UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Reklama

Opinie o forum, propozycje zmian, uwagi dot. funkcjonowania.

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
Leo
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 23 razy

Reklama

Post autor: Leo » ndz sty 24, 2010 8:47 am

Ostatnio zauważyłem coś, co do tego Forum raczej nie pasuje. REKLAMA. Więc trzeba by sobie zadać pytanie jak to będzie dalej. Czeka nas coś takiego jak w Nasza Klasa? Śledzik, prezenty typu Ślimak Eugeniusz za 2 zlote, Eurogąbki i dwa darmowe posty na miesiac. Bo to się zwykle tak zaczyna, śpiewał kiedyś ktoś.
Leo
Pozdrawiam
Leon Kaiser

Awatar użytkownika

whanak
Podziękował/a: 37 razy
Podziękowano: 41 razy
Kontakt:

Re: reklama

Post autor: whanak » ndz sty 24, 2010 8:49 am

A gdzie ją widzisz ? Bo mnie się nic nie wyświetla ...
Mam Firefox z AdblockPlus..

edit:
No tak - po wyłączeniu blokera wyświetla się linia reklamowa po wejściu do działu..
Zatem pytanie do Administracji zostaje aktualne, choć wydaje mi się, że znam odpowiedź ;)

Pozdrawiam
W.
Witold Hanak - pkt IV.4.k regulaminu
-- ysearch: QU4UV -------------------------------------------
http://hannak-familie.eu Falkenberg O/S, Breslau, Erfurt

Awatar użytkownika

wicy
Podziękował/a: 145 razy
Podziękowano: 322 razy
Kontakt:

Re: Reklama

Post autor: wicy » czw sty 28, 2010 10:18 am

Faktycznie w nagłówkach działów pojawiła się jakiś czas temu nieduża reklamka google adsense.
Jako osoba utrzymująca to forum powiem, że z mojego punktu widzenia dobra jest każda forma zwrotu nakładów finansowych ponoszonych na utrzymanie serwera. Każda, choć jak widać nie są stosowane natarczywe reklamy w postaci wyskakujących, trudnych do usunięcia okien. Nie wprowadziłem też użytkownika google, dodającego co jakiś czas w tematach swój post reklamowy, jak ma to miejsce na niektórych forach.
Uważam, że póki co zastosowana reklama nie jest ani zbyt natarczywa, ani nazbyt przeszkadzająca w normalnym korzystaniu z forum zwłaszcza, że można ją w dość prosty sposób zablokować.
Chętnie zrezygnowałbym z reklam, ale druga prawda jest taka, że zostawiłem je z czystej ciekawości, czy są w stanie wygenerować jakikolwiek dochód. Póki co "uzysk" z reklam jest na poziomie prawie zerowym, ale niestety forum nie jest serwisem typu NK. Być może za jakieś 2 lata zwóci się koszt utrzymania forum przez jeden miesiąc :F
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski

Awatar użytkownika

wicy
Kontakt:

Post autor: wicy » pt sty 04, 2013 8:37 pm

Temat przycichł na 2 lata, ale nie umarł. Otóż, wyrażając nadzieję dwa lata temu, że reklamy na forum wygenerują z czasem jakieś godziwe zarobki byłem chyba dobrym prorokiem.
Otóż spieszę się pochwalić i podać do publicznej wiadomości, że te tak nielubiane przez każdego reklamy zaskutkowały.... czekiem :!: Nie spodziewałem się tego, ale jednak :!:
:jupi:
Otrzymany bon, zwany czekiem, opiewa na kwotę, która pozwoli na kolejny rok utrzymania forum. Nie są to jakieś kokosy, ale jakaś tam forma przyjemnej ulgi dla kieszeni Waldkowej i mojej.
Nie żyjemy ze składek, nie ogłaszamy kwest, nie zbieramy datków i nie prosimy o wpłaty na konto. Jedyne o co mogę Was prosić, to jednak poświęcenie kilku sekund na kliknięcie na pojawiającą się w górnej części każdego działu małą reklamkę. Być może pozwoli to na dalsze finansowanie serwera. Może przyjdzie czas, że forum samo się utrzyma.....? :>

Awatar użytkownika

Bozenna
Podziękował/a: 70 razy
Podziękowano: 169 razy

Post autor: Bozenna » pt sty 04, 2013 10:52 pm

Brawo Witek !
Masz moje slowo. Mimo alergii na reklamy, zrobie odpowiedni wysilek, gdyz warto.
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?

Magdalena Smolska Kwinta

Post autor: Magdalena Smolska Kwinta » sob sty 05, 2013 12:11 am

W dzisiejszym świecie trudno oczekiwać, że działania "pro publico bono" będą się całkiem same finansować. To nie jest możliwe.
Utrzymanie serwerów kosztuje i trzeba szukać różnych rozwiązań.
Na szczęście Wicy ma głowę tam gdzie trzeba i zawalczył o byt dla Forgenu :)
Jak Bożenna będę klikać w każde okienko, bo warto!

Awatar użytkownika

Krzysztof Rondo
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 165 razy

Post autor: Krzysztof Rondo » sob sty 05, 2013 12:55 am

Też jestem "ZA", bo przecież niczego nie ma w życiu za darmo, a my tu wszyscy za friko korzystamy z tego forum, które nie tylko trzeba na bieżąco opłacić ale także poświęcać mu swój drogocenny czas (kawał życia administratora).

Krzysztof

Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Post autor: Bea » sob sty 05, 2013 1:13 am

zeżarło mi post... ale zrobię to dla Was i napiszę jeszcze raz 8)

Szczerze mówiąc o reklamie dowiedziałam się dzisiaj (wcześniej nie zauważyłam tego postu) - a reklam nie widzę, bo tak jak @whanak używam Firefox z AdblockPlus.

Uśmiałam się, bo jedna z reklam doprowadziła mnie do strony z napisem "nie znaleziono". No cóż, nawet google popełnia błędy...
Czy na dochód ma wpływ tylko kliknięcie w baner ? czy może również ilość jego wyświetleń ?
Używam Google Analytics np. na stronie z mapką diecezji płockiej i tam 88% wejść z ostatnich 30 dni to wejścia o długości 0-10 sek. Czyli tylko otworzenie strony i od razu jej zamknięcie (bez nawet próby zrobienia zooma). Czy takie wejścia też generują dochód ? czy może trzeba nawet otworzyć dalszą stronę, żeby google naliczyło to w zł ?
Prośba o wyjaśnienie, bo chcielibyśmy pomóc - ale efektywnie, nie żeby naklikać się jak :glupek:
Google Analytics podaje ile ktoś siedział na dalej stronie, skąd było przekierowanie i czy był raz, czy wraca... (jak również jakiego systemu operacyjnego używa, albo gdzie mieszka). Nie wiem czy jak tego samego dnia 30x kliknę w baner z tego samego IP, to coś da ? czy zostanie na koniec policzone jako jedno wejście (chodzi mi nie o statystykę, ale o dochód).
Dlatego - jeśli to nie kłopot - prośba o wyjaśnienie zjawiska :peace:
Beata

Awatar użytkownika

wicy
Kontakt:

Post autor: wicy » sob sty 05, 2013 2:19 pm

Hmm... szczerze mówiąc nie wiem jak dokładnie działają reklamy google. Reklamkę zamontowałem ponad 2 lata temu i to z niemałym trudem, gdyż po obsłudze "tego czegoś" poruszałem się jak dziecko we mgle. Zamontowałem z czystej ciekawości czy w ogóle co z tego będzie. Obce mi są pojęcia jak: jednostki reklamowe, kanały, kampanie. Faktem jest jednak, że każda odsłona strony z reklamą - czyli u nas wejście w dział forum, na górze którego ta mini reklamka się znajduje - zalicza "jednostki taryfowe". Każde kliknięcie w reklamę i otworzenie strony reklamowanej również zwiększa licznik i to znacznie bardziej.
W podsumowaniu ostatnich 2 lat naliczyło nam - o ile dobrze pamiętam - 12.000 odsłon i 5 (sic!) kliknięć w reklamę. Średnie miesięczne wpływy oscylowały w granicach 2 euro.
Od wczoraj licznik kliknięć wzrósł do 63 :D i zarobiliście w ten sposób 3,46 euro w jeden dzień :!: czyli tyle ile ostatnio w cały miesiąc. Widać z tego, że jednak warto pamiętać o klikach i poświęcić kilka sekund swojego czasu.
Oświadczam przy okazji, że póki co nie przewiduję innych, natarczywych form reklamy. Sam nienawidzę wyskakujących okien, więc damy sobie spokój z takimi zabawami.

danisha
Podziękował/a: 108 razy
Podziękowano: 17 razy

Post autor: danisha » sob sty 05, 2013 3:11 pm

W końcu to w naszym interesie, aby ta strona istniała.Dostajemy tu dużo i to za darmo.
No więc klikajmy sobie.
Danka

Awatar użytkownika

Asiek
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 77 razy
Kontakt:

Post autor: Asiek » sob sty 05, 2013 3:52 pm

Też zamierzam poklikać celem wsparcia :)

Serdeczności,
Asia

Z wiekiem przychodzi doświadczenie, a z doświadczeniem - zrozumienie.

Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne
http://www.wtg-gniazdo.org

jolka12
Podziękował/a: 45 razy
Podziękowano: 9 razy

Post autor: jolka12 » sob sty 05, 2013 4:26 pm

Też będę klikać :)
Jola

Awatar użytkownika

Donata Pająk
Podziękował/a: 144 razy
Podziękowano: 55 razy

Post autor: Donata Pająk » sob sty 05, 2013 5:03 pm

Ja już klikam od jakiegoś czasu.
Na portal randkowy jednak nie muszę się logować? :rotfl:
Pozdrawiam serdecznie
Donata Pająk

Awatar użytkownika

whanak
Podziękował/a: 37 razy
Podziękowano: 41 razy
Kontakt:

Post autor: whanak » sob sty 05, 2013 5:24 pm

ok - adblock wyłączony dla domeny forgen.pl - zatem klikamy :)

W.
Witold Hanak - pkt IV.4.k regulaminu
-- ysearch: QU4UV -------------------------------------------
http://hannak-familie.eu Falkenberg O/S, Breslau, Erfurt

elgra
Podziękował/a: 154 razy
Podziękowano: 202 razy

Post autor: elgra » sob sty 05, 2013 6:03 pm

A ja nic nie widzę do klikania!
Nawet tego randkowego! :mad:
Klikajcie wiec i za mnie.
Pozdrawiam, Elżbieta z d. Cibińska

szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Do Admina - opinie, sugestie, uwagi”