UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Głowno, Bratoszewice, Domaniewice, Pszczonów
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 6 razy
- Podziękowano: 49 razy
Re: Głowno, Bratoszewice, Domaniewice, Pszczonów
Wniosek
Warto indeksować ja teraz mało czasu poświęcam na indeksację i bardzo mi tego brakuje tyle ciekawych rzeczy można wyczytać z akt w trakcie indeksacji
Warto indeksować ja teraz mało czasu poświęcam na indeksację i bardzo mi tego brakuje tyle ciekawych rzeczy można wyczytać z akt w trakcie indeksacji
Eliza
-
Witam serdecznie.
Od jakiegoś czasu uzupełniam drzewo genealogiczne po moim prapradziadku Franciszku Urbanku.
Poszukuję aktu ślubu Mateusza Kowalczyka i Wiktorii Sołtysówny, rodziców Tomasza Kowalczyka urodzonego 1785 w Stroniewicach
A także aktu ślubu Jana Kucińskiego i Teresy Białkówny(?), rodziców Ewy Kucińszczanki urodzonej 1789 w Stroniewicach, żony Tomasza Kowalczyka.
W miarę możliwości proszę o sprawdzenie tych danych.
Serdecznie pozdrawiam,
Karolina Rzepecka
Od jakiegoś czasu uzupełniam drzewo genealogiczne po moim prapradziadku Franciszku Urbanku.
Poszukuję aktu ślubu Mateusza Kowalczyka i Wiktorii Sołtysówny, rodziców Tomasza Kowalczyka urodzonego 1785 w Stroniewicach
A także aktu ślubu Jana Kucińskiego i Teresy Białkówny(?), rodziców Ewy Kucińszczanki urodzonej 1789 w Stroniewicach, żony Tomasza Kowalczyka.
W miarę możliwości proszę o sprawdzenie tych danych.
Serdecznie pozdrawiam,
Karolina Rzepecka
Witam
Pani Elizo jeśli mimo sporej ilości zajęć znalazłaby Pani chwilkę czasu to bardzo proszę sprawdzić czy w parafii Dmosin w roku 1871 osobami które sobie ślubowały były faktycznie - Michał Moszczyński i Marianna Kopka (vel Brzuszka)
Proszę o sprawdzenie tego zdarzenia ponieważ wg danych z aktów metrykalnych które dotychczas zebrałem wszystko wskazuje iż Marianna Kopka w zbliżonym czasie i miejscu (rok 1876 parafia Dmosin) była żoną Jakóba Moszczyńskiego (syna wyżej wymienionego Michała)
Bardzo mnie ta Kopka (z Brzuszkiem) intryguje.
Pani Elizo jeśli mimo sporej ilości zajęć znalazłaby Pani chwilkę czasu to bardzo proszę sprawdzić czy w parafii Dmosin w roku 1871 osobami które sobie ślubowały były faktycznie - Michał Moszczyński i Marianna Kopka (vel Brzuszka)
Proszę o sprawdzenie tego zdarzenia ponieważ wg danych z aktów metrykalnych które dotychczas zebrałem wszystko wskazuje iż Marianna Kopka w zbliżonym czasie i miejscu (rok 1876 parafia Dmosin) była żoną Jakóba Moszczyńskiego (syna wyżej wymienionego Michała)
Bardzo mnie ta Kopka (z Brzuszkiem) intryguje.
Krzysztof
www.mojedrzewko.pl
www.mojedrzewko.pl
-
Witam
Panie Krzysztofie
Michał Moszczyński lat 55 wdowiec po Barbarze Szymańskiej syn Piotra i Salomei Kowalskiej ożenił się
z Maryjanną Brzuszka lat 49 wdowa po Stanisławie zmarłym w 1864 córka Jana Kopki i Zofii Sadza ur.pow.Brzeziński wieś Gozd?
Panie Krzysztofie
Michał Moszczyński lat 55 wdowiec po Barbarze Szymańskiej syn Piotra i Salomei Kowalskiej ożenił się
z Maryjanną Brzuszka lat 49 wdowa po Stanisławie zmarłym w 1864 córka Jana Kopki i Zofii Sadza ur.pow.Brzeziński wieś Gozd?
Eliza
Dzięki za sprawdzenie.
Widzę, że nie będzie tak łatwo jak myślałem gdyż tylko imię i nazwisko (Marianna Kopka) się zgadza, a już imię i nazwisko panieńskie matki i miejsce urodzenia (Marianny) są inne.
Kolejna zagadka rozwiązana ponownie dzięki Pani pomocy.
Widzę, że nie będzie tak łatwo jak myślałem gdyż tylko imię i nazwisko (Marianna Kopka) się zgadza, a już imię i nazwisko panieńskie matki i miejsce urodzenia (Marianny) są inne.
Kolejna zagadka rozwiązana ponownie dzięki Pani pomocy.
Krzysztof
www.mojedrzewko.pl
www.mojedrzewko.pl
-
Panie Krzysztofie
Cieszę się ,że mogłam pomóc.Będę fotografować ASC parafii Dmosin od 1879 roku może skuszę Pana na pomoc w indeksacji tej parafii
Cieszę się ,że mogłam pomóc.Będę fotografować ASC parafii Dmosin od 1879 roku może skuszę Pana na pomoc w indeksacji tej parafii
Eliza
Będzie ciężko, ale proszę kusić.
Krzysztof
www.mojedrzewko.pl
www.mojedrzewko.pl
-
Panie Krzysztofie
Może skuszę tym,że ubyło by tych czerwonych wpisów z drzewka-)
pierwsze małżeństwo Jakuba Moszczyńskiego (ur.1846 par.Dmosin, śl.brak, zg.brak) z Marianną (z d.Kopka ur.brak, śl.brak zg.1887 Rydwan par.Chruślin)
ich dzieci ustalone przeze mnie to kolejno:
- ? szukam dzieci tej pary od 1870 - 1875 ?
- Mateusz ur.1876 Lubianków par.Dmosin (śl.1899 par.Dmosin, zg.brak)
- ? szukam dzieci tej pary 1877 - 1881 ?
- Józef ur.brak może około 1882 ? Uchań par.Pszczonów (śl. ***, zg.1893 Uchań par.Pszczonów)
- ? szukam dzieci tej pary do 1887r ?
Może skuszę tym,że ubyło by tych czerwonych wpisów z drzewka-)
pierwsze małżeństwo Jakuba Moszczyńskiego (ur.1846 par.Dmosin, śl.brak, zg.brak) z Marianną (z d.Kopka ur.brak, śl.brak zg.1887 Rydwan par.Chruślin)
ich dzieci ustalone przeze mnie to kolejno:
- ? szukam dzieci tej pary od 1870 - 1875 ?
- Mateusz ur.1876 Lubianków par.Dmosin (śl.1899 par.Dmosin, zg.brak)
- ? szukam dzieci tej pary 1877 - 1881 ?
- Józef ur.brak może około 1882 ? Uchań par.Pszczonów (śl. ***, zg.1893 Uchań par.Pszczonów)
- ? szukam dzieci tej pary do 1887r ?
Eliza