UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Projekt Galicja!
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU
Projekt Galicja!
Z wielką radością pragnę ogłosić, że projekt "Galicja" wystartował!
Od dwóch lat starałam się o możliwość indeksowania parafii leżących w granicach Polski do r. 1945.
Wiem jak ważne dla nas poszukujących jest dotarcie do źródeł metrykalnych z tamtych terenów.
Udało się! Na mocy porozumień pomiędzy MTG i FSI projekt wystartował.
W chwili obecnej indeksujemy parafie z diecezji lwowskiej. Pierwsza objęta indeksacją jest parafia św. Andrzeja (dawny klasztor Bernardynów), następnie będą indeksowane parafie w porządku alfabetycznym, tak ze Lwowa jak i z całej diecezji lwowskiej.
Tak jak napisałam na stronie MTG, nie mamy żadnych gwarancji, że indeksowane rekordy pojawią się wraz ze skanami na stronie FSI. Problem tkwi w umowach jakie FSI zawarło ostatnio (lub wiele lat temu) z archiwami mającymi prawa do publikacji dokumentów.Uważam, że warto wziąć udział w naszym projekcie, choćby po to, aby w wyszukiwarce FSI nie natrafiać na przekręcone nazwiska i imiona, tak jak dzieje się w projekcie indeksacji Diecezji Tarnowskiej.
Wszystkich chętnych do pomocy zapraszam do zapoznania się z postami udostępnionymi na stronach MTG:
http://www.forum-mtg.pl/viewforum.php?f ... 1f37c6c25c
-- Post scalono 01 gru 2012, 13:21 --
Chciałam jeszcze dodać, że oprócz parafii rzymskokatolickich indeksacją zostaną objęte także księgi z parafii grekokatolickich.
Mam nadzieję, że znajdą się tutaj wolontariusze, którzy dołączą do projektu?
Można zgłaszać się bezpośrednio do mnie, napisać na forum MTG, lub odnaleźć nas na facebook.pl
Od dwóch lat starałam się o możliwość indeksowania parafii leżących w granicach Polski do r. 1945.
Wiem jak ważne dla nas poszukujących jest dotarcie do źródeł metrykalnych z tamtych terenów.
Udało się! Na mocy porozumień pomiędzy MTG i FSI projekt wystartował.
W chwili obecnej indeksujemy parafie z diecezji lwowskiej. Pierwsza objęta indeksacją jest parafia św. Andrzeja (dawny klasztor Bernardynów), następnie będą indeksowane parafie w porządku alfabetycznym, tak ze Lwowa jak i z całej diecezji lwowskiej.
Tak jak napisałam na stronie MTG, nie mamy żadnych gwarancji, że indeksowane rekordy pojawią się wraz ze skanami na stronie FSI. Problem tkwi w umowach jakie FSI zawarło ostatnio (lub wiele lat temu) z archiwami mającymi prawa do publikacji dokumentów.Uważam, że warto wziąć udział w naszym projekcie, choćby po to, aby w wyszukiwarce FSI nie natrafiać na przekręcone nazwiska i imiona, tak jak dzieje się w projekcie indeksacji Diecezji Tarnowskiej.
Wszystkich chętnych do pomocy zapraszam do zapoznania się z postami udostępnionymi na stronach MTG:
http://www.forum-mtg.pl/viewforum.php?f ... 1f37c6c25c
-- Post scalono 01 gru 2012, 13:21 --
Chciałam jeszcze dodać, że oprócz parafii rzymskokatolickich indeksacją zostaną objęte także księgi z parafii grekokatolickich.
Mam nadzieję, że znajdą się tutaj wolontariusze, którzy dołączą do projektu?
Można zgłaszać się bezpośrednio do mnie, napisać na forum MTG, lub odnaleźć nas na facebook.pl
-
- Podziękował/a: 15 razy
- Podziękowano: 235 razy
- Kontakt:
Re: Projekt Galicja!
Wiem, jak ciężko jest ze znalezieniem osób chętnych do indeksacji, ale zważywszy na fakt, że wśród genealogów na forach znakomita większość (o czym świadczy wynik kilku ankiet) ma powiązania z Kresami, mam nadzieję że Projekt spotka się z konkretnym wsparciem.
Apeluję o to, choć moje korzenie sięgają jedynie szeroko rozumianego Mazowsza.
Kresowiacy - odezwijcie się !!!
Apeluję o to, choć moje korzenie sięgają jedynie szeroko rozumianego Mazowsza.
Kresowiacy - odezwijcie się !!!
-
- Podziękował/a: 13 razy
- Podziękowano: 15 razy
Pracujemy już, pracujemy.... Jak na razie skany bardzo czytelne, projekt działa bez zarzutu. Zachęcam do udziału. A Magdzie i MTG należą się fanfary! 

Pozdrawiam - Jola Ilnicka
http://potyczkizgenealogia.blogspot.com/
http://genealodzy.opole.pl/
Ilnicki, Żmurkiewicz, Lorenz, Swaryczewski - powiat Dolina(Stanisławów)
Jenek, Wilk,Szafarczyk, Miczka - opolskie
Sendek, Skupień, Ociepka - Zagłębie
http://potyczkizgenealogia.blogspot.com/
http://genealodzy.opole.pl/
Ilnicki, Żmurkiewicz, Lorenz, Swaryczewski - powiat Dolina(Stanisławów)
Jenek, Wilk,Szafarczyk, Miczka - opolskie
Sendek, Skupień, Ociepka - Zagłębie
-
- Podziękował/a: 77 razy
- Podziękowano: 20 razy
Nic ująć, nic dodaćJola65 pisze:Pracujemy już, pracujemy.... Jak na razie skany bardzo czytelne, projekt działa bez zarzutu. Zachęcam do udziału. A Magdzie i MTG należą się fanfary!

Maria Łopaciuk
interesują mnie parafie: Bieździedza, Przeworsk, Waręż, Borysław, Drohobycz, Sambor ! ! ! ( Galicja ) , Skrwilno, Rogowo(<--Kujawy)
interesują mnie parafie: Bieździedza, Przeworsk, Waręż, Borysław, Drohobycz, Sambor ! ! ! ( Galicja ) , Skrwilno, Rogowo(<--Kujawy)
Witam.
Poszukując informacji o moich przodkach natrafiłem na alfabetyczną listę urodzeń z lat 1844 - 1852 z parafii Kamionka Strumiłowa. Przepisałem ją do arkusza (.xls) zmieniając imiona łacińskie na polskie. Jak mogę ją przesłać?
Pozdrawiam.
Stanisław
Poszukując informacji o moich przodkach natrafiłem na alfabetyczną listę urodzeń z lat 1844 - 1852 z parafii Kamionka Strumiłowa. Przepisałem ją do arkusza (.xls) zmieniając imiona łacińskie na polskie. Jak mogę ją przesłać?
Pozdrawiam.
Stanisław
-
AUTOR TEMATU
Panie Stanisławie,
W zasadzie ja nic z taką listą nie mogę zrobić, ale mógłby Pan ją umieścić tutaj na Forgenie, w oddzielnym wątku.
Na pewno się komuś takie informacje przydadzą!
Bardzo dziękuję!
W zasadzie ja nic z taką listą nie mogę zrobić, ale mógłby Pan ją umieścić tutaj na Forgenie, w oddzielnym wątku.
Na pewno się komuś takie informacje przydadzą!
Bardzo dziękuję!
-
AUTOR TEMATU
Witam,
Celowo podbijam temat. Może wśród "nowych" i "starych" bywalców tego forum znajdą się chętni do indeksacji parafii lwowskich
Liczymy szczególnie na tych wszystkich, którzy swoje korzenie mają na Kresach, a jest ich wśród nas - sądząc z postów - wielu.
W chwili obecnej w projekcie bierze udział 31 osób.
Statystyki na dzień 31 stycznia wyglądały następująco:
Wszystkich zdjęć w I etapie: 19.704
Ilość wszystkich paczek: 9.853
Wyniki indeksacji w grupie A: 1287 zdjęć tj. 6,53%
Wyniki indeksacji w grupie B: 1215 zdjęć tj. 6,17%
Wyniki arbitrażu: 1171 zdjęcia tj. 5,94%
Przybliżając te wyniki wyjaśnię, że każdy akt jest indeksowany przez dwie osoby- grupa A i grupa B. Następnie wyznaczone osoby sprawdzają indeksy poprawiając błędy. Po zakończeniu każdego z etapów przeprowadzany jest audyt materiału, aby jeszcze raz zweryfikować i poprawić pomyłki.
Wyniki naszej pracy pozwolą w szybki sposób odnaleźć informacje o szukanych przodkach, zawierają bowiem sporo dodatkowych, ważnych informacji. W przyszłości każdy poszukiwacz posługując się zrobionym przez nas indeksem, będzie mógł w jednej z dwóch czytelni Mormonów skorzystać z ksiąg umieszczonych na serwerze FSI i bez trudu odnaleźć swoich przodków. Nasze indeksy nie są okrojone i pobieżne! Spisujemy najważniejsze dane z każdego aktu.
Chrzty:
Numer domu
Dzień, miesiąc i rok urodzenia
Imiona i nazwisko dziecka
Płeć dziecka
Imiona i nazwisko ojca
Imiona i nazwisko matki
Śluby:
Numer domu
Dzień, miesiąc i rok zawarcia ślubu
Imiona i nazwisko młodego
Imiona i nazwisko matki
Imiona i nazwisko młodej
Imiona i nazwisko matki
Zgony:
Numer domu
Dzień, miesiąc i rok zgonu
Imiona i nazwiska zmarłego
Wiek zmarłego
Płeć zmarłego
Imiona i nazwisko ojca
Imiona i nazwisko matki
Imiona i nazwisko współmałżonka
Wpisujemy również numery stron według nowej (archiwalnej) paginacji.
Jak widzicie przyjęty system indeksacji daje gwarancję wysokiej przydatności dla genealogów, bo pozwala nie tylko na pewną identyfikację osoby, ale daje podstawowe informacje genealogiczne.
Aktualnie indeksujemy parafię św. Anny - zakres lat 1816 - 1860, następnie będziemy pracować nad parafią św. Antoniego. Indeksacja obejmie wszystkie parafie diecezji lwowskiej, udostępniane w porządku alfabetycznym.
Wszystkich zainteresowanych proszę o kontakt WP lub przez forum MTG. Każda para rąk do pracy się przyda
Celowo podbijam temat. Może wśród "nowych" i "starych" bywalców tego forum znajdą się chętni do indeksacji parafii lwowskich

Liczymy szczególnie na tych wszystkich, którzy swoje korzenie mają na Kresach, a jest ich wśród nas - sądząc z postów - wielu.
W chwili obecnej w projekcie bierze udział 31 osób.
Statystyki na dzień 31 stycznia wyglądały następująco:
Wszystkich zdjęć w I etapie: 19.704
Ilość wszystkich paczek: 9.853
Wyniki indeksacji w grupie A: 1287 zdjęć tj. 6,53%
Wyniki indeksacji w grupie B: 1215 zdjęć tj. 6,17%
Wyniki arbitrażu: 1171 zdjęcia tj. 5,94%
Przybliżając te wyniki wyjaśnię, że każdy akt jest indeksowany przez dwie osoby- grupa A i grupa B. Następnie wyznaczone osoby sprawdzają indeksy poprawiając błędy. Po zakończeniu każdego z etapów przeprowadzany jest audyt materiału, aby jeszcze raz zweryfikować i poprawić pomyłki.
Wyniki naszej pracy pozwolą w szybki sposób odnaleźć informacje o szukanych przodkach, zawierają bowiem sporo dodatkowych, ważnych informacji. W przyszłości każdy poszukiwacz posługując się zrobionym przez nas indeksem, będzie mógł w jednej z dwóch czytelni Mormonów skorzystać z ksiąg umieszczonych na serwerze FSI i bez trudu odnaleźć swoich przodków. Nasze indeksy nie są okrojone i pobieżne! Spisujemy najważniejsze dane z każdego aktu.
Chrzty:
Numer domu
Dzień, miesiąc i rok urodzenia
Imiona i nazwisko dziecka
Płeć dziecka
Imiona i nazwisko ojca
Imiona i nazwisko matki
Śluby:
Numer domu
Dzień, miesiąc i rok zawarcia ślubu
Imiona i nazwisko młodego
Imiona i nazwisko matki
Imiona i nazwisko młodej
Imiona i nazwisko matki
Zgony:
Numer domu
Dzień, miesiąc i rok zgonu
Imiona i nazwiska zmarłego
Wiek zmarłego
Płeć zmarłego
Imiona i nazwisko ojca
Imiona i nazwisko matki
Imiona i nazwisko współmałżonka
Wpisujemy również numery stron według nowej (archiwalnej) paginacji.
Jak widzicie przyjęty system indeksacji daje gwarancję wysokiej przydatności dla genealogów, bo pozwala nie tylko na pewną identyfikację osoby, ale daje podstawowe informacje genealogiczne.
Aktualnie indeksujemy parafię św. Anny - zakres lat 1816 - 1860, następnie będziemy pracować nad parafią św. Antoniego. Indeksacja obejmie wszystkie parafie diecezji lwowskiej, udostępniane w porządku alfabetycznym.
Wszystkich zainteresowanych proszę o kontakt WP lub przez forum MTG. Każda para rąk do pracy się przyda