UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Waligóra, Zuziak i Firlejczyk oraz Sawka

Miejsce dla przedstawienia poszukiwanych nazwisk

Moderator: Moderatorzy

NOWY TEMAT tworzymy wyłącznie poprzez bazę danych "Szukam nazwiska" (górne menu forum)
Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
babaw
Podziękował/a: 9 razy

Waligóra, Zuziak i Firlejczyk oraz Sawka

Post autor: babaw » wt gru 11, 2012 4:16 pm

Poszukuję informacji o rodzinach:
Waligórów - Michała (ur w 1877r) i jego przodkach, mieszkających w Lipowej koło Żywca
Zuziaków - a dokładnie Anny ur ok 1881 r, żony Michała Waligóry, a córki Józefa Zuziaka i Marii Firlejczyk - z okolic Lipowej.
Józef i Maria Firlejczyk, oprócz Anny mieli jeszcze jedną córkę, której imienia nie znam. Wiem tylko, że po pierwszym mężu nosiła nazwisko Nowak, a po drugim Grzyb i przeniosła się do Bielska (myślę, że na przełomie XIX i XX w).
Zainteresowana jestem również informacjami dot. rodziny Sawków - Stefana i Szymona (ur. ok1864 r w Zabłótce koło Radymna) oraz Ludwiki Kurek, żony Szymona, ur ok 1866 r w Kosienicach też koło Radymna.
Mieli oni 3 córki (urodzone w Skołoszowie). Ok 1920 r przenieśli się do Sanoka, gdzie jedna z córek, Maria, poślubiła Aleksandra Barana (moi dziadkowie) a druga Stanisława Kasiewicza.
Pozdrawiam
Barbara
.....................
szukam: Bachman i Andres (Lwów), Baran (okolice Sanoka), Sawka (okolice Radymna i Sanoka), Waligóra, Zuziak, Firlejczyk, Kanior i Hirt (okolice Żywca, głównie Lipowa)

tomek11
Podziękował/a: 20 razy
Podziękowano: 12 razy

Re: Waligóra, Zuziak i Firlejczyk oraz Sawka

Post autor: tomek11 » wt gru 11, 2012 7:10 pm

W Zerzniu proboszczem jest Ks. Krzysztof Waligóra. Tutaj masz jego biogram: http://www.parafiazerzen.waw.pl/parafia ... /proboszcz. Może się kiedyś przyda.
Pozdrawiam,
Tomek

Awatar użytkownika

mieczysław maziarski
Podziękowano: 153 razy

Post autor: mieczysław maziarski » śr gru 12, 2012 10:02 am

Rok 1859 Lwów par.Św.Mikołaja urodzony Karol Andres.
Występuje też nazwisko Andreaszek.
Pozdawiam

-- Post scalono 12 gru 2012, 10:12 --

W Komańczy w 1795 zmarła Sawka Eyfemia.W tym samym czasie tj.1817
jest tam nazwisko Sawkow.
Mieczysław

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
babaw
Podziękował/a: 9 razy

Post autor: babaw » śr gru 12, 2012 3:15 pm

Bardzo dziękuję za te informacje.
Jeśli chodzi o rodzinę Andres to poszukuję konkretnie Adama i Kazimierę. W latach II wojny mogli mieć około 40 lat (tak oceniam na podstawie zachowanych zdjęć).Być może Karol jest z nimi spokrewniony.
Nazwisko Sawka w okolicach Komańczy jest dość często występujące. Trochę informacji na ten temat otrzymałam od pracowników sanockiego skansenu. Na razie szukam Sawków w okolicach Radymna. Być może jakieś koligacje między "moimi" Sawkami a tymi z Komańczy są, ponieważ bardzo mnie zastanawia fakt przeniesienia się rodziny spod Radymna do Sanoka.
Jeszcze raz bardzo dziękuję za informację. I przy okazji - czy na terenie Komańczy czy okolic występowało przed 1900 rokiem nazwisko Kasiewicz?
Barbara
.....................
szukam: Bachman i Andres (Lwów), Baran (okolice Sanoka), Sawka (okolice Radymna i Sanoka), Waligóra, Zuziak, Firlejczyk, Kanior i Hirt (okolice Żywca, głównie Lipowa)

Awatar użytkownika

mieczysław maziarski
Podziękowano: 153 razy

Post autor: mieczysław maziarski » śr gru 12, 2012 5:35 pm

W Lubaczowie w 1827 ur.Maria córka Onufrego Sawka i Anny Bretańska,
Ponadto w Jaśle urodził się Wiktor Sawka na początku XX wieku.
Nazwisko Andres i to dość licznie występuje w parafii św.Anny we Lwowie.
Może pani poczytać o Projekcie Galicja i włączyć się w indeksację.

Pozdrawiam

-- Post scalono 13 gru 2012, 16:27 --

We Lwowie u św.Anny znalazłem nazwisko Andres >ur.1818 Barbara,1819 Karol,1821 Jan,1823 Anna,1825 Anna.
Jest projekt Galicja gdzie do indeksacji są lwowskie parafie.Jak masz czas i chęć poszukiwań to warto
do tego przystąpić.
Pozdrawiam
Mieczysław

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szukam nazwiska”