Witam serdecznie
Miałem dzisiaj problem w jednym archiwum diecezjalnym.Otóż poprosiłem o skorowidz ślubów obejmujący okres od XVIIIw. do lat 40-tych XXw. oraz księgę zgonów z lat 1870-1945.Odmówiono mi tłumacząc się ustawą o ochronie danych osobowych.Na moją sugestie że ochrona danych osobowych nie dotyczy zmarłych a w skorowidzu są tylko suche dane tj. imię i nazwisko małżonków , odpowiedziano mi że jest jakaś ustawa czy uchwała z 1997r. powiązana z konkordatem a dotycząca archiwum kościelnych która zabrania udostępniania tych ksiąg.Na moje pytanie gdzie mogę znależć tę ustawe powiedziano mi że na stronie episkopatu.Przejrzałem tę stronę i nic nie znalazłem.W związku z tym moje pytanie.Czy ktoś słyszał o czymś takim oraz czy kogoś spotkała odmowa przejrzenia ksiąg.
Pozdrawiam
Mirek
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Skorowidze
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 45
- Podziękował/a: 3 razy
- Podziękowano: 5 razy
-
- Podziękował/a: 2 razy
- Kontakt:
Re: Skorowidze
tak by się wydawało, ale skorowidze zgonów z DEFINICJI dotyczą zmarłych, a do tych ustawa się nie odnosi. Możemy założyć, że w księdze zgonów są jakieś dane o potencjalnie żywych, ale
skorowidz zawiera tylko imię nazwisko i numer aktu (przynajmniej tak zwykle bywa).
moim zdaniem jest to NADinterpretacja zapisów ustawy
skorowidz zawiera tylko imię nazwisko i numer aktu (przynajmniej tak zwykle bywa).
moim zdaniem jest to NADinterpretacja zapisów ustawy
Pozdrawiam WM
-
Dla sprostowania skorowidze dotyczą małżeństw a są też księgi zgonów sięgające lat 40-tych XXw
Pozdrawiam Mirek
Pozdrawiam Mirek
-
- Kontakt:
to raczej nic nie zdziałasz; choć moim zdaniem to bzdura
każdy ślub był ogłaszany w parafii (trzy razy zapowiedzi) wiec nie jest żadna tajemnica
po za tym ustawa o ochronie danych ma zapobiegać skojarzeniu osoby z danymi, w indeksach nie ma takich informacji
każdy ślub był ogłaszany w parafii (trzy razy zapowiedzi) wiec nie jest żadna tajemnica
po za tym ustawa o ochronie danych ma zapobiegać skojarzeniu osoby z danymi, w indeksach nie ma takich informacji
Pozdrawiam WM
-
- Podziękowano: 17 razy
Problematyka ochrony danych osobowych jak bumerang powraca okresowo na fora. Jak nie ma dobrej woli w udostępnianiu ksiąg to wykorzystuje się hasło „Ochrony danych osobowych” licząc na niewiedzę rozmówcy. Tymczasem przepisy ustawy nijak się mają do problematyki udostępniania ksiąg metrykalnych w AD. W tym zakresie obowiązuje instrukcja "Ochrona danych osobowych w działalności Kościoła Katolickiego w Polsce” wydana przez Konferencję Episkopatu Polski w dn. 23.09.2009 r. Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronie:
http://genepedia.pl/index.php/Kategoria:Dane_osobowe
Na marginesie. Szkoda że nie upubliczniłeś informacji o jakie AD chodzi.
Pozdrawiam
Janusz
http://genepedia.pl/index.php/Kategoria:Dane_osobowe
Na marginesie. Szkoda że nie upubliczniłeś informacji o jakie AD chodzi.
Pozdrawiam
Janusz
Janusz Wegner
Genepedia
Poszukuję wszelkich informacji o osobach noszących te nazwisko, szczególnie z zasobów pozametrykalnych.
Genepedia
Poszukuję wszelkich informacji o osobach noszących te nazwisko, szczególnie z zasobów pozametrykalnych.
-