UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Zaginione miejsce urodzenia prapradziadka

Pytania i porady dla dzieci zagubionych we mgle

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
vviader
Podziękował/a: 7 razy

Re: Zaginione miejsce urodzenia prapradziadka

Post autor: vviader » sob sty 26, 2013 10:11 pm

Drodzy przyjaciele!

Ze smutkiem patrzę na to, że mój post okazał się miejscem sporu między Wami.

Dziękuję serdecznie Yniczowi za pokazanie mi wielu ciekawych dokumentów, których sam szukałbym bardzo długo. Zawsze wychodzę z założenia, że nie ma sensu wyważać otwartych drzwi. Ynicz profesjonalnie wykonał pracę, na którą ja poświęciłbym dużo pracy. Ilość znalezionych dokumentów BARDZO zmotywowała mnie do kolejnych poszukiwań :)

Dziękuję Pani Magdzie i Panu Waldemarowi za wskazanie drogi w dalszych poszukiwaniach. Na pewno skorzystam z Waszych rad. Wiele radości sprawiają mi poszukiwania i dzięki Waszym wskazówkom na pewno wiele faktów jeszcze odkryję :)

Korzystając z okazji, że mój post przyciągnął tylu specjalistów :) zadam jeszcze jedno pytanie :)))

Czy są jakieś dokumenty archiwalne, w których mogę znaleźć materiały o przodkach sprzed np. 1798 roku kiedy to zaczynają się księgi parafii w Bedlnie? Jakieś spisy majątków? Spisy włościan? Spisy parafian? Cokolwiek? :)

Z pozdrowieniami i wielkimi podziękowaniami za ogrom wiedzy przekazany w tym poście,
Piotr Wiaderny

-- Post scalono 26 sty 2013, 22:12 --

Drodzy przyjaciele!

Ze smutkiem patrzę na to, że mój post okazał się miejscem sporu między Wami.

Dziękuję serdecznie Yniczowi za pokazanie mi wielu ciekawych dokumentów, których sam szukałbym bardzo długo. Zawsze wychodzę z założenia, że nie ma sensu wyważać otwartych drzwi. Ynicz profesjonalnie wykonał pracę, na którą ja poświęciłbym dużo pracy. Ilość znalezionych dokumentów BARDZO zmotywowała mnie do kolejnych poszukiwań :)

Dziękuję Pani Magdzie i Panu Waldemarowi za wskazanie drogi w dalszych poszukiwaniach. Na pewno skorzystam z Waszych rad. Wiele radości sprawiają mi poszukiwania i dzięki Waszym wskazówkom na pewno wiele faktów jeszcze odkryję :)

Korzystając z okazji, że mój post przyciągnął tylu specjalistów :) zadam jeszcze jedno pytanie :)))

Czy są jakieś dokumenty archiwalne, w których mogę znaleźć materiały o przodkach sprzed np. 1798 roku kiedy to zaczynają się księgi parafii w Bedlnie? Jakieś spisy majątków? Spisy włościan? Spisy parafian? Cokolwiek? :)

Z pozdrowieniami i wielkimi podziękowaniami za ogrom wiedzy przekazany w tym poście,
Piotr Wiaderny

Magdalena Smolska Kwinta

Post autor: Magdalena Smolska Kwinta » ndz sty 27, 2013 10:52 am

Witaj,
Każdy z nas chciałby sięgnąć w przeszłość jak najdalej się da :)
Poszukałabym w odpowiednich dla Bedlna AP i AD.
Sięgnęłabym do opracowań, które opisują miejscowość, jeśli takiej nie ma, to szukałabym informacji w parafii - kronika parafialna. Może istnieją opracowania dla innych pobliskich miejscowości? Jeżeli miejscowość znajdowała się w rękach jednej z rodzin szlacheckich być może zachowała się jakaś spuścizna w formie archiwum bądź biblioteki. Zwykle takie archiwa to istna "kopalnia wiedzy". Zainteresowałabym się księgami sądowymi wiejskimi, być może takie się zachowały.
Generalnie furtek jest cała masa, trzeba tylko znaleźć odpowiednie kluczyki, żeby je wszystkie otworzyć.

AUTOR TEMATU
vviader
Podziękował/a: 7 razy

Post autor: vviader » pn sty 28, 2013 9:17 am

Bardzo dziękuję!

Przystępuję zatem do pracy! :)

Pozdrawiam serdecznie,
Piotr Wiaderny

Pale

Post autor: Pale » pn sty 28, 2013 11:50 pm

Witam
Mam podobny problem: utknąłem na prapradziadku - Piotrowski, Franciszek zamieszkały(?) Ośno, parafia rzymsko-katolicka p.w. Św. Jana Chrzciciela - pewnie zamieszkiwał w Ośnie w chwili urodzenia syna, Andrzeja: Piotrowski, Andrzej, * Ośno, parafia Służewo 08 11 1827, oo Anastazja Nowak (te informacje pochodzą z Księgi ludności stałej zaboru rosyjskiego, AP Włocławek) Niestety nie udało mi się odnaleźć archiwaliów z r. 1827, w AP ich brak, na FS nie radzę sobie najlepiej. Zastanawia mnie data urodzenia Andrzeja-czy brać p. uwagę różnicę w kalendarzu, czyli od 10-15 dni?Czy jest szansa znalezienia czegoś na FS?Pozdrawiam
Paweł

ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy początkujących”