UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Ahnenblatt

Problemy i zapytania związane z działaniem programów genealogicznych

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

zmad
Podziękowano: 14 razy

Re: Ahnenblatt

Post autor: zmad » sob gru 22, 2012 5:34 am

Nazwa folderu jest czescia jego adresu i nic dziwnego ze program nie moze znalezc zdjecia, ktore teraz znajduje sie gdzie indziej.
Wprowac zdjecia do programu ponownie albo przywroc im stary adres.
Zbyszek Maderski

Mirosława
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: Mirosława » sob gru 22, 2012 10:37 am

witam, muszę pochwalić program :). Postanowiłam zrobić prezent świąteczny mojemu bratu w postaci wydrukowanego drzewka. Mam na razie tylko 86 osób, ale wydruk ma wymiary 86x86cm, zapisałam więc tabelkę w PDF na pamięci USB i z tym pojechałam do Copy General i tam za 9 zł "od ręki " wydrukowałam moje drzewko czarno - białe. wydruk w jednym kawałku, więc bez sklejania!. Skusiłam się tez na kolor ( 25zł), ale ponieważ w tle miałam Baum_kahl czyli drzewko w zasadzie cz-b, to kolor nie miał tu wielkiego sensu.
W tym programie moim zdaniem najłatwiej można zbudować drzewko i wydrukować je :ok:
pozdrawiam Mirosława

Awatar użytkownika

ozanka
Podziękował/a: 36 razy
Podziękowano: 23 razy

Ahnenblatt

Post autor: ozanka » pn sty 14, 2013 7:48 pm

Krzysztofie,
serdecznie dziękuję za rady. Nie wiedziałam, że można pobrać dodatkowe ramki. Grafikę w tle, mam zaptaszkowaną. Wiem już o co chodzi. Zwykle generuję dużo większe drzewo i grafika wprawdzie zachowuje proporcje, ale jest bardzo rozciągnięta. Stąd to "niby" białe tło.
Z ustawieniem daty już nie mam siły. Zmieniam i ustawiam, gdzie tylko to możliwe. Ba, przesiadłam się na nowy komputer i znów to samo. Nie wiem co źle robię. Dane eksportuję z DGII do GEDCOM a następnie z GEDCOMu do Ahnnenblat.

Za takie piękne drzewko z 40 lat byłabym wdzięczna :)
Pozdrawiam,
Bożenna

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Topol
Podziękowano: 40 razy

Re: Drzewo przodków - obraz

Post autor: Topol » pn sty 14, 2013 8:58 pm

Witam,
ozanka pisze:... Dane eksportuję z DGII do GEDCOM a następnie z GEDCOMu do Ahnnenblat. ...
przed wgraniem pliku GEDCOM do Ahnenblatt sprawdź ustawienia:
1. Ekstra/Opcje../GEDCOM-Import/format daty - Format powinno być DD.MM.RRRR oraz
2. Pliki/Właściwości/format daty - Format (Krzysztof już o tym pisał)
Po wyłączeniu programu i ponownym włączeniu i wgraniu pliku GEDCOM powinny być daty w formacie np. 14.01.2013

Przy użyciu jako tło dowolnego zdjęcia, tytuł będzie na białym tle, co może niekorzystnie wpływać na efekt końcowy (ale nie musi)
pozdrawiam
Józef Topoliński

http://topolinscy.eu

Awatar użytkownika

ozanka

Post autor: ozanka » pn sty 14, 2013 10:34 pm

Witam
Józefie, bardzo dziękuję. Pomogło ale tylko na nowym komputerze. Na laptopie siedzi po staremu. Już kiedyś ten temat zmiany daty przerabialiśmy właśnie na laptopie. Dlatego już nawet nie próbowałam zmieniać ustawień na nowym. Teraz się udało. Ważne, że na nowym jest OK! Serdecznie jeszcze raz dziękuję.

Nie wiem jeszcze jak dodać wszystkie ramki do rozwijalnej listy. W programie mam plik Rahmen.

-- Post scalono 14 sty 2013, 23:58 --

Darku,
pewnie gapa jestem i nie potrafię. W katalogu Rahmen mam 32 ramki. Dołożyłam swoje 2.
Generuję tablicę/Ustawienia/Ramki osób i w liście rozwijalnej mam tylko 29, z programu. Czyli nie widzi 3 o moich dodanych 2, nie wspominając.

Krzysztofa przepraszam, za zaśmiecanie wątku.
Pozdrawiam,
Bożenna

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Topol
Podziękowano: 40 razy

Post autor: Topol » wt sty 15, 2013 1:01 pm

Witam,
ozanka pisze: ... W katalogu Rahmen mam 32 ramki. Dołożyłam swoje 2.
Generuję tablicę/Ustawienia/Ramki osób i w liście rozwijalnej mam tylko 29, z programu. Czyli nie widzi 3 o moich dodanych 2, nie wspominając. ...
w katalogu Rahmen oprócz plików graficznych ramek (najczęściej *.png) muszą być pliki tekstowe z końcówką *.ini (dopiero wtedy program będzie je widział).
Ramki, które używa Krzysztof są tu: http://www.ahnenblattportal.de/download ... l&df_id=49
pozdrawiam
Józef Topoliński

http://topolinscy.eu

Rymwid
Podziękował/a: 11 razy
Podziękowano: 14 razy
Kontakt:

Post autor: Rymwid » wt sty 15, 2013 2:34 pm

Jeśli chcemy dodać własne ramki do programu Ahnenblatt, to musimy edytować plik Rahmen.ini, który znajduje się w katalogu głównym programu.

Program umożliwia wykorzystanie różnych ramek dla mężczyzn i kobiet. Kopiujemy swoje pliki np. ramka_m.png i ramka_k.png do katalogu Rahmen i edytujemy plik Rahmen.ini. Po otworzeniu pliku dowolnym edytorem tekstu (np. Notatnik / Notepad) najlepiej dopisać następujący kod na końcu pliku:

Kod: Zaznacz cały

[Nazwa ramki]
Mann=Rahmen\ramka_m.png
Frau=Rahmen\ramka_k.png
RandLinks=30
RandRechts=30
RandOben=30
RandUnten=30
gdzie:
Nazwa ramki - to nazwa, jaka się pokaże w liście wyboru ramki

Mann= ustawia ścieżkę do pliku ramki dla mężczyzn - w tym przypadku ramka_m.png plik znajduje się w katalogu Rahmen (Rahmen\ramka_m.png)

Frau= ustawia ścieżkę do pliku ramki dla kobiet - w tym przypadku ramka_m.png plik znajduje się w katalogu Rahmen (Rahmen\ramka_k.png)

Jeśli używamy takiej samej ramki u mężczyzn i u kobiet, to w polach Mann= i Frau= wpisujemy taką samą ścieżkę do ramki.

RandLinks= ustawia margines z lewej strony (w tym wypadku wartość 30)

RandRechts= ustawia margines z prawej strony (w tym wypadku wartość 30)

RandOben= ustawia margines od gry (w tym wypadku wartość 30)

RandUnten= ustawia margines od dołu (w tym wypadku wartość 30)

Obrazek

Marginesy przydają się bardzo, jeśli mamy ramki o nieregularnym kształcie, bądź różnokolorowe jak w poniższym przypadku.
Chcemy żeby tekst (dane osoby) był umieszczony w pewnym odstępie od krawędzi, dlatego ustawiamy marginesy.

Po zapisaniu i zamknięciu pliku Rahmen.ini otwieramy program Ahnenblatt i możemy cieszyć się nowymi ramkami. 8)
Paweł "Rymwid" Romanik
------------------------------
http://romanikowie.org

dpawlak

Post autor: dpawlak » wt sty 15, 2013 3:05 pm

Dzięki za fachowy opis, właśnie się zastanawiałem jak przerobić ramkę, którą używam,
aby ją zróżnicować dla kobiet i mężczyzn i by program to widział.

Dejna Jan

Post autor: Dejna Jan » wt sty 15, 2013 9:21 pm

Witam
jak w programie Ahnenblatt wypośrodkować drzewo.

Pozdrawiam
JD

Awatar użytkownika

ozanka

Post autor: ozanka » wt sty 15, 2013 11:14 pm

Witam,
bardzo dziękuję wszystkim za rady i wskazówki.
Mam jednak poczucie, że "zabiliśmy" wątek Krzysztofowi. Przyznaję, byłam tego sprawczynią.

Zatem pozwolą Panowie, że zwrócę się do Admina Witolda z prośbą o przeniesie postów w odpowiednie miejsce.
Być może ktoś z nich skorzysta, ktoś kto używa programu Ahnenblatt, a do tego wątku nie zajrzał.
Pozdrawiam,
Bożenna

iraslubryczyński
Podziękował/a: 18 razy
Podziękowano: 10 razy

Post autor: iraslubryczyński » pn lis 11, 2013 7:11 pm

Dobry wieczór,
w jaki sposób prawidłowo zapisywać daty w programie aby zgadzała się kolejność urodzonych dzieci, pokoleń etc. pozdrawiam Irek

dpawlak

Post autor: dpawlak » pn lis 11, 2013 7:48 pm

To nie musi być wina formatu daty (o ustawianiu formatu w wątku już było wcześniej).
Po wstawieniu nowych osób i dat należy jeszcze w menu wybrać Sortuj rodzinę z zakładki Opracuj lub na skróty wcisnąć jednocześnie kombinację klawiszy Ctrl+Shift+5.
Dopiero po tej operacji program posortuje dzieci względem daty urodzenia czy małżonków względem daty ślubu. Przed tą operacją program pokazuje dzieci i śluby w kolejności w jakiej zostały wpisane do programu.

hexon78
Podziękował/a: 50 razy
Podziękowano: 17 razy
Kontakt:

Post autor: hexon78 » wt mar 18, 2014 8:01 am

Awatar użytkownika

MariaŁopaciuk
Podziękował/a: 77 razy
Podziękowano: 20 razy

Post autor: MariaŁopaciuk » wt mar 18, 2014 8:13 am

hexon78 pisze:Pojawiła się wersja 2.8 beta.

http://www.ahnenblattportal.de/viewtopic.php?t=5243
:) A jakie nowości zawiera ?
Maria Łopaciuk

interesują mnie parafie: Bieździedza, Przeworsk, Waręż, Borysław, Drohobycz, Sambor ! ! ! ( Galicja ) , Skrwilno, Rogowo(<--Kujawy)

hexon78
Podziękował/a: 50 razy
Podziękowano: 17 razy
Kontakt:

Post autor: hexon78 » wt mar 18, 2014 8:23 am

Nie wiem jeszcze nie testowałem, zobaczyłem, że jest i podlinkowałem :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Programy genealogiczne”