Rosslyn1988 pisze:Mój pradziadek pochodził właśnie z Kwikowa :) a Jan Zych był z Porąbki Uszewskiej; posiadam zdjęcie, na którym widać ich obu w jakiejś piwnicy w czasie gdy brali udział w I wojnie światowej i stąd mam te dane. Nie zachowały się niestety żadne zapiski, w którym batalionie służył i gdzie zginął, w związku z czym usiłuję zdobyć te informacje szukając potomków Jana Zycha. Jan przeżył wojnę i wrócił do domu, pewnie leży gdzieś na cmentarzu w Porąbce Uszewskiej.
Witaj, Marysiu!
"Latuszek Johann, Schütze [strzelec], Kaiserschützen Regiment Nr. II [pułk strzelców cesarskich nr II], 5. Kompagnie [5. kompania], Galizien, Brzesko, Kwików, 1874 [miejsce i rok urodzenia]; gefallen (28.-31./1.1918) [poległy 28.01.1918 roku, a pochowany 31.01.1918 roku]."
W Liście Strat nr 690 z dnia 12.08.1918 roku (niem. "Verlustliste Nr. 690 ausgegeben am 12./8.1918") znalazłem poległego strzelca Jana Latuszka, urodzonego w 1874 roku w Kwikowie. Czy to jest Twój pradziadek, którego losów poszukujesz? Jeśli tak, to skoro znamy oddział i datę jego śmierci, to do ustalenia pozostał nam jedynie szlak bojowy pułku, w którym służył i w którego szeregach zginął.
"22. November 1917 bis 25. März 1918: Erstürmung des Monte Spinnucia südlich von Felter. Anschließend Übergang in den Stellungskampf auf dem Mote Spinnuccia und dem Monte Tomba [Od 22.11.1917 roku do 25.03.1918 roku: szturm na Monte Spinuccia na południe od Felter. Następnie przejście do walki pozycyjnej na Monte Spinuccia i Monte Tomba.]"
Teraz wiemy już, gdzie i w jakich okolicznościach poległ Twój pradziadek. Zginął na froncie włoskim w czasie obrony wzgórza Monte Spinuccia lub Monte Tomba. W Gazecie Lwowskiej z 12.06.1918 roku, do której kieruje poniższy link, znajduje się opis tych krwawych walk.
Mam nadzieję, że to Twój pradziadek i choć trochę pomogłem! ;)