UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Bardziej drzewo czy wywód przodków?-opinie

Wolne forum wymiany myśli, doświadczeń i wiedzy

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
iraslubryczyński
Podziękował/a: 18 razy
Podziękowano: 10 razy

Bardziej drzewo czy wywód przodków?-opinie

Post autor: iraslubryczyński » sob sty 05, 2013 1:35 pm

Witam,
o kilku lat bawię się w genealogię tworząc zarówno drzewo genealogiczne (po nazwisku) jak i wywód przodków (wszyscy bezposredni przodkowie) i muszę powiedzieć że jest to ogromnie pracochłonne (i przyjemne i kosztowne:)))zajęcie . Moje pytanie jest: jak to jest u Was Drodzy Forumowicze - Tworzycie bardziej drzewa czy wywody przodków?a może i to i to? proszę o komentarze Ps: bardzo przepraszam jeśli utworzyłem post który już istnieje o podobnym pytaniu. pozdrawiam Wszystkich- Irek

jart
Podziękował/a: 12 razy
Podziękowano: 29 razy

Re: Bardziej drzewo czy wywód przodków?-opinie

Post autor: jart » sob sty 05, 2013 3:52 pm

Zależy. Ja podzieliłem temat na dwa zagadnienia.
Buduję "pień" lub "rusztowanie" - jak najdalej w głąb (przeszłość) się da - ciągnę wywód przodków.
W obecnym momencie osiągam już chyba maksima - metryki albo się skończyły (tzn wcześniejszych nie ma), albo są niedostępne (zaginęły, albo nie ma ich w Polsce). W związku z powyższym powoli przeważam od "wzdłuż" do "wszerz" - czyli do linii bocznych i bardziej klasycznego drzewa genealogicznego. Oczywiście zachowując elastyczność - przełomowe odkrycia na którejś z głównych płaszczyzn odpowiednio modyfikują działania :)
pozdrawiam
Artur

Poszukuję informacji o rodzinach: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki

Awatar użytkownika

Donata Pająk
Podziękował/a: 144 razy
Podziękowano: 55 razy

Post autor: Donata Pająk » sob sty 05, 2013 6:04 pm

Buduję drzewka i jednocześnie coś tam uzupełniam w wywodzie przodków.

Kilka, bo nie zawsze ja jestem osobą początkową.
To na potrzeby szkolne potomków, a że z różnych moich dzieci,
to i przodkowie w pewnym sensie inni. :)

Natomiast dalszy wywód przodków czeka. Jest w miarę dostępu
do danych uzupełniany, ale.... dalej trzeba poczekać.
Albo otworzy podwoje AA dla zwykłych śmiertelników,
albo dostanę spadek ( nie gram w lotto) i zlecę kwerendę,
albo doczekam się aktów on-line. :D
Pozdrawiam serdecznie
Donata Pająk

Pawłowski_Henryk
Podziękował/a: 4 razy
Podziękowano: 15 razy

Post autor: Pawłowski_Henryk » sob sty 05, 2013 9:22 pm

przez wiele lat zajmowałem się drzewem mojego nazwiska. z czasem uświadomiłem sobie że tyle samo we mnie rodziny i przodków mojego ojca co mojej mamy. bardzo podoba mi się idea niektórych krajów hiszpańsko i portugalsko języcznych gdzie nazwisko jest podwójne- od strony ojca i matki a nawet poczwórne- uwzględniające rodziny babek.
teraz więc chciałbym zabrać się za wywód przodków bo od każdego mam dokładnie tyle samo
Poszukiwane rodziny: Pawłowski - Skrzętla, Tęgoborze- i powiat sądecki
Bednarek- Michalczowa, Łososina Dolna (Jakubkowice) i powiat sądecki
Kalata- Zaskale, Szaflary - i powiat nowotarski
Strama - Maruszyna - i powiat nowotarski

Awatar użytkownika

Szojmer
Podziękował/a: 48 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Szojmer » wt lut 25, 2014 11:55 am

Zgadzam się z p. Henrykiem - każdy z naszych przodków jest w pewnym sensie naszą częścią składową. Spotykamy wśród nich ludzi różnego stanu, pochodzenia, narodowości. Różne były ich charaktery. Im więcej wiemy o wszystkich naszych przodkach - nie tylko o tych, po których odziedziczyliśmy nazwisko - tym więcej wiemy o sobie. Skąd przyszliśmy i jakie jest nasze miejsce na ziemi. Dlatego jestem za wywodem przodków, uzupełnianym, czy raczej umocowanym na drzewkach.
pozdrawiam Roman

Poszukuję osób o nazwiskach: Hanc z okolic Szczekocin
Gross, Wagner, Stępień, Paszkiewicz, Królikowski, Studzik-Szyja i Jeziorowski
z okolic Częstochowy, Starczy, Żarek i Zawiercia/Kromołów.
Z góry dziękuję za pomoc.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wymiana doświadczeń”