Witam,
Mam pytanie do osób które wykupiły wejście do wielcy.pl. Zanim ja się zdobędę na ten wydatek chciałbym zorientować się czy jest on uzasadniony i sprawdzić czy występują w tej bazie nazwiska Snopkiewicz i Patkaniowski w kontekście linii Jerzego Turowicza który wg. kilku niezależnych źródeł był kuzynem mojego dziadka lecz nikt nie wie w jakim stopniu pokrewieństwa. Nie chodzi mi o uszczuplenie konta pana Minakowskiego, ale nie chce wyrzucać pieniędzy w błoto tylko po to aby się przekonać że to znowu ślepa ulica. Już teraz uprzedzę ewentualne odpowiedzi i napisze że sam pan Minakowski nie jest już skłonny do udzielenia tak błahej informacji (może akurat nie był w nastroju). Do parafii też nie mogę pójść aby to osobiście udowodnić gdyż w dalekich wojaży wracam dopiero w maju, więc co mogę zrobić we własnej genealogii to robię przez internet.
Pozdrawiam,
Andrzej
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
wielcy
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 70 razy
- Podziękowano: 169 razy
Re: wielcy
Andrzeju,
Raczej nie inwestuj, gdyz nie znalazlam nazwisk Snopkiewicz i Patkaniowski w linii Turowicz. Sprawdzilam dosc pobieznie 21 osob, ktore sa wpisane pod nazwiskiem Turowicz, bez pozytywnego rezultatu. Nie ma tez Snopkiewiczow i Patkaniowskich na liscie nazwisk u pana Marka Minakowskiego.
Podaj lata, ktore Ciebie interesuja. Jerzy Turowicz to sa lata 1912-1999.
Trzeba by sprawdzic wszystkie boczne linie. Teraz nie moge, mam tylko "netbook", wiec trudno jest szukac. Przypomnij sie na mojej skrzynce za 3 dni. Poszukam.
Serdecznosci,
Bozenna
Raczej nie inwestuj, gdyz nie znalazlam nazwisk Snopkiewicz i Patkaniowski w linii Turowicz. Sprawdzilam dosc pobieznie 21 osob, ktore sa wpisane pod nazwiskiem Turowicz, bez pozytywnego rezultatu. Nie ma tez Snopkiewiczow i Patkaniowskich na liscie nazwisk u pana Marka Minakowskiego.
Podaj lata, ktore Ciebie interesuja. Jerzy Turowicz to sa lata 1912-1999.
Trzeba by sprawdzic wszystkie boczne linie. Teraz nie moge, mam tylko "netbook", wiec trudno jest szukac. Przypomnij sie na mojej skrzynce za 3 dni. Poszukam.
Serdecznosci,
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?
-
AUTOR TEMATU - Posty: 459
- Podziękował/a: 44 razy
- Podziękowano: 41 razy
Ta linia Snopkiewiczów to moja największa bieda, dlatego mam ją na samym końcu listy. Dziadek urodził się w Krakowie w 1910 r. i zmarł zanim jeszcze wiedziałem co to znaczy słowo genealogia. Jedno co wiem to to że byli razem z Jerzym Turowiczem kuzynami. Nie mam pojęcia czy po linii ojca czy matki stąd coś co nazywam "ślepym macaniem". Zakładam jednak że skoro utrzymywali kontakty to nie mogli być dalekimi kuzynami. Inne nazwiska (choć nie sądzę) które mogły by się znaleźć w linii Turowiczów lub Turnaów (panieńskie nazwisko matki Turowicza) to Starski, Gajewski, Cyno. Są tam takie? Co masz na myśli mówiąc o pogłębieniu poszukiwań?
Pozdrawiam,
Andrzej
Pozdrawiam,
Andrzej
Parafrazując: Śpieszmy się pytać ludzi, tak szybko odchodzą
-
- Podziękował/a: 31 razy
- Podziękowano: 16 razy
- Kontakt:
Andrzeju.
Nazwisk Snopkiewicz, Patkaniowski i Cyno w ogóle nie ma w WGM.
Starski są tylko z XVII w.
Jedyna szansa z nazwisk, które podałeś to Gajewski - jest ich multum i wymagają dłuższej chwili aby zobaczyć czy się łączą z Turowiczami.
Pozdrawiam
Maciej
Nazwisk Snopkiewicz, Patkaniowski i Cyno w ogóle nie ma w WGM.
Starski są tylko z XVII w.
Jedyna szansa z nazwisk, które podałeś to Gajewski - jest ich multum i wymagają dłuższej chwili aby zobaczyć czy się łączą z Turowiczami.
Pozdrawiam
Maciej
-
- Podziękował/a: 70 razy
- Podziękowano: 169 razy
Andrzej,
Inwestuj, moze jednak warto.
Nazwisko panienskie matki wystepuje w swej poprawnej formie: "Turnau z Dobczyc". Jest duzo bocznych linii. Nie sposob wszystko spisac nie znajac genealogii tej rodziny.
Serdecznosci,
Bozenna
Inwestuj, moze jednak warto.
Nazwisko panienskie matki wystepuje w swej poprawnej formie: "Turnau z Dobczyc". Jest duzo bocznych linii. Nie sposob wszystko spisac nie znajac genealogii tej rodziny.
Serdecznosci,
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?