UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Gdzie jest ta miejscowość i parafia - powiat opoczyński

Pytania i porady dla dzieci zagubionych we mgle

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
Matysiak
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 13 razy

Gdzie jest ta miejscowość i parafia - powiat opoczyński

Post autor: Matysiak » pn lis 19, 2012 11:31 pm

Witam,

Na stronie http://metryki.genbaza.pl/index/index/p ... /offset/19 znalazłem akt małżeństwa Agaty Marek (akt nr 40). Nie mogę odczytać miejscowości i parafii jej urodzenia. Czy ktoś mógłby mi pomóc?

"urodzona we wsi Bobrzy (?), powiecie opoczyńskim, (...) kościoła parafialnego Miskiego/Mirskiego (???)"

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Piotr - potomek mazowieckich chłopów, wielkopolskich mieszczan i litewskiej szlachty

dpawlak

Re: Gdzie jest ta miejscowość i parafia - powiat opoczyński

Post autor: dpawlak » wt lis 20, 2012 12:09 am

Czytam podobnie jak ty: wieś Bobrza, prawie pod Kielcami, ale mogła być w 1829 w powiecie opoczyńskim.
Parafia, no cóż, w okolicy Bobrzy na M jest parafia w Mniowie może chodziło o Mniów?
Sprawdziłem takie urodzenie tam nie występuje, a źródła podają parafię Ćmielów jako właściwą dla wsi Bobrza, może to ta,?

Awatar użytkownika

ofski
Podziękował/a: 18 razy
Podziękowano: 51 razy

Post autor: ofski » wt lis 20, 2012 1:43 am

wieś Bobrza - wg "Tabeli osad, miast, wsi Królestwa Polskiego z 1827 roku T1" woj.sandomierskie, obwód opoczyński, powiat szydłowiecki i parafia Cmińsko obecnie Ćmińsk
oraz wg "Słownika geograficznego Królestwa Polskiego" Bobrza parafia Ćmińsk

dpawlak

Post autor: dpawlak » wt lis 20, 2012 11:35 am

Oczywiście chodziło mi o Ćmińsk. Nie wiem skąd mi się wziął Ćmielów?
Tak to jest jak się pisze po północy. :glupek:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy początkujących”