UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Szulc szlachcicem?
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 407
- Podziękował/a: 108 razy
- Podziękowano: 17 razy
Szulc szlachcicem?
Mój 4x pra Wojciech Szulc v.Schultz był possesorem Wiesiołowa w par.Dąbie pow.łęczycki.W akcie chrztu córki Anny Ludwiki tytułują go urodzony JP. Jego żoną była Antonina Charczewska. Czy wśród szlachty spotykało się to nazwisko?Czy był to tylko tytuł grzecznościowy jako właściciela wsi.
W roku 1837 w allegatach do ślubu jego niepełnoletniego syna Adama( ur.w 1816) przy pozwoleniu na ożenek syna, również powtarza się to wyrażenie.Czy mam to traktować z przymrużeniem oka, czy rzeczywiście mu się ten tytuł należał?
Przyznam się szczerze, że to nazwisko nigdy mi się nie kojarzyło z szlachtą.Czy słusznie?
Danka
W roku 1837 w allegatach do ślubu jego niepełnoletniego syna Adama( ur.w 1816) przy pozwoleniu na ożenek syna, również powtarza się to wyrażenie.Czy mam to traktować z przymrużeniem oka, czy rzeczywiście mu się ten tytuł należał?
Przyznam się szczerze, że to nazwisko nigdy mi się nie kojarzyło z szlachtą.Czy słusznie?
Danka
-
- Podziękował/a: 70 razy
- Podziękowano: 169 razy
Re: Szulc szlachcicem?
Danusiu,
- Schultz herbu Holnicki
- Schultz vel Szultz herbu wlasnego
- von Schultze herbu Schulze
- Charczewski herbu Cholewa
Wszystko jest mozliwe. Czy mozna odnalesc akt slubu Wojciecha i Antoniny ?
Bozenna
- Schultz herbu Holnicki
- Schultz vel Szultz herbu wlasnego
- von Schultze herbu Schulze
- Charczewski herbu Cholewa
Wszystko jest mozliwe. Czy mozna odnalesc akt slubu Wojciecha i Antoniny ?

Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?
-
- Podziękował/a: 70 razy
- Podziękowano: 169 razy
Danusiu,
Zostaw narazie herby. Na tym etapie to nie pomoze poszukiwaniom.
Trzeba zlokalizowac te rodzine, gdyz pisownia nazwiska jest rozna, nawet w tym samym pokoleniu.
Zajrzyj do Teczek Dworzaczka:
1. Karol Schultz - dziedzic Kornat
2. Walenty Szulc - dziedzic Kornat
Kornaty - Dabie = 60 kilometrow
Warto poszperac.
Bozenna
Zostaw narazie herby. Na tym etapie to nie pomoze poszukiwaniom.
Trzeba zlokalizowac te rodzine, gdyz pisownia nazwiska jest rozna, nawet w tym samym pokoleniu.
Zajrzyj do Teczek Dworzaczka:
1. Karol Schultz - dziedzic Kornat
2. Walenty Szulc - dziedzic Kornat
Kornaty - Dabie = 60 kilometrow
Warto poszperac.
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?
-
- Podziękował/a: 46 razy
- Podziękowano: 209 razy
Jest kilka rodzin o nazwisku Schulz (Szulc), ktore otrzymaly nobilitacje na Sejmach.
Najbardziej znani sa Szulc-Holniccy w Koronie oraz Szulcowie z pow. wilkomierskiego
w WXLit.
Najbardziej znani sa Szulc-Holniccy w Koronie oraz Szulcowie z pow. wilkomierskiego
w WXLit.
Adam A. Pszczolkowski
http://www.szlachta.org.pl
Pisze tylko w dziale Szlachta, herbarze, heraldyka.
Prosze nie slac do mnie wiadomosci prywatnych,
tylko zakladac nowe watki w powyzszym dziale.
-
Panie Adamie na razie nie potrafię powiedzieć do której gałęzi mój przodek przynależał.Może jak dotrę do aktu ślubu to coś się wyjaśni,,bo innej drogi nie widzę. W roku 1837 przebywał w Srebrnej w par.Szumowo w łomżyńskim i tam spróbuję dotrzeć do aktów metrykalnych i znaleźć jego zgon.O ile tam umarł.Być może tam będzie podana informacja gdzie się urodził.
Jego syn Adam umarł dość młodo-bodajże mając 26 lat w Warszawie i umieszczono jego zgon w" Nekrologach" Tyszki . Pracował w jednej z komisji rządowych- tej najmniej chlubnej-jako sekretarz.
Czy jest jeszcze jakaś droga która pozwoliłaby mi poznać pochodzenie Wojciecha Szulca(bo tak się podpisywał)?
Pozdrawiam serdecznie Danka
Jego syn Adam umarł dość młodo-bodajże mając 26 lat w Warszawie i umieszczono jego zgon w" Nekrologach" Tyszki . Pracował w jednej z komisji rządowych- tej najmniej chlubnej-jako sekretarz.
Czy jest jeszcze jakaś droga która pozwoliłaby mi poznać pochodzenie Wojciecha Szulca(bo tak się podpisywał)?
Pozdrawiam serdecznie Danka
-
- Podziękował/a: 46 razy
- Podziękowano: 209 razy
Tu jest metryka slubu tegoz Adama Szulca:
http://szukajwarchiwach.pl/72/160/0/-/1 ... gaPLrOVlHQ
Warszawa, Nawiedzenie NMP, 1837
http://szukajwarchiwach.pl/72/160/0/-/1 ... gaPLrOVlHQ
Warszawa, Nawiedzenie NMP, 1837
Adam A. Pszczolkowski
-
Pięknie dziękuję .Tak się jednak składa, że właśnie od tego aktu ślubu zaczęłam poszukiwania.Mam do niego również allegata, jednak nie zamieszczam ich na forum z bardzo prozaicznego powodu-nie potrafię. Oprócz tego mam akt zgonu Adama ,akta chrztu jego dzieci i jego siostry ur. w Wiesiołowie w 1820 i ochrzczonej w par.Dąbie.
Dodam, że wnuczka Adama -Feliksa Szulc poślubiła Dominika Urbańskiego w 1891 w W-wie, s.Ludwiki Radzimińskiej i Jana Urbańskiego.
Wujowie tejże Ludwiki Radzimińskiej v.Radzymińskiej-Wincenty Ferrariusz ur.w Drwalewie i Jan ,bracia mojego pra, wylegitymowali się przed Heroldią.Nie wiem jakimi okazali się papierami, ponieważ jak na razie nie trafiłam na dowody, które by mocno mnie przekonały do pochodzenia ich od Kazimierza R. dziedzica Grzybowa.Dziadek- Wincentego,Jana, mojego pra Andrzeja, leśniczego w Gliniance i jeszcze dwóch braci, Dominika ekonoma w Całowaniu i Konstantego- Benedykt, zmarł w Drwalewie w 1797 roku.Zapisano przy nim generosus.Tak samo przy ślubie jego syna Antoniego R. z Anną Ostrowską w 1796.Ale dalej brak dokumentów wiążących ich z Kazimierzem z Grzybowa.Nie mam żadnych dokumentów z AGADu
Dlatego proszę się nie dziwić mojej ostrożności w podchodzeniu do faktu szlachectwa.Bo może znowu trafię na jakie niedopowiedzenia-delikatnie mówiąc.
Wracając do Szulców i Charczewskich, to troszkę jestem zagubiona, ponieważ zupełnie nie znam tamtych stron-czyli Wielkopolski a i zabór pruski jest mi obcy.
Mieszkam w świętokrzyskim, a wychowałam się w rodzinnych stronach mojej mamy w lubelskim.
Dlatego każdą radę i podpowiedź z miłą chęcią przyjmuję.
Do tej pory indeksowałam mazowieckie i lubelskie, ale widzę, że pora szukać i indeksować w Wielkopolsce, to może trafię na swoich.
Pięknie ,pięknie dziękuję!
Danka
Dodam, że wnuczka Adama -Feliksa Szulc poślubiła Dominika Urbańskiego w 1891 w W-wie, s.Ludwiki Radzimińskiej i Jana Urbańskiego.
Wujowie tejże Ludwiki Radzimińskiej v.Radzymińskiej-Wincenty Ferrariusz ur.w Drwalewie i Jan ,bracia mojego pra, wylegitymowali się przed Heroldią.Nie wiem jakimi okazali się papierami, ponieważ jak na razie nie trafiłam na dowody, które by mocno mnie przekonały do pochodzenia ich od Kazimierza R. dziedzica Grzybowa.Dziadek- Wincentego,Jana, mojego pra Andrzeja, leśniczego w Gliniance i jeszcze dwóch braci, Dominika ekonoma w Całowaniu i Konstantego- Benedykt, zmarł w Drwalewie w 1797 roku.Zapisano przy nim generosus.Tak samo przy ślubie jego syna Antoniego R. z Anną Ostrowską w 1796.Ale dalej brak dokumentów wiążących ich z Kazimierzem z Grzybowa.Nie mam żadnych dokumentów z AGADu
Dlatego proszę się nie dziwić mojej ostrożności w podchodzeniu do faktu szlachectwa.Bo może znowu trafię na jakie niedopowiedzenia-delikatnie mówiąc.
Wracając do Szulców i Charczewskich, to troszkę jestem zagubiona, ponieważ zupełnie nie znam tamtych stron-czyli Wielkopolski a i zabór pruski jest mi obcy.
Mieszkam w świętokrzyskim, a wychowałam się w rodzinnych stronach mojej mamy w lubelskim.
Dlatego każdą radę i podpowiedź z miłą chęcią przyjmuję.
Do tej pory indeksowałam mazowieckie i lubelskie, ale widzę, że pora szukać i indeksować w Wielkopolsce, to może trafię na swoich.
Pięknie ,pięknie dziękuję!
Danka