UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

2563 urodziny Konfucjusza.

Luźne dyskusje na każdy temat (prawie nie moderowane)

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
dziadek_m60
Podziękował/a: 28 razy
Podziękowano: 600 razy

2563 urodziny Konfucjusza.

Post autor: dziadek_m60 » ndz gru 02, 2012 6:29 am

W jednym z czasopism z listopada tego roku, jakie wpadło mi przypadkowo w ręce, natknąłem się na informację o 2563 urodzinach Konfucjusza (ur. 551 r. przed nasza erą) i uroczystościach w świątyni w Tajpej na Tajwanie, z okazji Dnia Nauczyciela, którego patronem jest Konfucjusz. A cóż mnie powaliło na kolana, ano to, że bierze w nich udział jeden z jego potomków w 86. pokoleniu!!!! To dopiero drzewko, baobab albo jakaś inna sekwoja, z całym szacunkiem!
Pozdrawiam
---------------------------
Bogdan Mielczarczyk
"Między Pułtuskiem a Wyszkowem"
Nazwiska: Mielczarczyk, Żołyński (a), Zdziera, Gemza, Skoczylas, Skoczeń, Sklepiński (a).
Miejscowości: Obryte, Zatory, Zambski, Pniewo.

kwiat1
Podziękował/a: 41 razy
Podziękowano: 2 razy

Re: 2563 urodziny Konfucjusza.

Post autor: kwiat1 » ndz gru 09, 2012 9:07 pm

Witam
W naszych poszukiwaniach nie mamy szans na tak dalekich przodków jak Konfucjusz.
Zastanawiam się przy tej okazji, czy na tym forum są rekordziści w ilości odnalezionych przodków.
Może jak by mogli się z nami podzielić taką informacją,to dało by większą wiarę innym.
Pozdrawiam
Róża

Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Post autor: Bea » ndz gru 09, 2012 11:46 pm

A ja myślę, że udokumentowanie pochodzenia od Konfucjusza jest tak samo łatwe jak wpisanie do drzewa genealogicznego Kmicica, tudzież innej postaci literackiej. Wszyscy moi znajomi z pracy mają natomiast korzenie szlacheckie (bo nazwiska kończą się na -wski) oprócz jednego, który podejrzewa się o co najmniej tytuł barona. Hobby to zabawa, a każdy sam wyznacza sobie jej reguły - ważne, żeby się dobrze bawić. Jedni chcą brylować w towarzystwie, inni wolą w samotności czytać stare dokumenty.
Wszak Konfucjusz rzekł: Nie spotkałem jeszcze nikogo, kto by cnotę kochał tak jak urodę.
:>
Beata

MarcinH
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 8 razy

Post autor: MarcinH » czw gru 13, 2012 9:38 pm

Myślę, że wpisanie Konfucjusza jest jednak bardziej uzasadnione. Biorąc pod uwagę, że 86 pokolenie to 2^86 możliwych osób (czyli ok. 80 kwadrylionów 8) ), każdy z nas ma Konfucjusza wśród swoich przodków. Pytanie tylko jak to wykazać :lol:

Obawiam się że z Kmicicem byłoby jednak trudniej...

Marcin

justan12
Podziękował/a: 1 raz

Post autor: justan12 » pt gru 14, 2012 3:52 pm

Z tego co wiem, to jednak drzewo genealogiczne Konfucjusza jest jakos tam udokumentowane i prowadzone od wieluset lat... więc nie gadajcie o Kmicicu...
Linki:
http://en.wikipedia.org/wiki/Family_tre ... of_descent

http://fakty.interia.pl/ciekawostki/new ... ,974568,18

ODPOWIEDZ

Wróć do „Na każdy temat”