UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Patkanyova

Pomoc dla szukających miejscowości, miejsca, lokalizacji

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
azielik
Podziękował/a: 44 razy
Podziękowano: 41 razy

Patkanyova

Post autor: azielik » pt gru 14, 2012 4:05 pm

Gdzie mogła być miejscowość Patkanyova w 1820r? Szukałem w indeksie miejscowości C.K. ze strony MTG ale nie znalazłem. Nie ma mowy o pomyłce bo nazwa jest wykuta w kamieniu, więc żadne kulfony proboszcza nie wchodzą w grę. Jakieś sugestie?

Pozdrawiam,

Andrzej
Parafrazując: Śpieszmy się pytać ludzi, tak szybko odchodzą

dziadek_m60
Podziękował/a: 28 razy
Podziękowano: 600 razy

Re: Patkanyova

Post autor: dziadek_m60 » pt gru 14, 2012 4:51 pm

A może chodzi o nazwisko „Patkanyova” ?
Na stronie pod tym linkiem, poniżej mapy jest kontynuacja, o ile dobrze zrozumiałem, 100 najczęściej występujących nazwisk w wioskach (miejscowościach) Roztocza, w pisowni słowackiej, angielskiej i węgierskiej, jest również wymienione - Patkanyova.
http://www.cisarik.com/0_Roztoky_Svidni ... Saris.html
Pozdrawiam
---------------------------
Bogdan Mielczarczyk
"Między Pułtuskiem a Wyszkowem"
Nazwiska: Mielczarczyk, Żołyński (a), Zdziera, Gemza, Skoczylas, Skoczeń, Sklepiński (a).
Miejscowości: Obryte, Zatory, Zambski, Pniewo.

W_Pietka
Podziękował/a: 7 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: W_Pietka » pt gru 14, 2012 6:40 pm

A jak wspomniane nazwisko/nazwę miejscowości tłumaczy się na Polski?? Mnie to się kojarzy z Piętkinowe/Nowe Piętki.
Swoją drogą w pow. Pułtuskim była taka miejscowość w połowie XIX wieku. Powstała w wyniku podziału majątku/folwarku, ale nie przetrwała do dnia dzisiejszego.
Z poważaniem

Wojciech Piętka

Awatar użytkownika

gabi
Podziękował/a: 16 razy
Podziękowano: 215 razy

Post autor: gabi » pt gru 14, 2012 7:26 pm

Nie chodzi czasem o niemieckie kolonie w okolicy Sankt Petersburga?
Nazwa pisana z angielska " Patkanyova " natomiast z niemiecka "Patkanowo",
owe Patkanowo mialo rozne nazwy, obecnie Весёлый Посёлок.

"ВЕСЕЛЫЙ ПОСЕЛОК (Фрелихе Колони/Fröhliche Kolonie; также Патканово), до 1917 – С.-
Петербургская губ., С.-Петербургский у., Новосаратовская вол.; в сов. период – Ленинградская обл.,
Всеволожский/Слуцкий/Ленинградский Пригородный (Пригородный)/Колпинский/Володарский р-н. Лют. село, осн. в 1880. В 10 км к юго-вост. от С.-Петербурга. Основатели из кол. Новосаратовка. Лют. приход Ней-Саратовка. Церковь. Земли 195 дес. (1920). Школа. Сельсовет. К-з „Рот Фронт“. Жит.: 150 (1904), 439/166 нем. (1926), 67/53 нем. (1941)."
Zrodlo: http://www.soldat.ru/files/f/ortslexikon.pdf —
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0% ... 0%BE%D0%BA
Moze sie myle :co:

Patkanyova :?: (z) Pacanowa :?:

Pozdrawiam
Grazyna

AUTOR TEMATU
azielik
Podziękował/a: 44 razy
Podziękowano: 41 razy

Post autor: azielik » pt gru 14, 2012 9:34 pm

Patkanyova to na 101% miejscowość w formie nieodmienionej. Nie nazwisko, bo nazwisko tu w tym przypadku jest wyraźnie odmiejscowe. Wiem że zakładając ten tok myślenia Google prowadzi prosto na Słowacje, przerabiałem go, lecz mi to nie pasuje. Chyba że niedaleko byłby Ołomuniec ale to byłoby bardzo luźne skojarzenie. Raczej napewno chodzi o zabór austyjacki. Może chodzić też o nazwę majątku, ale gdzie?. Trop do Sankt Petersburga jest ciekawy, ale jakoś mi słabo pasuje aby C.K. urząd rekrutował urzędników z tak dalekich wschodnich zakątków w dodatku z innego zaboru. Narazie bardzo mało wiem o tej gałęzi, bo "wyskoczyła" dopiero kilka tygodni temu, więc póki co składam okruchy. Dzięki za podpowiedzi, może ktoś ma jeszcze coś?

Pozdrawiam,

Andrzej
Parafrazując: Śpieszmy się pytać ludzi, tak szybko odchodzą

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gdzie to jest...”