UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Szybkie ściąganie plików z szukajwarchiwach - poradnik. Czy są chętni?
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 53
- Podziękował/a: 4 razy
- Podziękowano: 2 razy
Szybkie ściąganie plików z szukajwarchiwach - poradnik. Czy są chętni?
Witam.
Wymyśliłem sposób na szybkie pobieranie plików z różnych stron, gdzie publikowane są skany - np szukajwarchiwach
Nie jest to może zupełny automat, ale można znacznie przyspieszyć i ułatwić sobie życie. Przy odrobinie wprawy idzie to dość łatwo. Sposobem chętnie się podzielę. Zastanawiam się nad napisaniem poradnika, ale nie wiem czy byliby w ogóle zainteresowani... Jeśli się znajdą, to coś w wolnej chwili skrobnę.
Wymyśliłem sposób na szybkie pobieranie plików z różnych stron, gdzie publikowane są skany - np szukajwarchiwach
Nie jest to może zupełny automat, ale można znacznie przyspieszyć i ułatwić sobie życie. Przy odrobinie wprawy idzie to dość łatwo. Sposobem chętnie się podzielę. Zastanawiam się nad napisaniem poradnika, ale nie wiem czy byliby w ogóle zainteresowani... Jeśli się znajdą, to coś w wolnej chwili skrobnę.
Mariusz Skwarek
Re: Szybkie ściąganie plików z szukajwarchiwach - poradnik. Czy są chętni?
Jest już i drugi zainteresowany.
Jolanta
Jolanta
i ja również jestem zainteresowana.Conan pisze:Witam.
-
- Podziękował/a: 3 razy
- Podziękowano: 10 razy
A ja sobie przeanalizuję logi na portalu "metryki" i zablokuje adresy IP osób które ściągają cały zasób 
Proszę potraktować to jako ostrzeżenie żeby później ktoś nie poczuł się zdziwiony, że mu metryki nie działają.
Ściąganie całego zasobu jest pewnego rodzaju nadużyciem.
Serwery/transfery kosztują... a takie ściąganie spowalnia dostęp dla innych użytkowników.
Pozdrawiam,
Sebastian Gąsiorek

Proszę potraktować to jako ostrzeżenie żeby później ktoś nie poczuł się zdziwiony, że mu metryki nie działają.
Ściąganie całego zasobu jest pewnego rodzaju nadużyciem.
Serwery/transfery kosztują... a takie ściąganie spowalnia dostęp dla innych użytkowników.
Pozdrawiam,
Sebastian Gąsiorek
Sebastianie, co Twoim zdaniem miałabym robić z całym zasobem ??
Interesuje mnie sposób ściągnięcia metryk moich przodków.
Wyłącznie.
Sylwia
Interesuje mnie sposób ściągnięcia metryk moich przodków.
Wyłącznie.
Sylwia
hmmm... Sebastianie, myślisz, że szukajwarchiwach.pl nie podoła takiemu ruchowi i dlatego zdjęcia się ściąga po jednym ??? i to w dużym odstępie czasu...
Wczoraj próbowałam coś znaleźć w archiwach Instytutu Hoovera odnośnie brata dziadka, który być może służył u Andersa. Skany są nieopisane, w małej skali widać tylko zarys dokumentu, a nie słowa... Generalnie trzeba by przestać do pracy chodzić, żeby mieć to kiedy przeczytać i znaleźć co się szuka.
Co innego metryki - ładnie opisane, który akt jest na którym zdjęciu zawarty
Bez sensu ściągać wszystko.
@Conan - nie rozumiem dlaczego się zapowiadasz, kokietujesz czy poradnik będzie płatny ?

Wczoraj próbowałam coś znaleźć w archiwach Instytutu Hoovera odnośnie brata dziadka, który być może służył u Andersa. Skany są nieopisane, w małej skali widać tylko zarys dokumentu, a nie słowa... Generalnie trzeba by przestać do pracy chodzić, żeby mieć to kiedy przeczytać i znaleźć co się szuka.
Co innego metryki - ładnie opisane, który akt jest na którym zdjęciu zawarty

@Conan - nie rozumiem dlaczego się zapowiadasz, kokietujesz czy poradnik będzie płatny ?
Beata
-
Ja rowniez jestem zainteresowana
-
- Podziękował/a: 34 razy
- Podziękowano: 3 razy
Ja Także.
Pozdrawiam Bożena Balawender
Pozdrawiam Bożena Balawender
Serdecznie pozdrawiam Bożena Balawender
-
Metoda ściągania którą kolega opisuje może zostać zastosowana również do portalu metryki.genealodzy.pl.
Z tego też względu ostrzegam osoby które zechcą ściągać zasób w ten sposób.
Na temat innych portali się nie wypowiadam jednak jeśli ktoś gdzieś zostanie zablokowany za nadmierne wykorzystanie łącza - proszę mieć pretensje tylko do siebie.
Pozdrawiam,
Sebastian
Z tego też względu ostrzegam osoby które zechcą ściągać zasób w ten sposób.
Na temat innych portali się nie wypowiadam jednak jeśli ktoś gdzieś zostanie zablokowany za nadmierne wykorzystanie łącza - proszę mieć pretensje tylko do siebie.
Pozdrawiam,
Sebastian
-
- Podziękował/a: 20 razy
- Podziękowano: 52 razy
A może kolega Gąsiorek zacznie serio dbać o sprawność portalu, w którym administruje, bo i bez masowego ściągania ta sprawność pozostawia wiele do życzenia.
Jeszcze jeden specjalista "od zakazów" ?
Jeszcze jeden specjalista "od zakazów" ?
Pozdrawiam serdecznie,
Krzysztof Wasyluk
Krzysztof Wasyluk
-
Kolego Wasyluk
Właśnie to jest dbanie o portal.
Jedna czy dwie osoby ściągające takim programem potrafią zabić serwer.
Jeśli kolega zasponsoruje serwerownie za kilka tysięcy złotych miesięcznie możemy pozwolić użytkownikom na wszystko
Druga sprawa - ja nie zakazuje. Ja tylko ostrzegłem o konsekwencjach jakie mogą czekać osoby masowo ściągające pliki.
Pozdrawiam,
Sebastian Gąsiorek
Właśnie to jest dbanie o portal.
Jedna czy dwie osoby ściągające takim programem potrafią zabić serwer.
Jeśli kolega zasponsoruje serwerownie za kilka tysięcy złotych miesięcznie możemy pozwolić użytkownikom na wszystko

Druga sprawa - ja nie zakazuje. Ja tylko ostrzegłem o konsekwencjach jakie mogą czekać osoby masowo ściągające pliki.
Pozdrawiam,
Sebastian Gąsiorek
Ostatnio zmieniony pn sty 07, 2013 11:41 pm przez sgasiorek, łącznie zmieniany 1 raz.