UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Skorowidze

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
szwederowiak
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 5 razy

Skorowidze

Post autor: szwederowiak » pn lis 26, 2012 3:46 pm

Witam serdecznie
Miałem dzisiaj problem w jednym archiwum diecezjalnym.Otóż poprosiłem o skorowidz ślubów obejmujący okres od XVIIIw. do lat 40-tych XXw. oraz księgę zgonów z lat 1870-1945.Odmówiono mi tłumacząc się ustawą o ochronie danych osobowych.Na moją sugestie że ochrona danych osobowych nie dotyczy zmarłych a w skorowidzu są tylko suche dane tj. imię i nazwisko małżonków , odpowiedziano mi że jest jakaś ustawa czy uchwała z 1997r. powiązana z konkordatem a dotycząca archiwum kościelnych która zabrania udostępniania tych ksiąg.Na moje pytanie gdzie mogę znależć tę ustawe powiedziano mi że na stronie episkopatu.Przejrzałem tę stronę i nic nie znalazłem.W związku z tym moje pytanie.Czy ktoś słyszał o czymś takim oraz czy kogoś spotkała odmowa przejrzenia ksiąg.
Pozdrawiam
Mirek

canto
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 1 raz

Re: Skorowidze

Post autor: canto » wt lis 27, 2012 11:53 am

Bardziej biegli w temacie mnie poprawią, ale powinieneś mieć dostęp tylko do 1912 roku. Późniejsze (młodsze) akty to już u księdza w parafii.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

wlodzimierz_macewicz
Podziękował/a: 2 razy
Kontakt:

Post autor: wlodzimierz_macewicz » wt lis 27, 2012 1:39 pm

tak by się wydawało, ale skorowidze zgonów z DEFINICJI dotyczą zmarłych, a do tych ustawa się nie odnosi. Możemy założyć, że w księdze zgonów są jakieś dane o potencjalnie żywych, ale
skorowidz zawiera tylko imię nazwisko i numer aktu (przynajmniej tak zwykle bywa).

moim zdaniem jest to NADinterpretacja zapisów ustawy
Pozdrawiam WM

AUTOR TEMATU
szwederowiak

Post autor: szwederowiak » wt lis 27, 2012 2:33 pm

Dla sprostowania skorowidze dotyczą małżeństw a są też księgi zgonów sięgające lat 40-tych XXw
Pozdrawiam Mirek

Awatar użytkownika

wlodzimierz_macewicz
Kontakt:

Post autor: wlodzimierz_macewicz » wt lis 27, 2012 2:45 pm

to raczej nic nie zdziałasz; choć moim zdaniem to bzdura

każdy ślub był ogłaszany w parafii (trzy razy zapowiedzi) wiec nie jest żadna tajemnica

po za tym ustawa o ochronie danych ma zapobiegać skojarzeniu osoby z danymi, w indeksach nie ma takich informacji
Pozdrawiam WM

Awatar użytkownika

Zatoka
Podziękowano: 17 razy

Post autor: Zatoka » wt lis 27, 2012 3:14 pm

Problematyka ochrony danych osobowych jak bumerang powraca okresowo na fora. Jak nie ma dobrej woli w udostępnianiu ksiąg to wykorzystuje się hasło „Ochrony danych osobowych” licząc na niewiedzę rozmówcy. Tymczasem przepisy ustawy nijak się mają do problematyki udostępniania ksiąg metrykalnych w AD. W tym zakresie obowiązuje instrukcja "Ochrona danych osobowych w działalności Kościoła Katolickiego w Polsce” wydana przez Konferencję Episkopatu Polski w dn. 23.09.2009 r. Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronie:

http://genepedia.pl/index.php/Kategoria:Dane_osobowe

Na marginesie. Szkoda że nie upubliczniłeś informacji o jakie AD chodzi.
Pozdrawiam

Janusz
Janusz Wegner

Genepedia

Poszukuję wszelkich informacji o osobach noszących te nazwisko, szczególnie z zasobów pozametrykalnych.

AUTOR TEMATU
szwederowiak

Post autor: szwederowiak » wt lis 27, 2012 5:01 pm

AD blisko Bydgoszczy, chyba zainteresowani się domyślają.
Pozdrawiam

Mirek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwa kościelne”