UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Urząd Stanu Cywilnego

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

mateusz1010

Re: Urząd Stanu Cywilnego

Post autor: mateusz1010 » sob cze 28, 2008 1:44 pm

Grażyno!
To wszystko zależy od człowieka. Nie wszyscy są tak wspaniałomyślni. W moim USC Pani nie wydała mi odpisu zgonu rodzeństwa mojego pradziadka, ponieważ nie chciałem, ale poprosiłem ją aby pokazała mi księge. Tak zrobiła a ja spisałem informacje, mieliśmy inne nazwisko, ale chyba zaufała mi.
Mateusz Fryszer

Awatar użytkownika

Nakoneczny_Natalia
Podziękował/a: 7 razy

Post autor: Nakoneczny_Natalia » pt lip 31, 2009 11:08 am

a ja z takim pytankiem ...:) czy do listu do usc musze dolaczyc kopie swojego dowodu osobistego ? to jest moj pierwszy taki list wiec narazie nie wiem tez czy wymagaja potwierdzenia pokrewienstwa.
Pozdrawiam
Natalia Chromik(z d. Nakoneczny)

Awatar użytkownika

Ilona Brzezicka
Podziękował/a: 7 razy
Podziękowano: 5 razy

Post autor: Ilona Brzezicka » pt kwie 02, 2010 10:39 pm

piotrF pisze:Czy ktoś z Państwa miał styczność z USC Warszawa-Śródmieście Wydziałem ksiąg Zabużańskich ? Pytam dlatego, iż chciałbym uzyskać kserokopie metryk urodzenia, aktów małżeństwa i zgnów moich przodków, a nie wiem czy takowe są udostępniane w tymże archiwum ? Uzyskanie samych odpisów mnie nie urządza, gdyż brak w nich wielu istotnych informacji. Ciekawi mnie również, czy aby uzyskać taki dokument (kserokopię) wystarczy podać np. rok zdarzenia i parafię, czy trzeba dokładnie podać datę zdarzenia ?
Witam :)
Korespondowałam z tym Wydziałem.
Podałam dokładne dane , parafię...
Wydział ten wystawia tylko odpisy. Poprosiłam więc o odpis zupełny , z prośbą o wypisanie wszystkich dopisków , których nie zawiera odpis zupełny.

Czy należy podać dokładną datę , najlepiej zadzwonić do tego Wydziału i dowiedzieć się od pracowników. Ja akurat znałam dokładne dane.
Z serdecznymi pozdrowieniami z Kargowej
Ilona

Awatar użytkownika

Bayerek
Podziękował/a: 10 razy
Podziękowano: 9 razy

Post autor: Bayerek » sob kwie 03, 2010 12:25 am

Ilona Brzezicka pisze: Wydział ten wystawia tylko odpisy.
Wydział Ksiąg Zabużańskich przy USC m. st. Warszawy sporządza również fotokopie metryk.
Ostatni raz kopie metryk brałam od nich w listopadzie zeszłego roku, bez żadnych problemów.

Pozdrawiam
Monika Bayer-Smykowska

szwederowiak
Podziękował/a: 3 razy

Post autor: szwederowiak » pt lis 02, 2012 6:59 am

Witam
Mam jedno pytanie.Czy ktoś spotkał się z odmową przeglądania skorowidzów w USC.
Pani kierownik odmówiła mi mówiąc że muszę mieć jej zgodę.
Pozdrawiam
Mirek

Awatar użytkownika

mariamazur
Podziękował/a: 100 razy
Podziękowano: 103 razy

Post autor: mariamazur » pt lis 02, 2012 8:45 am

Teoretycznie możesz się odwołać do jej zwierzchnika, ale prostszą metodą jest napisanie do pani kierownik oficjalnego podania. W takiej sytuacji pani musi na piśmie podać uzasadnienie odmowy, a to czasami już tak łatwo nie przychodzi. Z tym że skorowidze urodzin i ślubów z ostatnich stu lat mogą podlegać ochronie danych osobowych. Ze skorowidzami zmarłych już nie jest tak prosto, bo dane osób zmarłych nie są chronione, chronione są tylko dane żyjących, czyli zależy jak daleko rozbudowany jest skorowidz (rodzice, żona).
Pozdrawiam
Maria

Szukam aktu zgonu Jana Daniela Knolla przed 1847 rokiem.

krystyna
Podziękował/a: 11 razy
Podziękowano: 82 razy

Post autor: krystyna » pt lis 02, 2012 10:36 am

Czyli życzysz sobie by ktoś w USC przynosił ci księgę po księdze, rocznik po roczniku stał przy tobie abyś ty mógł przeglądał skorowidze? A dlaczego chcesz to robić sam a nie możesz złożyć podania o sprawdzenie /odszukanie interesującej ciebie osoby? Bywałam w USC i ZUS w różnych sprawach i nie pozwalano mi na bezpośredni wgląd do „współczesnych” dokumentów. Pracownik sam wyszukiwał informacje.

___
Krystyna

Awatar użytkownika

aisa
Kontakt:

Post autor: aisa » pt lis 02, 2012 11:12 am

krystyna pisze:Czyli życzysz sobie by ktoś w USC przynosił ci księgę po księdze, rocznik po roczniku stał przy tobie abyś ty mógł przeglądał skorowidze? A dlaczego chcesz to robić sam a nie możesz złożyć podania o sprawdzenie /odszukanie interesującej ciebie osoby? Bywałam w USC i ZUS w różnych sprawach i nie pozwalano mi na bezpośredni wgląd do „współczesnych” dokumentów. Pracownik sam wyszukiwał informacje.
Witaj,
Ja właśnie tak bym chciała :) Może niekoniecznie zaraz żeby ktoś stał, może siedzieć obok ;) Osobiście spotkałam się z przypadkiem gdy miałam dokładna datę a pracownik twierdził, że zapisu nie ma. Mój "urok osobisty" ;) zadziałał i urzędnik zgodził się przekładać karty a ja patrzyłam i czytałam. Zapis jak najbardziej był, tylko wszystko było zapisana po niemiecku masakrycznym charakterem pisma. Dlatego ja osobiście mam ograniczone zaufanie, jak szuka ktoś zamiast mnie :D
Pozdrawiam
Asia

dpawlak

Post autor: dpawlak » pt lis 02, 2012 11:29 am

Nazwisko którego się szuka i jest się w to szukanie mocno zaangażowanym zdecydowanie łatwiej wpada w oko niż urzędnikowi, który robi to z racji obowiązku.
Moje nazwisko wpada mi w oko zawsze, nawet oglądając do góry nogami, niezależnie czy po polsku, łacinie, czy cyrylicą pisane. Nawet w krótkich chwilach pomiędzy przekładaniem kart podczas fotografowania.

Awatar użytkownika

Bozenna
Podziękował/a: 70 razy
Podziękowano: 169 razy

Post autor: Bozenna » pt lis 02, 2012 12:44 pm

Dzien Dobry,
Ja czesto telefonuje do roznych USC w Polsce i prosze o odnalezienie aktow z XX wieku. Nawet jesli pracownik USC nie ma prawa podac mi przez telefon tresci aktu, to daje mi numer i rok aktu. Potem latwo jest zamowic calkowity odpis.
Rzadko trafilam na odmowe.
Serdecznosci,
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?

krystyna
Podziękował/a: 11 razy
Podziękowano: 82 razy

Post autor: krystyna » pt lis 02, 2012 2:18 pm

Mirek nie podał dlaczego chce przeglądać skorowidze. Czy złożył wniosek o odszukanie i nie znaleziono aktów, czy brak pokrewieństwa i odmawiają szukania, czy sam ot tak chce przeglądać?.

aisa pisze:
Ja właśnie tak bym chciała :) Może niekoniecznie zaraz żeby ktoś stał, może siedzieć obok ;) Osobiście spotkałam się z przypadkiem gdy miałam dokładna datę a pracownik twierdził, że zapisu nie ma. Mój "urok osobisty" ;) zadziałał i urzędnik zgodził się przekładać karty a ja patrzyłam i czytałam. Zapis jak najbardziej był, tylko wszystko było zapisana po niemiecku masakrycznym charakterem pisma. Dlatego ja osobiście mam ograniczone zaufanie, jak szuka ktoś zamiast mnie :D
Uważam, że Twój przypadek jest nieco inny. Złożyłaś podanie - nie znaleziono - Twoja umiejętność interpretacji zapisu pomogła w odszukaniu.

Ja też szukam wszystkiego sama, gdyż wiele cennych informacji można wyczytać między kartami ksiąg.

____
Krystyna

Awatar użytkownika

Grazyna Kozlowska
Podziękował/a: 73 razy
Podziękowano: 46 razy

Post autor: Grazyna Kozlowska » pt lis 02, 2012 3:22 pm

Witajcie! Moje doswiadczenia z USC sa generalnie pozytywne. Dotychczas zalatwialam wszystko e-mail'ami.
Znajduje w info o USC dzial "archiwum" i mailowe namiary na osobe odpowiedzialna. Pisze uprzejmy list z prosba o sprawdzenie, czy posiadaja interesujace mnie dokumenty. Po uzyskaniu pozytywnej odpowiedzi, informuje o stopniu pokrewienstwa i celu poszukiwania dokumentow, prosze o podanie mi warunkow uzuskania fotokopi lub odpisow, interesuje sie kosztem operacji. Prosze o przeslanie za zaliczeniem pocztowym lub mailem. W przypadku "bocznych" galezi staralam sie o upowaznienie do poszukiwan od krewnego w linii prostej i wystepowalam w imieniu tejze osoby. Dotychczas mialam szczescie, ale prawda jest, ze wszystko zalezy od pracownika USC. Zycze powodzenia w poszukiwaniach i zyczliwych urzednikow! Grazyna
Grazyna Kozlowska
Szukam:Bielik, Kowalski/a, Kozera, Kozłowski/a, Łach, Paradowski/a, Stypal, Szafarski/a -Małopolska

szwederowiak

Post autor: szwederowiak » sob lis 03, 2012 11:48 am

Witam uprzejmie.
Na wstępie cieszy mnie tak duży odzew na moje pytanie.Jak do tej pory nie miałem żadnych problemów z oglądaniem skorowidzy bo w końcu tam nie ma żadnych dokładnych informacji suche imię i nazwisko , numer aktu i rok zdarzenia.W pełni zgadzam się z tym co napisała Asia i Darek.Jeżeli jestem obecny przy księgach to zawsze proponuję żeby być przy oglądaniu ksiąg a już szczególnie gdy są to księgi pisane po niemiecku a pani w USC jest w bardzo młodym wieku.Odpowiadając Krystynie , nie życzę sobie przynoszenia księgi po księdze i osobistego przeglądania.Jeżeli znajdę coś w skorowidzu to po pewnym czasie mogę się zwrócić o informację podając dane i numer aktu spisany ze skorowidza.A już tak na marginesie to widzę zdecydowaną poprawę w kontaktach urzędnik USC-genealog na przestrzeni czterech ostatnich lat , bo od tylu lat zajmuję się poszukiwaniami.Jak do tej pory tylko raz spotkałem się ze zdecydowaną odmową w USC jeżeli chodzi o księgi i raz jeśli chodzi o przeglądanie skorowidzów.A tak na koniec czy są jakieś przepisy zabraniające korzystania ze skorowidzów.Ja nie wiem.
Pozdrawiam serdecznie
Mirek

lukasz105

Post autor: lukasz105 » ndz lis 25, 2012 10:32 pm

mam pytanie czy akta sprzed II w.ś. też mają taką formę jak obecnie czy nie mają rubryk?
Poszukuję: Cąkała, Bebak, Leszko, Kłusek

Pozdrawiam,
Łukasz Cąkała

jart
Podziękował/a: 12 razy
Podziękowano: 29 razy

Post autor: jart » ndz lis 25, 2012 10:39 pm

To zależy (gdzie i kiedy). Generalnie - nie mają, są opisowe (wg. ustalonego standardu), ale bywają też tabelaryczne (np. na terenach obecnej Litwy, ale oczywiście tabela jest całkiem inna)
pozdrawiam
Artur

Poszukuję informacji o rodzinach: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki

ODPOWIEDZ

Wróć do „Urzędy Stanu Cywilnego”