UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Zabezpieczenie starych dokumentów

Wolne forum wymiany myśli, doświadczeń i wiedzy

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Andrzej 1966
Podziękował/a: 15 razy
Podziękowano: 2 razy

Zabezpieczenie starych dokumentów

Post autor: Andrzej 1966 » pt sty 25, 2013 4:30 pm

Witam forumowiczów
Swojego czasu toczyła się na forum dyskusja na temat sposobów przechowywania i zabezpieczania starych dokumentów, które posiadamy w swoich zbiorach. Nie był poruszony jednak temat ich zabezpieczenia w postaci zalaminowywania. Czy taki sposób jest dobry?
Andrzej Dobkiewicz
Świdnica
Nazwiska w mojej genealogii: Dobkiewicz (Litwa, Łotwa), Wudniak (Kujawy, Berlin), Thulie, Horski i Gerczak (Busk i Lwów), Stankiewicz (Litwa), Kólczyński (Kujawy), Justyniak, Cebula i Żmija (krakowskie).

Awatar użytkownika

Ynicz
Podziękował/a: 41 razy
Podziękowano: 315 razy
Kontakt:

Re: Zabezpieczenie starych dokumentów

Post autor: Ynicz » pt sty 25, 2013 4:47 pm

Witam,
laminowanie pasowałoby tylko dla takich "kruchych" już dokumentów, ale z drugiej strony, nie można też bezgranicznie wierzyć maszynie, która też może się popsuć bądź źle wykonać "polecenie". Ja jednak trzymałbym te dokumenty w kopertach/teczkach bezkwasowych. Przykładem mogą być Archiwa, które swoich dokumentów nie laminują :D
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

Awatar użytkownika

joculus

Post autor: joculus » pt sty 25, 2013 6:11 pm

Witam,

Zlaminować można co najwyżej współczesny wydruk z komputera, żadnych dokumentów !!!!!!!!!!!!!

Pozdrawiam

J. Okulus
Pozdrawiam
Jacek B. Okulus

"Nie podam ręki nikomu kto nie wie jak jego prababka z domu"
- M. Wańkowicz

Awatar użytkownika

Grazyna Kozlowska
Podziękował/a: 73 razy
Podziękowano: 46 razy

Post autor: Grazyna Kozlowska » pt sty 25, 2013 10:28 pm

Andrzeju, ja osobiscie nie dysponuje "bardzo starymi" dokumentami, ale te, co mam (niektore licza "tylko" troche ponad setke) traktuje z ogromna starannoscia: do uzytku genealogicznego robie kopie, a oryginal przechowuje w specjalnej kopercie (byc moze, jak sugeruje Marcin, bezkwasowej)i trzymam je w sztywnych okladkach w pozycji lezacej. Mam szczera nadzieje, ze takie traktowanie dobrze im sluzy. Uwazam, ze foliowanie starych dokumentow to grzech!Smiertelny!!!
Pozdrawiam. Grazyna
Grazyna Kozlowska
Szukam:Bielik, Kowalski/a, Kozera, Kozłowski/a, Łach, Paradowski/a, Stypal, Szafarski/a -Małopolska

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Andrzej 1966
Podziękował/a: 15 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: Andrzej 1966 » pt sty 25, 2013 10:51 pm

Pytam o to, bo widziałem u znajomego, jak zalaminował kilka rozsypujących się dokumentów, twierdził, że uchroni je to przed dalszym zniszczeniem. Wydawało mi się to dziwne, chociaż może wygodne,sam swoje też przechowują w teczkach. Chodziło mi o to czy rzeczywiście zabezpiecza je to przed dalszą degradacją biologiczno-chemiczną.
Andrzej Dobkiewicz
Świdnica
Nazwiska w mojej genealogii: Dobkiewicz (Litwa, Łotwa), Wudniak (Kujawy, Berlin), Thulie, Horski i Gerczak (Busk i Lwów), Stankiewicz (Litwa), Kólczyński (Kujawy), Justyniak, Cebula i Żmija (krakowskie).

Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Post autor: Bea » pt sty 25, 2013 10:58 pm

tu jest trochę o technikaliach przy laminowaniu: http://www.exploracja.cyberdusk.pl/phpb ... php?t=4019
generalnie odradzają ze względu na przygotowanie chemiczne papieru do laminacji
Beata

Awatar użytkownika

Grazyna Kozlowska
Podziękował/a: 73 razy
Podziękowano: 46 razy

Post autor: Grazyna Kozlowska » sob sty 26, 2013 2:03 pm

Jednym (dwoma) slowem nie laminujemy! Mysle, ze pomoca moga sluzyc konserwatorzy obrazow. Kto sie na tym zna? Jak zabezpieczac papier zapisany atramentem??? Pomocy!!!! Nie zniszczmy tego, co przetrwalo wieki!
Konstruktywne propozycje????
Grazyna.
Grazyna Kozlowska
Szukam:Bielik, Kowalski/a, Kozera, Kozłowski/a, Łach, Paradowski/a, Stypal, Szafarski/a -Małopolska

Awatar użytkownika

whanak
Podziękował/a: 37 razy
Podziękowano: 41 razy
Kontakt:

Post autor: whanak » sob sty 26, 2013 4:56 pm

Niektórzy introligatorzy zajmują się konserwacją na zlecenie (google). Można też popytać w większych muzeach, gdzie maja pracownie konserwatorskie...

pozdrawiam
W.
Witold Hanak - pkt IV.4.k regulaminu
-- ysearch: QU4UV -------------------------------------------
http://hannak-familie.eu Falkenberg O/S, Breslau, Erfurt

Awatar użytkownika

jolaTL
Podziękował/a: 17 razy
Podziękowano: 130 razy

Post autor: jolaTL » sob sty 26, 2013 5:10 pm

Ja moje stare dokumenty i 200 wieczne, trzymam w specjalnych teczkach, ale każdy położony jest na (chyba? mam taką nadzieję) na bezkwasowej tekturce, owiniętej celofanem. Oczywiście w pozycji horyzontalnej. Te, co były pozginane w pół są wyprostowane. Każdy ma swoją kserokopię w „koszulkach” stojących w segregatorze.
Pozdrawiam Jola TLipińska

Pitka, Kurzweil, Gaberle, Faszowicz-Farensbach,Grohmann.
Córka Włodzimierza, wnuczka Stanisława, prawnuczka Franciszka, 2xprawnuczka Stanisława, 3xpra Franciszka, 4xpra Tomasza, 5xprawnuczka Leona, 6xpra Ignacego

Magdalena Smolska Kwinta

Post autor: Magdalena Smolska Kwinta » sob sty 26, 2013 6:14 pm

U mnie teczki i papier bezkwasowy. Kiedyś poradzili mi tak w AP Kraków i do dziś korzystam z tych rad.
Żadne laminaty, tworzywa i plastiki.

dziadek_m60
Podziękował/a: 28 razy
Podziękowano: 600 razy

Post autor: dziadek_m60 » sob sty 26, 2013 6:15 pm

A może skorzystać z doświadczeń i wskazówek ….
http://archiwa.gov.pl/pl/konserwacja/pr ... omowe.html

A co do laminowania, to wydaje mi się, że dokument tak "zahibernowany" :( traci na swym charakterze.
Pozdrawiam
---------------------------
Bogdan Mielczarczyk
"Między Pułtuskiem a Wyszkowem"
Nazwiska: Mielczarczyk, Żołyński (a), Zdziera, Gemza, Skoczylas, Skoczeń, Sklepiński (a).
Miejscowości: Obryte, Zatory, Zambski, Pniewo.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wymiana doświadczeń”