UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Metryki parafii w Wietrzychowicach

Moderator: Moderatorzy

stefelek
Podziękował/a: 52 razy
Podziękowano: 7 razy

Re: Metryki parafii w Wietrzychowicach

Post autor: stefelek » czw cze 07, 2012 1:23 pm

Kolejny raz dziekuję.
Mam swoją teorię związaną z rodziną o nazwisku Sikorski, nazwisko Budko, Budka itd. też wchodzi w ten temat i z grubsza wszystko się zgadza.
Mój pra ... z Małopolski /Proszowice/ to Sikorski /burmistrz 1726/. Skąd przybył tego niestety nie wiem.
W swoich prakorzeniach regionalnych mam również:
Saksonię, Wielkopolskę, Wileńszczyznę, Podlasie, Mazowsze /chłopska rodzina mojego taty/, Białoruś.
Pozdrawiam.
Stefan.

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
KrzychB
Podziękował/a: 37 razy
Podziękowano: 30 razy

Post autor: KrzychB » czw cze 07, 2012 1:55 pm

Po zajrzeniu do źródła, czyli do samego aktu, muszę przyznać, że Budek (Stanisław) może być w tym wypadku również Dudkiem, litery z górnej linii zachodzą na pierwszą literę nazwiska, więc nie sposób to ostatecznie rozstrzygnąć.
Krzysztof

Miejsca poszukiwań:
• Sorokpol, Strunojcie, Korkożyszki, Święciany;
• Ruda Śl., Piekary Śl., Zbrosławice, Poniszowice, Sadów, Koszęcin, Kłodnica;
• Wietrzychowice, Wola Rogowska, Wola Przemykowska, Opatowiec, Rogów;
• Podhajce, Mużyłów;

stefelek
Podziękował/a: 52 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: stefelek » czw cze 07, 2012 2:10 pm

Kolejny raz dziękuję,
tym bardziej że tuż obok w par. Szczurowa /Szczurowa, wyd. Secesja 1996/ od Budków aż się roi.
Polecam to opracowanie pod redakcją Józefa Hampla /mam egzemplarz w razie czego może w czymś pomogę/.
Przy okazji, zupełnie nie rozumiem dlaczego na stronie o historii gminy Wietrzychowice jej historia zaczyna się od hr. Konopki.
https://sites.google.com/site/cmeto2009/
Tymczasem na stronach gminy Wietrzychowice jej historia sięga XIV wieku i to nie Prusów.
I małe P.S. co do nazwiska Sas .....
Być może w obecnej heraldyce i nauce związanej z nazwiskami, nazwisko Sas kojarzone jest z plemionami Pruskimi.
Mój prapradziadek przybył do Polski za króla Augusta III Mocnego /był luteraninem i niemcem z Saksonii/, był prostym człowiekiem /murarzem/ z plemionami Pruskimi na pewno nie miał nic wspólnego.
Pozdrawiam.
Stefan.

aleator
Podziękował/a: 14 razy
Podziękowano: 34 razy

Post autor: aleator » wt lip 31, 2012 11:01 am

Witam!
Z zainteresowaniem przeglądnąłem ten wątek. Pozazdrościć tym, których przodkowie pochodzą z Wietrzychowic. Mnie akurat interesują w tej chwili miejscowości znajdujące się w pobliżu - Wola Przemykowska i Zaborów - a w przyszłości może również Przemyków i Szczurowa. Czy ma Pan dostęp również do akt metrykalnych Woli Przemykowskiej i Zaborowia?

Jurek
Szukane nazwiska Bajor, Dryś, Mazur (Zaborów, Wola Przemykowska woj. małopolskie), Jeziorek (Chronów, Uszew woj. małopolskie), Przeklasa (Gromnik woj. małopolskie)
...
http://jeziorek.url.ph
[url]htpp://chronow.url.ph[/url]

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
KrzychB

Post autor: KrzychB » wt lip 31, 2012 11:19 am

Witam,

niestety nie mam akt Woli Przemykowskiej ani Zaborowa, Przemykowa czy Szczurowej.
Ale Przemyków jest dostępny on-line!
Pod adresem metryki.genbaza.pl, gdzie trzeba się zalogować podając login user i hasło: haslo.
Pod zakładką Archiwum Diecezjalnego w Kielcach (AD Kielce) jest Przemyków.

Z sąsiedztwa Wietrzychowic (co prawda za Wisłą) mam jeszcze metryki parafii w Rogowie i Opatowcu.
W przyszłości prawdopodobnie zajmę się też Wolą Przemykowską, ponieważ szukam rodziny Szotów, którzy być może stamtąd pochodzili.

Pozdrawiam
Krzysztof

Miejsca poszukiwań:
• Podhajce, Mużyłów;

Niepiekło

Post autor: Niepiekło » pt lis 16, 2012 9:29 am

Dzień dobry.
Rok temu, dzięki uprzejmości p.Tomasza Mika uzyskałem informacje na temat moich przodków z Wietrzychowic z lat 1790 - 1800. Czy mógłbym prosić o sprawdzenie występowania nazwiska Niepiekło vel Niepielski przed rokiem 1790.
Pozdrawiam
Lech Niepiekło

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
KrzychB

Post autor: KrzychB » pt lis 16, 2012 9:40 am

Niepiekło pisze:Czy mógłbym prosić o sprawdzenie występowania nazwiska Niepiekło vel Niepielski przed rokiem 1790.
Witam.
Taka prośba jest niestety niewykonalna. Okres "przed rokiem 1790" to przeszło 100 lat ksiąg metrykalnych. W dodatku dla wszystkich miejscowości w parafii...
Mogę sprawdzić konkretne wydarzenia - urodzenie, ślub, zgon szukanej osoby, w określonym przedziale czasowym.
Krzysztof

Miejsca poszukiwań:
• Podhajce, Mużyłów;

Niepiekło

Post autor: Niepiekło » pt lis 16, 2012 1:52 pm

Przepraszam. Sądziłem, żę księgi są zindeksowane i wystarczy skorzystać z wyszukiwarki.
Czy mógłbym w takim razie prosić o sprawdzenie urodzenia Sylwestra Niepiekło ok. 1755 i Leonarda Niepiekło ur. ok. 1768. Niestety nie wiem w jakiej wsi.
Pozdrawiam i zapraszam na stronę www.niepieklo.pl
Lech

Awatar użytkownika

ttunin
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 13 razy

Post autor: ttunin » pt lis 16, 2012 2:58 pm

Krzysztofie.
Czy Twoje Szoty piszą się przez 2xt ? Takich kilku było w: Stromiec,Ducka Wola daaawne Kieleckie.
Tadeusz

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
KrzychB

Post autor: KrzychB » pt lis 16, 2012 7:08 pm

ttunin pisze:Krzysztofie.
Czy Twoje Szoty piszą się przez 2xt ? Takich kilku było w: Stromiec,Ducka Wola daaawne Kieleckie.
Moi, Tadeuszu, przeważnie byli pisani przez jedno "t". Ale to wcale nie wyklucza innych wersji.
Kwestia pisowni nazwiska jest przecież zupełnie wtórna, ludzie nie nosili dowodów osobistych i urzędnik (ksiądz) zapisywał nazwisko według swego uznania, raz tak, raz inaczej. Przykłady tylko z tej parafii: Boksa - Boxa, Kciuk - Krzciuk, Bason - Bassoń, Czygan - Cygan, Grzymek - Grzymiec, Kramarcik - Kramarczyk itp.

Jako ciekawostkę dodam, że Wola Rogowska i Jagodniki do ok. 1782 r. należały do ziemi kieleckiej - prawdopodobnie Wisła zmieniła swój bieg i zamiast z prawej, otoczyła te miejscowości z lewej strony, w związku z czym wsie lawirowały na granicy dwóch ówczesnych państw (granica biegła właśnie wzdłuż Wisły). Ale żeby to potwierdzić, musiałbym mieć dokładne opracowania z zakresu hydrologii z rejonu Wisły i Dunajca. Pewne jest, że z jakiejś przyczyny wsie zmieniły w 1782 r. przynależność administracyjną. Wola Rogowska podlegała pod parafię w Rogowie, Jagodniki - pod Opatowiec, w istniejącej jeszcze wtedy Rzeczpospolitej Obojga Narodów, po zmianie zaś trafiły do parafii Wietrzychowice w monarchii habsburskiej.
Krzysztof

Miejsca poszukiwań:
• Podhajce, Mużyłów;

Awatar użytkownika

ttunin
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 13 razy

Post autor: ttunin » pt lis 16, 2012 8:41 pm

Krzysztofie.
Nie wiem czy takie osoby już masz ale podrzucę.
Szott Maryanna,ur.1821 Ducka Wola, c Mikołaja(1787) i Moniki z d. Zych , zamężna z : 1.Rafał Kisiel, 2.Kacper Fra(ą)czyk, 3.Franciszek Pacholczak.
Szott Mikołaj (1787) żonaty z Monika Zych , mieli dzieci: Wincenty, Andrzej,Barbara i w/w Maryanna.
Tadeusz

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
KrzychB

Post autor: KrzychB » sob lis 17, 2012 3:28 pm

Dzięki za info, może się przydać. Ja na razie niewiele Szotów mam w swoim drzewie, bo nie wiem z której wsi pochodzili. Do Woli Rogowskiej, którą badałem szczegółowo, przyszła Agnieszka Szot, ur. ok. 1862, ślub ok. 1881 z Ludwikiem Boksą. Jej rodzice to Izydor Szot i Katarzyna Mazur - to wszyscy o których wiem.
Krzysztof

Miejsca poszukiwań:
• Podhajce, Mużyłów;

aleator

Post autor: aleator » ndz lis 18, 2012 12:28 am

Witaj Krzysztofie!

Mam zindeksowane dane metrykalne (urodzenia) z Zaborowia. Przeglądnąłem i znalazłem takie wpisy:

1. Konstancja Szot ur. 17-09-1826 rodzice: Wawrzyniec Szot, Marianna Purchla (strona 84 brak numeru wpisu)
2. Tekla Szot ur. 20-09-1831 rodzice: Wawrzyniec Szot, Marianna Purchla (strona 95 wpis 20)

W zestawieniu z lat 1835-1863 nie ma w Zaborowiu ani jednego wpisu dotyczącego urodzin osób o nazwisku Szot.
Natomiast w zestawieniu z lat 1864-1915 pojawia się tylko jeden taki wpis:

3. Anna Szot ur. 26-12-1890 Wola Rogowska rodzice: Franciszek Szot, Marianna Baran (strona 73 wpis 30)

Jurek
Szukane nazwiska Bajor, Dryś, Mazur (Zaborów, Wola Przemykowska woj. małopolskie), Jeziorek (Chronów, Uszew woj. małopolskie), Przeklasa (Gromnik woj. małopolskie)
...

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
KrzychB

Post autor: KrzychB » ndz lis 18, 2012 2:11 pm

Dzięki serdeczne Jurku za te dane, również mogą się przydać. Tylko najpierw muszę znaleźć chrzest wspomnianej Agnieszki Szot, ur. 1862 r., stawiam na Wolę Przemykowską, bo tam jeszcze nie szukałem. Wtedy będą mógł ruszyć dalej.
Krzysztof

Miejsca poszukiwań:
• Podhajce, Mużyłów;

aleator

Post autor: aleator » ndz lis 18, 2012 2:20 pm

Kontaktowałem się niedawno e-mailowo z proboszczem z Woli Przemykowskiej w sprawie wglądu do akt. Otrzymałem odpowiedź, że muszę mieć pozwolenie z Diecezji z Tarnowa. W każdym razie Tobie życzę powodzenia. Też chciałbym przeszukać akta Woli, mam wiele zagadek do rozwiązania. Marzeniem jest indeksacja dostępna w Internecie. Poczyniłem nawet pewne kroki w tym kierunku, ale resztę napiszę na PW.
Jurek
...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mam wykaz”