UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Pałace i dwory dawnych Prus Wschodnich

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Pałace i dwory dawnych Prus Wschodnich

Post autor: Bea » śr gru 26, 2012 6:40 pm

Pożyczyłam sobie właśnie książkę "Pałace i dwory dawnych Prus Wschodnich" Małgorzaty Jackiewicz-Garniec i Mirosława Garniec, Olsztyn 2001 (wyd. III poszerzone i uzupełnione). Dopiero zaczynam przeglądać.
Album nie ma spisu nazwisk, tylko opis miejscowości - ale może komuś się przyda...

a to mapka z miejscowościami wymienionymi w spisie (w górnym prawym rogu jest lupka - najlepiej oglądać w 100% zoomie)
Beata

Awatar użytkownika

egopol
Podziękowano: 5 razy
Kontakt:

Re: Pałace i dwory dawnych Prus Wschodnich

Post autor: egopol » czw gru 27, 2012 1:12 pm

Posiadam tą pozycję w swoim księgozbiorze. Dzięki niej uzupełniłem wiedzę o majątku Powodowo w którym pracował mój dziadek i ur. się moja mama z rodzeństwem. Idąc tym tropem dotarłem do kroniki, w której zawarta jest historia majątku, wymienieni są mieszkańcy, pracownicy i ich obowiązki. Zdjęcia i mapka, która umożliwiła mi odnalezienie rodzinnego domu mamy. Jest również historia ewakuacji przed zbliżającym się frontem.
Niestety nie udało mi się nawiązać kontaktu z jej autorami.
Pozdrawiam
Krzysiek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mam wykaz”