Witam, może ktoś z Was mi pomoże. Natrafiłem na dziwną rzecz. Mój 2xpra dziadek miał 6 dzieci. Wszystkie jego dzieci w aktach urodzenia miały zapis, że ich mama Agnieszka była z domu Dziura. Odnalazłem akt ślubu mojego 2xpra dziadka w 1833, czyli 11 miesięcy przed urodzeniem najstarszego dziecka, w którym napisane jest, że Agnieszka ma nazwisko Starościak ale jest wdową a jej rodzicami są nie żyjący Józef i Ewa małżeństwo Żotnierek. Owdowiała owa Agnieszka dnia 13.11.1831 roku. Sprawdziłem tą datę i tak znalazłem Mateusza Starościaka. Niby wszystko się zgadza ale jest napisane, że zostawił on po sobie wdowę Agnieszkę Żotnierek.
Wnioskując daty urodzeń po akcie ślubu z moim 2xpra dziadkiem znalazłem Agnieszkę Dziura córkę Józefa i Ewy z Żotnierków. W między czasie nie znalazłem żadnej Agnieszki Żotnierek. Znalazłem jednak zmarłego Józefa Dziurę 4 lata po urodzeniu Agnieszki.
Moje pytanie jest takie - czy możliwe, że zaszła pomyłka w dwóch aktach ślubu i, ponieważ ojciec panny młodej nie żył, zapisano jej, że z domu jest Żotnierek (nazwisko panieńskie matki)? Inaczej nie jestem w stanie tego rozwiązać.
Chronologicznie wygląda to tak:
1804 rodzi się Agnieszka Dziura córka Józefa i Ewy z Żotnierków
1808 umiera Józef Dziura
18... (nie mam aktu ślubu, nie mogę znaleźć choć urodzenie Mateusza Starościaka znalazłem w tej samej wsi) Agnieszka wychodzi za mąż za Starościaka
1831 Mateusz Starościak umiera zostawia wdowę Agnieszkę Żotnierek
1833 (styczeń) Agnieszka Starościak córka nie żyjącego Józefa i Ewy małżonków Żotnierków wychodzi za Franciszka Swatek
1833 (listopad) rodzi się Ewa Swatek córka Franciszka i Agnieszki z domu Dziura (najstarsza ich córka)
Kolejną zagwozdką jest, że w akcie ślubu z Franciszkiem jest zapis - o panu młodym "Kawaler, syn Sebastiana i Apolonii z Pasków małżonków Swatków" a o pannie młodej "córka Józefa i Ewy małżonków Żotnierków" - brakuje mi wisu o nazwisku panieńskim jej matki. Idąc schematem powinno być "Córka Józefa i Ewy z Żotnierków małżonków Dziurów"
Pomoże mi ktoś to rozwikłać?
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Zagmatwany problem z nazwiskiem
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 84
- Podziękował/a: 26 razy
-
- Podziękował/a: 11 razy
- Podziękowano: 14 razy
- Kontakt:
Re: Zagmatwany problem z nazwiskiem
Pawle, a czy dotarłeś do aktów urodzeń Józefa i Ewy? Jakie są tam nazwiska? Oczywiście błąd w akcie jest możliwy.
-
Niestety nie. Urodzili się przed 1797 - do tego roku mam księgi. Mam ich akty zgonów, tzn Ewy bo Józefa tylko z indeksów. W akcie Ewy jest, że zmarła jako wdowa więc by się zgadzało. Co do Józefa to zmarł 4 lata po urodzeniu córki Agnieszki w domu nr 86, a Agnieszka urodziła się w domu 86. Nie znalazłem też aktu zgonu Agnieszki (tej Dziura co pierwszego męża miała Starościaka, musiała umrzeć po 1866 - do tej daty są księgi)
Pozdrawiam, Paweł.
-
- Podziękował/a: 154 razy
- Podziękowano: 202 razy
Czy Józef Dziura był z tej wsi? Moze przywędrował, ożenił się i mieszkał z teściami, potem szybko umarł i pamięć o jego nazwisku zanikła.
Przy drugim ślubie Agnieszki, ksiądz, już inny, podszedł do sprawy poważnie i sprawdził jej akt urodzenia.
Czy nazwisko Dziura występuje w tej wsi?
Przy drugim ślubie Agnieszki, ksiądz, już inny, podszedł do sprawy poważnie i sprawdził jej akt urodzenia.
Czy nazwisko Dziura występuje w tej wsi?
Pozdrawiam, Elżbieta z d. Cibińska
szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)
szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)
-
Wszystko dzieje się w jednej wsi. Tak jak pisałem nie wiem czy Józef Dziura i Ewa Żotnierek się urodzili w Brzostkowie - o tej wsi mowa, ale wiem, że tam urodziły sie ich dzieci i tam zmarli. Pierwszy i drugi mąż ich córki Agnieszki także się urodzili w Brzostkowie i obaj tam zmarli. Co więcej, przy chrzcie Agnieszki obecna jako matka chrzestna była matka jej drugiego męża. Byli to bliscy sąsiedzi, Swatkowie dom 85, Dziurowie 86. W tej wsi są także inni Żotnierkowie, co do Dziurów to także jest kila nazwisk. Jakie może mieć to znaczenie?
Co do pierwszego ślubu nie wiem jak jest wpisana Agnieszka, przy akcie zgonu pierwszego męża jest Żotnierek i przy drugim ślubie też jest Żotnierek. Ale przy dzieciach jest zawsze Dziura.
Co do pierwszego ślubu nie wiem jak jest wpisana Agnieszka, przy akcie zgonu pierwszego męża jest Żotnierek i przy drugim ślubie też jest Żotnierek. Ale przy dzieciach jest zawsze Dziura.
Pozdrawiam, Paweł.