UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Godlewscy h. Gozdawa
Moderator: Moderatorzy
Godlewscy h. Gozdawa
Witam!
Wiem, że Godlewscy to jedna z większych, lepiej rozrodzonych rodzin szlacheckich, i wszelkie poszukiwania są trudne. Ale być może ktoś z Was zetknął się z tą jedną, konkretną gałęzią tychże Godlewskich, której szukam.
A szukam informacji na temat Godlewskich związanych z majątkiem Brulino-Koski, w gminie Szulborze-Koty, parę kilometrów na północ od Godlewa. Posługiwali się oni szlacheckim przydomkiem Mazik, co wskazywałoby na pochodzenie ze wsi Godlewo Mierniki Mazi (która występuje w takiej właśnie pisowni w spisie podatkowym z 1578 r.). Oczywiście nie jest to żadnym dowodem, ani nawet poszlaką, ale w postawionym przez nich w 1863 r. grobowcu rodzinnym w Czyżewie pochowany został symbolicznie Stanisław Gozdawita, czyli protoplasta rodu, który w 1450 miał dostać te 40 włók ziemi z których powstała cała okolica szlachecka Godlewo.
Godlewscy o przydomku Mazik mieli posiadać majątek Brulino-Koski (zwane potocznie Koski) od XVII wieku, a prawdopodobniej jeszcze dłużej - tak twierdził jeden z potomków i spadkobierców Kosk, Józef Włodek. We wspomnieniach pisał też, że prawdopodobnie ci sami Godlewscy posiadali spore majątki Pobikry i Malec.
Najdawniejszy Godlewski - Mazik do którego dotarłem to Wawrzyniec, ur. 1778, porucznik wojsk polskich, ożeniony z Teresą z Jeziorkowskich, zresztą oboje pochowani są w grobowcu w Czyżewie. Dzieje późniejsze są mniej więcej poznane i rozrysowane, to co mnie interesuje najbardziej to pochodzenie Wawrzyńca. W spisie szlachty Królestwa Polskiego jego synowie Ludwik i Józef wywodzili szlachectwo od Walentego, sędziego ziemskiego nurskiego, który podpisał elekcję 1697 r.
Na pewno w jakiś sposób spokrewniona z tymi Godlewskimi była rodzina Wiktora Ignacego (Witolda) Godlewskiego, powstańca styczniowego i sybiraka, badacza Bajkału, syna Aleksandra i Karoliny z Ciołkowskich, ponieważ w spisie szlachty powoływał się na tego samego przodka Walentego co panowie powyżej.
Tyle mniej więcej wiem.
Mam zamiar w przyszłym roku podjechać do Bogut-Pianek, gdzie jest sporo pamiątek i dokumentów po Wiktorze Godlewskim. Może naprowadzą mnie na jakieś nowe tropy dotyczące Brulina-Kosk.
Być może ktoś z Was wie coś więcej?
Wiem, że Godlewscy to jedna z większych, lepiej rozrodzonych rodzin szlacheckich, i wszelkie poszukiwania są trudne. Ale być może ktoś z Was zetknął się z tą jedną, konkretną gałęzią tychże Godlewskich, której szukam.
A szukam informacji na temat Godlewskich związanych z majątkiem Brulino-Koski, w gminie Szulborze-Koty, parę kilometrów na północ od Godlewa. Posługiwali się oni szlacheckim przydomkiem Mazik, co wskazywałoby na pochodzenie ze wsi Godlewo Mierniki Mazi (która występuje w takiej właśnie pisowni w spisie podatkowym z 1578 r.). Oczywiście nie jest to żadnym dowodem, ani nawet poszlaką, ale w postawionym przez nich w 1863 r. grobowcu rodzinnym w Czyżewie pochowany został symbolicznie Stanisław Gozdawita, czyli protoplasta rodu, który w 1450 miał dostać te 40 włók ziemi z których powstała cała okolica szlachecka Godlewo.
Godlewscy o przydomku Mazik mieli posiadać majątek Brulino-Koski (zwane potocznie Koski) od XVII wieku, a prawdopodobniej jeszcze dłużej - tak twierdził jeden z potomków i spadkobierców Kosk, Józef Włodek. We wspomnieniach pisał też, że prawdopodobnie ci sami Godlewscy posiadali spore majątki Pobikry i Malec.
Najdawniejszy Godlewski - Mazik do którego dotarłem to Wawrzyniec, ur. 1778, porucznik wojsk polskich, ożeniony z Teresą z Jeziorkowskich, zresztą oboje pochowani są w grobowcu w Czyżewie. Dzieje późniejsze są mniej więcej poznane i rozrysowane, to co mnie interesuje najbardziej to pochodzenie Wawrzyńca. W spisie szlachty Królestwa Polskiego jego synowie Ludwik i Józef wywodzili szlachectwo od Walentego, sędziego ziemskiego nurskiego, który podpisał elekcję 1697 r.
Na pewno w jakiś sposób spokrewniona z tymi Godlewskimi była rodzina Wiktora Ignacego (Witolda) Godlewskiego, powstańca styczniowego i sybiraka, badacza Bajkału, syna Aleksandra i Karoliny z Ciołkowskich, ponieważ w spisie szlachty powoływał się na tego samego przodka Walentego co panowie powyżej.
Tyle mniej więcej wiem.
Mam zamiar w przyszłym roku podjechać do Bogut-Pianek, gdzie jest sporo pamiątek i dokumentów po Wiktorze Godlewskim. Może naprowadzą mnie na jakieś nowe tropy dotyczące Brulina-Kosk.
Być może ktoś z Was wie coś więcej?
Pozdrawiam!
Marcin
Marcin
-
- Podziękował/a: 46 razy
- Podziękowano: 209 razy
Re: Godlewscy h. Gozdawa
1. Wywody szlachectwa przed Heroldia Krol. Polskiego sa bez wartosci.
Podlaczano sie na sile do rzekomego przodka - urzednika.
2. Brulino-Koski to parafia Czyzewo w ziemi nurskiej.
Nazwa obecnej gminy tylko w blad wprowadza.
3. W 1775 r. podymne z Brulina-Kosek placili
Eloenora Wodzinska, podstolina liwska
i Jan Pienkowski, podczaszy nurski.
Zreszta w calej okolicy Brulino nie sztuki wowczas Godlewskiego.
Wiec informacje nie sprawdzily sie.
4. Godlewo-Mazie znajduje sie w par. Zuzela.
W 1775 r. podymne placa:
Maciej i Stanislaw Godlewscy
sukcesorowie +Jozefa Godlewskiego.
5. W 1739 r. Godlewo-Mazie pobieralo
2 cwiercbeczki soli. A odbior kwitowali
Wojciech i Marcin Godlewscy oraz Walenty Kutylowski.
W 1747 r. Zofia wdowa po +Walentym Kutylowskim
i Magdalena po +Wojciechu Godlewskim.
W 1750 r. Marianna 1v. Godlewska 2v. Kamienska
i Maciej Godlewski.
Wypadaloby wiec przejrzec calosc nurskich taryf salinarnych.
-- Post scalono 05 lis 2012, 16:21 --
Jeszcze dorzucam!
Poglowne 1676
Godlewo-Mazie
Zofia Godlewska, corka Jana Mazika
Kazimierz Godlewski-Kobus
Jozef z bratem Godlewscy-Mazikowie.
Wiec Godlewscy przydomku Mazik sa w Godlewa-Mazi.
Podlaczano sie na sile do rzekomego przodka - urzednika.
2. Brulino-Koski to parafia Czyzewo w ziemi nurskiej.
Nazwa obecnej gminy tylko w blad wprowadza.
3. W 1775 r. podymne z Brulina-Kosek placili
Eloenora Wodzinska, podstolina liwska
i Jan Pienkowski, podczaszy nurski.
Zreszta w calej okolicy Brulino nie sztuki wowczas Godlewskiego.
Wiec informacje nie sprawdzily sie.
4. Godlewo-Mazie znajduje sie w par. Zuzela.
W 1775 r. podymne placa:
Maciej i Stanislaw Godlewscy
sukcesorowie +Jozefa Godlewskiego.
5. W 1739 r. Godlewo-Mazie pobieralo
2 cwiercbeczki soli. A odbior kwitowali
Wojciech i Marcin Godlewscy oraz Walenty Kutylowski.
W 1747 r. Zofia wdowa po +Walentym Kutylowskim
i Magdalena po +Wojciechu Godlewskim.
W 1750 r. Marianna 1v. Godlewska 2v. Kamienska
i Maciej Godlewski.
Wypadaloby wiec przejrzec calosc nurskich taryf salinarnych.
-- Post scalono 05 lis 2012, 16:21 --
Jeszcze dorzucam!
Poglowne 1676
Godlewo-Mazie
Zofia Godlewska, corka Jana Mazika
Kazimierz Godlewski-Kobus
Jozef z bratem Godlewscy-Mazikowie.
Wiec Godlewscy przydomku Mazik sa w Godlewa-Mazi.

Adam A. Pszczolkowski
http://www.szlachta.org.pl
Pisze tylko w dziale Szlachta, herbarze, heraldyka.
Prosze nie slac do mnie wiadomosci prywatnych,
tylko zakladac nowe watki w powyzszym dziale.
Czeka mnie zatem wizyta w AGAD :) Dziękuję za obszerną odpowiedź!apszczol pisze:Wypadaloby wiec przejrzec calosc nurskich taryf salinarnych.
Pozdrawiam!
Marcin
Marcin
Mały, ale ciekawy artykulik na temat Brulina Kosek i jego właścicieli znajduje się w książce:
Dwory w Łomżyńskiem Katarzyna i Jerzy Samusikowe wyd. ŁTN b.r.w. (ok. 2003)
Pozdrawiam
Ewa
Pozdrawiam
Ewa
W pierwszym poście zrobiłem oczywiście błąd pisząc, że Józef Włodek był spadkobiercą. De facto był mężem córki spadkobierczyni 1/3 majątku.
Dziękuję, spróbuję do tego dotrzeć. :)ewabo pisze:Mały, ale ciekawy artykulik na temat Brulina Kosek i jego właścicieli znajduje się w książce:
Pozdrawiam!
Marcin
Marcin
-
- Podziękował/a: 2 razy
- Podziękowano: 4 razy
Ten zapis jest też nieprawdziwy:
Stanisław dziedzic dóbr Wagi komornik ziemski radziłowski 1648, po którym pochodzący:
Mateusz, syn Tomasza i Franciszki z Kadłubowskich, Franciszek syn Antoniego, właściciele części szlacheckiej, we wsi Wagi, w powiecie łomżyńskim, Józef syn Tadeusza, i Mateusz syn Bartłomieja i Konstancji z Wierciszewskich, wylegitymowani w Królestwie 1849 - 1856 roku.
To też nieprawda, że pochodzą jak w/w.
Mariusz
Stanisław dziedzic dóbr Wagi komornik ziemski radziłowski 1648, po którym pochodzący:
Mateusz, syn Tomasza i Franciszki z Kadłubowskich, Franciszek syn Antoniego, właściciele części szlacheckiej, we wsi Wagi, w powiecie łomżyńskim, Józef syn Tadeusza, i Mateusz syn Bartłomieja i Konstancji z Wierciszewskich, wylegitymowani w Królestwie 1849 - 1856 roku.
To też nieprawda, że pochodzą jak w/w.
Mariusz
Kalinowski Mariusz
-
- Podziękował/a: 11 razy
Witam p. Mariuszu
Mam pytanie: Czy dochodził już Pan pochodzenia herbu Godlewskich?
Szczególnie interesuje mnie czy wie Pan, który z Pana przodków i od kiedy legitymuje się herbem „Gozdawa”. Przypadkowo się składa, że herbownymi tego herbu są także rodziny Małowieskich i Małowiejskich (zresztą pochodzących z tego samego gniazda). I moje szperanie w przeszłości dochodzi do początków wieku XVI-ego, kiedy to pierwszymi przodkami legitymującymi się tym herbem byli bracia Adam i Sebastian, aczkolwiek nie jedyni mieszkańcy okolic Niździna (dawniej Nieździna). Ze znanych rodów z tamtej okolicy herbem tym legitymuje się między innymi rodzina Dzierżanowskich.
Pozdrawiam Kazimierz Małowiecki
Szczególnie interesuje mnie czy wie Pan, który z Pana przodków i od kiedy legitymuje się herbem „Gozdawa”. Przypadkowo się składa, że herbownymi tego herbu są także rodziny Małowieskich i Małowiejskich (zresztą pochodzących z tego samego gniazda). I moje szperanie w przeszłości dochodzi do początków wieku XVI-ego, kiedy to pierwszymi przodkami legitymującymi się tym herbem byli bracia Adam i Sebastian, aczkolwiek nie jedyni mieszkańcy okolic Niździna (dawniej Nieździna). Ze znanych rodów z tamtej okolicy herbem tym legitymuje się między innymi rodzina Dzierżanowskich.
-
Panie Kazimierzu,
zle zadane pytanie i rozumowanie niewlasciwe.
1. Herb to nie jakis bajer przy przydatek do nazwiska,
lecz pierwotne nazwisko szlachcica, ktore dopiero po ustawach
z lat 1578, 1601 i 1633 zostalo zastapione "imieniem dziedzicznym"
czyli nazwiskiem odmiejscowym.
2. Rod Gozdawow bierze swoj poczatek z parafii Gozdowo w ziemi plockiej.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Gozdowo_(w ... zowieckie)
Mozliwe, ze to potomkowie rycerstwa niemieckiego, tu osiadlego.
Podobnie jak poblisy Dolezanie pochodza od Hugona Butyra van Arkel,
rycerza niderlandzkiego.
http://www.szpejankowski.eu/index.php/p ... j/123.html
3. O poczatkach rodu Gozdawow jest doskonaly artykul Kazimierza Pacuskiego,
ktory to artykul jest juz w sieci!!!
http://mazowsze.hist.pl/files/Notatki_P ... )-s3-8.pdf
4. To co pisze K. Pacuski, a jeszcze dodatkowo podkreslam nalezy
odrozniac rod Gozdawow od rodu Smiarow (czego nie odroznial
nawet sam Adam Wolff).
Do rodu Smiarow zaliczaja sie Klukowscy, Jableccy, Mniszewscy,
Pogorzelscy, Chmielewscy, Godaczewscy, Golebiewscy.
5. Dzierzanowscy naleza do rodu Grzymalow.
Natomiast na terenie ziemi wyszogrodzkiej do rodu Gozdawow zaliczali sie
tylko Malowiescy, Niezdzinscy i dziedzice na Rogowie w par. Zochowo.
Choc w tym ostatnim przypadku nie mam sladu by przyjeli nazwisko Rogowski.
6. W wielkiej okolicy Godlewo w ziemi nurskiej bylo kilka rownoleglych rodow,
w tym Boncze i Gozdawici.
zle zadane pytanie i rozumowanie niewlasciwe.
1. Herb to nie jakis bajer przy przydatek do nazwiska,
lecz pierwotne nazwisko szlachcica, ktore dopiero po ustawach
z lat 1578, 1601 i 1633 zostalo zastapione "imieniem dziedzicznym"
czyli nazwiskiem odmiejscowym.
2. Rod Gozdawow bierze swoj poczatek z parafii Gozdowo w ziemi plockiej.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Gozdowo_(w ... zowieckie)
Mozliwe, ze to potomkowie rycerstwa niemieckiego, tu osiadlego.
Podobnie jak poblisy Dolezanie pochodza od Hugona Butyra van Arkel,
rycerza niderlandzkiego.
http://www.szpejankowski.eu/index.php/p ... j/123.html
3. O poczatkach rodu Gozdawow jest doskonaly artykul Kazimierza Pacuskiego,
ktory to artykul jest juz w sieci!!!
http://mazowsze.hist.pl/files/Notatki_P ... )-s3-8.pdf
4. To co pisze K. Pacuski, a jeszcze dodatkowo podkreslam nalezy
odrozniac rod Gozdawow od rodu Smiarow (czego nie odroznial
nawet sam Adam Wolff).
Do rodu Smiarow zaliczaja sie Klukowscy, Jableccy, Mniszewscy,
Pogorzelscy, Chmielewscy, Godaczewscy, Golebiewscy.
5. Dzierzanowscy naleza do rodu Grzymalow.
Natomiast na terenie ziemi wyszogrodzkiej do rodu Gozdawow zaliczali sie
tylko Malowiescy, Niezdzinscy i dziedzice na Rogowie w par. Zochowo.
Choc w tym ostatnim przypadku nie mam sladu by przyjeli nazwisko Rogowski.
6. W wielkiej okolicy Godlewo w ziemi nurskiej bylo kilka rownoleglych rodow,
w tym Boncze i Gozdawici.
Adam A. Pszczolkowski
-
- Podziękowano: 8 razy
Herb Gozdawa
Szukając informacji o herbie Gozdawa warto spojrzeć na niektóre rody, które legitymowały się tym herbem, a mianowicie ród Paców. Jak podają źródła Pacowie byli rodem szlacheckim wywodzącym się z rdzennej Litwy, lecz tradycja rodzinna przypisuje im pochodzenie od florenckiej rodziny Pazzich, której przedstawiciele mieli przybyć na Litwę wraz z Rzymianami. Sam ród Pazzich wywodzi się od rycerza I krucjaty imieniem Pazzo, który miał wsławić się tym, iż był jednym z pierwszych krzyżowców, którzy wdarli się na mury Jerozolimy podczas jej zdobycia.
Ród Pazzich został uznany w XVII w. przez polski ród magnacki Paców za dalekich krewnych, wywodzących się od wspólnego przodka (protoplasta Paców, według dorobionej przez nich mitologii miał przybyć na Litwę z Italii). Sprzyjało temu podobne nazwisko oraz podobieństwo herbu Pazzich do Pacowskiej Gozdawy. W efekcie Pazzi przysłali Pacom relikwie św. Marii Magdaleny de’ Pazzi, a Pacowie poświęcili jej kościół w Pożajściu.
http://imageshack.us/photo/my-images/58 ... pazzi.jpg/
herb Pazzich
http://imageshack.us/photo/my-images/70 ... ienna.png/
herb Gozdawa
Podobieństwo nazwiska i identyczność herbów - lilia pacowskiej Gozdawy były podłożem, na którym wyrósł mit o wspólnym antycznym przodku arcykapłanie rzymskim Cosmusie Pacciusie, który żył rzekomo w czasach Katyliny.
Pozdrawiam Paweł Wasiak
Szukając informacji o herbie Gozdawa warto spojrzeć na niektóre rody, które legitymowały się tym herbem, a mianowicie ród Paców. Jak podają źródła Pacowie byli rodem szlacheckim wywodzącym się z rdzennej Litwy, lecz tradycja rodzinna przypisuje im pochodzenie od florenckiej rodziny Pazzich, której przedstawiciele mieli przybyć na Litwę wraz z Rzymianami. Sam ród Pazzich wywodzi się od rycerza I krucjaty imieniem Pazzo, który miał wsławić się tym, iż był jednym z pierwszych krzyżowców, którzy wdarli się na mury Jerozolimy podczas jej zdobycia.
Ród Pazzich został uznany w XVII w. przez polski ród magnacki Paców za dalekich krewnych, wywodzących się od wspólnego przodka (protoplasta Paców, według dorobionej przez nich mitologii miał przybyć na Litwę z Italii). Sprzyjało temu podobne nazwisko oraz podobieństwo herbu Pazzich do Pacowskiej Gozdawy. W efekcie Pazzi przysłali Pacom relikwie św. Marii Magdaleny de’ Pazzi, a Pacowie poświęcili jej kościół w Pożajściu.
http://imageshack.us/photo/my-images/58 ... pazzi.jpg/
herb Pazzich
http://imageshack.us/photo/my-images/70 ... ienna.png/
herb Gozdawa
Podobieństwo nazwiska i identyczność herbów - lilia pacowskiej Gozdawy były podłożem, na którym wyrósł mit o wspólnym antycznym przodku arcykapłanie rzymskim Cosmusie Pacciusie, który żył rzekomo w czasach Katyliny.
Pozdrawiam Paweł Wasiak
Genealog - amator
-
- Podziękował/a: 15 razy
- Podziękowano: 235 razy
- Kontakt:
Pacowie, to nie jedyny przypadek zastosowania metody acocjacyjnej - prostej, łatwej i przyjemnej, a jednocześnie sprawiającej wrażenie mocnego osadzenia w "dowodach historycznych"
Łatwość i nośność tej metody sprawia, że i dzisiaj dość często sięgają po nią amatorzy genealogii lekko podpisując się pod rodziny szlacheckie noszące takie samo nazwisko, bądź - mimo braku jakichkolwiek materialnych dowodów - osadzający swój rodowód w czasach średniowiecza na podstawie pierwszego odnotowania danej nazwy osobowej, co skutecznie umożliwia to opaczna interpretacja informacji zawartych w "Słowniku" Rymuta lub SSNO.

Łatwość i nośność tej metody sprawia, że i dzisiaj dość często sięgają po nią amatorzy genealogii lekko podpisując się pod rodziny szlacheckie noszące takie samo nazwisko, bądź - mimo braku jakichkolwiek materialnych dowodów - osadzający swój rodowód w czasach średniowiecza na podstawie pierwszego odnotowania danej nazwy osobowej, co skutecznie umożliwia to opaczna interpretacja informacji zawartych w "Słowniku" Rymuta lub SSNO.
-
- Podziękowano: 8 razy
Tak jak pan pisze jest to proste, łatwe i przyjemne, chyba żaden ród nie powstydziłby się takiego pochodzenia (dorobionego) Wynika, że Pacowie na podstawie podobieństwa nazwiska i herbu zyskali wiele i trochę się rozsławili. Chociaż jedni mówią, że w każdej legendzie jest ziarenko prawdy
Paweł

Genealog - amator
-
- Podziękowano: 4 razy
Nieszczególnie tymi sprawami się zajmuję. Większe przekonanie co do tego ma Adam Pszczółkowski. Ja osobiście powątpiewam w odpowiednią przynależność herbową większości drobnej szlachty. Jest z tym duże zamieszanie. Osobiście znalazłem metrykalne potwierdzenie Godlewskich z Wag - Bartłomieja Godlewskiego i Konstancji Wierciszewskiej - moich 4 pradziadków. Czy byli oni tego herbu jak podają herbarze jeszcze tego nie wiem - może. Wstępnie metryki potwierdzają prawdziwość wpisu w herbarzu.Kazimierz Wojtek pisze:Witam p. Mariuszu
pozdrawiam
Mariusz
Kalinowski Mariusz
-
- Podziękował/a: 11 razy
Witam p. Adamie
Ostatnio pisał mi Pan, że Dzierżanowscy należą do rodu Grzymałów. Tymczasem na niektórych swoich stronach np. http://wielcy.pl/wgm/?m=NG&t=PN&n=5.427.47 , Minakowski przypisuje im pochodzenie z Dzierżanowa i herb Gozdawa.
Czy coś Pan wie na ten temat?
pozdrawiam Kazimierz Małowiecki
Ostatnio pisał mi Pan, że Dzierżanowscy należą do rodu Grzymałów. Tymczasem na niektórych swoich stronach np. http://wielcy.pl/wgm/?m=NG&t=PN&n=5.427.47 , Minakowski przypisuje im pochodzenie z Dzierżanowa i herb Gozdawa.
Czy coś Pan wie na ten temat?
pozdrawiam Kazimierz Małowiecki
-
Marek Minakowski powoluje sie na Bonieckiego,
ktory to Boniecki wynalazl jakichs wielkopolskich Dzierzanowskich
herbu Gozdawa z powiatu pyzdrskiego w Wielkopolsce.
Wiec nic wspolnego z naszymi.
W dodatku w artykule Bonieckiego o tych Dzierzanowskich masa glupot.
Nalezaloby pojechac retoryka Boguslawa Lindy
w wersji soft: Boniecki, co Ty wiesz o Dzierzanowskich?
ktory to Boniecki wynalazl jakichs wielkopolskich Dzierzanowskich
herbu Gozdawa z powiatu pyzdrskiego w Wielkopolsce.
Wiec nic wspolnego z naszymi.
W dodatku w artykule Bonieckiego o tych Dzierzanowskich masa glupot.
Nalezaloby pojechac retoryka Boguslawa Lindy
w wersji soft: Boniecki, co Ty wiesz o Dzierzanowskich?
Adam A. Pszczolkowski