UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Zamknięte Towarzystwa Genealogiczne

Luźne dyskusje na każdy temat (prawie nie moderowane)

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
Idzi

Zamknięte Towarzystwa Genealogiczne

Post autor: Idzi » ndz lis 25, 2012 3:15 pm

Co myślicie o Towarzystwach Genealogicznych, których członkiem można zostać z "rekomendacji"? Taki zapis wyczytałem w regulaminie jednego z Towarzystw Genealogicznych.

mac
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 9 razy
Kontakt:

Re: Zamknięte Towarzystwa Genealogiczne

Post autor: mac » śr gru 05, 2012 5:17 pm

Witam,

Nie wiem, czy to o nas chodzi, ale Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne "Gniazdo" wprowadziło podobny zapis w swoim regulaminie z bardzo pragmatycznego powodu. Nie chcemy się zamykać na żadne osoby zainteresowane genealogią, ale mieliśmy przynajmniej kilka przypadków, kiedy do naszego TG zapisały się osoby nikomu zupełnie nieznane, niezarejestrowane na forum i nieuczestniczące w spotkaniach. Albo takie, które pojawiły się gdzieś przelotem, a potem znikały, nie płaciły składek, nie odpowiadały na maile. Jesteśmy otwartym towarzystwem, każdy może się zapisać, ale chcemy, żeby taka osoba pojawiła się raz czy dwa na naszych spotkaniach, udzielała się choć minimalnie na forum, itd. Nie chcemy, żeby jedyną rzeczą, którą nas wiąże były płacone co roku składki. Zależy nam na tym, żebyśmy mogli się lepiej poznać. W końcu przecież nowy członek może "podpierać" się renomą Towarzystwa (np. okazując legitymację), więc dobrze, jeśli nie będzie to osoba anonimowa.
W każdym razie nie widzę problemu w poleceniu osoby, z którą wymienię kilka maili, albo która jest aktywna na naszym forum. Reasumując - polecenie to raczej kwestia techniczna, niż tworzenie elitarnej organizacji.
Zapraszamy!

No30
Podziękowano: 1 raz

Post autor: No30 » czw gru 06, 2012 6:38 pm

Źle myślimy.
Uderz w stół, a ... WTG Gniazdo się odezwie.
Otóż, w tym towarzystwie nie tylko wymagają świadectwa znania, ale poprawności politycznej. W tym gnieździe ćwierka się na nutę lewacką. W boju i pracy prym wiodą administratorzy WTG.
Tadeusz
b.użytkownik forum WTG, wywalony na mordę za słowa prawdy, ale ciągle wolny i niezależny.

Notatka administratora
Jeszcze jeden taki wpis, jak zaznaczyłem kolorem i post leci do kosza

Magdalena Smolska Kwinta

Post autor: Magdalena Smolska Kwinta » czw gru 06, 2012 10:41 pm

No to się ubawiłam!
Panie Tadeuszu, osobiście nie należę do WTG, ale jestem przekonana, że skoro został pan "wywalony na mordę" to znaczy, że w rażący sposób naruszył Pan regulamin tegoż forum.
Nie wiem co u Pana ćwierka i na jaką nutę, najważniejsze że czuje się Pan wolny :F

Awatar użytkownika

D-100
Podziękowano: 11 razy
Kontakt:

Post autor: D-100 » czw gru 06, 2012 10:49 pm

No30 pisze:Otóż, w tym towarzystwie nie tylko wymagają świadectwa znania, ale poprawności politycznej. W tym gnieździe ćwierka się na nutę lewacką.
W tym Gnieździe, zgodnie z regulaminem forum, nie dyskutuje się na tematy polityczne. Bez zaglądania komukolwiek w legitymacje partyjne. Właśnie po to, żeby nie wzniecać waśni i burzliwych kłótni z wyzwiskami.

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Podziękował/a: 15 razy
Podziękowano: 235 razy
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » pt gru 07, 2012 1:58 am

Pozwolę sobie zauważyć, że na Forgenie również nie toleruję uwag, sugestii, podszczypywanek, czy ostentacji politycznych i religijnych. Wszyscy doskonale o tym wiedzą od samego początku istnienia tego Forum.
Każdą próbę łamania tego obyczajowego zakazu będę tępił z banem i blokadą IP włącznie tak, jak to miało miejsce do tej pory.
Od polityki macie wiele różnych "mondrych for" i tam proszę dawać upust swojej ekspresji ideologicznej.
PS
Proszę nie komentować tego postu tylko przyjąć go do wiadomości (to uwaga do tych, którzy jeszcze przypadkiem o tym nie wiedzą).
Waldemar Fronczak
Po ojcu Kurp, po matce Księżak

Odwiedź : http://www.biurowaldi.pl/

Zbigniew 50
Podziękował/a: 24 razy
Podziękowano: 25 razy

Post autor: Zbigniew 50 » pt gru 07, 2012 7:17 am

Witam Serdecznie Szanowne Grono Historyków Rodzinnych.
Ja naprawdę nie kumam o co ta złość ,tym bardziej teraz w takim okresie gdzie tradycja nam wskazuje na pojednanie.
Moi drodzy zgadzam się tu z kol. Maciejem ,Darkiem i Waldemarem , i przyłączam się do sugestii kol. Magdaleny .
Ja co prawda nie jestem zrzeszony w żadnym z związku regionalnym .
Ale nikt na żadnym z forum nigdy mnie nie wywalał ,nigdzie mnie nie zmuszano do podpisywania jakichś deklaracji.
Jest regulamin i albo się z treścią zgadzam i go akceptuję albo nie ,no po co ta dyskusja .
Przyznaję się bez bicia że w ciągu prawie 10 lat nigdy i nic ani nikt nawet mi nie pogroził na żadnym z forum .
Specem w żadnej z dziedzin też nie jestem ,raczej analfabetą , z tego powodu również nikt mnie nie obraził .
Ale korzyści mam ogromne z tych kontaktów ,za które jestem wszystkim niewymiernie wdzięczny .
Sam również widząc temat na który mogę coś wiedzieć sam się włączam i pomagam w czym mogę ,ważne troszkę dla mnie abym wiedział z kim i
o czym mogę pisać .
Jednakoż moja praca nie wszystkim leży, co mnie bardzo boli , bo tym którym powinno zależeć to mają to w nosie ale aby było śmiesznie to nie dosyć że nie pomagają ,to utrudniają , obrażają ect.
Jednak ja przeciwnie do ciebie Tadeuszu mogę tylko tu podziękować wszystkim bo to dzięki tym forom genealogicznym osiągnąłem to co mam .
Byłem na kilku spotkaniach regionalnych kół i nikt mnie nie wyprosił ,znalazło się miejsce dla mnie również ,co dla mnie było szokiem.
Staram się żyć i postępować z maksymą mego dziadka : Żyj i Daj Żyć Innym .
Pozdrawiam Serdecznie i jeszcze raz apeluję moi drodzy zważcie na czas i okres ( Święta tuż tuż )
Zbigniew Dykiel
Zbigniew 50

Awatar użytkownika

Jola65
Podziękował/a: 13 razy
Podziękowano: 15 razy

Post autor: Jola65 » pt gru 07, 2012 6:52 pm

Wątek mnie zaciekawił.. zaglądam i oczom nie wierzę! Panie Tadeuszu współpracuję z wieloma TG chociaż nie jestem oficjalnie członkiem żadnego z nich, nie płacę składek a często korzystam z pomocy ich członków. Sama również staram się pomagać innym genealogom i nigdy nikt nawet słowem się nie zająknął na temat mojego światopoglądu. Właśnie to przyciąga mnie do takich miejsc jak Forgen, Genpol, czy fora TG ; odpoczywamy od politykierstwa i agitacji!

Co do pytania rozpoczynającego wątek ; zamknięte TG ... może to komuś do czegoś potrzebne. Niech sobie będą, a jeśli mi to nie odpowiada , to nie szukam ich towarzystwa. W jednym Pan Tadeusz ma rację - jesteśmy ludźmi wolnymi. Żyjmy i pozwólmy żyć innym dopóki nie zagrażają otoczeniu :pa:
Pozdrawiam - Jola Ilnicka
http://potyczkizgenealogia.blogspot.com/
http://genealodzy.opole.pl/

Ilnicki, Żmurkiewicz, Lorenz, Swaryczewski - powiat Dolina(Stanisławów)
Jenek, Wilk,Szafarczyk, Miczka - opolskie
Sendek, Skupień, Ociepka - Zagłębie

Awatar użytkownika

Ynicz
Podziękował/a: 41 razy
Podziękowano: 315 razy
Kontakt:

Post autor: Ynicz » sob gru 08, 2012 12:56 pm

Ja mogę się przyczepić jedynie do zachowania jednego z adminów, ale Ci którzy są w temacie, to powinni wiedzieć o co chodzi ;)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

helenka13
Podziękował/a: 278 razy
Podziękowano: 128 razy

Post autor: helenka13 » sob gru 08, 2012 1:20 pm

Witajcie,
dziś taki mróz, czy tu u nas też ma mrozić ??
Ale na poważnie ,przecież Wademar prosił ,by nie dyskutować i nie rozwijać wątku ,bo to niczego konstruktywnego nie wnosi . Całusy ślę Wszystkim ,Helenka :sun: :sun: :sun:

Awatar użytkownika

iR3k

Post autor: iR3k » sob gru 08, 2012 7:19 pm

Amen :pa:

Awatar użytkownika

wicy
Podziękował/a: 145 razy
Podziękowano: 322 razy
Kontakt:

Post autor: wicy » ndz gru 09, 2012 11:46 am

Wtrącę swoje 3 gr, bo co innego pytanie postawione przez Idziego, a co innego cała dyskusja po poście Tadeusza.
Pewnego rodzaju hermetyzacja środowiskowa dotyczy nie tylko WTG, jeśli w ogóle zasada jest rygorystycznie przestrzegana, ale również innych towarzystw, jak choćby Związek Szlachty Polskiej, czy Towarzystwo Heraldyczne. To jest wybór twórców/kierownictw towarzystw, zaakceptowany przez uczestników i nie wiem jaki sens mają dyskusje na temat słuszności takich postępowań. Ich wola.
Z czasem zaciera się tylko idea przyświecająca hermetyzacji (lub filtracji uczestników/użytkowników), którą wyłuszczył Maciek i pozostaje wrażenie tworzenia niczym nie uzasadnionych podziałów, kategoryzowania lub wartościowania (faktycznego, a częściej domniemanego) ludzi. Co tu daleko szukać... na naszym forum również powstały 2 kategorie uczestników, co zostało poczynione mniej więcej w celu jaki przedstawił Maciek, było wyjaśniane i dyskutowane, ale.... któż o tym teraz pamięta...?
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski

Mariusz_14
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 4 razy

Post autor: Mariusz_14 » wt kwie 16, 2013 6:16 pm

Forum to forum.Regulamin to regulamin ... ale jak powiedział Kmicic: prywatnemu nie posłowi.
Myślicie, że ludziom buzie zawiążecie z miłą miną i prawomyślnością swoją. To sobie myślcie. W żadnym środowisku szlacheckim, mieszczańskim i chłopskim tego nie było i nie będzie.

PS
O ile mi wiadomo odszukiwanie IP podlega ochronie danych osobowych a ingerencji w ten adres mogą dokonywać tylko organy do tego uprawnione każdy może się o tym przekonać.

Mariusz
Kalinowski Mariusz

azielik
Podziękował/a: 44 razy
Podziękowano: 41 razy

Post autor: azielik » śr kwie 17, 2013 11:58 am

A kto mówi o ingerencji w IP? Szukanie też mieści się w umiejętnościach przeciętnego murderatora i nie jest niczym nadzwyczajnym. Blokuje się forum dla połączenia z określonego IP i po sprawie :F . Mimo że TG nie są hermetyczne pierwsze pytanie kontrolne na spotkaniu to na jakim forum się udzielasz? Dziwne bo na tym forum Pana Zbigniewa z MTG nie widuje, ale jak "od Waldka" to wszystko OK (szac-un za renomę) :)

Pozdrawiam,

Andrzej Zieliński
Parafrazując: Śpieszmy się pytać ludzi, tak szybko odchodzą

Awatar użytkownika

Margolcia
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 4 razy

Post autor: Margolcia » śr kwie 17, 2013 7:22 pm

Już myślałam, że "zamknęli" jakieś Towarzystwo, a tu tylko o "fochy" różniste idzie... Od razu zaznaczam, nikogo nie mam zamiaru obrażać. Ja jestem przyzwyczajona... pracuję w przedszkolu ;-)
Mnie tam w Gnieździe - mimo że tylko czasem w "przyjeździe" bardzo dobrze.
Czego i pozostałym nieskładkowym i składkowym życzę. Cieszmy się swoją pasją, pogodą piękną - w końcu śnieg zniknął, i uśmiechajmy się do siebie. Życie przynosi prawdziwe problemy, więc nie szukajmy sobie wydumanych uraz i uchybień ze strony innych.

Uściski serdeczne
Margola
Z pozdrowieniami Małgorzata Żywicka

ODPOWIEDZ

Wróć do „Na każdy temat”