UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Zbiór tabel likwidacyjnych lubelskiej i siedleckiej guberni

Pytania i porady dla dzieci zagubionych we mgle

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
netsoft
Podziękował/a: 62 razy
Podziękowano: 4 razy

Zbiór tabel likwidacyjnych lubelskiej i siedleckiej guberni

Post autor: netsoft » śr sty 16, 2013 10:56 am

Witam
Mam pytanie, jakie informacje o rodzinie mogę uzyskać zlecając dla AP sprawdzenie tabel likwidacyjnych dla miejscowości w których mieszkała rodzina. np: Malowa Góra I-III, gmina: Kobylany Nadbużne , daty 1865-1913. A rodzina w tym okresie mieszkała np. w Podhorbowie par. Malowa Góra ?
pozdrawiam Sebastian

Moja bieda: śluby
Antoni Górski i Franciszka Makowska ,
Eliasz Górski i Franciszka Laskowska (Lachowska),Mateusz Śmieciuszewski i Zuzanna Górska,
Szymon Górski w 1805r. Ogrodnik w Wodyniach + Magdalena Filanowicz

dpawlak

Re: Zbiór tabel likwidacyjnych lubelskiej i siedleckiej guberni

Post autor: dpawlak » śr sty 16, 2013 11:55 am

Generalnie tabela likwidacyjna to tabela zawierająca listę nazwisk gospodarzy, którzy zostali uwłaszczeni plus informację o dziale/ działach ziemi jakie otrzymali z podziałem na rodzaj np. pastwisko, łąka, ziemia orna, ogrodowa, oraz sumaryczny areał. Dane o powierzchni z zakresu powstania tabel są w morgach i prętach kwadratowych ale już pod koniec XIX wieku w dziesięcinach i sążniach a po 1918 w hektarach. Ta tabela, o której mówisz ma na pewno dane 1865 kiedy przydzielono ziemię i z 1913 kiedy np. mogło dojść do zamiany serwitutów na kolejne nadziały ziemi, np. dziedzic pozbył się serwitutu leśnego w zamian za nadania kawałków lasu poszczególnym gospodarzom. Może być jeszcze jakaś tabela/tabele pomiędzy tymi datami, najlepiej jeśli uwzględniają aktualny stan posiadania z danego roku, bo po numerach działek można można prześledzić kolejnych właścicieli.
Jednak tabele nie zawierają informacji o rodzinie gospodarza i dotyczą jednej wsi, więc jeśli mieszkali w Podhorowie i tam mieli ziemię, to powinieneś szukać takiej tabeli (jak widzę w APL nie mają), bo ta z Malowej Góry będzie o gospodarzach ze wsi Malowej Góry przynajmniej ja się tylko z takimi przypadkami spotykałem.
Przykładowa spisana tabela:
http://pomoce.lubgens.eu/articles.php?article_id=120
Pominięto w niej informacje o rodzajach ziemi jest tylko zbiorcza powierzchnia.

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
netsoft
Podziękował/a: 62 razy
Podziękowano: 4 razy

Post autor: netsoft » śr sty 16, 2013 12:06 pm

dzięki za wyjaśnienie, to sobie odpuszczam szukanie.
pozdrawiam Sebastian

Moja bieda: śluby
Antoni Górski i Franciszka Makowska ,
Eliasz Górski i Franciszka Laskowska (Lachowska),Mateusz Śmieciuszewski i Zuzanna Górska,
Szymon Górski w 1805r. Ogrodnik w Wodyniach + Magdalena Filanowicz

zdz-dob

Post autor: zdz-dob » czw sty 17, 2013 11:33 am

Witam!Ciekaw jestem czy istnieje tabela likwidacyjna wsi Żdżary i okolic pow.Łuków dawna gub.siedlecka.Chodzi mi o nazwisko Dobrzyński.Pozdrawiam Zdzisław.

dpawlak

Post autor: dpawlak » czw sty 17, 2013 1:09 pm

Jeśli jest w APL to w zespole 168 Zbiór tabel likwidacyjnych lubelskiej i siedleckiej guberni, seria Powiat Łukowski. Niestety nie ma elektronicznego inwentarza dla tego powiatu i trzeba pytać się w APL, aby sprawdzili w inwentarzu papierowym.
To co widać w inwentarzu: http://szukajwarchiwach.pl/35/168/0/-
ostatni powiat z listy jest niepełny, wstawiono, do inwentarza jedynie wsie do litery K.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy początkujących”