UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Family Tree Builder - MyHeritage
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 2 razy
- Podziękowano: 1 raz
Re: Family Tree Builder - MyHeritage
Witam,
ostatnio otrzymałem takiego maila od Myheritage:
Niedawno uruchomiliśmy Record Matches, zupełnie nową technologię, która automatycznie wyszukuje pasujące rekordy historyczne do Twojego drzewa genealogicznego, z naszego rosnącego zbioru miliardów rekordów. Dzieje się to dzięki SuperSearch, naszej wyszukiwarce historycznych. Record Matching otrzymały pochwałę od niektórych najbardziej znanych w Internecie genealogów.
Teraz Ty masz szansę na nowe odkrycia związane z historią Twojej rodziny i korzystanie z najlepszych funkcji, które oferuje MyHeritage. Kup abonament danych SuperSearch, który zawiera nieograniczony dostęp do rekordów historycznych i Record Matches, tylko przez ograniczony czas z dużym rabatem 50%!
Pytanie:
Czy ktoś skorzystał z tej opcji? Do jakich danych historycznych można uzyskać dostęp?
I generalnie -warto?
pozdrawiam
Darek
ostatnio otrzymałem takiego maila od Myheritage:
Niedawno uruchomiliśmy Record Matches, zupełnie nową technologię, która automatycznie wyszukuje pasujące rekordy historyczne do Twojego drzewa genealogicznego, z naszego rosnącego zbioru miliardów rekordów. Dzieje się to dzięki SuperSearch, naszej wyszukiwarce historycznych. Record Matching otrzymały pochwałę od niektórych najbardziej znanych w Internecie genealogów.
Teraz Ty masz szansę na nowe odkrycia związane z historią Twojej rodziny i korzystanie z najlepszych funkcji, które oferuje MyHeritage. Kup abonament danych SuperSearch, który zawiera nieograniczony dostęp do rekordów historycznych i Record Matches, tylko przez ograniczony czas z dużym rabatem 50%!
Pytanie:
Czy ktoś skorzystał z tej opcji? Do jakich danych historycznych można uzyskać dostęp?
I generalnie -warto?
pozdrawiam
Darek
Przybył - parafie: Tulce, Kórnik, Kleszczewo powiat śremski: Robakowo, Dachowa, Krzyżowniki, Skrzynki, Dziećmierowo, Kórnik, Poznań,
Lange- parafia Głuszyna: Wiórek, Babki, Rogalinek, Poznań
inne nazwiska Aumuller, Pieszyk, Zembski, Woźny
Lange- parafia Głuszyna: Wiórek, Babki, Rogalinek, Poznań
inne nazwiska Aumuller, Pieszyk, Zembski, Woźny
-
- Podziękował/a: 18 razy
- Podziękowano: 18 razy
- Kontakt:
Ja mam dostęp.
Można znaleźć m.in informacje w XIX i XX wieczny amerykańskich i chyba brytyjskich gazetach, informacje o zgonach itd. Działa to mniej więcej tak samo jak Smartch Matches, automatycznie są dopasowywane osoby z drzewa do rekordów z tej bazy.
Można znaleźć m.in informacje w XIX i XX wieczny amerykańskich i chyba brytyjskich gazetach, informacje o zgonach itd. Działa to mniej więcej tak samo jak Smartch Matches, automatycznie są dopasowywane osoby z drzewa do rekordów z tej bazy.
-
- Podziękował/a: 144 razy
- Podziękowano: 55 razy
Dużo czasu mi zajęło dodawanie zdjęć do poszczególnych osób na FTB,
niektóre "wycinałam" ze zbiorowych fotek.
Po jakimś czasie chciałam kilka zamienić na nowsze.
Chociaż zdjęcia są widoczne przy poszczególnych osobach,
to nie ma ich, gdy wejdę na "zdjęcie" - 0 zdjęć, czy też "edytuj". - zniknęły.
Natomiast, gdy po wejściu na "edytuj" obojętnie na zdjęcie której osoby,
u góry ustawię: "zdjęcia" potem "wszystko" , pokazują się wszystkie zdjęcia.
Jak ich dodać do poszczególnych osób, "nie wklepując" ponownie?
niektóre "wycinałam" ze zbiorowych fotek.
Po jakimś czasie chciałam kilka zamienić na nowsze.
Chociaż zdjęcia są widoczne przy poszczególnych osobach,
to nie ma ich, gdy wejdę na "zdjęcie" - 0 zdjęć, czy też "edytuj". - zniknęły.
Natomiast, gdy po wejściu na "edytuj" obojętnie na zdjęcie której osoby,
u góry ustawię: "zdjęcia" potem "wszystko" , pokazują się wszystkie zdjęcia.
Jak ich dodać do poszczególnych osób, "nie wklepując" ponownie?
Pozdrawiam serdecznie
Donata Pająk
Donata Pająk
-
- Podziękował/a: 7 razy
- Podziękowano: 2 razy
Witam.
Miałem awarię komputera. Dysk ocalał. Obecnie na nowy komputer ściągnełem i zainstalowałem program FTB.
Jak przenieść dane ze starego dysku na nowy komputer , łącznie ze zdjęciami.
Zaznaczam, że znajomość komputera z mojej strony jest słaba.
Pozdrawiam
Jurek Solecki
Miałem awarię komputera. Dysk ocalał. Obecnie na nowy komputer ściągnełem i zainstalowałem program FTB.
Pozdrawiam
Jurek Solecki
-
- Podziękował/a: 58 razy
- Podziękowano: 1 raz
Witaj,jurek solecki pisze:Witam.
Pozdrawiam
Jurek Solecki
A miałeś jednocześnie synchronizowaną wersję drzewa na stronie MyHeritage ? Jeśli tak, to wystarczy w FTB użyć opcji synchronizacji ze stroną i powinno być OK.
Jeśli nie to spróbuj tak - znaleźć na starym dysku folder MyHeritage (jeśli był instalowany z domyślnymi ustawieniami to powinien być w katalogu Dokumenty), w nim powinien być folder o nazwie projektu Twojego drzewa, skopiować go całego/lub foldery w nim się znajdujące i odpowiednio podmienić na nowy dysk do odpowiedniej lokalizacji.
-
- Podziękował/a: 7 razy
Witaj.
Właśnie skończyłem kopiowanie ze starego dysku na nowy komputer.
Otworzyłem folder: Myheritage
w spisie była nazwa Rodzin Jerzego Soleckiego po otwarciu znajdowało się dziewięć ikon:
Backup
w nim: Rodzina Jerzego Soleckiego 2010. 05. 08 oo: 54 81KB plik Rar
Rodzina Jerzego Soleckiego 2010. 05. 08 23:19 88KB plik Rar
Rodzina Jerzego Soleckiego 2010. 05. 08 13:11 96KB plik Rar
Cfg
Database
w nim: Rodzina Jerzego Soleckiego 2010. 08. 12 9:40 109KB plik ZED
ten plik skopiowałem do nowego komputera
Fhotos
skopiowałem go
Raports
Resarch
ScreenSaver
SmartMatching
Trash
w nim są też zdjęcia czy muszę go skopiować
Po otwarciu programu wygląda wszystko niby dobrze. Ale moim zdaniem skopiowałem dane z przed dwóch lat bo brakuje między innymi zapisów
o wnukach.
Otwierałem wszystko co można był otworzyć i nie znalazłem zadnego zapisu późniejszego.
Wygląda na to, że muszę uzupełnić braki dopisując brakujące dane.
Pozdrawiam
Jurek Solecki
Właśnie skończyłem kopiowanie ze starego dysku na nowy komputer.
Otworzyłem folder: Myheritage
w spisie była nazwa Rodzin Jerzego Soleckiego po otwarciu znajdowało się dziewięć ikon:
Backup
w nim: Rodzina Jerzego Soleckiego 2010. 05. 08 oo: 54 81KB plik Rar
Rodzina Jerzego Soleckiego 2010. 05. 08 23:19 88KB plik Rar
Rodzina Jerzego Soleckiego 2010. 05. 08 13:11 96KB plik Rar
Cfg
Database
w nim: Rodzina Jerzego Soleckiego 2010. 08. 12 9:40 109KB plik ZED
ten plik skopiowałem do nowego komputera
Fhotos
skopiowałem go
Raports
Resarch
ScreenSaver
SmartMatching
Trash
w nim są też zdjęcia czy muszę go skopiować
Po otwarciu programu wygląda wszystko niby dobrze. Ale moim zdaniem skopiowałem dane z przed dwóch lat bo brakuje między innymi zapisów
o wnukach.
Otwierałem wszystko co można był otworzyć i nie znalazłem zadnego zapisu późniejszego.
Wygląda na to, że muszę uzupełnić braki dopisując brakujące dane.
Pozdrawiam
Jurek Solecki
Witam.Mam pytanie czy w bezpłatnej wersji myheritage jest możliwe "umieszczenie" w drzewie drugiej żony?Jeśli tak to jak to zrobić?Z góry dziękuję za pomoc.P.
-
- Podziękował/a: 60 razy
- Podziękowano: 14 razy
Witaj. Jest mozliwe, klikasz na ikonke danej osoby i w lewym dolnym rogu jest znaczek "plus", klikasz na niego i po prawej wyswietli sie"dodaj kolejnego partnera (zone)"
pozdrawiam Sylwia
pozdrawiam Sylwia
pozdrawiam
Sylwia Dudek (Belkot)
Sylwia Dudek (Belkot)
-
- Podziękował/a: 151 razy
- Podziękowano: 28 razy
- Kontakt:
Chciałabym się dowiedzieć czy istnieje taka możliwość aby wyraportować sobie chronologiczne zestawienie wszystkich danych dotyczących daty. chodzi mi np o to co wydarzyło się dnia 25 lutego ( w różnych latach) ??
Pozdrawiam Żaneta
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach
Szukam ślubu Andrzeja Otwinowskiego z Marianną Ekielman
mój blog http://korzenieprzodkow.blogspot.com/
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach
Szukam ślubu Andrzeja Otwinowskiego z Marianną Ekielman
mój blog http://korzenieprzodkow.blogspot.com/
-
- Podziękował/a: 15 razy
Witam, czy ktoś ma wykupione konto na stronie MyHeritage? Czy mógłbym prosić o sprawdzenie nazwiska Jan R Gerczak?
Z góry dziękuję
Andrzej
Z góry dziękuję
Andrzej
Andrzej Dobkiewicz
Świdnica
Nazwiska w mojej genealogii: Dobkiewicz (Litwa, Łotwa), Wudniak (Kujawy, Berlin), Thulie, Horski i Gerczak (Busk i Lwów), Stankiewicz (Litwa), Kólczyński (Kujawy), Justyniak, Cebula i Żmija (krakowskie).
Świdnica
Nazwiska w mojej genealogii: Dobkiewicz (Litwa, Łotwa), Wudniak (Kujawy, Berlin), Thulie, Horski i Gerczak (Busk i Lwów), Stankiewicz (Litwa), Kólczyński (Kujawy), Justyniak, Cebula i Żmija (krakowskie).
-
- Podziękował/a: 4 razy
- Podziękowano: 3 razy
Witam,
Bardzo bym prosiła o umożliwienie mi kontaktu z Panią Pauliną Gałusa, która zarządza drzewem: Witryna rodziny Gałusów i Brewińskich. Moje drzewo genealogiczne częściowo pokrywa się z jej drzewem. Maciej i Gertruda Rybusiewicz to moi przodkowie. Mam też przodków wśród Woydów (Wojdów). Niestety nie mam wykupionego pakietu premium na MyHeritage.
Zamieszczony link jest do jej strony:
http://www.myheritage.pl/FP/entry.php?s=91599984
Z góry dziękuję za pomoc.
Anna P. Warszawa
Bardzo bym prosiła o umożliwienie mi kontaktu z Panią Pauliną Gałusa, która zarządza drzewem: Witryna rodziny Gałusów i Brewińskich. Moje drzewo genealogiczne częściowo pokrywa się z jej drzewem. Maciej i Gertruda Rybusiewicz to moi przodkowie. Mam też przodków wśród Woydów (Wojdów). Niestety nie mam wykupionego pakietu premium na MyHeritage.
Zamieszczony link jest do jej strony:
http://www.myheritage.pl/FP/entry.php?s=91599984
Z góry dziękuję za pomoc.
Anna P. Warszawa
Poszukuję jakichkolwiek informacji o: Walentym Kisiel i Józefa zd. Łubińska (ślub prawdopodobnie ok 1880 r.)
Rybusiewicz (Warszawa) Ścięgosz (Warszawa) Kisiel (Warszawa Potok-Marymont)
Rybusiewicz (Warszawa) Ścięgosz (Warszawa) Kisiel (Warszawa Potok-Marymont)
Witam. Mam takie nietypowe pytanie odnośnie programu FTB. Chciałbym się dowiedzieć w jakiej formie najlepiej wpisywać informacje np. dotyczące ślubów. Chodzi mi o pozycje "Miejsce" i "Opis" czy w pierwszej podać tylko nazwę miejscowości a w opisie np nazwę i adres parafii (ulica, miejscowość, kod pocztowy,województwo, kraj itp... ) czy odwrotnie, a może macie jakieś inne sugestie. Chętnie poznam wasze zdanie.
Pozdrawiam
Łukasz W.
Pozdrawiam
Łukasz W.
Witam,mam taką sprawę.Otóż robię genealogie rodziny w darmowej wersji MyHeritage Family Tree Builder.Mam ok 400 osób w drzewie.Chciałbym zrobić wykres zbiorczy wszystkich i zgrać go na pena lub płytę by móć zanieść do drukarni bo chcę wydrukować plakat.Niestety w bezpłatnej wersji nie mogę zrobić wykresu zbiorczego.Natomiast boję się wykupić wersję premium bo słyszałem,że są kłopoty z rezygnacją z niej,itd,itp.Zresztą potrzebna by mi była tylko i wyłącznie do utworzenia tego wykresu zbiorczego.Zresztą mam już niemiłe doświadczenia z tym programem(z pomocą własciwie),nie ma do nich kontaktu,telefonu,majlowo odpowiadają zdawkowo...Może ktoś wie jak mogę taki wykres zrobić i dać na pena lub płytę nie wykupując wersji premium?Bardzo z góry dziękuję za wszelką pomoc.piotr
Witam!Mam pytanie jak w darmowej wersji programu FTB dopisać drugą i trzecią żonę i ich dzieci?Oraz jeszcze jedno - ciotka wyszła za stryjecznego brata,którego mam wpisanego już w drzewie.Wpisując go jako mąż ciotki wyskakuje mi komunikat,że taka osoba już jest w drzewie i czy chcę ją zastąpić.Nie chcę zastąpić tylko połączyć z ciotką jako mąż.Jak to zrobić?
Korzystam z najnowszej wersji (8219) ale w poprzedniej pewnie było podobnie:
Można to też zrobić edytując szczegóły wybranej osoby (zakładka "Fakty", opcja "Dodaj fakt").
Łatwiej zrobić to online w drzewie przy czym należy pamiętać że nowego partnera dodajemy do drzewa poprzez "plusik" poniżej ramki odnoszącej się do interesującej nas osoby zaś jeżeli nowy partner (lub inny członek rodziny) już jest w drzewie z innych powodów - poprzez opcję "Więcej" i "Połącz z inną osobą" do której mamy dostęp na karcie profilowej (tej wysuwającej sięz lewej strony monitora).
Nad oknem karty interesującej nas osoby istnieje pasek narzędziowy z którego wybieramy przycisk "Dodaj osobę" potem "Dodaj małżonka osoby Imię i Nazwisko", potwierdzamy że chcemy dodać kolejną osobę i wpisujemy jej dane bądź...Mam pytanie jak w darmowej wersji programu FTB dopisać drugą i trzecią żonę i ich dzieci?
... wybieramy opcję "Dołącz istniejącą osobę" i odszukujemy ją na rozwijalnej liście."ciotka wyszła za stryjecznego brata,którego mam wpisanego już w drzewie."
Można to też zrobić edytując szczegóły wybranej osoby (zakładka "Fakty", opcja "Dodaj fakt").
Łatwiej zrobić to online w drzewie przy czym należy pamiętać że nowego partnera dodajemy do drzewa poprzez "plusik" poniżej ramki odnoszącej się do interesującej nas osoby zaś jeżeli nowy partner (lub inny członek rodziny) już jest w drzewie z innych powodów - poprzez opcję "Więcej" i "Połącz z inną osobą" do której mamy dostęp na karcie profilowej (tej wysuwającej sięz lewej strony monitora).
Stanisław