż i było często w indeksowanych przeze mnie parafiach kościoła rzymsko katolickiego, gdzie przy rodzicach dziecka widnieje adnotacja, że są wyznania ewangelickiego!

dpawlak

Post autor: dpawlak » pn lis 12, 2012 11:35 am

Ja jednak nie jestem przekonany, że to może być ten przypadek. Cerkiew unicka była na wyciągnięcie dłoni, w sąsiedniej wsi Załużany (nie jak podałem wcześniej Zapużany) czyli polskie Wacowice, więc argumentacja, że w okolicy był jedynie kościół katolicki mnie nie przekonuje. Chyba, że akurat tego dnia matka nie zastała duchownego unickiego i żeby nie mitrężyć się niepotrzebnie drugi raz poszła do sąsiedniej wsi do kościoła rzymskokatolickiego, w końcu wyznanie to samo, tylko obrządek inny.
Albo istniała cerkiew jako budynek, ale nie była to parafia a jedyni kaplica dojazdowa i musiałaby się fatygować jeszcze dalej.
To info ze strony wiki o Rychcicach:
"Cerkiew unicka pw. św. Bazylego z roku 1826, parafia w Wacowicach (obecnie Залужани)."

Żeby tego zamieszania nie było za mało w AGAD istnieje zespół Wacowice jako rzymskokatolicki!?!

Awatar użytkownika

genek72
Podziękował/a: 13 razy
Podziękowano: 1 raz
Kontakt:

Post autor: genek72 » pn lis 12, 2012 5:11 pm

Spotkałem się w XIX w. księgach z okolic Leżajska z chrztem greko-kat. w kościele rzymsko-katolickim, ale jest dopisek w jakim rycie został wykonany. A cerkiew jest od Fary - 50 m.
Pozdrawiam
genek72 -syn Tadeusza-syn Karola-syn Antoniego- syn Józefa - syn Mateusza -syn Stanisława - syn ? Kwiecińskiego
http://lezajskhistoria.pun.pl/forums.php

AUTOR TEMATU
monesha

Post autor: monesha » pn lis 12, 2012 8:20 pm

Rety! Ile inspiracji, nowych pomysłów i kierunków poszukiwań!
Nie mam pojęcia co zrobic z tym Glinnem/Glinnym/Glinnoyem. Szukac chyba! I sama sobie odpowiedziałam:)
Póki co napisałam do Archiwum w Przemyślu, bo tam mają Glinne k/Leska, na które postawiłam najpierw. Czekam na informacje od nich. Ale inne tropy też muszę sprawdzić. Teraz, jak o tym myslę, hipoteza z Glinnoye staje się najbardziej realna. Dziękuję za te inspiracje.
Czy myślicie, że istnieje szansa na to, że w akcie chrztu mogła się znaleźć wzmianka na temat ojca? Czy raczej te nadzieje należy już pogrzebać?
Pozdrawiam,
Monika.

Rymwid
Podziękował/a: 11 razy
Podziękowano: 14 razy
Kontakt:

Post autor: Rymwid » pn lis 12, 2012 8:49 pm

Droga Moniko,

A skąd przypuszczenie, że został ochrzczony w Rychcicach? W obu aktach jako miejsce urodzenia (i zapewne chrztu) wymieniane jest Glinne, zaś określenia "habitans in Rychcice", "domicilaris in Rychcice" odnoszą się jedynie do miejsca obecnego zamieszkania.

Z moich obserwacji wynika, że dzieci nieślubne były chyba najczęściej migrującą grupą społeczną we wsiach. Co jest oczywiste, jeśli wziąć pod uwagę prawne (i pozaprawne) aspekty dziedziczenia. Nie dziwi też brak adnotacji o innym obrządku w przypadku drugiego ślubu, to problem często spotykany na pograniczu polsko-ruskim.
Paweł "Rymwid" Romanik
------------------------------
http://romanikowie.org

AUTOR TEMATU
monesha

Post autor: monesha » pn lis 12, 2012 8:59 pm

Ja dopiero uczę się odczytywać akty pisanie po łacinie. W tym przypadku prosiłam o pomoc na forum, tu ten wątek:

http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f=5&t=16204

W takim razie może przyjęłam błąd w tłumaczeniu.
To jeszcze bardziej wszystko komplikuje. Albo rozwiązuje :!:

-- Post scalono 12 lis 2012, 21:15 --

Na stronie http://www.kami.net.pl znalazłam to Glinne w powiecie samborskim. Należało do parafii Wacowice (rzymskokatolickiej) i Byków (unickiej).
Nie pozostaje mi nic innego, jak odrzucić:
po pierwsze - tezę o matce jadącej przeszło 100 km z niemowlęciem z okolic Leska do Rychcic,
po drugie - chrzest w Rychcicach.

-- Post scalono 13 lis 2012, 13:24 --

Otrzymałam informację z Sanockiego oddziału archiwum, że w aktach w księdze urodzeń wyznania greckokatolickiego dla miejscowości Glinne k/Leska nie odnaleziono aktu urodzenia Michała.
Następny krok: księga urodzeń dla wsi Wacowice w AGAD w Warszawie.
Pozdrawiam,
Monika.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”