UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Listy strat CK Armii
Moderator: Moderatorzy
Listy strat CK Armii
Witam.
W listach strat CK armii znalazłem swojego prapradziadka. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak odczytać te dane:
"Volume: 1916
Issue: 27.6.1916
Page: 8
verw. Borodenko Johann, Lstlnft, k. k. LatlR. Nr. 19, 1. Komp., Galizien, Rohatyn, Podkamirn."
Jak można ustalić gdzie zginął? Gdzie akuratnie walczyła jednostka? Może na podstawie tych informacji można coś jeszscze ustalić?
Z góry dziękuję za pomoc i zainteresowanie.
Pozdrawiam.
Daniel
W listach strat CK armii znalazłem swojego prapradziadka. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak odczytać te dane:
verw. Borodenko Johann, Lstlnft, k. k. LatlR. Nr. 19, 1. Komp., Galizien, Rohatyn, Podkamirn."
Jak można ustalić gdzie zginął? Gdzie akuratnie walczyła jednostka? Może na podstawie tych informacji można coś jeszscze ustalić?
Z góry dziękuję za pomoc i zainteresowanie.
Pozdrawiam.
Daniel
-
- Podziękował/a: 77 razy
- Podziękowano: 20 razy
Re: Listy strat CK Armii
Może tu znajdziedz podpowiedź ?danimak1 pisze: W listach strat CK armii znalazłem swojego prapradziadka. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak odczytać te dane:
Jak można ustalić gdzie zginął? Gdzie akuratnie walczyła jednostka? Może na podstawie tych informacji można coś jeszscze ustalić ?
http://austro-wegry.info/f5.htm
Maria Łopaciuk
interesują mnie parafie: Bieździedza, Przeworsk, Waręż, Borysław, Drohobycz, Sambor ! ! ! ( Galicja ) , Skrwilno, Rogowo(<--Kujawy)
interesują mnie parafie: Bieździedza, Przeworsk, Waręż, Borysław, Drohobycz, Sambor ! ! ! ( Galicja ) , Skrwilno, Rogowo(<--Kujawy)
-
- Podziękował/a: 28 razy
- Podziękowano: 600 razy
A może to coś pomoże?
Borodenko Johann był prawdopodobnie jeńcem wojennym w miejscowości Obojan, Guberni Kurskiej w Rosji
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/Searc ... nko+Johann
Skrótów w wykazie nie potrafię rozszyfrować.
A poniżej ścieżka do Obojana:
http://www.tiptopglobe.com/city?i=20408 ... 203&zoom=8
a poniżej do Podkarmin (Branderburgia):
http://prusowie.pl/mapy/3_foto/big/003-mapa.jpg
PS. Może Borodenko Johann, służył w 1 Kompanii Galicyjskiej, z Rohatynia, a walczył na terenach Brandenburgii Podkarmin) w Prusach Wschodnich?
Borodenko Johann był prawdopodobnie jeńcem wojennym w miejscowości Obojan, Guberni Kurskiej w Rosji
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/Searc ... nko+Johann
Skrótów w wykazie nie potrafię rozszyfrować.
A poniżej ścieżka do Obojana:
http://www.tiptopglobe.com/city?i=20408 ... 203&zoom=8
a poniżej do Podkarmin (Branderburgia):
PS. Może Borodenko Johann, służył w 1 Kompanii Galicyjskiej, z Rohatynia, a walczył na terenach Brandenburgii Podkarmin) w Prusach Wschodnich?
Pozdrawiam
---------------------------
Bogdan Mielczarczyk
"Między Pułtuskiem a Wyszkowem"
Nazwiska: Mielczarczyk, Żołyński (a), Zdziera, Gemza, Skoczylas, Skoczeń, Sklepiński (a).
Miejscowości: Obryte, Zatory, Zambski, Pniewo.
---------------------------
Bogdan Mielczarczyk
"Między Pułtuskiem a Wyszkowem"
Nazwiska: Mielczarczyk, Żołyński (a), Zdziera, Gemza, Skoczylas, Skoczeń, Sklepiński (a).
Miejscowości: Obryte, Zatory, Zambski, Pniewo.
-
- Podziękował/a: 9 razy
- Podziękowano: 11 razy
- Kontakt:
Witam!
Wyjaśnienia skrótów znajdują się na początku każdego zeszytu List Strat.
Pozdrawiam, Marek
Wyjaśnienia skrótów znajdują się na początku każdego zeszytu List Strat.
Pozdrawiam, Marek
Marek Wiśniowiecki
-
- Podziękował/a: 56 razy
- Podziękowano: 34 razy
- Kontakt:
danimak1 pisze:Galizien, Rohatyn, Podkamirn.
W moim przekonaniu w tym przypadku chodzi o Podkamień koło Rohatynia.dziadek_m60 pisze: a poniżej do Podkarmin (Branderburgia):
Pozdrowienia
Krystian
Krystian
-
- Podziękował/a: 1 raz
- Podziękowano: 1 raz
Witam serdecznie!
Na pierwszej stronie każdej austro-węgierskiej listy strat w kilku językach podawano sposób w jaki zapisywano każdą otrzymaną wiadomość o kolejnym rannym ("verw." od "verwandet"), wziętym do niewoli ("kriegsgef." od "kriegsgefangen"), poległym ("tot." od "tötete") żołnierzu czy oficerze. Zapisy prowadzono w języku niemieckim w ten sposób: najpierw nazwisko i imię, stopień wojskowy, następnie oddział wojska, pododdział, potem prawo swojszczyzny, czyli zazwyczaj miejsce urodzenia, a na końcu rok urodzenia i wiadomość, w której czasem umieszczano więcej informacji niż sam status żołnierza.
Według tego zapisu umieszczonego w Liście Strat nr 435 z dnia 27 czerwca 1916 roku (niem. "Verlustliste Nr. 435 ausgegeben am 27./6.1916") Twój prapradziadek Jan (a może Iwan) Borodenko nie zginął na polu walki, lecz został wzięty do niewoli i zmarł zapewne w obozie, choć w czasie własnych poszukiwań spotkałem się z przypadkami wziętych do niewoli żołnierzy, którzy osiadli na stałe w miejscu internowania, tam ożenili się i mieli dzieci. Nigdy nie powrócili do swoich rodzin i ani z nimi nie korespondowali.
Na pierwszej stronie każdej austro-węgierskiej listy strat w kilku językach podawano sposób w jaki zapisywano każdą otrzymaną wiadomość o kolejnym rannym ("verw." od "verwandet"), wziętym do niewoli ("kriegsgef." od "kriegsgefangen"), poległym ("tot." od "tötete") żołnierzu czy oficerze. Zapisy prowadzono w języku niemieckim w ten sposób: najpierw nazwisko i imię, stopień wojskowy, następnie oddział wojska, pododdział, potem prawo swojszczyzny, czyli zazwyczaj miejsce urodzenia, a na końcu rok urodzenia i wiadomość, w której czasem umieszczano więcej informacji niż sam status żołnierza.
"Borodenko Johann, Landsturm Infanterist [szeregowy pospolitego ruszenia], k.k. Landsturm Infanterie Regiment Nr. 19 [19. pułk piechoty pospolitego ruszenia], 1. Kompagnie [1. kompania], Galizien, Rohatyn, Podkamień [prawo swojszczyzny], 1881 [rok urodzenia]; kriegsgef., Obojan, Gouvernment Kursk, Russland [wzięty do niewoli, internowany w obozie w Obojaniu, w guberni kurskiej, w Rosji].
Według tego zapisu umieszczonego w Liście Strat nr 435 z dnia 27 czerwca 1916 roku (niem. "Verlustliste Nr. 435 ausgegeben am 27./6.1916") Twój prapradziadek Jan (a może Iwan) Borodenko nie zginął na polu walki, lecz został wzięty do niewoli i zmarł zapewne w obozie, choć w czasie własnych poszukiwań spotkałem się z przypadkami wziętych do niewoli żołnierzy, którzy osiadli na stałe w miejscu internowania, tam ożenili się i mieli dzieci. Nigdy nie powrócili do swoich rodzin i ani z nimi nie korespondowali.
Ostatnio zmieniony pn gru 10, 2012 4:03 pm przez Camillus Romanus, łącznie zmieniany 1 raz.
Serdecznie pozdrawiam,
Kamil Roman Kasprzak
Kamil Roman Kasprzak
Witam serdecznie.
Dziekuję wszystkim za zainteresowanie moim wątkiem i podpowiedzi. Faktycznie chodzi o Podkamień Rohatyński (w powiecie rohatyńskim). Pradziadek miał na imię Jan (nie Iwan).
Panie Kamilu, gdzie można lub jak sprawdzić kiedy pradziadek zmarł w tym obozie, czy może założył tam rodzinę? Przyznam szczerze, że nie bardzo wiem jak szukać.
Dziekuje za podpowiedzi i pomoc.
Pozdrawiam.
Daniel
Dziekuję wszystkim za zainteresowanie moim wątkiem i podpowiedzi. Faktycznie chodzi o Podkamień Rohatyński (w powiecie rohatyńskim). Pradziadek miał na imię Jan (nie Iwan).
Panie Kamilu, gdzie można lub jak sprawdzić kiedy pradziadek zmarł w tym obozie, czy może założył tam rodzinę? Przyznam szczerze, że nie bardzo wiem jak szukać.
Dziekuje za podpowiedzi i pomoc.
Pozdrawiam.
Daniel
Witam serdecznie.
Ponawiam swoją prośbę:
gdzie można lub jak sprawdzić kiedy pradziadek zmarł w tym obozie, czy może założył tam rodzinę? Przyznam szczerze, że nie bardzo wiem jak szukać.
Dziękuje za podpowiedzi i pomoc.
Pozdrawiam.
Daniel
Ponawiam swoją prośbę:
gdzie można lub jak sprawdzić kiedy pradziadek zmarł w tym obozie, czy może założył tam rodzinę? Przyznam szczerze, że nie bardzo wiem jak szukać.
Dziękuje za podpowiedzi i pomoc.
Pozdrawiam.
Daniel